Featured Post

Loskan laki: Jos autoilija roiskii ravat jalankulkijan päälle, perä

Kun tiet ovat täynnä vettä ja jäätä ja taivaaltakin tulee kissoja ja koiria, kannattaa olla ajaessa erityisen tarkka. HS kasasi pääkallokelien ajovinkit Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen avulla. Älä roiski kuraa jalankulkijoiden päälle Kun lumet ovat sulaneet, tiet ovat täynnä isoja lätäköitä. Jos niistä ajaa kovaa, kura lentää kaaressa jalankulkijoiden päälle. ”Autoilijalla on tieliikennelain mukaan vastuu ajaa niin, ettei roiski kohtuuttomasti”, Vesalainen sanoo. Nykyään on verrattain helppoa selvittää ajoneuvon omistajan tai haltijan yhteystiedot rekisterinumeron avulla. Sen jälkeen voi soittaa kuljettajalle ja sanoa, että maksapa pesulalasku. Velvollisuus korvaukseen on autoilijalla. ”Jos sopua ei tule, on aina mahdollisuus tehdä myös rikosilmoitus. Tällöin mahdollisista silminnäkijöistä on apua. Mistään rikosilmoitusbuumeista en ole tämän ilmiön suhteen kuullut. Luulen, että suurin osa vaan nuolee haavansa eli pesee ja kuivattaa vaatteensa itse.” Aja siis lätäkön vierestä, älä lätäköstä. Aina tämä ei tosin ole mahdollista. Silloin on vain hiljennettävä nopeutta niin paljon, etteivät vesi ja kura lennä. Ennakoi jalankulkijan liikkeitä erityisen tarkasti Kadut ovat jäässä, ja jalankulkijat liukastelevat. ”Hiekastakaan ei ole usein apua, koska se on painunut jään sisään. Jos jalankulkija kävelee vaikka tien reunaa ja liukastuu, hän voi lennähtää ajoradalle.” Pidä siis erityisen paljon sivuetäisyyttä jalankulkijoihin ja muista oikean tilannenopeuden valinta. Harkitse, voisiko ajamisen sivuteillä jättää sikseen, jos alla on kitkarenkaat Tällä kelillä on Vesalaisen mukaan erityisen vaarallista ajaa kitkarenkailla etenkin vähemmän liikennöidyillä vesijäisillä teillä, koska pitoa ei ole käytännössä juuri ollenkaan. ”Jos ei ole aivan pakko lähteä vesijäisille teille kitkarenkailla, kannattaa sitä todellakin välttää. Nastoillakin on liukasta, mutta ne sentään purevat jäähän jonkin verran.” Kannattaa myös huomioida, että parkkipaikat ovat usein pahasti jäässä. Se on syytä pitää mielessä niin ajaessa kuin autosta pois astuttaessa. Aja risteyksiin riittävän hiljaa Vaikka pääväylät kaupungeissa ja kehillä ovat lähes kokonaan sulat, jo risteysalueilla, pienemmillä kaduilla ja sivuteillä saattaa edessä olla ongelmia. ”Siellä voi olla hiekoitusta, mutta hiekka on usein painunut jään alle. Silloin hiekasta ei ole mitään hyötyä. Sula pääväylä saattaa hämätä kuljettajaa olettamaan, että myös risteävät tiet olisivat yhtä pitäviä.” Moni on tottunut luottamaan, että ajonvakautusjärjestelmä korjaa, jos auto meinaa lähteä puskemaan. Vesijäällä kitkarenkailla ajettaessa järjestelmä ei saa käännettyä autoa suunnitellusti, koska sen toiminta perustuu pitoon. ”Muutenkin kuljettajan tulisi tiedostaa, että ajonvakautusjärjestelmä on tärkeä turvallisuustekijä takataskussa. Sen tuomaa lisäturvaa ei kuitenkaan saisi ulosmitata ajamalla tilanteisiin liian kovaa. Jos ajonvakautusjärjestelmä puuttuu kuljettajan toimintaan, on kuljettaja jo tehnyt virheen ajamalla liian suurella tilannopeudella”, Vesalainen valistaa. Artikkeliin liittyvät Nämä mokat voivat jopa rikkoa auton pakkasella – mutta ne on helppo välttää 13.1.2016

Read More

Autovakuutuksen uudistus voi tuoda satojen eurojen säästöt – HS vertaili pakollisen liikenne­vakuutuksen ehtoja ja hintoja

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 28-02-2017

0

Write a comment