Featured Post

Kumpi auto kannattaa ostaa: kaupungissa vai maantiellä ajettu? Asiant

Kuvitteellinen tilanne: Olet ostamassa käytettyä autoa, vaikkapa E-sarjan Mercedes-Benziä. Tarjolla on kaksi täysin identtistä autoa samoilla kilometrillä, varusteilla, hinnoilla ja kaikilla muillakin ominaisuuksilla. Ainoa ero on se, että toinen on ollut käytössä Helsingin keskustan alueella ja toinen on ollut kaupparatsulla, joka ajaa lähes ainoastaan pitkää pätkää maantiellä. Kumman otat? Monen mielestä tilanne on selkeä. Vanhan asfalttiviidakon totuuden mukaan kaupunkiajo on autolle huomattavasti kuluttavampaa kuin maantieajo. Mukulakivet, raitiovaunukiskot, jarrutukset, vaihteiden vatkaaminen – kaupungissa on paljon auton kunnolle ongelmallisia asioita. Trafin ajoneuvo-osaston johtava asiantuntija Erik Asplund on samaa mieltä, ainakin jossain määrin. Artikkeliin liittyvät Kun autokaupat menevät pieleen: ”Tämän kanssa ei ole vietetty sekuntiakaan hyvää aikaa” 10.6.2015 Kun autokaupat menevät pieleen: Putkimiehen auto päätyi terroristeille Syyriaan –  mies vaatii autokaupalta miljoonakorvauksia 15.12.2015 ”Ei se ihan huhu ole, että kyllä siinä pointtinsa on. Käytettyä autoa ostettaessa kannattaa kyllä ottaa huomioon, missä sillä on ajettu.” Etenkin, jos auto on manuaalivaihteinen, kannattaa ottaa käytettyä autoa ostaessa huomioon kytkimen kunto. ”Jos kytkin tuntuu ottavan kauhean ylhäältä verrattuna toiseen samanlaiseen autoon, ja tietää, että sillä on luistateltu kaupungissa, voi yhdistää asiat toisiinsa. Voi olla, että kytkin on tiensä päässä.” Automaattivaihteisessakin autossa laatikko on paljon kovemmalla käytöllä kaupungeissa, mutta Asplundin mukaan on kyseenalaista, onko sillä suuria vaikutuksia vaihdelaatikon käyttöikään. Jatkuva jarruttelu kuitenkin kuluttaa jarruja, ja jousitusten nivelet ovat kovilla mukulakivillä. ”Iskunvaimentimetkin jossain määrin kärsivät. Mutta sitten pitää kyllä ajaa aika paljon niillä mukulakivillä, jotta sillä olisi merkitystä.” Homma on siis käsitelty. Osta se auto, joka ei ole ollut kaupunkikäytössä! Mutta ei se niin helppoa olekaan. Asplund huomauttaa, että vaikka kaupunkiajossa esimerkiksi jarrut ovat kovassa käytössä, ainakin niitä tulee käytettyä. ”Ei pääse ainakaan vähällä käytöllä olevat takajarrut ruostumaan.” Ainakin manuaalivaihteisen auton kytkinongelma on selkeä, mutta toisaalta: ”On automalleja, joissa kytkintä ei tarvitse vaihtaa vaikka ajettaisiin jatkuvasti kaupungissa runsaasti, kun taas toisessa automallissa kytkin voi olla vaihtokunnossa 100 000 kilometrin jälkeen.” Asplund huomauttaa myös, että näihin aikoihin vuodesta maantiet voivat olla huonossa kunnossa, puhumattakaan pienistä hiekkateistä, joissa voi olla rajua nimismiehen kiharaa. Verrattuna kaupungin mukulakiviin tuollaiset olosuhteet eivät kalpene yhtään. Eli kannattaako nyt sitten ostaa se kaupungissa ajettu vai maalla ajettu? ”Ei siitä oikein mitään yleispätevää silti voi sanoa – että aina kannattaisi ottaa vaikka se maantiellä ajettu sen kaupungissa ajetun sijaan. Jokainen käytetty auto on oma yksilönsä.” Ongelmalliseksi tilanteen tekee monesti se, että käytettyjä autoja on, siis myyjän mukaan, ajettu vain kesäisin sileillä teillä mummon toimesta kirkkoon. Usein on siis hyvin hankalaa ottaa selville, millaisessa ajossa auto on todellisuudessa ollut. Auton käyttöpaikkaa enemmän voi merkitä se, kuinka autoa on muuten pidetty: onko se huollettu ajallaan ja kunnollisissa paikoissa. Ja vaikka kuinka tekee kotiläksynsä hyvin, ei kannata soimata itseään, mikäli se juuri ostamasi käytetty E-sarjan Mercedes-Benz kuitenkin hajoaa alta aikayksikön. Joskus nyt vaan on huono tuuri, sillä jokainen auto – etenkin käytetty sellainen – on yksilö.

Read More

Oscar-skandaalin syy selvisi lopulta: Palkinnon julkistajille annettiin väärä kuori

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 28-02-2017

0

Vuoden 2017 Oscar-gaalan massiivinen virhe on selvinnyt lopullisesti vuorokausi tapahtuneen jälkeen.

Suomen aikaa maanantaiaamuna järjestetty gaala päättyi sekavissa tunnelmissa, kun voittajaksi julistettiin vahingossa väärä elokuva. Musikaali La La Landin tekijät olivat jo lavalla juhlimassa voittoaan, kun selvisi, että voittajaelokuva onkin Moonlight.

Tapahtunutta alettiin selvittää heti kiivaasti. Oscar-gaalan virallinen valvoja, konsultti- ja tilintarkastusyhtiö PricewaterhouseCoopers (PwC) otti nopeasti vastuun nolosta virheestä.

Nyt PwC on vielä selventänyt tapahtumien kulkua.

Yhtiön uuden tiedotteen mukaan sen edustaja Brian Cullinan oli antanut vahingossa parhaan naispääosan esittäjästä ilmoittavan varakuoren parhaan elokuvan julkistaneille näyttelijöille Warren Beattylle ja Faye Dunawaylle.

”Kun virhe tapahtui, Cullinan ja hänen työtoverinsa eivät alkaneet korjaustoimenpiteisiin tarpeeksi nopeasti”, tiedotteessa kerrotaan.

Pitkän Oscar-perinteen mukaisesti jokaisen kategorian voittajakortteja on tulostettu aina kaksi identtistä kappaletta, jotka on suljettu eri salkkuihin. Sekaannuksen perimmäinen syy oli tässä toimintatavassa.

PricewaterhouseCoopers toisti syvät pahoittelunsa kaikille asianosaisille ja sanoi ottavansa tapahtuneesta täyden vastuun.

Myös gaalan järjestävä Yhdysvaltain elokuva-akatemia julkisti tiedotteen, jossa se pahoitteli virheeseen johtaneita tapahtumia.

Tiedotteen mukaan akatemiassa on vietetty koko gaalaa seurannut vuorokausi tapahtumien kulkua selvittäen.

Seuraavaksi akatemia aikoo tutkia, mitä toimenpiteitä emämunauksesta seuraa.

Tämän vuoden Oscar-gaala oli järjestyksessään 89. Niistä 83 kertaa PwC on hoitanut äärimmäisen salaisen ääntenlaskennan ja tulosten toimittamisen Dolby-teatteriin.

PwC:N Rick Rosas selitti yhtiön käytäntöjä Hollywood Reporter -lehdelle vuonna 2014.

Rosaksen mukaan tuloksia printataan kaksin kappalein ja ne asetetaan kahteen salkkuun. Salkut myös matkaavat Dolby-teatteriin eri reittejä siltä varalta, että toinen salkku varastettaisiin tai että liikenne estäisi toisen etenemisen ajoissa paikalle.

”Tämä on Los Angeles, joten liikenne ja muut asiat pitää ottaa huomioon. Siksi me menemme eri reittejä, jotta varmasti ainakin toinen meistä pääsee perille”, Rosas kertoi.

Tuloksista tiesivät etukäteen ainoastaan nämä kaksi PwC:n edustajaa.

Gaalassa he seisoivat lavan vastakkaisilla reunoilla identtisten salkkujensa kanssa ja ojensivat kirjekuoret salkuista palkintojen jakajille riippuen siitä, kummalta puolelta jakajat saapuivat lavalle.

Turvamiehet seisoivat koko gaalan ajan molempien edustajien vierellä.

Write a comment