Featured Post

Autotestivideo: 2013 Skoda Octavia vastaan 2013 Ford Mondeo vastaan 20

What Car testasi perheautot: 2013 Skoda Octavia vastaan 2013 Ford Mondeo vastaan 2013 Volkswagen Golf. Lähde: whatcar

Read More

Volvon uusi lippulaiva S90 saa suitsutusta maailmalla – näin Volvo selätti kriisinsä

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 30-06-2016

0

”Jos Volvo oli aiemmin hieman nukkavieru ja setämäinen Phil Collins, se on nyt tyylikäs mutta edelleen turvallinen ja perinteikäs Frank Sinatra.” Näin runolliseksi heittäytyy Car and Driver -autolehti verratessaan Volvon uutta lippulaivaa, sedan-mallista S90-autoa klassisiin poptähtiin.

Auto on lehden mukaan eheä, miellyttävä, kaunis ja käytännöllinen. ”Sen tulisi pitkästä aikaa tehdä Volvosta peluri keskiluokan luksusautojen luokassa”, lehti ennustaa.

Suistustus on Volvolle mannaa, sillä juuri tähän yhtiö tähtää uusillä S90- sekä farmarimallisella V90-autoillaan.

Uuden perheauton tuominen markkinoille on aina merkittävä asia autonvalmisajalle, sillä nelioviset perheautot ovat autoista myydyimpiä. Volvolla menee siis juuri tällä hetkellä lujaa.

”Ympyrä ja nuoli, siitä alkaa huoli.”

Näin kuuluu Volvosta kertova pila, joka oli epäilemättä sijoittajien mielessä joitain vuosia sitten. Volvo oli silloin kuilun partaalla.

Vuonna 2008 alkanut talouskriisi oli iskenyt Volvoon erityisen rajusti. Myynti laski ankarasti, mikä johtui osaltaan kovasta kilpailusta saksalaisten premium-merkkien kuten BMW:n ja Audin kanssa.

Firman sisällä kärsittiin myös moraalikadosta. Huhuja alkoi kiertää, että Volvon henkilöautobisneksen omistava Ford olisi myymässä Volvoa.

”Firma oli psykologisesti masentunut ja melkein konkurssissa”, kehitys- ja tutkimusosaston varapääjohtaja Peter Mertens kertoi BBC:lle.

Ford myi kuin myikin Volvon kiinalaiselle Geelylle vuonna 2010.

Se olisi voinut olla katastrofi.

Volvon imago etenkin turvallisuuteen panostavana premium-autojen valmistajana oli vaarassa, sillä jotkut Geely-yhtiön autot olivat menestyneet heikosti törmäystesteissä. Kiinalaisilla autonvalmistajilla oli vielä tuolloin maine lähinnä halpoina kopiopajoina.

Geelyllä oli kuitenkin suunnitelma.

Volvo sai säilyttää ruotsalaisen johtoportaansa. Geelyn hallituksen puheenjohtaja Li Shufu puhui ideoiden, ei liikevaihdon tuottamisesta. Sen sijaan, että Geely olisi halunnut nähdä rahaa tässä ja nyt, se kannusti Volvoa valmistelemaan huolellisen, pitkän aikavälin vision.

Volvo sai siis kiinalaisilta vapaat kädet lähteä nostamaan firmaa jaloilleen niillä keinoilla, jotka se osasi. Geely antoi Volvolle itseluottamusta, jonka se oli kadottanut.

Luottamus, aika ja resurssit myös tuottivat tulosta.

Volvo itse nimesi viime vuonna myyntiin tulleen XC90-maasturin kohtalon autoksi.

”Tämän täytyy toimia. Toista mahdollisuutta ei ole”, toimitusjohtaja Håkan Samuelsson sanoi vuonna 2014 ennen uuden auton julkistusta.

Kohtalokkaksi se osoittautuikin – hyvällä tavalla. Se on voittanut maailmanlaajuisesti 140 erilaista palkintoa. Tänä vuonna Volvon myynti on noussut vuoden viitenä ensimmäisenä kuukautena 20 prosenttia. Se on kova luku, kun muistaa, että autoala kokonaisuudessaan on kasvanut vain runsaan prosentin.

Volvo on edelleen pieni saksalaisiin kilpailijoihinsa verrattuna, mutta sen myynnin kasvu on prosentuaalisesti verratonta.

Kohtalon katumaasturiakin tärkeämpiä tuotteita ovat ylemmän keskiluokan S90 sekä sen farmariversio V90. Niitä on määrä myydä huomattavasti enemmän kuin kallista XC90-maasturia.

Tämäkin S90 saattaa osoittautua hyvällä tavalla merkittäväksi. S90-autoa koeajaneet mediat eivät säästele ylisanoja sitä kuvaillessaan.

Sisustusta kiitellään tyylikkääksi, istuimia erityisen mukaviksi. Kyyti on yllättävän ketterää ottaen huomioon auton iso koko. Muotoilua kuvataan ”kauneimmaksi farmariksi vuosiin”.

Nelisylinterisissä moottoreissakin riittää lehtien mukaan puhtia. Sanat ”skandinavinen”, ”design” ja ”elegantti” korostuvat arvioissa.

Sen lisäksi, että Volvo on onnistunut uusien autojen kehittämisessä, se on vahvasti mukana tulevaisuuden teknologiaa hyödyntävissä projekteissa.

Volvo on panostanut muun muassa sähköautoihin ja itse ajaviin autoihin. Se on ensimmäisiä valmistajia, joiden autot ajavat ilman kuskin apua jo ensi vuonna Göteborgissa, kun sata itse ajavaa XC90-autoa ajelee siellä testimielessä.

Volvo on nyt niin suitsutettu, että se ei matki ketään. Se on tehnyt itsenäisiä päätöksiä ja panostanut vahvuuksiinsa. Tämä on suurilta osin sen ansiota, että rahakas omistaja Geely on ollut kärsivällinen isäntä, joka ei ilmeisesti ole vaatinut kaikki mulle heti -mentaliteetilla Volvolta liikoja liian äkkiä.

Volvo on noussut kuilun partaalta, ja jos sen kannalta käy hyvin, S90, V90 ja muut tulevaisuudessa siintävät volyymiautot sekä teknologiset ratkaisut voivat nostaa sen vielä nykyistäkin suurempaan nousukiitoon.

Uuden Top Gearin alamäki jatkuu – toinen juontajista uhkaa jo lähteä

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 28-06-2016

0

Brittiläisen BBC:n tuottaman auto-ohjelman Top Gearin alamäki jatkuu edelleen, kritiikkiä sataa ja katsojaluvut pienenevät. Ohjelma alkoi toukokuun lopussa uudelleen uusin juontajin, mutta nyt toinen heistä, Frendit-sarjasta tuttu Matt LeBlanc uhkaa lehtitietojen mukaan jo lähteä.

Iso osa palautteen antajista näytti vihaavan sarjassa lähinnä uusien juontajien kömpelöä kommunikointia. Pääjuontajakaksikko Chris Evansin ja Matt LeBlancin vuorovaikutusta verrattiin internetissä huonoihin Tinder-treffeihin.

Vertailukohta tosin on kova: Alkuperäisessä Jeremy Clarksonin, James Mayn ja Richard Hammondin Top Gearissa kiitettiin nimenomaan juontajien hauskuutta ja heidän keskinäistä kemiaansa.

Huutelua mahtuu nettiin, eikä se tarkoita vielä mitään – tyytymätön kansanosa pitää usein enemmän ääntä kuin se porukka, joka on tyytyväinen.

Uudesta Top Gearista on kuitenkin kerätty dataa, joka antaa aihetta huoleen. Lisäksi toinen juontajista uhkaa The Sun -lehden mukaan erota, ellei se toinen juontaja eroa ensin.

Katsojaluvut ovat Telegraphin mukaan olleet avausjaksoa lukuun ottamatta kaukana vanhan Top Gearin lukemista. Ne myös laskevat edelleen.

Aluksi ohjelmaa katsoi 4,4 miljoonaa ihmistä, mutta seuraavat jaksot vetivät 2,8 miljoonaa, 2,4 miljoonaa ja 2,3 miljoonaa katsojaa. Viimeisintä ohjelmaa katsoi 2,7 miljoonaa, mutta pieni nousu ei ehkä lohduta, kun kulisseissa kuohuu.

The Sun-lehden mukaan sarjan toinen pääjuontaja Matt LeBlanc on uhannut jättää Top Gearin.

Tietoja ei ole vahvistettu, mutta nimettömän lähteen mukaan LeBlanc kertoo eroavansa, mikäli toinen pääjuontaja Evans ei saa kenkää.

”Tiimissä ei ole lainkaan yhtenäisyyttä, ja tunnelma juontajien kesken on jäätävä”, The Sun kertoo.

Uudesta Top Gearista on myös teetetty katsojatutkimuksia, joiden tulokset ovat murskaavia.

Niin sanottu AI-luku eli Appreciation Index -luku kuvaa sitä, kuinka tyytyväisiä katsojat ovat ohjelmaan ja kuinka laadukkaana ihmiset sitä pitävät.

Top Gear sai koko viikonlopun ohjelmatarjonnan huonoimman AI-luvun 60. Viidentuhannen ihmisen vastauksiin perustuva lukema jää myös kauas BBC:n keskimäärästä, joka on 82.

Muun muassa näistä syistä uudistunut Top Gear on saanut inhottavia lempinimiä, kuten Flop Gear, Bottom Gear ja Drop Gear.

Tästä innostuneena Telegraph onkin listannut kuusi tapaa, jolla ohjelmaa voisi parantaa.

1. Palkatkaa formulakuljettaja Jenson Button – Buttonin vierailu ohjelmassa keräsi paljon kehuja.

2. Kehoittakaa Chris Evansia lopettamaan huutaminen ja rehentely – Evansin yliyrittävää juontotyyliä on haukuttu laajalti.

3. Päästäkää irti menneisyydestä – Moni on valitellut, että uudistunut Top Gear yrittää olla liian samanlainen kuin vanha.

4. Antakaa Matt LeBlancille lisää tekemistä – LeBlanc on saanut paljon kehuja ja moni toivoo, että häntä näkisi ruudussa enemmän.

5. Jatkakaa maailmanmatkaamista – Niin uuden kuin vanhan Top Gearin matkustusjaksoja on kiitetty.

6. Älkää panikoiko – Vaikka uusi show on saanut huonoa palautetta, se on vasta alussa.

Volkswagen-skandaalin hintalappu paisuu: Yhdysvalloissa yli 13 miljardin euron korvaukset

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 28-06-2016

0

Päästöskandaalissa ryvettynyt Volkswagen joutuu maksamaan odotettua suuremmat korvaukset sopiakseen sitä kohtaan nostetun oikeuskanteen.

Tiistaina annetun ratkaisun mukaan saksalainen autojätti maksaa 15 miljardia dollaria (13,5 miljardia euroa) noin puolelle miljoonalle asiakkaalleen sekä Yhdysvaltain viranomaisille. Luku on noin 5 miljardia dollaria suurempi, kuin aiemmin luultiin.

Lähteiden mukaan reilu 10 miljardia dollaria koostuu 470 000 auton takaisinostoista ja korvauksista. Noin 5 miljardia euroa kanavoidaan autojen päästöjen vähentämiseen.

Volkswagen ei kommentoinut uutista. Ratkaisu tekee yhtiön päästöskandaalista kaikkien aikojen kalleimman Yhdysvaltain autoteollisuudessa. Kyseessä on myös suurin autojen takaisinostotarjous maan historiassa.

Viime vuoden syyskuussa Volkswagen myönsi, että se oli huijannut Yhdysvaltain viranomaisia asentamalla autoihinsa päästötestejä huijaavat laitteet. Teillä autojen päästöt olivat yli 40-kertaisia lain sallimaan määrään nähden.

Volkswagenin mukaan päästöhuijaus koskettaa 11 miljoonaa autoa ympäri maailman. Skandaalin jälkeen yhtiön myynti on sukeltanut ja toimitusjohtaja eronnut. Se myös ilmoitti laittavansa sivuun noin 16 miljardia euroa oikeuskuluja varten.

Summa ei kuitenkaan välttämättä riitä, koska Volkswagenin ongelmat eivät ole tiistaina solmitun jättimäisen sopimuksen myötä ohi. Yhtiö neuvottelee edelleen Yhdysvaltain viranomaisten kanssa siitä, joutuuko se ostamaan takaisin 85 000 autoa, joiden päästöt olivat enintään vain 9-kertaisia sallittuun rajaan nähden.

Saksalaisyhtiö saattaa myös joutua maksamaan siviilioikeudellisia korvauksia liittovaltiolle, koska se myönsi rikkoneensa lakia.

Lisäksi Volkswagenilla on edelleen käsissään sijoittajien nostamat oikeuskanteet sekä Yhdysvaltain oikeusministeriön johtama rikostutkinta.

Kaiken lisäksi Volkswagenin entinen johto saattaa joutua Saksassa rikossyytteisiin. Saksan finanssivalvonta kehotti viime viikolla syyttäjiä tutkimaan, syyllistyivätkö yhtiön johtajat tiedottamisrikokseen, kun tietoa päästöhuijauksesta ei kerrottu heti julkisuuteen.

Tässä kuussa saksalaissyyttäjät kertoivat tutkivansa yhtiön entistä toimitusjohtajaa Martin Winterkornia sisäpiirikaupasta.

Brexit on kova kolaus autoteollisuudelle – Suomen autokauppaan tuskin suurta vaikutusta, arvioi asiantuntija

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 28-06-2016

0

Jose Riikonen

Britannian kansanäänestys EU:sta eroamiseksi on kova kolaus automarkkinoilla. Epävarmuus vaikuttaa usein ensimmäisten joukossa juuri autojen myyntiin.

Auton ostaminen on yleensä yksittäiselle ihmiselle merkittävä investointi. Jos tulevaisuudesta ei ole varmuutta, kymmenien tuhansien eurojen ostopäätöstä siirretään mieluusti parempiin aikoihin. Siksi autokauppa on hyvin herkkä markkinoiden heilahtelulle.

Autoteollisuus on suurin yksittäinen teollisuuden ala koko maailmassa. Sillä on valtavia taloudellisia vaikutuksia kansallisesti ja maailmanlaajuisesti.

Juuri nyt ei näytä hyvältä.

Analyytikkoyhtiö LMC Automotiven brexitin jälkeinen ennuste ennustaa autojen myynnille Britanniassa kymmenen prosentin pudotusta. Tänä vuonna autoja myytäisiin 120 000 kappaletta vähemmän, ja tulevana kahtena vuonna 400 000 kappaletta vähemmän kumpanakin vuotena.

Analytiikkayritys Evercore ISI:n mukaan ensi vuoden autojen myynti putoaa Britanniassa 14 prosenttia. Se tekisi autonvalmistajien tuloksiin kaikkiaan kahdeksan miljardin euron loven seuraavan kahden vuoden aikana.

Tällaiset luvut vaikuttavat todennäköisesti myös Britannian ulkopuoliseen Eurooppaan – ja Suomeenkin.

Jotta ymmärtäisimme, miten isosta asiasta on kysymys pelkästään Britanniassa, lyödään tiskiin hieman lukuja.

Britanniassa valmistetaan noin 1,6 miljoonaa uutta autoa vuodessa. Se on Euroopan kolmanneksi suurin autonvalmistusmaa. Autovalmistuksen liikevaihto eli arvo on Britanniassa noin 85 miljardia Euroa.

Vertailun vuoksi: Suomen valtion kokonaisbudjetti on noin 57 miljardia euroa.

Autoteollisuus työllistää Britanniassa suoraan 730 000 ihmistä. Väkilukuun suhteutettuna se tarkoittaisi, että Suomessa pelkän autoteollisuuden pitäisi työllistää suoraan noin 70 000 ihmistä.

Vertailun vuoksi: iso Suomen vientiala metsäteollisuus työllistää Suomessa noin 45 000 ihmistä.

Autoteollisuus on siis Britanniassa valtava teollisuudenala. Vaikutukset tulevat olemaan siellä todennäköisesti kaikkein raskaimpia, sillä lähes kaikki Britanniassa tapahtuva autonvalmistus on muunmaalaisten yhtiöiden käsissä.

Esimerkiksi intialaiset, japanilaiset ja saksalaiset tehtailevat autoja Britanniassa.

”Britannian autonvalmistajat joutuvat nyt elämään hetken epävarmuudessa, voidaanko tuotantoa jatkaa tulevaisuudessa samalla volyymillä ja suunnitelmilla kuin tähän asti. Voi olla, että voidaan. Muutokset ja tuotannon siirtäminenkin ovat kuitenkin mahdollisia”, kertoo Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Esimerkiksi Venäjällä autokauppa romahti pari vuotta sitten, kun talouspakotteet, öljyn hinnan aleneminen ja ruplan kurssin syöksy säikäyttivät ulkomaiset autonvalmistajat. Autot eivät menneet kaupaksi, ja ulkomaisessa omistuksessa olevien tehtaiden tuotantoa ajettiin alas.

Autokauppa ei ole elpynyt Venäjällä vieläkään.

Lähes puolet Britanniassa valmistetuista autoista menee EU-markkinoille – ja tässä on brexitin eli Britannian EU:sta eroamisen tuoma suuri riski.

Nyt Britannia nauttii tavaran vapaasta liikkumisesta kuten muutkin EU-maat. Jos Britannia ei enää kuulu EU:hun, sen pitää mahdollisesti maksaa tullia EU:n alueelle tuoduista autoista.

”Teoriassa siis kaikista noin 700 000 Britanniassa valmistetusta, EU:hun tuotavasta autoista voitaisiin kantaa kymmenen prosentin tulli”, Kallio kertoo.

Hän ei tosin usko, että näin tulee tapahtumaan.

”Britannia ja EU tulevat neuvottelemaan Norjan kaltaisen vapaakauppasopimuksen. Se olisi molempien osapuolien etu”, Kallio arvioi.

Myös Suomessa valmistetaan autoja. Valmet Automotiven tehtaalla on laajamittaista Mercedes-Benz-autojen tuotantoa.

Mercedes-Benzin omistavan Daimler-yhtiön toimitusjohtaja Dieter Zetsche sanoi Autonews-lehdessä huolestuttavasti:

”Tämä ei ole hyvä päivä Euroopalle, ja minun näkökulmastani se ei totisesti ole hyvä päivä Britannialle.” http://europe.autonews.com/article/20160626/COPY/306269999/a-split-heard-round-the-industry

Voisiko tämä tarkoittaa, että Suomikin kärsisi, mikäli Mersujen myynti laskee ankarasti Britanniassa. Vaikuttaisiko se Valmet Automotiven tuotantomääriin?

Kallion mukaan näin tuskin tapahtuisi.

”Britannia on vain yksi vientimaa, johon meillä tai muualla valmistettuja autoja viedään. En ole edes varma valmistetaanko Uudessakaupungissa oikeinpuoleisen ohjauksen autoja.”

Suomen autokauppa kärsi pahan kerran vuonna 2008 alkaneesta talouskriisistä.

Pitkään kestänyt autokauppakriisi näyttää olevan nyt taittumassa. Suomen autokauppa on ollut muun muassa romutuspalkkiokokeilun, autoverouudistuksen ja mahdollisesti orastavan talouskasvun ansiosta pirteässä nousussa tänä vuonna.

Kallio ei usko brexitin vaikuttavan suuresti Suomen autokauppaan.

”Pörssikurssit laskevat nyt, mutta vielä jää nähtäväksi, miten paljon ja miten pitkään brexit vaikuttaa EU:n talouteen. Kaikki lähtee siitä, miten kulutuskysyntä EU-alueella pysyy nyt yllä. Toki Suomen tilanne elää muun Euroopan kanssa tasatahtiin, mutta en usko suuriin tai ainakaan pitkäaikaisiin vaikutuksiin Suomen autokaupan kysyntään”, Kallio sanoo.

Suomalaismies ajaa Minnesotassa autoa, jonka pakoputkesta tupruttaa saippuakuplia – ”Lapset olivat aivan innoissaan”

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 26-06-2016

0

State fare on tapahtuma, jossa amerikkalaiset panevat parastaan. Niissä yhdysvaltalaiset esittelevät osaamistaan erilaisissa kategorioissa.

Minnesotassa asuva Jukka Kukkonen osallistuu joka vuosi paikalliseen state fareen. Hän esitteli siellä viimeksi sähköautoa, joka päästää saippuakuplia.

”Laitoin siihen halvan saippuakuplakoneen perään. Olin lahjonut lapset vilkuttamaan koko paraatin ajan sanomalla, että he saavat jäätelöä sitten jälkeenpäin.”

Kupliva Nissan herätti ihmetystä.

”Lapset olivat aivan innoissaan: ’wow, bubbles coming out of that car!’”

Kukkosen tarkoitus oli konkreettisesti osoittaa, että sähköautossa ei ole lainkaan paikallisia päästöjä. Viesti meni hyvin perille.

Tempaus liittyi Kukkosen työhön. Hänellä on konsulttiyritys nimeltään PlugInConnect, jonka kautta hän on puhunut jo vuosia Yhdysvalloissa sähköautojen puolesta päättäjille, yhteisöille ja yrityksille.

Kaikki lähti siitä, kun omatunto alkoi kolkuttaa Fordin alaisuudessa.

Suomessa on jo ilta, kun Kukkonen soittaa Minnesotasta.

Kukkonen on asunut Yhdysvalloissa 14 vuotta. Syy Suomesta lähdölle oli klassinen: nainen.

Insinööritaustainen Kukkonen tapasi vaimonsa konsulttityön yhteydessä 1990-luvun lopulla. Sitä ennen hän oli ollut pitkään Fordilla töissä. Viimeisin pesti Fordilla oli ollut Itä-Suomen aluepäällikön homma jälkimarkkinoinnin puolella.

Fordilta hän lähti, koska koki, ettei perinteinen autoala välittänyt kestävästä kehityksestä.

”Ne tekevät juuri sen verran, kuin on pakko. Paljon puhetta ja markkinointiviestintää, mutta kun asiaa katsoo teknisestä kulmasta, huomaa totuuden. Jos ympäristötekijöillä olisi mitään merkitystä, polttomoottori tippuisi heti käytöstä.”

Viimeinen pisara oli, kun työkaveri Fordilla kysyi aikoinaan Kukkoselta erään asian.

”Että mitä aion sanoa lapsenlapsilleni, kun ne kysyvät, että mitä teit silloin kun tiesit, että nykyteknologia vie meidät suoraan helvettiin. Se pysäytti. Sanoisinko minä heille, että jatkoin vaan saman homman tekemistä?”

14 vuoden Yhdysvalloissa asumisensa ajan Kukkonen on puuhaillut yli puolet vuosistaan sähköautojen kanssa.

”Lähtökohtani on insinöörinä, että toimiiko jokin asia teknisesti. Näin, että sähköautojen tekniikka on muihin verrattuna ylivoimainen. Siihen me olemme menossa, siitä ei ole kysymystäkään. Sähköauto on energiatehokkuudeltaan ylivoimainen.”

Vetyauto eli polttokennoauto on Kukkosen mukaan poissa pelistä.

”Vuonna 1998 seisoin Berliinissä sellaisen prototyypin vieressä ja julistin, että tässä on tulevaisuus. Sen jälkeen olen oppinut paljon. Vety on siinä mielessä kuin sähkö, että se täytyy tuottaa. Vedyn tuottamiseen taas kuluu hirvittävä määrä energiaa sähköön verraten. Tankkausasemien rakentaminen maksaa 2-5 miljoonaa dollaria – niitä on koko Yhdysvalloissa huikeat 23 kappaletta. Sähköauton puolesta puhuu sekin, että akkuteknologia kehittyy huimaa vauhtia.”

Kukkonen konkretisoi perinteisen autoalan hidasta kehitystahtia usein työssään tietyllä kuvalla, jonka hän näytti viimeksi puhuessaan paikallisille päättäjille senaatissa.

”Siinä näytetään, miten uusien autojen polttoainetaloudellisuus on kehittynyt vuodesta 1977 vuoteen 2014. Vuonna 1977 se oli 18 mailia gallonalla (13 l / 100 km) ja 2014 se oli 25 mailia gallonalla (9,4 l / 100 km).”

Kukkonen kuulostaa puhelimessa vähän kiihtyneeltä.

”Kaikki se kehitys, mistä on toitotettu. Uutta ja parempaa tekniikkaa – ja käppyrä on melkein suora viiva! Polttomoottori on tiensä päässä. Siitä kertoo myös Volkswagenin päästöhuijausskandaali.”

Näillä perustein Kukkonen vetää nyt konsultointiyritys PlugInConnectia. Sen tehtävä on tuottaa sähköautoalan asiantuntijatietoa päättäjille ja yrityksille.

Minkään tietyn yrityksen taskussa Kukkonen ei sanojensa mukaan ole, vaan tarkoituksena on yleisesti levittää tietoutta siitä, miten olisi mahdollisimman tehokasta siirtyä perinteisestä autoilusta sähköautoiluun.

Kukkonen koordinoi muun muassa Minnesotan sähköauton omistajien 500-henkistä ryhmää ja kiertää messuilla ja tapahtumissa kertomassa sähköautoista.

”Puhun ryhmän tiimoilta päivittäin sähköauton omistajien kanssa siitä, mikä toimii ja mikä ei. Siitä saa hyvää tietoa, kun menee puhumaan vaikka sähköyhtiölle siitä, miten vaikkapa latausinfrastruktuuria kannattaisi rakentaa.”

Kukkonen kertoo esimerkin työtehtävästään:

”Olin puhumassa sähköauton lataamisesta eräässä energy design -konferenssissa, joka oli sähköyhtiön sponsoroima energiatehokkaan rakentamisen konferenssi. Sen jälkeen paikallinen yhtiö soitti minulle.”

Erikoista asiassa oli se, että tämä yhtiö ei suinkaan ollut uusiutuvan energian ammattilainen. Kyseessä oli öljyputkia tekevä firma. Heitä kiinnosti sähköautojen työpaikkalataaminen.

Paikalla kokouksessa olivat sähköyhtiön edustaja, muutama öljyputkiyrityksen tyyppi, hotellin edustaja, parkkitalojen edustajia ja paikallishallinnon edustajia.

”Puhuin kaksi ja puoli tuntia latausasioista. Sen jälkeen kiersimme neljä eri paikkaa kaupungissa, ja sähköyhtiön kaverilla oli paperi kädessään, josta hän näki, että missä kaikkialla siellä kulkevat sähköt. Pystyimme suoraan katsomaan, mihin latausjärjestelmiä olisi järkevää asentaa, minne laitettaisiin pikalatausasemia ja minne vähän hitaampaa. Saimme tehtyä koko perussuunnitelman, jonka he voisivat toteuttaa seuraavana vuonna.”

Kukkosen mukaan tämä on hyvä esimerkki siitä, miten jouhevasti asia voi sujua, kun kaikki oikeat ihmiset ovat paikalla.

”Aluksi kaikki kuvittelevat, että kyseessä on hirvittävän monimutkainen ja kallis juttu, mutta he olivat innoissaan huomatessaan, että eihän tämä kaikki edes maksa kovin paljon.”

Tietysti Kukkosta kuunnellessa täytyy muistaa, että hänen bisneksensä kukoistavuus perustuu nimenomaan siihen, että sähkö- ja pistokehybridiautot yleistyvät maailmassa. Lobbari-termillä on huono kaiku, mutta sellainenhan Kukkonenkin on.

Kukkonen on sähköautoennusteessaan todennäköisesti ainakin jossain määrin oikeassa.

Useat autonvalmistajat ovat esittelemässä lähiaikoina järkevän hintaisia sähköautoja, joilla pääsee jo noin 300 kilometriä latauksella. Paras konkreettinen esimerkki orastavasta sähköautoboomista on se, että Teslan Model 3 -autoa on varattu noin 400 000 kappaletta ennakkoon.

”Olemme selvästi kynnyksellä tässä asiassa. Ihmisten tietoisuus on lisääntynyt. Tämä ei tule tapahtumaan yhdessä yössä. Kun on käytetty jotain asiaa sata vuotta, siihen on totuttu ja muutos pelottaa. Mutta juuri nyt ihmiset alkavat kuulla lähipiiriltäänkin sähköautoista. Se on merkittävää.”

Kukkosen mukaan sähköautot voivat olla jo käytännöllisiä ja kauniita autoja.

Siksi Kukkosen yksi tärkeä tehtävä on myös kertoa automyyjille sähköautoista, jotta nämä osaisivat suositella niitä ihmisille. Nykyään sähköautot jo kiinnostavat ihmisiä.

Kun Kukkonen oli esimerkiksi eräässä autonäyttelyssä pari vuotta sitten kertomassa sähköautoista, pick-up-autojen keskellä oli huoneessa tasan yksi sähköauto.

”Nyt meillä oli koko huone täynnä sähköautoja. Perinteisien, autoista kiinnostuneiden tyyppienkin kanssa on nykyään helppoa puhua sähköautoista.”

Enää siihen ei tarvita edes saippuakuplia.

Jukka Kukkonen ja sähköauto Nissan Leaf.

Lähde: Volkswagen maksaa 8,7 miljardia euroa sovitellakseen päästöskandaalista syntyneen siviilikanteen Yhdysvalloissa

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 24-06-2016

0

Saksalainen autovalmistaja Volkswagen suostuu maksamaan 10 miljardin dollaria eli noin 8,7 miljardin euroa sovitellakseen päästöskandaalista syntyneen siviilikanteen Yhdysvalloissa, kertoo uutistoimisto AFP. Tieto perustuu neuvottelut tuntevan nimettömänä pysyvän lähteen lausuntoon.

Osana sovittelua autojätti maksaa yhtiön kaksilitraisten dieselautojen omistajille enimmillään 7 000 dollaria eli noin 6 100 euroa käteisenä. Korvauksen saa arviolta 480 000 autonomistajaa.

Lähteen mukaan Volkswagen myöntyi myös rahoittamaan ilmansaasteiden torjuntaa miljardeilla dollareilla.

Sovitteluehdotusta käsitellään oikeudessa ensi tiistaina. Sovittelusopimuksen lopullinen oikeuskäsittely pidetään 26. heinäkuuta.

Volkswagenin ongelmat Yhdysvalloissa eivät kuitenkaan lopu sovitteluratkaisun myötä. Yhtiötä muun muassa syytetään yhä sen kolmelitraisten dieselautojen päästöjen vääristelystä.

Autovalmistajaa saattaa uhata Yhdysvalloissa myös rikoskanne. Volkswagen on viranomaistutkinnan kohteena eri puolilla maailmaa.

Volkswagenin päästöhuijaus paljastui syyskuussa 2015, kun Yhdysvaltain ympäristöviranomaiset ilmoittivat, että yhtiö on huijannut päästömittauksissa.

Volkswagen on myöntänyt, että se vääristeli ohjelmiston avulla autojensa typpioksidipäästöjä etenkin Yhdysvalloissa. Huijaus liittyi Volkswagenin tavoitteisiin valloittaa Yhdysvaltain markkinat, ja yksi keino tehdä se oli tuoda paljon dieselautoja Yhdysvaltain markkinoille.

Yhdysvalloissa autojen päästörajat ovat kuitenkin huomattavasti tiukemmat kuin Euroopassa, ja Volkswagenin dieselautot eivät täyttäneet Yhdysvaltojen päästövaatimuksia.

Lue lisää Volkswagenin päästöskandaalista tästä.

Volkswagen muuttaa suuntaansa: Markkinoille yli 30 täyssähköautoa

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 24-06-2016

0

Päästöskandaalissa ryvettynyt saksalainen Volkswagen aikoo panostaa tulevaisuudessa voimakkaasti sähköautoihin.

Volkswagenin pääjohtaja Matthias Müller kertoi autoyhtiön uusista suunnitelmista Hannoverissa yhtiön osakkeenomistajille.

Müller kuvaili nyt käynnistettyjä hankkeita ”Volkswagen-konsernin historian suurimmaksi muutosprosessiksi”.

Volkswagenin tavoitteena on, että vuonna 2030 kolmannes yhtiön myymistä autoista olisi sähkömoottorilla varustettuja. Se on merkittävä linjaus yhdeltä maailman suurimmista autoyhtiöistä.

Vuonna 2025 yrityksen tavoitteena on myydä jo 2–3 miljoonaa täyssähköautoa vuodessa.

”Tämä tarkoittaa merkittävää osuutta – arviolta 25 prosenttia – koko myyntivolyymistämme. Asetamme tavoitteemme sen mukaisesti ja käynnistämme usean miljardin euron investointiprojektin”, Müller sanoi osakkeenomistajille Volkswagenin tiedotteen mukaan.

Vuoteen 2025 mennessä autoyhtiö aikoo tuoda markkinoille yli 30 täyssähköautoa.

Myös muut saksalaiset autonvalmistajat ovat panostamassa sähköautoiluun. Niin tekee myös Saksan valtio.

Viime kuussa valtio käynnisti ohjelman, jonka myötä sähköauton ostaja saa 4 000 euron tuen.

Tuella Saksa yrittää lisätä sähköautojen määrää. Tavoitteena on, että vuonna 2020 Saksan teillä ajaisi miljoona sähköautoa. Nyt niitä on vain 50 000, kun koko maassa autoja on 45 miljoonaa.

Tukea jaetaan myös plug-in-hybrideille, joiden ostajat saavat 3 000 euron tuen. Tuki on rajoitettu alle 60 000 euron autoihin.

Saksa panostaa sähköautotukiin yhteensä miljardi euroa. Sähköautojen ostotukiin kuluu 600 miljoonaa euroa. Sähköautoinfrastruktuurin, kuten latausasemien rakentamiseen osoitetaan 300 miljoonaa euroa. Julkisiin sähköautohankintoihin käytetään 100 miljoonaa euroa.

Hallitus jakaa kulut autonvalmistajien kanssa. Mukana ovat Volkswagen, Daimler ja BMW.

Tuet ovat voimassa vuoteen 2019 tai niin kauan kuin rahaa riittää.

Volkswagenin pääjohtaja Müller kertoi myös yhtiön panostuksista itsestään ajaviin autoihin. Hän lupailee, että Volkswagenin ”täysin autonomiset” autot tulevat markkinoille seuraavan vuosikymmenen alkupuolella.

Kyyn kuolema – Dodge Viper on äärimmäisen rehellinen muskeliauto, mutta nyt sen taru loppuu

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 23-06-2016

0

Maailmaan mahtuu useita legendaarisia automalleja.

Vuonna 1961 esitelty ja 1974 kuopattu Jaguar E-type on monesti äänestetty kaikista kauneimmaksi autoksi.

T-Ford on modernin auton kantaisä ja autojen teollisen valmistuksen alkurysäys.

Edelleen tuotannossa oleva Ford Mustang on villin voiman ja vapauden symboli.

Volkswagenin Kupla on sympaattisuuden symboli – vaikka olikin alun perin Hitlerin tekosia.

Aston Martin DB5, Chevrolet Corvette, Nissan Skyline, Porsche 911 – onhan näitä.

Harva legendaarinen automalli on kuitenkaan samalla tavalla muodoiltaan ja tekniikaltaan silkka voimanosoitus kuin yhdysvaltalainen Dodge Viper. Sen tarina tulee päätökseen ensi vuonna, uutisoivat useat automediat.

Chrysler valmistaa Dodge Viperista vielä viisi erikoisversiota, ja sen jälkeen se on – näillä näkymin – menoa tälle muskeliautoikonille.

Dodge Viper Geneven autonäyttelyssä 2013.

Chrysler esitteli ensimmäinen Dodge Viperin vuonna 1992. Se oli ensimmäinen moderni sarjatuotantoauto, jossa oli valtava 8-litrainen V-10 eli 10-sylinterinen moottori. Moottori oli alun perin kehitetty lava-auton voimanlähteeksi.

Vertailun vuoksi: esimerkiksi valtaosassa uudemmista Suomessa myydyistä uusista autoista on moottori, joka on korkeintaan 2-litrainen. Sylintereitä on usein maksimissaan neljä.

Dodge Viper on alusta asti ollut äärimmäisyyksien auto. Se on äärimmäisen epäkäytännöllinen, äärimmäisen saastuttava ja äärimmäisen tehokas ja äänekäs äärijenkkiauto.

Jos Ferraria ajaessaan täytyy laittaa hieno puku ja italialaiset kengät jalkaan, Dodge Viperin repivää kiihtyvyyttä voi tunnustella tuulipuvussakin.

Jos Lamborghini on IT-alan uusrikas, Dodge Viper on viisi vuotta hirvittävän määrän ylitöitä tehnyt ahtaaja.

Jos Aston Martin yrittäisi iskeä itselleen kumppanin, se veisi tämän hienoon valkoiset pöytäliinat -ravintolaan ja tarjoaisi samppanjaa sekä älykkään keskustelun. Dodge Viper veisi seuralaisen leffaan, tarjoaisi popcornia ja vonkaisi sen jälkeen neljännen tuopin jälkeen saatille.

Näiden seikkojen takia niin moni rakastaa vähän karskia mutta rehellistä Dodge Viperia.

Viperin valmistamisen lopettaminen ei ollut mikään yllätys, sillä maailma on ajanut Viperin ohitse.

Siinä missä aikoinaan automainoksessa saatettiin kehua sillä, kuinka tämä auto vie enemmän polttoainetta kuin naapurisi auto, nykyään valmistaja kuin valmistaja on lähtenyt pienempien ja vähemmän polttoainetta kuluttavien moottorien tielle.

Dodge Viperit oli varustettu iskutilavuudeltaan vähintään 8-litraisilla V-10-moottoreilla. Se on hurjan kokoinen moottori verrattuna moniin eurooppalaisiin samantyylisiin urheiluautoihin, joissa moottoreiden iskutilavuus on usein puolet pienempi.

Päästörajoitusten myötä autonvalmistajat ovat pakotettuja pienentämään moottorien kokoa. Vaikka valmistajilla on usein mallisarjoissaan niitä tehokkaimpia ja viritettyjä autoja, niissäkään ei enää pröystäillä moottorin koolla. Tämän päivän sana on pieni iskutilavuus ja ankara turboahtaminen sekä sähköautot.

Jos Dodge Viper olisi ihminen, se olisi hieman hyväsydäminen mutta äkkipikainen, ruumiillista työtä tekevä iso kaveri, joka ei välttämättä elvistele illanistujaisissa kirjallisuushistorian tiedoillaan, mutta osaa ahkerasti ja tehokkaasti sahata puita metsässä.

Sellaisia tyyppejä ei nykyajan pirstaloituneessa, kauhean moniselitteisessä ja vaikeassa tietoyhteiskunnassa enää kauheasti ole, tai ainakaan heillä ei menee enää niin hyvin kuin joskus aikoinaan.

Siksi tämä ei ole enää maailma, jossa Dodge Viper selviytyisi, niin hurja auto kuin se onkin.

Juhannusruuhka alkaa – neljä unelma-autoa liikenteeseen

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 23-06-2016

0

Kohta se alkaa – juhannusruuhka nimittäin.

Suomalaiset pakkaavat tavaransa, perheensä ja mäyräkoiransa autoihin ja suuntaavat kauniina aurinkoisena kesäpäivänä tien päälle jurnuttamaan.

Juhannusliikenne ja ruuhka-ajaminen ovat ennen kaikkea asennekysymyksiä, mutta myös oikein valittu auto voisi auttaa asiaa.

Millaisessa autossa sitä mieluiten ajelisi juhannusruuhkassa?

HS esittelee autoja erilaisten juhannuskuskien tarpeisiin.

Mökkiteille – Volvo XC90

Tämä maasturi pelasti Volvon, ja se on valmis pelastamaan myös juhannuksen. Pitkälle toistasataa erilaista automaailman palkintoa pokannut Volvon lippulaiva on kerännyt kehuja kaikkialla.

Vaikka se on fiini, kaikissa autoissa on neliveto ja runsaasti maavaraa, joten kyseessä on ihan oikea maastoauto myös mökille.

HS:n koeajajakin tykkäsi autosta, lue juttu tästä.

Jotta ei tarvitsisi maksaa kavereille bensarahoja – Nissan Leaf

Sähköauto on siitä mukava, että toisin kuin polttomoottoriautoa, se kuluttaa vähemmän hitaassa nurkka-ajossa. Siksi juhannusruuhka on sähköautolle ominainen ympäristö.

Nissan lupaa, että sen hiljattain uudistuneella Leafilla pääsee parhaimmillaan 250 kilometriä latauksella – siis vaikka helposti Helsingistä Joutsaan, Mikkeliin, Savitaipaleelle tai Turun saaristoon mökille.

Jos tosin haluaa päästä niin kauas, kannattaa laittaa ilmastointia pienemmälle.

Lue HS:n Leaf-koeajo tästä.

Jonossa seisojan unelma – Bentley Mulsanne

Jotkut autot ovat sellaisia, että niissä on mukavaa ihan vain istua, ja mitä kauemmin niissä saa olla, sen parempi. Siksi Uusi Bentley Mulsanne on parasta, mitä juhannuksen pahimpiin ruuhkiin voi saada.

Esimerkiksi Telegraph-lehti sanoo arviossaan, että tämä jättisuperluksusauto on tällä hetkellä maailman paras ja ylellisin luksusauto.

Takapenkillä nautitaan käsityönahasta ja jääkaappikylmästä samppanjasta (lapset voivat toki juoda Pommacia). Viihde-elektroniikkaa piisaa ja ilmastoinnin säätäminen miellyttäväksi onnistuu varmasti, joten kuumallakaan kelillä olo ei käy tukalaksi.

Lähtöhinta uudelle Mulsannelle on Iso-Britanniassa 252 000 puntaa, eli Suomessa auto maksaisi ehkä noin 400 000–500 000 euroa. Onko se mukavan juhannusmatkan arvoista, on kunkin itse päätettävissä.

Kiireiselle ohittajalle – BMW M2

Jonossa ohittelu on typerää, koska todellisuudessa se ainoastaan hidastaa kaikkien matkantekoa.

Koska moni sitä kuitenkin tekee, se kannattaisi tehdä mahdollisimman vikkelästi. Se onnistuu vaikkapa BMW M2 -autolla.

Tähän pikkuautoon ei mahdu kovin paljoa matkatavaroita ja takapenkillekin menee korkeintaan pieniä lapsia, mutta kuskilla on kivaa. M2:a on nimittäin kehuttu vuolaasti useissa suomalaisissa ja ulkomaisissa automedioissa.

Hintaluokassaan eli noin 80 000-90 000 eurossa M2 on suorastaan ylivertainen, sillä se kilpailee ajokokemuksena monen kuusinumeroisilla summilla myytävien superautojen kanssa.

Budjettiratkaisu – halpa uusi auto tuo huolettomuutta

Uusi auto on siitä ikävä ostos, että sen arvo tapa laskea kuin lehmän häntä.

Mutta se huolettomuus!

Takuuta piisaa ja vikoja ei ole, kun auto on pakasta vedetty. Siksi uudella autolla on kivaa ajaa juhannusruuhkassa.

HS listasi viime vuoden lopussa halvimmat Suomesta saatavat uudet autot, joista valita.

Kun tila ratkaisee, valitse näistä

Isolle perheelle merkityksellisintä juhannusliikenteessä on auton tila.

Jopa 7-paikkaiset tila-autot eivät ole ehkä jännittävimpiä autoja, mutta ne ovat verrattoman käytännöllisiä ja yleensä halvempia kuin saman kokoluokan katumaasturit.

HS listasi 7 autoa, jotka ovat tilaihmeitä ja taipuvat monenlaiseen käyttöön. Lue juttu tästä.

HS kysyi maahantuojilta suosittujen autojen toimitusaikoja – Suomi-Mersua pitää odottaa helmikuuhun

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 23-06-2016

0

Kun kaupat on lyöty lukkoon, autokaupasta ajaisi mieluusti ulos uudenkarhealla kiesillä.

Se onnistuu kuitenkin vain harvoin. Himoitsemaansa uutta autoa joutuu usein odottelemaan jopa kuukausia, käy ilmi kyselystä, jonka HS lähetti suomalaisille automaahantuojille.

HS kysyi suosituimpien automallien maahantuojilta ja viestintävastaavilta uusien autojen keskimääräisiä odotusaikoja.

Nopeimmillaan auton saa ajaa suoraan kaupasta ulos, mutta jos uutta autoaan haluaa tuunata lisävarusteilla, väreillä tai muulla vastaavalla, on varauduttava odotukseen.

Keskimäärin odotusaika tehtaalta tulevalle uudelle autolle on noin kolmen kuukauden luokkaa. Toimitusajat kuitenkin vaihtelevat merkeittäin. Esimerkiksi Mercedes-Benz GLC:n toimitusaika on nyt yli puoli vuotta.

Alla katsaus Suomessa suosittuihin automerkkeihin.

Mercedes-Benz

Joskus toimitusajat venyvät poikkeuksellisen pitkiksi. Näin on käynyt esimerkiksi uuden Mercedes-Benz GLC -katumaasturin kanssa. Sen valmistus alkaa Uudessakaupungissa ensi vuonna, mikä on voinut osaltaan vaikuttaa Suomen-kysyntään.

Vehon lehdistöpäällikkö Pekka Koski kertoo, että GLC on ollut suosittu sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.

”Suosiota kuvaa varmasti se, että jos asiakas tilaa auton tänään Suomessa, hän saa sen valitettavasti vasta ensi vuoden helmikuussa”, Koski sanoo.

Kosken mukaan auto on ollut Suomessa kysytty, mutta myyntimääriin hän ei ota kantaa.

Keskimäärin Mercedes-Benzin toimitusajat liikkuvat kolmen kuukauden kieppeillä.

Tosin jos auto valmistetaan Yhdysvalloissa, kuten mallit GLE ja GLE Coupe, toimitusaika voi venyä viiteen kuukauteen.

”Toisaalta Saksassa valmistettavan C-sarjan farkun saa kahdessa kuukaudessa”, Koski sanoo.

”Ja meillä on koko ajan maassa satoja autoja, joten jos malli, moottori, vaihteisto, varusteet ja väri sopivat, auto voi olla asiakkaalla ajossa saman viikon sisällä.”

Citroën, Peugeot, DS

Veho tuo maahan myös Citroën-, Peugeot- ja DS -merkkejä. Niiden tuotantoprosessi on hieman erilainen kuin vaikkapa Mercedes-Benzillä.

”Näiden merkkien kohdalla valmistaja yhdessä maahantuojan kanssa valitsee kolme-neljä varustetasoa, joilla katetaan 80 prosenttia kysynnästä”, Pekka Koski selvittää.

Nämä autot pystytään toimittamaan asiakkaille 1–3 viikossa, sillä niitä löytyy kaupoista tai varastosta. Loput, eli noin 20 prosenttia myynnistä on autoja, joiden toimitusajat ovat 3–4 kuukautta.

Volkswagen, Audi, Seat

Saksalaisomistuksessa olevilla automerkeillä Volkswagenilla, Audilla ja Seatilla toimitusajat ovat noin kolme kuukautta, kertoo näitä merkkejä maahantuova VV-Auto Group.

”Varastoautoja on sitten saatavilla nopeaan toimitukseen ja parhaassa tapauksessa esimerkiksi Volkswagen Polon voi saada samana päivänä ajoon”, viestintäpäällikkö Riitta Karjalainen VV-Autolta sanoo.

Opel, Renault, Škoda

Kolmen kuukauden kerhoon kuuluu myös kolmikko Opel, Renault ja Škoda.

Opelille tämä autovuosi on kuitenkin ollut poikkeuksellinen. Opelin Astra-malli valittiin Suomessa ja Euroopassa vuoden autoksi, joten autoyhtiö on varautunut suureen kysyntään.

”Erilaisia varustetasoja ja moottorivaihtoehtoja löytyy maasta saman tien toimitettavaksi, niin 5-ovisena kuin Sports Tourer -mallina”, kertoo Opelin viestinnästä Suomessa vastaava Johanna Laune.

Renaultilla uuden tuotantotilauksen toimittaminen kestää kolme-neljä kuukautta. Riitta Leskinen Renaultin viestinnästä kuitenkin sanoo, että tehtaalta on mahdollista saada nopeampiakin toimituksia. Myös Suomen varastoista löytyy nyt jonkin verran autoja.

”Kaikkia malleja on jonkin verran Suomen maahantuojan varastossa, joten toimitus on silloin mahdollista noin viikon sisällä tilauksesta”, Leskinen sanoo.

Škoda puolestaan kertoo normaaliksi toimitusajakseen 2–3 kuukautta. Osa mallistosta on myös saatavilla välittömästi varastosta.

Volvo

Volvo kertoo pystyvänsä hieman nopeampiin toimitusaikoihin kuin edellä esitellyt valmistajat. Volvon viestinnästä vastaava Thomas Hallbäck kertoo, että uusien autojen toimitusaika tehtaalta on yleensä noin kaksi kuukautta.

”Mutta tehtaan kesälomien aikana se on noin kymmenen viikkoa”, hän sanoo.

Lue HS:n juttu Volvon Göteborgin-tehtaalta tästä.

Hallbäck kertoo, että Volvon uutuusmallien S90:n, V90:n ja XC90:n toimitusajat saattavat venyä, jos kysyntä maailmalla käy kovaksi.

BMW

BMW:n keskimääräiset toimitusajat ovat noin 11 viikkoa, kertoo Henri Jantunen BMW:n viestinnästä.

Hieman pidempään täytyy odottaa, jos on ostamassa BMW:n i-malliston sähköautoja, M-sarjan urheiluautoja tai X-mallin maastureita.

Toyota

Toyota-mallien toimitusajat vaihtelevat autosta riippuen noin kuukaudesta muutamaan kuukauteen.

Kalle Kalaja Toyotan viestinnästä kertoo, että Toyota varastoi myydyimpiä mallejaan Ruotsin Malmössä, joten toimitusajat Suomeen pysyvät pääasiassa lyhyinä.

Esimerkiksi Toyota Yaris saapuu Malmöstä noin kuukaudessa, ja jos autoonsa haluaa lisäherkkuja, toimitusaika on noin kaksi kuukautta. Toisaalta esimerkiksi RAV4-katumaasturia voi joutua odottamaan lokakuulle, vaikka sen päättäisi ostaa nyt.

Toyotan nettisivuille on tulossa lähitulevaisuudessa palvelu, joka kertoo autojen toimitusajat tarkasti.

”Sivuja selaava henkilö näkee tietyn automallin ja -version kohdalta, milloin sellainen olisi toimitettavissa, jos autokaupat syntyvät. Kun auto on tilattu, rekisteröitymällä erilliseen palveluun asiakas näkee missä hänen ostamansa auto on parhaillaan menossa kohti jälleenmyyjäliikettä”, Kalaja kertoo.

Kia, Mitsubishi

Kian ja Mitsubishin ostajat saavat autonsa keskimäärin viikossa tai kahdessa, kertoo Lauri Puintila maahantuonnista vastaavasta Delta Motor Groupista.

Tällainen toimitusaika on mahdollinen silloin, jos autot ovat jo maassa. Puintilan mukaan Kia ja Mitsubishin keskeisten mallien suhteen varastotilanne on hyvä.

”Ladattavan hybridin Mitsubishi Outlander PHEV -mallin myynti on käynyt niin hyvin, että toimitusajat ovat päässeet kevään aikana venymään. Tilanne on kuitenkin normaalisoitumassa heinäkuun aikana, jolloin saamme lisää autoja maahan”, Puintila sanoo.

Nissan

Nissan Qashqai on yksi Suomen suosituimmista autoista, ja sen toimitusaika on tällä haavaa 2–3 kuukautta, kertoo Julia Korvenranta Nissanin viestinnästä.

”Jos nyt tilaa auton, sen saa syyskuussa ihan hyvin”, hän sanoo

”Qashqai valmistetaan Britanniassa Sunderlandissa, mutta Suomessakin on autoja varastoissa. Jos asiakas haluaa auton tietyllä varustetasolla ja värikombinaatiolla, se menee usein tehdastuotantoon.”

Ford

Myös Ford pitää Suomessa varastoa myydyimmistä malleista, kertoo viestintäpäällikkö Juuso Asp.

Jos tehtaalta haluaa tilata juuri tietynlaisen auton, toimitusaika on nyt mallista riippuen 1–4 kuukautta.

”Jos tilatunlainen auto löytyy jo maassa olevasta varastosta tai on jo matkalla Suomeen on myös nopeampi toimitusaika mahdollinen”, Asp sanoo.

Tänä vuonna kysyttyjä Fordeja ovat olleet Focus RS, ja lähes koko vuoden tuotanto on jo myyty. Ford selvittääkin nyt, voiko se lisätä Focus RS:n tuotantoa.