Featured Post

Kun tyttärestä tuli terroristi – Ewan McGregorin ohjaama American

Lontoo Yhdysvalloissa Donald Trump http://www.hs.fi/haku/?search-term=Donald%20Trumpnousee perjantaina presidentiksi. Kukaan ei osaa sanoa varmasti, mihin maa on menossa. Trumpin hallinnon toimet heijastuvat koko maailmaan. Elämme mullistusten aikaa. Ilmassa leijuu väkivallan uhka. Mitään tämän kaltaista ei ole koettu koskaan aiemmin. Tai ehkä sittenkin. On aika siirtyä 1960-luvulle: amerikkalaiseen paimenidylliin. Skotlantilaisen näyttelijän Ewan McGregorin http://www.hs.fi/haku/?search-term=Ewan%20McGregorinesikoisohjaus Amerikkalainen pastoraali (American Pastoral, 2016) saa ensi-iltansa Suomessa perjantaina eli samana päivänä kuin Trump astuu virkaansa. Elokuva perustuu monesti palkitun yhdysvaltalaisen kirjailijan Philip Rothin http://www.hs.fi/haku/?search-term=Philip%20Rothinsamannimiseen teokseen vuodelta 1997. Roth tunnetaan amerikkalaisen yhteiskunnan kriitikkona ja tulkkina. Amerikkalainen pastoraali on tarina perheestä, jonka elämä suistuu raiteiltaan yhteiskunnallisen kuohunnan myötä. 1960- ja 1970-luvun kulisseistaan huolimatta elokuva on pelottavan ajankohtainen myös 2010-luvun maailmassa. McGregor näyttelee elokuvan miespääosaa. Se on ollut kuulemma haaveissa jo pitkään. ”Amerikkalainen pastoraali on upea kirja. Jos haluaa pohjata filmin johonkin kirjaan, sen on parempi olla hyvä”, McGregor kertoo HS:n ja kansainvälisten toimittajaryhmän haastattelussa Lontoossa. Elokuvan ydinperheellä riittää rahaa, rakkautta, kauneutta ja perhearvoja – kaikkea mitä amerikkalainen unelma vaatii. Koko komeus kuitenkin romahtaa, kun perheen rakastettu tytär ei haluakaan olla osa vanhempiensa rakentamaa idylliä. Tytär sattuu aikuistumaan aikana, jolloin Yhdysvallat elää 1960-luvun murroskautta. Vietnamin sota, mielenosoitukset ja mellakat sekä aiemmin alistettujen kansanryhmien nousu ravisuttavat koko maata ja mutkan kautta koko maailmaa. Vanhempien tarjoama tarina ei kelpaa uudelle sukupolvelle. Tytär tempautuu muutokseen mukaan, radikalisoituu ja valitsee väkivallan. Tulee ruumiita. Radikalisoitumisen verisiä seuraamuksia on koettu myös nykypäivän Euroopassa ja muualla. Islamistiterroristien uhka ei ole hälvenemässä. McGregor kieltää kuitenkin rakentaneensa linkkiä 1960-luvulta nykyajan tapahtumiin: ”En halunnut käyttää elokuvaa välineenä tulkita sitä, miten nyt eletään. Halusin kuvata entistä aikaa, historiaa.” Yhteys nykyterrorismiin on silti elänyt vähintään takaraivossa. Kun McGregor piti 2015 puheen elokuvan tuleville jakelijoille, näytettiin tilaisuudessa dokumenttifilminpätkä. ”Siinä isä puhui lapsestaan, josta tuli terroristi, ja miten se tuhosi kaikkien elämän.” Roth kirjoittaa ”kuin vetäisi kampaa tukassa”. Kirjailija tutkii miten maailma muuttuu, esittää argumentteja puolesta ja vastaan, ja antaa lukijan tehdä omat johtopäätöksensä. Rothin tyyliä on vaikea siirtää valkokankaalle. McGregor onkin karsinut rankalla kädellä ja jättänyt mielestään olennaisen: ”Minulle tämä on tarina perheestä, isän ja tyttären suhteesta. Itselläni on neljä tytärtä, joten tiedän, kuinka erityislaatuinen ja tärkeä suhde se on.” Elokuvan perhe ei voisi olla kauniimpi. McGregorin näyttelemä isä on Seymour ”Swede” Levov, kouluaikojen urheilusankari, jonka skandinaavistyylinen vaalea komeus luo ympärilleen erityisen auran New Jerseyn juutalaispiireissä. Rahaa tulee perheen hansikasyrityksestä. Perheen äitiä Dawn Levovia esittää Jennifer Connellyhttp://www.hs.fi/haku/?search-term=Jennifer%20Connelly. Dawn-äiti tuo perheen taseeseen missigeeninsä ja roomalaiskatolisen taustansa. Unelmaparille syntyy tytär Merry, jolle koko maailma on avoinna. Aikuista Merryä elokuvassa näyttelevä Dakota Fanning http://www.hs.fi/haku/?search-term=Dakota%20Fanningkuvailee HS:lle rooliaan erityisen vaikeaksi. ”Näyttelijänä haluaakin haastavia hahmoja. On jännittävää saada näytellä henkilöä, jossa on vikoja ja joka tekee asioita, joita ei voi tajuta ja käsittää.” Mitä Merrylle oikein käy? Miksi hän kääntää selkänsä vanhempiensa arvoille? ”Merryn ydin on siinä, että hän haluaa vapaaksi ja tulla omaksi itsekseen. Hän kasvoi myrskyisässä ja muuttuvassa maailmassa. En halua sanoa, että ymmärtäisin häntä, koska se voidaan tulkita, että hyväksyn väkivaltaisen käytöksen, jota en hyväksy”, Fanning pohtii. Myös hänelle Amerikkalainen pastoraali on ennen kaikkea elokuva isän ja tyttären suhteesta sekä pesäerosta vanhempiin. ”Merry vie tämän äärimmilleen ja väkivaltaisella tavalla. Hän on kiinnostava, itseään rankaiseva ja ristiriitainen hahmo.” McGregor ei kuulemma halua kertoa yleisölle, mitä ajatella. ”En tehnyt poliittista julistusta, vaikka elokuvassa tytär sanookin, että hampaiden harjauskin on poliittista.” Elokuvaan ei sen sijaan päässyt kirjan kohtaus, jossa isä suutelee änkyttävää tytärtään tämän ollessa lapsi. McGregorista se olisi vienyt liikaa huomiota. ”Roth tutkii hieman insestin tabua siellä täällä, mutta silti kirjasta ei tule kertomusta insestisestä suhteesta. Filmissä näin ei voinut tehdä.”

Read More

Autoihin myydään paljon kalliita ja turhia lisävarusteita – tässä 10 parasta ja 11 turhinta varustetta

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 04-03-2017

0

Write a comment