Featured Post

Poliisiauton katto repeytyi irti kesken ajon – kymmenet autot ympär

Poliisi aikoo tarkistaa kymmenien poliisiautojen katot, koska torstaina yhdestä poliisiautosta lähti katto irti kesken ajon. Kovaa vauhtia ajaneen Volkswagen Transporter -merkkisen poliisiauton katto repeytyi irti Kemin ja Tornion välisellä moottoritiellä torstaina iltapäivällä ”hirveän...

Read More

Haluatko saada käytetystä autostasi mahdollisimman hyvän hinnan? Muista silloin nämä asiat

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-01-2017

0

Ford, Starbucks, Apple, Netflix, Microsoft – yhä useampi yritys käy Trumpia vastaan

30.1. 21:45

"Teinipoikana piirreltiin Corveten kuvia vihkoihin" – Ikoninen Amerikan sporttiauto sytyttää autoharrastajan iästä riippumatta

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-01-2017

0

Chevrolet Corveten ensimmäinen mallisukupolvi C1 esiteltiin yleisölle New Yorkissa General Motors Motorama Show´ssa vuonna 1953. Auto oli ensimmäinen amerikkalainen tuotantourheiluauto. Mallin suunnittelussa oli otettu vahvoja vaikutteita eurooppalaisista sporttiautoista.

Corvetten ulkomuoto muuttui jo C1-mallien valmistuksen aikana, mutta varsinainen C2-sukupolvi julkistettiin vuonna 1963. Kakkossukupolven autoja valmistettiin noin 22 000 kappaletta ja siitä muodostui yksi halutuimmista Corvette-malleista.

Kolmannen malliversion muotoilu uhkui uhoa ja voimaa, mutta 1970-luku toi mukanaan öljykriisin ja tiukentuneet päästömääräykset. Ankeat ajat hillitsivät jenkkiautojenkin tehojen kasvua.

Corvetesta julkistettiin tämänkin jälkeen mallisukupolvia toisensa perään ja se saavuttikin vanhimman yhä tuotannossa olevan amerikkalaisen urheiluauton aseman. Nykyään on menossa jo auton seitsemän mallisarja.

Espoolaisen Kimmo Ritolehdon Corvette edustaa kolmatta malliversiota. Auto on vuosimallia 1972. ”Halusin aikakoneen itselle kesäautoksi”, Ritolehto naurahtaa. Mies kertoo monille tutun tarinan nuoruusvuosien ensimmäisen autokärpäsen puraisusta: ”Teinipoikana piirreltiin Corveten kuvia vihkoihin.”

Kyseinen Corvette on nyt viimeisen päälle iskussa. Ritolehto on tehnyt autolle alustaremontin ja moottorikin on huollettu antaumuksella. Autoharrastajan kiireisimpään ajokauteen on vielä aikaa, mutta kulkupelien parissa voi touhuta pimeimpänäkin vuodenaikana. ”Minulla on toinen autoprojekti menossa. Boss 302 Mustang vuodelta 1970″, Ritolehto paljastaa. Aktiiviselta mobilistilta eivät työt lopu, vaikka pimeys peittää ajoreitit ja tien pinnat ovat jäässä.

Autotallien aarteet -videoblogin aiemmat jaksot löytyvät täältä

Haluatko saada autostasi mahdollisimman hyvän hinnan käytettynä? Muista silloin nämä asiat autokaupoilla

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-01-2017

0

Ford, Starbucks, Apple, Netflix, Microsoft – yhä useampi yritys käy Trumpia vastaan

30.1. 21:45

Valta vaihtui: Volkswagen ohitti Toyotan maailman suurimpana autonvalmistajana

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 30-01-2017

0

Saksalainen autonvalmistaja Volkswagen on noussut maailman suurimmaksi autonvalmistajaksi ohi japanilaisen Toyotan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Toyota on ollut maailman suurin autonvalmistaja neljänä perättäisenä vuotena, mutta viime vuonna se jäi kakkoseksi, yhtiö kertoi maanantaina.

Toyota kertoi myyneensä viime vuonna 10,18 miljoonaa autoa, kun Volkswagen ylsi 10,3 miljoonaan myytyyn autoon.

Saksalainen autojätti nousi suurimmaksi autonvalmistajaksi, vaikka sen maine sai kovia kolauksia vuonna 2015 paljastuneessa päästöskandaalissa.

Toyotan myynti kasvoi viime vuonna 0,2 prosenttia, kun Volkswagenin myynti kasvoi 3,8 prosenttia.

Volkswagen oli myydyin automerkki myös Suomessa viime vuonna.

Vielä reilu vuosi sitten Volkswagenin tulevaisuus näytti epävarmalta. Yhtiö oli jäänyt kiinni vuosia kestäneestä diesel-autojen päästöjen vääristelystä, ja sitä odotti mahdollisesti jopa kymmenien miljardien eurojen lasku.

Kustannuksia onkin jo kertynyt yli 20 miljardia dollaria muun muassa vahingonkorvausten ja sakkojen muodossa, mutta silti kuluttajien luottamus Volkswageniin vaikuttaa vain vahvistuvan.

Volkswagen rikkoi viime vuonna oman ennätyksensä maailmanlaajuisissa myyntiluvuissa.

Päästöskandaalin kustannukset ovat toki pakottaneet autoyhtiön kymmenien tuhansien työntekijöiden irtisanomisiin ja muutenkin tiukalle kulukuurille.

Volkswagen saattaa kuitenkin nousta skandaalista entistä ehompana trimmatun kulurakenteen ja kasvavan suosion ansiosta.

Volkswagen tekee nimibrändinsä lisäksi muun muassa Audi-, Porsche-, Seat- ja Škoda-autoja.

HS koeajoi: Peugeotin uusi katumaasturi on raikas ja jämäkkä – näiden ominaisuuksien ansiosta se pääsi vuoden auto -kisan finaaliin

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 28-01-2017

0

Keskikokoisten katumaastureiden suosio on suorastaan räjähtänyt. Nykyisin joka kymmenes uusi auto Euroopassa on sellainen.

Myös Suomessa katumaastureita myydään huomattavia määriä. Suosion syitä voivat olla esimerkiksi matalaa henkilöautoa parempi näkyvyys, helpompi kulku autoon ja ohjaamon avarammat tilat.

Suomalaiset ovat mökkikansaa, joten katumaasturissa voi houkutella myös tavallista korkeamman maavaran avulla saavutettava parempi etenemiskyky.

Myynnin kasvua selittää myös autoluokan testimenestys. Nyt koeajettu Peugeot 3008 pääsi yhtenä kuudesta Vuoden auto Suomessa -kilpailun loppukilpailuun.

Mitkä ominaisuudet tekivät Peugeotista finaalimateriaalia?

Millainen sisältä?

Uuden 3008:n ensivaikutelma on mainio. Ulkonäkö on edellismallin pyöreyteen ja tila-automaisuuteen verrattuna selvästi jykevämpi.

Suurimman vaikutuksen tekee useita kilpailijoita raikkaampi ja futuristisempi sisusta. Miellyttävän näköistä kangasverhoilua on käytetty fiksusti, ja fyysisten painikkeiden määrä on minimoitu kosketusnäytön avulla.

Myös sisätilojen säädettävä valaistus ja suuri lasikattoluukku ovat näyttäviä.

Kuljettajan istuimella pitkäkin kuljettaja saa hyvän ajoasennon, ja molemmilla etuistuimilla on mukava istua. Takapenkeillä on hyvin pääntilaa, mutta jalkatila jää ahtaaksi ja istuinosan antama tuki voisi olla parempi.

Auton mittaristona on Peugeotin uusi ja näyttävä i-Cockpit-virtuaalimittaristo. Sen säädöt ovat monipuoliset ja mukavan yksilöitävät, joskin käytettävyydessä olisi parantamisen varaa.

Eri sivuille ripotellut asetukset ja intuitiivisuuden puute ovat ikävä tuulahdus menneisyydestä.

Kokenutkin kuljettaja joutuu siis tutustumaan auton ohjekirjaan.

Voit tarkastella autoa eri puolilta oheista liukuria liikuttamalla:

Millainen tekniikka?

Koeajoauton 130-hevosvoimainen ja 1,2-litrainen PureTech-moottori toimii pieneen iskutilavuuteen nähden hyvin myös tämän kokoluokan autossa. Pitkäiskuinen moottori vääntää mainiosti alhaisilla kierroksilla, joten taloudellinen ajaminen on helppoa.

Sitkeän moottorin ja pitkien välitysten ansiosta kulutus pääkaupunkiseudulla jäi pieneksi: bensiiniä paloi noin 6,5 litraa sadalla kilometrillä.

Peugeotiin ei ole saatavissa monien kilpailijoiden tarjoamaa nelivetoa. Sen puute voi karkottaa joitakin parempaa etenemiskykyä kaipaavia ostajia.

Millainen ajaa?

Peugeotin jousitus on auton katumaasturimaiseen olemukseen nähden yllättävän jämäkkä. Tasaisella tiellä ja isommissa heitoissa jousitus hoitaa tehtävänsä mallikkaasti. Terävät poikittaissaumat ja asfaltin virheet tuntuvat kuitenkin ikävästi ohjaamoon saakka.

Ohjauspyörä on pienikokoinen, ja mittaristoa tarkastellaan sen yläpuolelta. Pieni ratti tekee ajettavuudesta hauskemman, ja 3008 on muutenkin kokoisekseen ketterän tuntuinen ajettava.

Lisäksi se kääntyy kaupunki­olosuhteissa kokoonsa nähden yllättävän pienessä tilassa.

Kokonaisuutena Peugeot sopii hyvin perhekäyttöön ja taloudellista katumaasturia etsivälle. Se on lisäksi sisustan ja fiiliksen puolesta mukavan erilainen vaihtoehto kilpailijoihin verrattuna.

Uuden 3008:n kypsempi ulkonäkö on entistä jylhempi ja kulmikkaampi.

Säädettävää i-Cockpit-mittaristoa tarkastellaan poikkeavasti pienikokoisen ohjauspyörän yläpuolelta.

Viihdelaitteiden ja mittariston käytettävyys voisi olla parempikin.

Sisusta tuntuu futuristisuudestaan huolimatta mukavan kotoiselta.

Takapenkillä riittää pääntilaa, mutta jalkatila jää ahtaaksi.

Etuistuimilla on mukava istua, ja kuski saa hyvän ajoasennon.

Muotoilun yksityiskohdat tekevät uudesta 3008:sta selvästi edeltäjäänsä erottuvamman.

Täysin ledeillä toteutettujen ajovalojen teho on kohtuullisen hyvä.

Fyysiset painikkeet näyttävät hienolta, ja niiden määrä on minimoitu.

Ennen dieselautoja pidettiin ympäristöä säästävinä, nyt niitä kielletään maailmalla päästöhirmuina – kannattaako dieselautoa enää ostaa?

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 27-01-2017

0

Kyllä dieselautoilijan kelpaa, kun pumpusta virtaa tankkiin litrahinnaltaan yli kymmenen senttiä halvempaa polttoainetta kuin vieressä seisovaan bensa-autoon.

Helina Ernits tankkaa Volkswagen Passatiaan Helsingin Eläintarhan Nesteellä. Hän on nauttinut edullisemmasta polttoaineesta jo pitkään, sillä kaikki hänen autonsa ovat olleet dieseleitä.

”Pienempi kulutus, pienempi autovero”, Ernits perustelee dieselintoaan.

Mutta kaikki eivät ole dieselautoista yhtä innoissaan.

Esimerkiksi Norjan pääkaupunki Oslo kielsi dieselautot viime viikolla väliaikaisesti, koska kaupungin ilmanlaatu oli niin huono. Syynä olivat typpioksidipäästöt, joita dieselautot tupruttavat ilmoille.

Myös Helsinki on alkanut suhtautua dieselautoihin nuivemmin: tämän vuoden alusta lähtien vähäpäästöiset dieselit eivät ole enää saaneet kaupungilta parkkialennusta. Dieselautoilijat olivat saaneet sitä vuodesta 2011.

Maailman suurkaupungeissa suunnitellaan vielä järeämpiä toimia: Pariisi, México, Madrid ja Ateena suunnittelevat kieltävänsä kaikki dieselautot vuoteen 2025 mennessä.

Siis autot, joita on mainostettu ympäristöystävällisinä vaihtoehtoina ja jotka ovat nauttineet veroeduista, ovatkin yhtäkkiä pahoja saastuttajia?

Juuri niin on päässyt käymään.

”Kyllähän tässä on nyt tällainen ’Houston, we have a problem’ -tilanne”, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund.

”Dieselhenkilöautot päästävät nyt pahimmillaan yli kaksi kertaa niin paljon typenoksideja kuin järeät kuormurit. Toisaalta se kertoo siitä, että järeät kuorma-autot toimivat todella hyvin ja että henkilöautot eivät toimi ollenkaan hyvin.”

Dieselautot ovat nyt uudessa tilanteessa muun muassa siksi, että eri maiden hallitukset ovat vuosia tuijottaneet autojen hiilidioksidipäästöjä. Niin myös Suomi, joka verottaa autoja hiili­dioksidipäästöjen perusteella.

Dieselit ovat nauttineet ke­vyemmästä verosta, sillä ne päästävät vähemmän hiilidioksidia kuin bensiiniautot.

Nylund kutsuu tilannetta ”hiilidioksidisokeudeksi”.

”Nyt suurin osa veroista ja veromalleista on sellaisia, että ne perustuvat hiilidioksidipäästöihin. Diesel on tunnetusti ener­giatehokas, ja siitä on tullut vääristymä, että esimerkiksi Ranskassa ja Belgiassa dieselautojen osuus uusista henkilöautoista on joinakin vuosina ollut jopa 80 prosenttia.”

Lisäksi kyse on siitä, että Euroopan lainsäädännössä ja päästötesteissä on ollut puutteita, joita dieseleitä valmistavat autofirmat ovat käyttäneet hyväkseen.

Laboratoriotesteissä dieselautot ovat selvinneet, mutta tositilanteessa ne ovat päästäneet ilmoille moninkertaisesti sallittua enemmän typenoksideja.

Yhdysvalloissa päästörajat ovat typenoksidien suhteen tiukemmat, ja saksalainen autojätti Volkswagen selvisikin päästötesteistä vain huijaamalla.

Kun päästötestien rajat nyt ovat kiristyneet ja kiristyvät tulevaisuudessa lisää, dieselit ovat ongelmissa.

”Moni asiantuntija arvioi, että uudet päästövaatimukset iskevät pahasti pieniin dieselautoihin”, Nylund sanoo.

Autonvalmistajat joutuvat vastedes asentamaan dieseleihin uusia, päästöjä hillitseviä järjestelmiä, jotka voivat nostaa pienimoottoristen dieselautojen hintaa merkittävästi, Nylund sanoo. Tämä saattaa johtaa siihen, että autonvalmistajat lakkaavat valmistamasta pieniä dieselautoja.

”Mutta isommissa henkilöautoluokissa diesel säilyy edelleen. Kalliimmissa 50 000–60 000 euron luokissa on varaa lisätä valmistuskustannuksia.”

Dieselautojen maine ympäristöystävällisinä autoina on kuitenkin saanut kovia kolauksia. Jos dieseleitä ryhdytään kieltämään, se vaikuttaa varmasti myös käytettyjen autojen hintoihin.

Dieselautojen osuus uusista autoista kävi huipussaan Suomessa vuonna 2008.

Siitä lähtien niiden suosio on ollut laskussa, mutta silti diesel-henkilöautoja on liikennekäytössä yli 700 000.

Näiden autojen tulevaa jälleenmyyntiarvoa on hankala arvioida nykytiedoilla, sanoo Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen.

”Arvokysymys riippuu ennen kaikkea siitä, mikä on polttoaineen verotus. Siinä mielessä ei välttämättä ole nähtävissä kehitystä, joka uhkaisi dieseleiden arvoa.”

Dieseleiden mahdolliset käyttökiellot sen sijaan ehkä uhkaavat.

”Meillä ei kuitenkaan ole Suomessa sellaisia olosuhteita, kuten korkeita pinnanmuodostumia, jotka johtaisivat siihen, että pakokaasut ajautuisivat yhteen paikkaan. En näe, että Suomessa dieselautojen käyttöä ihan äkkiä rajoitettaisiin”, Nieminen sanoo.

Petteri Hasa suhtautuu dieselautoihin kieltoihin ristiriitaisesti. ”Hyvä, että päästöjä yritetään hillitä, mutta tällaisista tulee vapauden rajoitus mieleen. Käyttöä rajoitetaan jo nyt veroilla.”

Tutustuimme: Tältä näyttää ja tuntuu yli 300 000 euron Mercedes-Maybach – takapenkillä hierovat penkit ja jääkaappi

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 27-01-2017

0

Saksalainen teollisuusjohtaja, vuosina 1846-1929 elänyt Willhelm Maybach ryhtyi valmistamaan kulkuneuvoja 1900-luvun alussa. Maybach-Motorenbau keskittyi alusta asti edustusluokan autoihin.

Maybachin merkitys moottoreiden valmistajana korostui toisessa maailmansodassa. Kaikki saksalaiset panssarivaunut varustettiin yhtiön rakentamilla tehomyllyillä. Vuonna 1966 Maybach yhdistyi Daimler-Benzin kanssa.

Nykyään Maybachin tärkein markkina-alue on Kiina, mutta autoja myydään myös esimerkiksi Yhdysvaltoihin, arabimaihin ja jonkin verran Eurooppaan. Eurooppalaisia asiakkaita palvellaan Stuttgartissa sijaitsevassa keskuksessa.

Viimeisin Maybachin tarjoama säväyttäjä oli Pariisin autonäyttelyssä syksyllä 2016 esitelty Mercedes-Maybach Vision 6. Yliampuva, mutta tyylikäs konseptiauto keräsi kehuja häkeltyneiltä messuvierailta.

Veho Oy:n MB-henkilöautojen tuotepäällikkö Pauli Eskelinen jos kuka tietää Maybachin historian. Työn puolesta miehelle ovat tulleet tutuksi niin perusmersut, kuin kaikkein ökyimmätkin menopelit.

Mercedes-Maybach S500 4matic on lähes 5,5 metriä pitkä luksuskulkupeli. V8-moottorin liikuttama, noin 2000-kiloinen pyörille nostettu rentoutumistila tarjoaa varsinkin takapenkkiläisille lokoisat oltavat. Varustetaso on huippuluokkaa, mutta muhkea on hintalappukin. Tämä autoyksilö maksaa veroineen reippaasti yli 300 000 euroa.

Kyyti on tasaista ja pehmeää, kuten tämän hintaluokan autosta sopii odottaakin. Melu ei kantaudu matkustamoon häiritsevästi. Autoon voi halutessaan loihtia erilaisia tunnelmia omien mieltymysten mukaan.

Air balance -järjestelmä suodattaa sisätilaan halutut parfyymin tuoksut, 24 kaiutinta eri puolilla autoa takaavat täyteläiset soundit musiikin ystäville ja tunnelmavalaistusta voi säätää omien mielentilojen mukaan. Toisinaan nahkaistuimilla köllöttelyn lomassa voi jano yllättää.

Pienoisjääkaappi pitää huolen, etteivät drinkit pääse haalenemaan. Jos kaikesta huolimatta matkanteko alkaa väsyttää, saa takapenkillä istuja kallistettua selkänojan 43 astetta lepoasentoon. Penkkien toimintoihin kuuluu erilaisia hierontatoimintoja. Luonnollisesti.

Överihintainen luksusauto on Suomessa tietenkin superharvinaisuus. Nykymallin mukaisia Maybacheja on Suomessa vain kaksi kappaletta. Koko maailmassa Maybachien myyntivauhti on muutamia satoja autoja vuodessa.

Autotallien aarteet -videoblogin aiemmat jaksot löytyvät täältä

Tutustuimme: Tältä näyttää ja tuntuu yli 300 000 euron Mercedes-Maybach – takapenkillä hierovat penkit ja jääkaappi

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 27-01-2017

0

Saksalainen teollisuusjohtaja, vuosina 1846-1929 elänyt Willhelm Maybach ryhtyi valmistamaan kulkuneuvoja 1900-luvun alussa. Maybach-Motorenbau keskittyi alusta asti edustusluokan autoihin. Maybachin merkitys moottoreiden valmistajana korostui toisessa maailmansodassa. Kaikki saksalaiset panssarivaunut varustettiin yhtiön rakentamilla tehomyllyillä. Vuonna 1966 Maybach yhdistyi Daimler-Benzin kanssa.

Nykyään Maybachin tärkein markkina-alue on Kiina, mutta autoja myydään myös esimerkiksi Yhdysvaltoihin, arabimaihin ja jonkin verran Eurooppaan. Eurooppalaisia asiakkaita palvellaan Stuttgartissa sijaitsevassa keskuksessa. Viimeisin Maybachin tarjoama säväyttäjä oli Pariisin autonäyttelyssä syksyllä 2016 esitelty Mercedes-Maybach Vision 6. Yliampuva, mutta tyylikäs konseptiauto keräsi kehuja häkeltyneiltä messuvierailta.

Veho Oy:n MB-henkilöautojen tuotepäällikkö Pauli Eskelinen jos kuka tietää Maybachin historian. Työn puolesta miehelle ovat tulleet tutuksi niin perusmersut, kuin kaikkein ökyimmätkin menopelit.

Mercedes-Maybach S500 4matic on lähes 5,5 metriä pitkä luksuskulkupeli. V8-moottorin liikuttama, noin 2000-kiloinen pyörille nostettu rentoutumistila tarjoaa varsinkin takapenkkiläisille lokoisat oltavat. Varustetaso on huippuluokkaa, mutta muhkea on hintalappukin. Tämä autoyksilö maksaa veroineen reippaasti yli 300 000 euroa.

Kyyti on tasaista ja pehmeää, kuten tämän hintaluokan autosta sopii odottaakin. Melu ei kantaudu matkustamoon häiritsevästi. Autoon voi halutessaan loihtia erilaisia tunnelmia omien mieltymysten mukaan. Air balance -järjestelmä suodattaa sisätilaan halutut parfyymin tuoksut, 24 kaiutinta eri puolilla autoa takaavat täyteläiset soundit musiikin ystäville ja tunnelmavalaistusta voi säätää omien mielentilojen mukaan. Toisinaan nahkaistuimilla köllöttelyn lomassa voi jano yllättää. Pienoisjääkaappi pitää huolen, etteivät drinkit pääse haalenemaan. Jos kaikesta huolimatta matkanteko alkaa väsyttää, saa takapenkillä istuja kallistettua selkänojan 43 astetta lepoasentoon. Penkkien toimintoihin kuuluu erilaisia hierontatoimintoja. Luonnollisesti.

Överihintainen luksusauto on Suomessa tietenkin superharvinaisuus. Nykymallin mukaisia Maybacheja on Suomessa vain kaksi kappaletta. Koko maailmassa Maybachien myyntivauhti on muutamia satoja autoja vuodessa.

Autotallien aarteet -videoblogin aiemmat jaksot löytyvät täältä

Jos autovero olisi poistunut, auton ostajien apuun olisi tullut säädös, josta harva tietää: autoveron vientipalautus

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 26-01-2017

0

Ennen kuin valtaapitävät yhdestä suusta kertoivat, että autovero ei tule poistumaan, autokauppa oli pienoisessa kriisissä.

Harva oli aikeissa ostaa auton enää tänä vuonna, koska liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) puheiden perusteella olisi kannattanut odottaa ensi vuoteen: silloin autosta ei olisi tarvinnut maksaa autoveroa.

Tilanne ei todellisuudessa ollutkaan niin yksinkertainen. Vaivannäön avulla uuden auton ostaneista melkein kuka tahansa olisi saanut autoveronsa suurilta osin takaisin.

Syynä on säädös, josta varmaan aika harva tietää.

Se on nimeltään autoveron vientipalautus. Se kuulostaa kapulakieliseltä verojargonilta, mutta se on itse asiassa aika jännittävä juttu.

Luxury Collection by Auto-Outletin toimitusjohtaja Jukka Sinisalolle autoveron vientipalautus on tuttu käsite.

Luxury Collectionin tiimoilta asiaa on jouduttu miettimään lähinnä sen takia, että yhtiön autovalikoimassa on autoja, joissa autoveroa saattaa olla toistasataatuhatta euroa.

Jos tällaisen auton olisi ostanut ennen autoveron poistamista, olisi voinut pahimmassa tapauksessa menettää valtaisat määrät rahaa.

Tämä ei kuitenkaan ole ihan totta, koska apuun olisi tullut autoveron vientipalautus. Sinisalo selittää asian sen oletuksen pohjalta, että autovero olisi päätetty poistettavaksi vuoden 2018 alusta:

”Mikäli asiakas olisi ostanut nyt auton, niin siinä tilanteessa me yksinkertaisesti olisimme voineet ostaa asiakkaalta auton takaisin Luxury Collectionille joulukuussa 2017. Sitten olisimme poistaneet sen Suomen rekisteristä, myyneet sen ulkomaille ja rekisteröineet sinne”, Sinisalo sanoo.

Tässä vaiheessa kuvaan astuu autoveron vientipalautus. Mikäli auto rekisteröidään ulkomaille, siitä on mahdollista hakea verottajalta tämä vientipalautus.

Vientipalautuksen saa, mikäli auto on pysyvästi viety käyttöön ulkomaille, ja auton rekisteröiminen ulkomaille on verottajan mielestä osoitus tästä.

Vientipalautuksen määrä perustuu auton senhetkiseen arvoon, eli täysin uuden auton autoveroa ei saisi takaisin, mutta valtaosan kyllä.

”Tämän jälkeen olisimme ostaneet saman auton takaisin verottomana Suomeen, rekisteröineet sen Suomeen ja myyneet auton takaisin sen aikaisemmalle omistajalle ilman autoveroa.”

Lopputulos: auto on edelleen entisellä omistajalla, ja autoverosta – riippuen kuinka paljon autoa oli käytetty oston ja ulkomaille myynnin välillä – suurin osa palautuu asiakkaalle.

Mielenkiintoista tässä asiassa on se, että kuka tahansa voi tehdä näin tietyin ehdoin.

Auton omistajan on esitettävä tarvittava selvitys palautuksen edellytyksen täyttämisestä.

Auton on oltava riittävän uusi ja riittävän verotettu. Alle 500 euron autoveroa ei palauteta, ja auton täytyy olla alle 10 vuotta vanha. Lisäksi auton ensimmäisen veronmääräytymispäivän täytyy olla 1.4.2009 tai myöhemmin.

Nämä sekä muutamat auton hallintaan liittyvät seikat täyttämällä on siis mahdollista saada autosta veroja takaisin.

Palataan taas siihen, jos autovero olisi päätetty poistettavaksi vuonna 2018. Ei se välttämättä niin paha juttu olisi ollut juuri uuden auton ostaneen kannalta.

Jos olisi ostanut sen BMW:n 50 000 eurolla ja maksanut siitä autoveroa 15 000 euroa, suurimman osan niistä viidestätoistatuhannesta eurosta olisi saanut tämän säädöksen turvin verottajalta takaisin.

Tietenkin se olisi vaatinut työtä, rahtikuluja ja viranomaismaksuja, ja kuten moni auton myynyt tietää, myynti sinänsä ei ole täysin ongelmatonta.

Sinisalon mukaan Luxury Collectionilla on sen verran hyvät verkostot ulkomaille, että sen takia homma olisi ollut heidän yhtiölle tuttua, jos tällaisia toimenpiteitä olisi vaadittu.

“Olemme vuosien ajan avustaneet asiakkaitamme esimerkiksi ulkomaille muuton yhteydessä hakemaan auton verot takaisin. Useiden asiakkaidemme autot ovat sen verran arvokkaita, että näissä veron osuus korostuu. Pienempien autoveron autoissa verojenpalautusprosessista aiheutuvat kulut saattavat ylittää itse veron osuuden, jolloin asiaa kannattaa tutkia kriittisemmin.”

Koska superautoja verotetaan Suomessa niin rajusti, Sinisalon mukaan moni sellaisen ostaja on päätynyt rekisteröimään autonsa ulkomaille.

”Kyllä se valitettavasti on niin. Valtion verotulojen kannalta verottajalta ei tällöin jää saamatta pelkästään autoveron osuus, vaan myös arvonlisäveron osuus, sekä myös huomattavassa määrin välillisiä alv-euroja, sillä suomalaisten omistamat, ulkomaille rekisteröidyt arvoautot myös korjataan ja huollatetaan muualla kuin Suomessa. ”

Ulkomaille rekisteröimisestä koituu erinäisiä velvoitteita ja rajoitteita auton käyttöön, mutta kysymys on niin isoista rahoista, että moni alistuu niihin.

Tämän vuoden alusta lähtien auton liisaamisen yhteydessä ei kuitenkaan ole tarvinnut maksaa koko autoveroa, vaan vero vain siltä ajalta, kun autoaan käyttää.

Tämän mahdollistaa vientipalautuksen ennakkopalautus: vaatimuksena on ajoneuvosta solmittava leasing-sopimus ja oletuksena on, että auto viedään leasing-ajan jälkeen pois Suomesta.

Esimerkiksi 36 kuukauden leasing-sopimuksella autoveroa täytyy maksaa vain kolmannes nykyisestä tasosta.

Superautojen kohdalla uusi leasing-palvelu on mennyt Sinisalon mukaan hyvin kaupaksi.

”Sanoisin, että 80 prosenttia superautokaupoista on tehty tämän uuden sopimuksen puitteissa.”

Trafi julkaisi laajan katsastustilaston – katso oman autosi hylkäysprosentti ja yleisimmät viat hakukoneella

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 25-01-2017

0

Japanilainen Toyota selviää hyvin suomalaisten katsastajien syynissä, käy ilmi Trafin tuoreesta katsastustilastosta.

Katsastustilasto kertoo eri vuosina käyttöönotettujen henkilöautojen hylkäysprosentit ja kolme yleisintä hylkäykseen johtanutta syytä.

HS laski Trafin datan perusteella eri automerkkien keskimääräiset hylkäysprosentit.

Tilastojen mukaan Toyota-merkkisistä autoista 9,2 prosenttia hylättiin viime vuonna katsastuksessa. Katsastettujen Toyotoiden keski-ikä oli noin kymmenen vuotta.

Parempi hylkäysprosentti oli vain Lexuksen (7,8) ja Porschen (5,3) autoilla, mutta niitä on toki katsastettu huomattavasti pienempi määrä kuin Toyotoita.

Toinen suomalaisten suosikkimerkki, saksalainen Volkswagen narahti katsastuksessa keskimäärin useammin kuin Toyota. Katsastettujen Volkswagenien keski-ikä oli noin yhdeksän vuotta ja niiden eri mallien keskimääräinen hylkäysprosentti oli 17,1.

Kaikkien eri mallisten Skoda-autojen keskimääräinen hylkäysprosentti oli puolestaan 16,6.

Kun kaikki katsastukset otetaan huomioon, eniten hylkäyksiä tuli etuakselistojen, jarrujen ja jousituksen sekä iskunvaimentimien vioista. Tilaston vanhimmista, 14-vuotiaista autoista hylättiin 38 prosenttia. Ensimmäistä kertaa määräaikaiskatsastukseen tulleista, eli kolmivuotiaista autoista hylättiin 2,8 prosenttia.

Miten sinun autosi pärjäsi?

Alla olevan interaktiivisen taulukon avulla voit katsoa tietoja omasta autostasi. Tilastossa on mukana automallit, joita on tuotu katsastukseen vähintään 100 kappaletta. Tilastoa lukiessa on hyvä ottaa huomioon, että tilasto ei sisällä katsastettujen autojen mittarilukematietoja. Näin automallien hylkäysprosentit eivät ole suoraan vertailukelpoisia.