Featured Post

Sähköautomarkkinoille lisää yrittäjiä – Jaguar esitteli ensimm

Jaguar on esitellyt tällä viikolla Los Angelesin autonäyttelyssä uuden konseptiauton, joka toimii sähköllä. Kyseessä on I-Pace-niminen auto. Se on Jaguarin ensimmäinen sähköauto koskaan. Esimerkiksi brittiläinen Autocar-sivusto kutsui sitä ”Jaguarin radikaalimmaksi autoksi 81 vuoteen”....

Read More

Nokian Renkaiden uusi palvelu skannaa renkaat parkkihallin ovella – rengasraportti kännykkään

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 30-11-2016

0

Suomalainen rengasvalmistaja Nokian Renkaat esitteli keskiviikkona palvelun, joka tarjoaa autoilijalle uudenlaisen tavan seurata renkaiden kuntoa.

Palvelu on nyt käytössä parkkihallissa Helsingin Erottajalla, ja se toimii näin:

Autoilija ajaa erikoisvalmisteisen ajoluiskan yli, minkä jälkeen hän saa kännykkäänsä yksityiskohtaiset tiedot muun muassa renkaidensa urasyvyyksistä.

Erikoisvalmistettuun luiskaan on upotettu laserit, jotka skannaavat renkaiden pinnat ja muodostavat renkaiden urista kolmiulotteisen kuvan. Samalla autosta otetaan valokuva, josta Nokian Renkaiden palvelu osaa lukea auton rekisterinumeron.

Tämän jälkeen renkaiden tiedot saa ilmaiseksi käyttöönsä, jos lähettää Nokian Renkaille tekstiviestillä oman rekisterinumeronsa. Tiedot saa käyttöönsä myös sähköpostilla.

Rengasraportti näyttää tältä:

Palvelu tekee rengasskannauksien perusteella tiiviin analyysin renkaiden kunnosta. Se muun muassa arvioi urasyvyyden vaikutuksen jarrutusmatkaan ja tarjoaa tietenkin mahdollisuutta ostaa uudet renkaat. Palvelua voi käyttää, vaikka ajaisi muilla kuin Nokian Renkaiden valmistamilla renkailla.

Nokian Renkaiden uuden palvelun nimi on SnapSkan. Kyseessä on rengasvalmistajalle uusi aluevaltaus, kertoo Nokian Renkaiden tytäryhtiön Vianorin vähittäiskaupasta vastaava johtaja Ville Nikkola.

Palvelu avataan ensimmäisenä Helsingin Erottajan Q-Parkissa, mutta Nikkola kertoo, että Nokian Renkaat aikoo viedä palvelun myös maailmalle.

”Tutkimme liiketoimintamahdollisuuksia tämänkaltaiselle palveluinnovaatiolle. Käymme myös keskusteluja vakuutusyhtiön kanssa datan hyödyntämisestä”, Nikkola sanoo.

Nokian Renkaat saakin käyttöönsä huikean määrän rengasdataa, jos uusi palvelu yleistyy ja saa käyttäjiä.

Kun jokaisen liuskan yli ajavan renkaat skannataan ja yhdistetään rekisterinumeroon, syntyy ainutlaatuinen rekisteri renkaista ja niiden kunnosta.

”Saamme nopeasti suuremman datan kuin vaikkapa rengasratsioissa”, Nikkola sanoo.

Rengasratsia on Autonrengasliiton, Liikenneturvan ja poliisin yhteinen kampanja, jossa tutkitaan vuosittain autoilijoiden renkaiden kuntoa.

Nokian Renkaat julkaisi palvelunsa yritys- ja teknologiatapahtuma Slushissa Helsingissä.

Skannausteknologia on upotettu ajoliuskan sisään.

”Kiinan Tesla” on merkki automaailman muutoksesta – ja se voi olla merkittävä askel koko sähköautobisnekselle

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 30-11-2016

0

Kiinalainen NextEV aikoo olla Kiinan Tesla, joka muuttaa koko automaailmaa.

Sillä saattaakin olla tähän hyvät mahdollisuudet tai ainakin se voi olla iso osa tätä megatrendiä.

Mutta palataan NextEV:hen myöhemmin.

Automaailman muutoksen tuulista kertovia uutisia on viime aikoina tullut jo ovien ja ikkunoiden tiivisteidenkin läpi.

Muutamia esimerkkejä viime päiviltä:

Muun muassa Mercedes-Benzin omistava Daimler investoi 10 miljardia euroa sähköautojen kehitykseen.

Volkswagenin omistamat Audi ja Porsche käyvät kisaa siitä, kumpi brändi saa palkattua parhaat tekijät sähköautojen valmistukseen.

Jaguar Land Rover suunnittelee, että pian puolet sen autoista voisi kulkea sähköllä. Fisker on tekemässä paluun sähköautoihin.

Renaultin järkihintainen Zoe-sähköauto tuli myyntiin. Opel Ampera-e on pian markkinoilla, ja sen sisarmalli Chevy Volt oli jo heinäkuussa USA:n myydyin sähköauto.

Eikä pidä unohtaa, kuinka Tesla sai sensaatiomaisesti yli 400 000 ennakkotilausta Model 3 -autostaan.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä.

Lisää sähköistäviä uutisia on kuultu politiikan puolelta niin maailmalta kuin Suomesta. Esimerkiksi Kiina on jo kauan myöntänyt merkittäviä tukia sähkökäyttöisille autoille.

Suomikin on esitellyt oman vaihtoehtonsa sille, miten autoilu tulee muuttumaan: vuonna 2025 Suomen teillä pitäisi olla hallituksen kaavailujen mukaan 250000 vaihtoehtoisilla polttoaineilla kulkevaa autoa.

Viimeisimpänä uutisena finanssiryhmä OP alkaa liisata sähköautoja.

Palataan Kiinaan ja ”Kiinan Teslaan”.

Tämän yrityksen nimi on NextEV. HS kirjoitti yhtiön lippulaiva-auto Nio EP9:stä aiemmin. Se on tällä hetkellä nopein kaikista sähköautoista.

Tämä auto on vain jäävuoren huippu, sillä miljoonan euron arvoisella superautolla ei vielä maailmaa muuteta.

Sellainen auto tehdään aluksi, jotta saadaan kehitettyä teknologiaa, jota voidaan valuttaa alaspäin tuleviin volyymimalleihin.

NextEV:llä kun on suuret suunnitelmat.

Se aikoo toimia toisella tavalla kuin suurin osa kiinalaisista autonvalmistajista, jotka ovat tähän mennessä kehitelleet lähinnä huonoja kopioita länsimaisista autoista. Yhtiössä on töissä sellaista porukkaa, joka voi tosiaan kyetä tähän.

Telegraph kertoo, että NextEV:llä on 2 000 ihmistä käsittävällä palkkalistallaan ammattilaisia, jotka ovat olleet aiemmin töissä muun muassa Googlella ja Facebookilla.

Auton muotoilu on tehty Münchenissä, tekninen kehitys San Josessa ja viimeistely Kiinassa. Yrityksen perustaja William Li on yrittäjä, jolla on ollut useita menestyviä teknologiayrityksiä, kuten Bitauto.com.

NextEV aikoo pian aloittaa myös autonomisten autojen testaamisen julkisilla teillä USA:ssa.

Perustaja Li tykkää puhua autonvalmistusyrityksen sijaan ”lifestyle-yrityksestä”. Se kuulostaa markkinointijargonilta, mutta siinä saattaa olla vinha perä.

Auton omistaminen ja ajatukset autoilusta ovat nimittäin kovassa muutoksessa.

Jos nykyään kysyy nuorilta, mikä on kuumin autonvalmistaja, moni vastaa varmasti Tesla.

Nämä nuoret eivät välttämättä tiedä autoista mitään, mutta he tietävät Teslan ja sitä johtavan hullun neron nimeltään Elon Musk, joka aikoo muuttaa maailmaa. Tesla on tällä tavalla mitä suurimmissa määrin lifestyle-yritys eli yritys, joka myy tietynlaista elämäntapaa, ei silkkaa funktionaalisuutta.

Elon Musk

Askel pidemmälle tässä lifestyle-ajatuksessa on se, että ihmisten halu omistaa autoja on vähenemään päin. Omistaminen kun on analyytikkojen mukaan niin vuotta 2010. Tämän päivän juttu – tämän päivän lifestyle – on jakamistalous.

Telegraphin mukaan esimerkiksi monen teini-ikäisen kärkiautomerkkeihin kuuluvat nykyään Uber ja Apple. Ne eivät ole autonvalmistajia, vaan ovat bisneksessä mukana jakamistaloudellisessa mielessä, ennen kaikkea omalla liestyle-brändillään.

Ja jottei merkkejä auton omistamisen muutoksesta ja suhtautumisesta siihen tarvitsisi hakea näin kaukaa, mainittakoon vielä OP:n uusi aluevaltaus, jossa yhtiö alkaa liisata sähköautoja sen sijaan, että se vaikkapa myisi autoja.

OP on iso firma, ja se on varmasti tehnyt markkinatutkimuksensa: auton omistaminen tulee vähenemään yhä enenevissä määrin tulevaisuudessa.

Uudenlaista auton omistamista tai kokonaan uudenlaista liikkumista avustamaan on jo perustettu erinäisiä sovelluksia.

Yksi sellainen on esimerkiksi suomalainen MaaS Global, josta HS kertoi aiemmin. Yritys tähtää satojen miljardien bisnekseksi Whim-nimisellä sovelluksellaan.

Sen avulla pitäisi jonain päivänä olla mahdollista pystyä liikkumaan millä tahansa välineellä raitiovaunusta yksityisauton kautta lentokoneeseen napin painalluksella.

Vähän niin kuin liikkumisen Netflix: et enää omista elokuvaa, vaan maksat ”operaattorille”, joka omistaa oikeudet kaikkiin elokuviin. Sitten voit katsella niitä elokuvia niin paljon kuin sielu sietää, kunhan maksat kuukausimaksun ”operaattorille”.

Whim tarjoaa erihintaisia paketteja, joilla kaikilla voi matkustaa rajattomasti Helsingin joukkoliikenteessä.

Muut matkat maksetaan palvelun sisäisellä pistejärjestelmällä.

Esimerkiksi halvimmalla 89 euron paketilla voi matkustaa Helsingin sisäisillä joukkoliikennevälineillä rajattomasti, minkä lisäksi ”Whim-pisteillä” voi tehdä esimerkiksi kaksi noin kymmenen kilometrin taksimatkaa.

Kaiken tämän rinnalla useilla autonvalmistajilla on meneillään projekteja, joissa ne testaavat tai aikovat testata itsestään ajavia autoja julkisilla teillä.

Itse ajavat autot ovat osa sitä MaaS-nimistä megatrendiä, joka on lyhenne sanasta Mobility as a Service eli liikkuminen palveluna.

Sen on arvailtu olevan lähitulevaisuudessa suurin piirtein tuhannen miljardin euron arvoinen bisnes.

Muutoksen tahti on ollut viime vuosina hurja, ja muutos on aina vähän hankala asia tuttuun ja turvalliseen tottuneelle ihmiselle.

Liikkumisen muuttuminen tai polttomoottoriautojen vaihtuminen vaihtoehtoisilla voimilla toimiviin autoihin ei kuitenkaan tule tapahtumaan hetkessä.

Kenenkään ei tarvitse huolehtia siitä, että heiltä vietäisiin huomenna ajo-oikeus ja auton omistamisoikeus, tai että ei pääsisi enää kruisailemaan sen vanhan kunnon polttomoottorilla käyvän Ford Mustanginsa kanssa.

Isot pyörät ovat silti lähteneet hiljalleen pyörimään, eikä niiden kiihtyvää vyörymistä ole todennäköisesti pysäyttäminen.

Autoilun muutos kun liittyy moneen muuhun asiaan, esimerkiksi uusiutuvien energialähteiden markkinoihin ja siihen, kuinka uusiutuvat muuttuvat halvemmiksi ja fossiiliset kalliimmiksi.

Energiabisnes on jo automaailmaan verrattuna astetta isompien pelurien temmellyskenttä. Sitä ei pysty pysäyttämään edes Donald Trump.

Kuten Telegraph kirjoittaa: ”pitkät jäähyväiset bensiinille ja dieselille ovat alkaneet.”

Kiinan NextEV on siinä mielessä merkittävä yksittäinen peluri, että Kiina on iso maa, jossa on paljon potentiaalia. Jos NextEV onnistuu todella olemaan Kiinan Tesla, puhutaan valtavasta toimijasta autonvalmistusalalla.

Tulee mieleen, että ehkä NextEV:n markkinointipuheessa on jotain perää. Yhtiön perustaja William Li viittaa siinä Kiinan savusumun saastuttamaan ilmaan:

”Uskomme, että kun auton omistamiskokemus ylittää odotukset, sähköautoista tulee luonnollinen valinta jokaiselle. Se johtaa kestävämpään huomiseen. Sen myötä visiomme sinisestä taivaasta tulee toteutumaan.”

Ei se lopulta niin hirveän pelottavalta ja pahalta kuulosta.

Suomalaiset tööttäävät vain harvoin – torvea saisi lain mukaan käyttää liikenteessä enemmänkin

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 30-11-2016

0

Suomessa autoilijat eivät juuri torviaan rääkkää.

Kun vaikkapa Kreikan kylissä auton torvea saatetaan soittaa silkasta ilosta, kun vastaan sattuu ajamaan toinen auto, Suomessa auton tööttiä painetaan usein vain äärimmäisessä hädässä.

Jos silloinkaan.

”Ehkä me olemme vähän varovaisia. Ei haluta, että kukaan pahastuisi äänimerkin käytöstä”, pohtii Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski.

Mutta miten auton tööttiä pitäisi liikenteessä käyttää?

Tieliikennelain mukaan kuljettajan on annettava ääni- tai valomerkki liikenteessä, jos se on tarpeen vaaran välttämiseksi.

Tällaisessa tilanteessa ääni- tai valomerkin antamatta jättämisestä voi saada sakon, mikä on tosin hyvin harvinaista. Tilastokeskuksen tietojen mukaan poliisi on sakottanut ääni- tai valomerkin antamatta jättämisestä viimeksi vuonna 2013, jolloin poliisi antoi aiheesta yhden rikesakon.

Äänimerkin tarpeettomasta antamisesta poliisi on sen sijaan sakottanut hieman useammin, viime vuonna kerran, vuonna 2014 viidesti ja vuonna 2013 kahdesti.

Liikenneturvan Tuomikosken mukaan Suomen torvikulttuuri on omanlaisensa, jos sitä vertaa vaikkapa Ruotsiin.

”Ruotsissa on ollut tapa, että jos polkupyöräilijä ajoi tien reunaa, autoilija antoi äänimerkin, että takaa ollaan tulossa”, Tuomikoski kertoo.

”Suomessa vastaava johtaisi ehkä siihen, että pyöräilijä pelästyisi ja olisi ehkä vihainenkin.”

Tieliikennelaki mahdollistaisi torven vapaamman käytön Suomessakin. Lain mukaan äänimerkin saa antaa silloin, kun ohittaa toisen auton taajaman ulkopuolella valoisana aikana.

Tätä torven käyttömahdollisuutta tosin vain harvat hyödyntävät.

”Meillä ehkä valojen vilauttelu ajaa tieliikenteessä saman asian. Sillä tavalla autoilijat varoittelevat toisiaan”, Tuomikoski pohtii.

Pitkien valojen väläyttelyssä pimeillä teillä ajamaan tottuneet suomalaiset ovatkin konkareita.

Lue lisää pimeiden teiden valojen käytöstä tästä: Pimeiden teiden etiketti – näin käytät pitkiä valoja oikein.

Teiden tööttietiketti – torvea saisi lain mukaan käyttää liikenteessä enemmänkin

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 29-11-2016

0

Suomessa autoilijat eivät juuri torviaan rääkkää.

Kun vaikkapa Kreikan kylissä auton torvea saatetaan soittaa silkasta ilosta, kun vastaan sattuu ajamaan toinen auto, Suomessa auton tööttiä painetaan usein vain äärimmäisessä hädässä.

Jos silloinkaan.

”Ehkä me olemme vähän varovaisia. Ei haluta, että kukaan pahastuisi äänimerkin käytöstä”, pohtii Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski.

Mutta miten auton tööttiä pitäisi liikenteessä käyttää?

Tieliikennelain mukaan kuljettajan on annettava ääni- tai valomerkki liikenteessä, jos se on tarpeen vaaran välttämiseksi.

Tällaisessa tilanteessa ääni- tai valomerkin antamatta jättämisestä voi saada sakon, mikä on tosin hyvin harvinaista. Tilastokeskuksen tietojen mukaan poliisi on sakottanut ääni- tai valomerkin antamatta jättämisestä viimeksi vuonna 2013, jolloin poliisi antoi aiheesta yhden rikesakon.

Äänimerkin tarpeettomasta antamisesta poliisi on sen sijaan sakottanut hieman useammin, viime vuonna kerran, vuonna 2014 viidesti ja vuonna 2013 kahdesti.

Liikenneturvan Tuomikosken mukaan Suomen torvikulttuuri on omanlaisensa, jos sitä vertaa vaikkapa Ruotsiin.

”Ruotsissa on ollut tapa, että jos polkupyöräilijä ajoi tien reunaa, autoilija antoi äänimerkin, että takaa ollaan tulossa”, Tuomikoski kertoo.

”Suomessa vastaava johtaisi ehkä siihen, että pyöräilijä pelästyisi ja olisi ehkä vihainenkin.”

Tieliikennelaki mahdollistaisi torven vapaamman käytön Suomessakin. Lain mukaan äänimerkin saa antaa silloin, kun ohittaa toisen auton taajaman ulkopuolella valoisana aikana.

Tätä torven käyttömahdollisuutta tosin vain harvat hyödyntävät.

”Meillä ehkä valojen vilauttelu ajaa tieliikenteessä saman asian. Sillä tavalla autoilijat varoittelevat toisiaan”, Tuomikoski pohtii.

Pitkien valojen väläyttelyssä pimeillä teillä ajamaan tottuneet suomalaiset ovatkin konkareita.

Lue lisää pimeiden teiden valojen käytöstä tästä: Pimeiden teiden etiketti – näin käytät pitkiä valoja oikein.

1980-luvun juppimersu harrasteautona – tämä näyttävä autoyksilö on tuttu myös Euroviisuista

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 28-11-2016

0

Monet muistavat 1980-luvusta lähinnä ruman vaatemuodin ja juppikulttuurin. Rahaa oli, ja sen määrän piti näkyä. Ylilyöntejä tapahtui ja automaailmassakin reviteltiin ajan hengen mukaisesti. Ahneuden aikakaudella kännykkäjupit kruisailivat Ferrari Testarosseillaan ja kuilu köyhempiin kansanosiin kasvoi. 1980-luvulla päivänvalon nähneistä tehopakkauksista voidaan mainita esimerkiksi Ferrari F40, Porsche 944, Lamborghini Jalpa sekä kansanomaisemmista kulkupeleistä Nissan Sunny, Fiat Panda, Lada Samara ja Ford Sierra.

Mercedes-Benz 500SEC on hieno esimerkki ylellisestä kasariautosta. Auto maksoi sisäsuomalaisen omakotitalon verran ja menopelissä oli kokoa millä pullistella. Pröystäilevä kulkine oli riemuhuuto tuhlailevalle elämäntavalle. Niillä joilla oli varaa, nauttivat elämästä täysin siemauksin. Mercedes-Benz 500SEC vuodelta 1985 on säilyttänyt nautittavuutensa. Tämän auton kyydissä pääsee takaisin mammonan palvonnan aikaan.

Heikki Peltosen Mercedes-Benz 500SEC on varsin tuore hankinta. Auto on ollut miehellä vasta parin kuukauden ajan. Peltonen on ihaillut jo kauan saksalaista autoinsinööriosaamista. Miehen harrasteautotaustasta löytyy ennestään vanha Mersu ja muutaman vuosikymmenen takainen Audi. 500S-malli on autokokoelman ehdoton helmi.

1980-luvun hulluina vuosina vastaavan kulkupelin omistaja nautti nousukkaiden varauksetonta ihailua. Saattoipa luksusmersun haltija omistaa jopa kännykänkin. Ylellinen kaara oli menestyksen mittari. ”Tämän auton hinnalla sai neljä Mersu 200 dieseliä”, Peltonen kertoo.

Kyseisen autoyksilön historiaan mahtuu kiinnostavia vaiheita. Auton elämän näkyvin esiintyminen tapahtui vuoden 2015 Euroviisuissa. ”Tämä auto on ollut Virossa viimeisen kymmenen vuotta. Se on esiintynyt muun muassa Viron Euroviisujen musiikkivideossa vuonna 2015 kappaleessa Goodbye to Yesterday”.

Harva autoyksilö on saanut olemassaolonsa aikana näin laajaa huomiota.

Pakkanen tulee taas – muista nämä vinkit, kun lähdet pakkasyön jälkeen autolla liikkeelle

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 28-11-2016

0

Pakkanen on jälleen kiristymässä, mikä jokaisen autoilijan kannattaa panna merkille.

Eteläisessä Suomessa lämpötila oli ensilumien jälkeen plussan puolella, mutta nyt sääennusteet kertovat taas pakkaspäivistä. Lapissa lämpötila voi laskea loppuviikosta yli 20 pakkasasteen.

Kokosimme tiiviit vinkit talviautoilijoille.

Esilämmitä moottori

Jo edellisenä iltana kannattaa kytkeä auto lämmitystolppaan. Jos sellaista ei ole saatavilla, kannattaa hommata lisälämmitin, jonka avulla moottorin saa lämpiämään ilman tolppaa.

Esilämmitys kannattaa, sillä auton kylmäkäynnistys on moottorille perin raskas koitos.

Anna auton käydä hetki

Jos esilämmittämiseen ei ole mahdollisuuksia tai se on muuten vaan unohtunut, ei se ole maailmanloppu. Kun starttaa auton, kannattaa odotella hetki ja antaa moottorin käydä tyhjäkäynnillä. Missään nimessä ei kannata alkaa heti kaasutella ja väännellä rattia, sillä auton eri voitelunesteet ovat kohmeessa ja niiden ominaisuudet eivät ole silloin parhaimillaan. Odottele siis pari minuuttia rauhassa ja skrapaa vaikka ikkunat sillä aikaa.

Pidä auto kuivana sisältä…

Ajon aikana on ikävää, jos auton ikkunat käyvät huuruisiksi. Tämä johtuu usein siitä, että autossa on esimerkiksi kenkien mukana tullutta lunta, joka sulaa ja tällä tavalla kosteutta nousee ikkunoihin. Tätä voi ehkäistä jättämällä ikkunat raolleen esimerkiksi parkkihallissa tai muussa lämpimässä tilassa, johon auto pysäköidään. Sekä tietysti sillä, ettei mene lumisissa kengissä autoon.

…ja ulkoa

Jos autoaan pesee pakkasella, täytyy olla erityisen tarkka sen kuivaamisessa. Etenkin kaikki tiivisteet kannattaa kuivata huolellisesti, etteivät auton ovet jäädy kiinni. Talvellakin autoa on hyvä pestä, sillä teiltä autoon tarttuva suola tekee maalipinnalle pahaa.

Aja pidempää siivua

Moni ei pääse aamulla töihin, koska auton akku on hyytynyt pakkasessa. Tämä johtuu siitä, että akun varaustila laskee pakkasella, moottori tarvitsee kylmällä enemmän virtaa käynnistyäkseen, ja kylmä akku ottaa virtaa vastaan huonommin kuin lämmin akku. Myös lisälämmitin syö akun virtaa.

Hyytymisen voi ehkäistä kytkemällä auton lämmitystolppaan ennen ajoa tai investoimalla akun lämmittimeen. Pomminvarma keino on kuitenkin se, että ajaa pidempää ajoa, sillä silloin autoin akku ehtii latautua siitä huolimatta, että on kylmä. Jos käyttää lisälämmitintä, nyrkkisääntönä pitäisi aina ajaa vähintään niin kauan kuin on esilämmittänyt autoa.

Tankkaa talvipolttoainetta

Talvi on jo sen verran pitkällä, että useimmissa dieselkäyttöisissä autoissa on – toivottavasti – jo talvenkestävää dieseliä. Jos auto on pakkasella täynnä kesädieseliä, polttoaine saattaa hyytyä tankkiin. Silloin voi olla, että auton polttoaineensuodattimen joutuu vaihtamaan.

Vaihda lasinpesunesteet

Jos lasinpesuneste on kesän ja syksyn peruja, kannattaa vaihtaa nesteet talvilaatuisiin nesteisiin, jotka kestävät ainakin 20 pakkasastetta.

Aja nätisti

Oli alla sitten kitka- tai nastarenkaat, talviajo vaatii enemmän ennakointia kuin kesäajo. Kitkarenkailla kannattaa olla erityisen varovainen jäisillä pinnoilla.

Lisää talviautoilusta voit lukea tästä jutusta: Pakkanen puree autoon: Näillä yhdeksällä vinkillä autosi selviää talvesta

Lähteet: Autoliitto, Liikenneturva, Motiva.fi.

Koeajossa: Seat Ateca 1.4 TSI ACT 150 hv DSG Style

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 26-11-2016

0

 Ateca näyttää omanlaiseltaan Seatille tuttuine, terävine linjoineen. Moottoreissa ei ole mitään uutta.

 Seatin urheilullista imagoa tukee Atecan ajodynamiikka, joka oli säädetty hyvin reagoivaksi. Sähköisesti tehostettu ohjaustuntuma on moitteeton.

 Jousitus on ajoittain jopa häiritsevän kova. Napakka jousitus kolauttelee isoissa töyssyissä koriin läpi.

 Etuvetoversioissa on 510-litrainen tavaratila, eli kuljetustilaa on melko hyvin. Laajennuksessa tilan pohjaan jää selkeä kynnys.

 Seat on onnistunut kitkemään rengas- ja ajomelun tavanomaiselle tasolle.

 Kiihtyy sataan 8,6 sekuntia, huippunopeus 198 km/h.

 Hinta: 30 695 euroa.

 Kulutus (ilmoitettu): EU-yhdistetty 5,4 litraa / 100 km bensiini.

 Hiilidioksidipäästöt: 124 g/km.

 Kilpailijoita: Ford Kuga, Honda CR-V, Hyundai Tucson, Kia Sportage, Nissan Qashqai, Renault Kadjar, Škoda Yeti, Toyota RAV4.

HS koeajoi: Seat Ateca on mutkaton arkiauto, joka on kuin VW Tiguan nuorekkaissa kuorissa

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 26-11-2016

0

Seat Ateca 1.4 TSI ACT 150 hv DSG Style

 Ateca näyttää omanlaiseltaan Seatille tuttuine, terävine linjoineen. Moottoreissa ei ole mitään uutta.

 Seatin urheilullista imagoa tukee Atecan ajodynamiikka, joka oli säädetty hyvin reagoivaksi. Sähköisesti tehostettu ohjaustuntuma on moitteeton.

 Jousitus on ajoittain jopa häiritsevän kova. Napakka jousitus kolauttelee isoissa töyssyissä koriin läpi.

 Etuvetoversioissa on 510-litrainen tavaratila, eli kuljetustilaa on melko hyvin. Laajennuksessa tilan pohjaan jää selkeä kynnys.

 Seat on onnistunut kitkemään rengas- ja ajomelun tavanomaiselle tasolle.

 Kiihtyy sataan 8,6 sekuntia, huippunopeus 198 km/h.

 Hinta: 30 695 euroa.

 Kulutus (ilmoitettu): EU-yhdistetty 5,4 litraa / 100 km bensiini.

 Hiilidioksidipäästöt: 124 g/km.

 Kilpailijoita: Ford Kuga, Honda CR-V, Hyundai Tucson, Kia Sportage, Nissan Qashqai, Renault Kadjar, Škoda Yeti, Toyota RAV4.

Eri autotyyppien väliset erot kutistuvat toisinaan hiuksenhienoiksi. Hyvä esimerkki on Seatin ensimmäinen crossover-katumaasturi, upouusi Ateca.

Päälle päin auto näyttää tyypilliseltä katumaasturilta: kori on korkeahko, maavara korotettu ja pyöräkotelot laajennettu.

Ateca ei kuitenkaan ole puhdas SUV eli katumaasturi. Seatin mukaan se on CUV eli crossover, jossa yhdistyvät katumaasturi, tila-auto ja farmari.

Ateca sijoittui vastikään toiseksi Vuoden auto Suomessa 2017 -kisassa. Autotoimittajien mielestä siinä on hyvin vastinetta rahalle.

Nopealla vilkaisulla uusi Ateca tuntuu jo monta kertaa nähdyltä autolta. Mistä se johtuu?

Kuinka Ateca syntyi?

Tuttuus ei ole sattumaa. Ateca on tärkeimmiltä mitoiltaan käytännössä samankokoinen kuin juuri eläkkeelle siirtynyt ensimmäisen sukupolven Volkswagen Tiguan. Sitä valmistettiin vuodesta 2012 tämän vuoden kevääseen.

Mittaerot uuden Atecan ja vanhan Tiguanin välillä ovat muutamia senttejä.

Kun Tiguan kasvoi uudistuessaan, VW-yhtymän mallisarjapalettiin jäi sopivasti juuri Atecan kokoinen lovi, joka nyt tilkitään tehokkaasti.

Uusi Ateca on siis pitkälti vanha Tiguan Seatin omissa nuorekkaammissa kuorissa, niin hyvässä kuin pahassakin. Ateca valmistetaan VW-yhtymän kolmannen jäsenen Škodan Kvasinyn-tehtaalla Tšekissä, yhdessä Škoda Yetin kanssa.

VW-yhtymä osaa monistamisen jalon taidon erinomaisesti.

Voit tutkia Atecaa eri puolilta liikuttamalla liukuria:

Uutta vai vanhaa?

Kun eurooppalainen autonvalmistaja esittelee tänä päivänä uuden auton, olisi jo lupa odottaa hybridi- tai täyssähköversiota ainakin yhdeksi vaihtoehdoksi. Mutta niitä Ateca ei tarjoa.

Seatin hybridiä saadaan odottaa vielä vuosia. Moottorit ovat Suomessa perin tutut 1,0- ja 1,4-litraiset bensiinit sekä 1,6- ja 2,0-litraiset dieselit.

Vaihteistoiksi voi valita kuusiportaisen manuaalin tai seitsemänportaisen DSG-automaatin. Myös 4Drive-neliveto on ostettavissa, joten valinnanvaraa on.

Neliveto perustuu viidennen sukupolven Haldexiin, joka nelivetopiireissä jakaa voimakkaasti mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Atecan parasta antia ovat monille varmasti sisätilat, jotka tarjoavat käytännöllisyyttä vaikkapa perheiden arkeen. Takatilat riittävät rentoon matkantekoon, vaikka peräkkäin istuisivat 185-senttiset ihmiset.

Tavaratilakin on hyvän kokoinen. Atecaa kannattaa harkita perheiden, jotka painottavat enemmän arkikäytön mutkatonta luotettavuutta kuin muotia.

Sisällä autossa on kosolti Seatin nykyistä tyylittelyä mutta myös lukuisia kytkimiä, painikkeita ja ratkaisuja, jotka ovat jo vuosien takaa tuttuja joistain VW-yhtymän malleista. Mutta ne toimivat.

Kuinka Ateca kulkee?

Atecan varustetasot ovat Suomessa Reference, Style ja Xcellence.

Otimme näistä koeajoon todennäköisesti suosituimmaksi nousevan keskitason Style-varustellun 1,4-litraisen etuvedon, jonka hinta menee vain niukasti yli 30 000 euron.

VW:n tuttu ahdettu TSI-moottori tarjoilee mukavat 150 hevosvoimaa ja terhakasti vääntöä. Niiden ansiosta melko kevyt Ateca liikkuu Seatille tyypillisellä tavalla eli vaivattoman notkeasti.

DSG sopii moottorin pariksi hyvin, ja auto rullailee kevyesti eteenpäin varsinkin silloin, kun ACT-järjestelmä aktivoituu ja auto etenee kahden sylinterin voimin.

Pienestä moottorista ja uudesta tekniikasta huolimatta auton keskikulutus lipsahtaa normiajossa yli kuuden litran.

Sitä ei voi pitää kehuttavana lukuna tämän kokoiselle moottorille.

Ladattava hybridiversio tekisi Atecasta mielenkiintoisemman.

Ohjaamoilme on kuin suoraan Volkswagenilta. Totinen käytännöllisyys on etusijalla ja ilmeikkyys toissijaista.
Atecan linjat ovat Seatille tyypillisen terävälinjaiset, jopa nuorekkaat.
Etuistuimet ovat ryhdikkäät, mutta ristiselän tuen vipu on mekaanisesti toteutettu. Säädön vaikutuksen tuntee kuitenkin selvästi.
Pystyhkön istuma-asennon vuoksi takana mahtuu hyvin istumaan parikin normimittaista aikuista.
Perinteitä vaalivan mittariston lukeminen on ilahduttavan helppoa, sillä numerot ovat isot.

Hallitus haluaa teille 250 000 sähköautoa – listasimme kauppojen halvimmat sähköautot

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 25-11-2016

0

Sähköautoja Suomen teille, linjasi Suomen hallitus tällä viikolla.

Hallituksen tavoitteena on, että Suomessa olisi vuonna 2030 yhteensä vähintään 250 000 sähkökäyttöistä autoa. Tavoite oli osa hallituksen energia- ja ilmastopakettia, jonka tavoitteena on suitsia liikenteen päästöjä.

Hallituksen tavoitteena on lisätä runsaasti myös biopolttoaineiden käyttöä ja kaasuautojen määrää. Hallitus esittää erittäin vähäpäästöisille autoille kuten sähkö- ja biokaasuautoille sadan miljoonan euron kannustintukia.

Autoalan keskusliitto ja Autotuojat kertoivat pitävänsä tukea merkittävänä avauksena ja mahdollisena sykäyksenä autokannan sähköistymiselle.

Suuret autonvalmistajat ovat esitelleet viime aikoina paljon uusia sähköautoja.

Tällä viikolla esimerkiksi perinteikäs urheilullinen Jaguar Land Rover kertoi, että jopa puolet sen uusista autoista on vuoteen 2020 mennessä sähköautoja tai ladattavia hybridiautoja.

Tällaisten autojen määrä kasvaa jatkuvasti myös Suomen markkinoilla. Siksi kokosimme Suomen Autotuojien autotietokannasta myynnissä olevat täyssähköautot ja ladattavat hybridiautot.

Sähköautojen tarjontaa voit tutkia alla olevassa taulukossa:

Sähköautot kulkevat täysin sähkön voimin. Lataushybrideissä on sähkömoottorin lisäksi joko bensiinillä tai dieselillä käyvä polttomoottori.

Listauksen halvin täyssähköauto on Volkswagen up!, joka maksaa alle 30 000 euroa. Halvin ladattava hybridi on noin 40 000 euron Toyota Prius.

”Hintatiedot ovat suuntaa antavia. Niissä on yhdistetty Autotietokannan poikkileikkaustietoja keväältä ja marraskuulta sekä ennakkomyynnissä olevien mallien osalta maahantuojien hinnastohintoja. Tiedot edustavat hintaa ilman ylimääräisiä lisävarusteita”, kertoo listan koonnut Autotuojat ry:n Hanna Kalenoja.

Autovero laskee ensi vuoden alussa hieman, joten kaikkien näiden autojen hinnat laskevat tammikuun alussa. Taulukon hinnat ovat kuluvan vuoden verotasolla.

Vero laskee suhteellisesti eniten autoilla, joiden päästötaso on 40–80 grammaa kilometrillä. Esimerkiksi suosituimman lataushybridin Volvo XC90:n autovero laskee tammikuun alussa 7 066 eurosta 6034 euroon.

Nollapäästötasolla vero on jo nyt melko alhainen, joten alennus vaikuttaa suhteellisesti hieman vähemmän: esimerkiksi edullisimman Teslan autovero laskee tammikuussa 3 455 eurosta 2 965 euroon.

Ladattavien hybridien tarjontaa voit tutkia alla olevassa taulukossa:

Kiinalaisesta sähköautosta tuli maailman nopein – autossa moottori jokaiselle renkaalle

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 25-11-2016

0

Saksalaista Nürburgring Nordschleife -rataa pidetään automaailmassa eräänlaisena mittarina. Rata testaa auton nopeutta ja käsiteltävyyttä niin kokonaisvaltaisesti, että se on hyvä mittari auton kilpa-ajo-ominaisuuksia tarkastellessa.

Se auto, joka ajaa radan nopeimmin, on kuningas.

Nyt sähköautomaailmassa tämä valta on vaihtunut, ja uusi ennätyksen haltija tulee yllättävältä taholta.

Kiinalaisen NextEV-sähköautoyrityksen alabrändi NIO on nimittäin valmistanut ennätysauton, joka on kiertänyt radan nopeammin kuin mikään sähköauto tätä ennen, kertoo Wired-lehti.

Auton nimi on EP9. Se on noin yhden megawatin tehoinen eli 1 341-hevosvoimainen, neljällä moottorilla varustettu sähköurheiluauto.

EP9 kiersi 20,8 kilometrin mittaisen Nürburgring Nordschleifen aikaan 7 minuuttia ja 5 sekuntia. Aiempaa sähköautojen ennätystä piti hallussaan Toyota TMG EV P002.

Se onnistui auton mielenkiintoisten teknologisten ratkaisujen ansiosta.

EP9:ssä on sähkömoottori jokaiselle renkaalle. Lisäksi autossa on neljä erillistä vaihdelaatikkoa.

Auto pystyy kiihdyttämään nollasta sataan 2,7 sekunnissa, nollasta kahteensataan 7,1 sekunnissa ja nollasta kolmeensataan 15,9 sekunnissa. Sen huippunopeus on 313 kilometriä tunnissa. Nämä ovat kovia lukemia ajatellen sitä, että auto on aika painava. Akkujen takia kokonaispaino on 1 735 kiloa.

Jos autolla ajelisi nätisti, moni eteläsuomalainen pääsisi sillä vaikka Keski-Suomeen mökilleen: autolla pääsisi yhtiön mukaan 427 kilometriä yhdellä latauksella. Täyteen lataaminen kestäisi 45 minuuttia.

Autolla pystyisi todennäköisesti ajamaan pää alaspäin jos haluaisi, sillä se tuottaa parhaimmillaan kaksi kertaa niin paljon downforcea eli pitovoimaa kuin Formula 1 -auto.

Ainakaan paperilla kiinalaisauto ei ole yhtä hurja kuin suomalaisen Toroidion-yrityksen MW1-sähköauto.

Siinä on Toroidionin tietojen mukaan niin ikään yksi megawatti tehoa, mutta Toroidionin auto kiihtyy sen suunnittelijan mukaan nollasta neljäänsataan kilometriin tunnissa 11 sekunnissa. Auto olisi myös hurjasti kevyempi, vain 860-kiloinen.

Huippunopeus olisi 450 kilometriä tunnissa, mikä tekisi siitä maailman nopeimman tuotantoauton.

Nämä ovat tosin edelleen vain teoriaa. Toroidion on lupaillut, että se on keksinyt mullistavia teknologisia ratkaisuja, mutta HS:n haastattelemat asiantuntijat ovat olleet skeptisiä asian suhteen.

NextEV:n perustaja William Lin mukaan EP9 on valmistettu siksi, että se esittelee yhtiön teknologisia mahdollisuuksia ja visioita sekä sitä, mihin kaikkeen sähköauto voi pystyä.

Kyseessä on todennäköisesti samansuuntainen bisnesmalli kuin Toroidionilla sekä monilla muilla pikkupajoilla, jotka pyrkivät mukaan autonvalmistukseen: ensin tehdään superauto, jota voidaan myydä mahdollisimman kalliilla ja tällä tavalla kattaa hirvittäviä autonvalmistuksen kehityskustannuksia.

Lisäksi jos autossa on vaikkapa uusia teknologisia innovaatioita, niitä on mahdollista lisensoida muille ja tienata tällä tavalla.

Sitten, kun teknologia alkaa olla tuttua ja rahaa alkaa ehkä virrata, aletaan mahdollisesti valmistaa halvempia volyymituotteita.

EP9:n hintaa ei ole kerrottu, mutta sen valmistuskustannukset ovat NextEV:n mukaan 1,2 miljoonaa dollaria per auto.