Featured Post

Top Gear -hahmo Stigiksi pukeutunut fani ajoi panssarivaunulla läpi L

Kohu autoiluohjelma Top Gearin ympärillä ottaa lisää kierroksia Lontoossa. Ohjelmasta tuttua valkoiseen ajohaalariin ja kypärään pukeutunuttua The Stig -hahmoa esittävä fani on toimittanut juontaja Jeremy Clarksonia takaisin ruutuun vaativan adressin BBC:n pääkonttorille ajaen panssarivaunua. The...

Read More

Tältä näyttää itsestään ajava formula –  robottiformuloissa kilpaillaan koodilla

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-03-2016

0

Miltä formula-auto näyttäisi, jos se kulkisi ilman kuljettajaa?

Sitä suunnittelija Daniel Simon joutui miettimään, kun hän suunnitteli formula-auton uudenlaiseen formulasarjaan nimeltä Roborace. Siinä ilman kuljettajaa formularataa kiertävät robottiformulat kilpailevat toisiaan vastaan.

Roborace on nyt julkistanut havainnekuvan Simonin suunnittelemasta itsestään ajavasta sähköformulasta.

Kyseessä on tärkeä askel Roborace-formulasarjalle, jonka piti pyörähtää käyntiin jo tänä vuonna, mutta nyt sen alkua on lykätty ensi vuoteen, kirjoittaa Wired-lehti.

Roborace-kisat on tarkoitus ajaa sähköformulasarja Formula E:n kilpailujen yhteydessä.

HS kirjoitti Roborace-sarjan suunnitelmista jo aiemmin.

Roboracessa itseään ajavat robottiautot ajavat toisiaan vastaan tunnin mittaisessa kilpailussa. Robottiformulasarjaan osallistuu kymmenen tallia, joilla kullakin on kaksi autoa.

Jokainen auto on tehoiltaan identtinen, sillä tarkoituksena on kilvoitella siinä, mikä tiimi pystyy rakentamaan älykkäimmän – eli nopeimman – tekoälyn ajamaan autoa.

”Me yritämme tehdä niistä parempia kuin ihmisistä”, Kinetik-yrityksen toimitusjohtaja Denis Sverdlovsanoi Wired-lehdelle.

Kinetik on Formula E -sarjan kumppani, joka kehittää itsestään ajavia robottiformuloita.

Sverdlovin mukaan robottiformulat pystyvät ajamaan yli 300 kilometriä tunnissa.

Itsestään ajavan formulan konseptoinut Daniel Simon on työskennellyt aikaisemmin Volkswagen-konsernissa, kertoo Wired. Hän on osallistunut Audin, Bentleyn ja Bugatin suunnittelutöihin. Lisäksi hän on luonut autoja Disney-elokuviin.

Auto oli kaunis kuin karkki –  Suomessa valmistettu Fisker Karma tekemässä paluuta

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-03-2016

0

Auto oli kaunis kuin karkki.

Näin herkisteli Uudenmaan autotehtaalla työskennellyt Mauri Partanen Ilta-Sanomien haastattelussa vuonna 2013.

Partanen puhui autosta nimeltä Fisker Karma, jota Uudenkaupungin autotehdas ehti valmistaa yli 2 000 kappaletta.

Ladattava hybridi Fisker Karma oli aikoinaan hehkutettu auto, jota Wall Street Journal kuvaili vuonna 2012 maailman kiinnostavimmaksi autoksi, jota valmistetaan Suomen sosialistisessa paratiisissa.

Kiinnostava Fisker Karma tosiaan oli, mutta sen tarina päättyi konkurssiin vuonna jo 2013.

Tosin Fisker Karma saattaa tulla vielä takaisin.

Yhdysvaltalainen Autoblog.com kertoo huhuista, joiden mukaan Fisker Karman konkurssipesän ostanut kiinalainen Wanxiang olisi aloittamassa uuden Karman sarjatuotantoa.

Wanxiang osti Fisker Automotiven konkurssihuutokaupassa noin 110 miljoonalla eurolla vuonna 2014.

Pian kaupan jälkeen Valmet Automotive ilmoitti, että auton valmistus ei tule jatkumaan Uudessakaupungissa.

Greencarreports.comin mukaan uusi tehdas nousisi Kalifornian Costa Mesaan. Siellä olisi tarkoitus valmistaa autoja, jotka huhujen mukaan olisivat suurin piirtein samanlaisia kuin autot, joita valmistettiin Uudessakaupungissa: luksusluokan hybridiautoja, jotka kulkisivat pelkällä sähköllä noin 50 kilometrin matkan.

Fisker Karman paluusta kertovat tiedot eivät kuitenkaan ole kovin luotettavia, sillä ne perustuvat viesteihin, jotka on lähetetty auton ympärille perustetulle keskusteluforumille. Huhuissa voi kuitenkin olla perää sillä, Wanxiang on todennut, että sen tavoitteena on aloittaa uuden Karman valmistus vuoden 2016 aikana Elux Karman nimellä.

Pitivät tiedot paikkansa tai ei, ne antavat hyvän syyn muistella sitä, millainen auto Fisker Karma oli.

Se oli niin houkutteleva auto, että jopa jääkiekkoileva autofanaatikko Teemu Selänne hankki itselleen yhden.

Teemu Selänne Fisker Karman ratissa lokakuussa 2011.

Fisker Karma oli luksusluokan hybridiauto, joka maksoi Yhdysvalloissa noin 100 000 dollaria. Karma oli maailman ensimmäinen luksusluokan ladattava hybridi, joka pystyi kulkemaan pelkällä sähköllä noin 50 kilometrin matkan. Polttomoottorin avulla toimintasäde kasvoi lähes 400 kilometriin.

Autolehdet ympäri maailman hehkuttivat autoa ja sen ympärille nousi hieman samanlainen hype kuin myöhemmin sähköauto Teslan ympärille.

Teslan ja Fisker Karman tarinat liittyvätkin toisiinsa.

Fisker Karman perustaja Henrik Fisker työskenteli vielä vuonna 2008 Teslalla kehitellen yhtiön lippulaivaa Model S:ää.

Fisker kuitenkin lähti Teslalta ja perusti oman automerkkinsä, Fisker Karman. Vielä vuoden 2008 aikana Tesla haastoi Fiskerin oikeuteen ideavarkaudesta. Teslan mukaan Fisker varasti Teslan parhaat ideat ja siirsi ne omaan autoonsa Karmaan. Tesla kuitenkin luopui myöhemmin haasteesta.

Fisker Karma sai nopeasti kulttimainetta, ja jo vuoden 2008 aikana Valmet Automotive teki aiesopimuksen Karman valmistamisesta Uudessakaupungissa. Tuolloin Fisker Karman sanottiin tulevan markkinoille jo vuonna 2009.

Lopulta auto saatiin markkinoille vasta 2011, jolloin siihen kohdistuivat suuret odotukset.

Niitä Fisker Karma ei pystynyt lunastamaan.

Auto kärsi vioista, jotka tulivat esiin kiusallisilla hetkillä. Esimerkiksi silloin kun arvostettu kuluttajalehti Consumer Reports koeajoi Fisker Karman, se sammui kesken ajon eikä enää käynnistynyt.

Myös Teemu Selänne joutui odottelemaan autoaan, koska autosta löytyi akkuvika, joka olisi voinut sytyttää koko auton tuleen. Muutamat autot syttyivätkin tuleen ja aiheuttivat tulipaloja Yhdysvalloissa.

Lopulta autot eivät käyneet kaupaksi, ja niitä ehdittiin valmistaa vain ne pari tuhatta kappaletta.

Tuotanto Uudenmaan autotehtaalla loppui syksyllä 2012, kun autojen akut loppuivat kesken Fiskerin akkuvalmistajan ajauduttua. Seuraavana vuonna tuli konkurssi.

Näin pääluottamusmies Mauri Partanen pohti Fiskerin ongelmia Ilta-Sanomissa joulukuussa 2013.

”Teimme Fiskeriä niin hyvin kuin osasimme ja se auto oli varmasti parhaassa iskussaan silloin, kun viimeiset autot tehtaalta lähtivät –  ne olivat jo todella hyviä. Yksi syy Fiskerin kaatumiseen oli kuitenkin se, että auto oli keskeneräinen tuotantoon tullessaan. Minusta on myös erikoista, että 100 000 euron autoa tehtiin osittain niin halvoilla osilla, kun mitä maailmasta vain löytyi.”

Mutta olihan kyseessä näyttävä auto, kuten näistä kuvista käy ilmi.

Autojen aktiiviharrastaja hankki ensimmäisen jenkkirautansa – Isommilla pojilla on kalliimmat lelut

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-03-2016

0

DeSoto oli Chryslerin valmistama yhdysvaltalainen automerkki. Auto sai nimensä espanjalaisen, vuosina 1496–1542 vaikuttaneen eläneen espanjalaisen tutkimusmatkailijan Hernando de Soton mukaan. Fireflite-malli luotiin DeSoton edustusmalliksi. Se oli tuotannossa vuosina 1955–1960.

Nurmijärveläinen Kari Kaartama on viettänyt koko ikänsä autojen parissa. Mies kiersi 1970-luvun alussa ympäri maailmaa rallikuskina. Harrasteautojen parissa viettämäänsä tuntimäärää Kaartama ei osaa edes arvioida.

Aktiivisuus ulottuu myös yhdistystoimintaan. Mies toimii puheenjohtajana nurmijärveläisessä Wanhat Masiinat ry:ssä ja on mukana Nurmijärven urheiluautoilijoiden sekä Autohistoriallisen seuran toiminnassa.

Kun tietää Kaartaman aktiivisuuden autojen maailmassa, on hieman yllättävää, että DeSoto on hänen ensimmäinen jenkkiautonsa. ”Ostettiin tämä veljen kanssa puoliksi kuukausi sitten”, Kaartama selittää. Jenkkiauton hankinta oli muhinut molempien herrojen päässä jo kauan. Pitkällisen etsinnän jälkeen sopiva autoyksilö löytyi, eikä ostopäätöstä tarvinnut kauan miettiä.

Kari Kaartaman tyttären pojalla oli luonnollisesti selvä käsitys vaarinsa autohulluudesta. ”Difference between men and boys is the price of the toys”, oli nuoremman miehen kommentti hänen nähtyään isoisänsä uusimman hankinnan. Osaisiko tuota sattuvammin sanoa?

Miksi Suomen teillä on nopeusrajoitukset – koska Kekkonen luki kirjan nimeltä Maantiekuolema

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-03-2016

0

Suomen teillä siirrytään torstaista alkaen kesäaikaan, kun kesänopeusrajoitukset tulevat voimaan monin paikoin.

Liikennevirasto vaihtaa jo liikennemerkkejä, ja urakan pitäisi olla ohi viikonloppuun mennessä koko maassa.

Suomen teillä on ollut nopeusrajoitukset 1970-luvulta lähtien. Kaikki sai alkunsa presidentti Urho Kekkosesta  ja kirjasta nimeltä Maantiekuolema.

Alla tarina Kekkosesta ja 8 muuta faktaa nopeusrajoituksista.

1. Vuonna 1973 presidentti Urho Kekkonen ihmetteli uudenvuodenpuheessaan, miksi Suomessa ei ole nopeusrajoituksia niin kuin naapurimaissa. Presidentti oli inspiroitunut Risto Näätäsen kirjasta Maantiekuolema, joka oli tutkimus liikenneonnettomuuksista.

Kun Kekkonen käskee, tapahtuu. Jo saman vuoden elokuussa Suomeen tuli tiekohtaiset nopeusrajoitukset (120, 100, 80 ja 60 km/h). Ne ulotettiin 5 250 tiekilometrille. Heinäkuussa 1974 nopeusrajoituksia oli jo koko maassa yhteensä 15 470 tiekilometrillä.

2. Kekkosen puheen ja nopeusrajoitusten tulon välissä oli aika, jolloin Suomessa ajettiin todennäköisesti hiljempaa kuin koskaan. Joulukuussa 1973 määrättiin energiakriisin vuoksi 80 km/h:n kattonopeus kaikille teille.

3. Kaikissa maissa on jonkinlaisia nopeusrajoituksia liikenteessä.

Suomessa rajoituksista tuli pysyviä 1978.

4. Talvirajoituksia alettiin kokeilla vuonna 1987, ja 1989 ne laajennettiin koko maahan ja pysyviksi. Talvi- ja pimeän ajan rajoitukset ovat voimassa vähintään marraskuun alusta helmikuun loppuun. Liikennevirasto päättää, koska nopeusrajoitus vaihtuu. Ministeriö ohjeistaa sopivasta ajankohdasta ELY-keskuksia. Kyltit vaihdetaan, kun olosuhteet ovat sopivat.

Tiettävästi missään muualla ei ole Suomen kaltaista laajaa talvinopeusrajoitusjärjestelmää.

5. Nopeusrajoitusten myötä Suomessa alettiin määrätä myös ylinopeussakkoja. Suurimman on napannut Nokian ex-johtaja Anssi Vanjoki: 116 000 euroa. Sakko tosin pieneni myöhemmin alle 6 000 euroon, koska Vanjoen maksukyky oli alentunut. Maailman suurimman sakon on saanut tiettävästi ruotsalaismies Sveitsissä: 800 000 euroa.

6. Ennen nykyisenkaltaista nopeusrajoitusjärjestelmää vuonna 1972 Suomen tieliikenteessä kuoli 1 156 ihmistä. Silloin autoja oli liikenteessä noin miljoona. Vuonna 2014 tieliikenteessä kuoli 226 ihmistä, ja vuonna 2015 260, Liikenneturvan ennakkotiedot kertovat. Autoja on liikenteessä noin 3,7 miljoonaa.

7. Monissa maissa korkein nopeusrajoitus on 110, mutta Suomessa 120 km/h. Päätös on poliittinen. Nopeusrajoitusten vastustus oli aikanaan kovaa, mutta suurta yleisöä äänekkäämmin niitä vastustivat toimittajat ja poliitikot. Niinpä päätös kallistui 110:n sijaan 120 kilometriin tunnissa.

8. Nopeusrajoituksia ei aiota nostaa, vaikka nykyautot ovat entistä turvallisempia. Turvallisemmat autot eivät juuri vähennä onnettomuuksien määrää, ne vain lieventävät niiden seurauksia. Liikennemäärät lisääntyvät koko ajan, ja Suomessa maanteiden kunto heikkenee.

9. Nykyään monilla teillä on sähköisiä nopeusrajoituskylttejä, jotka vaihtuvat olosuhteiden mukaan. Tutkimusten mukaan ihmiset pitävät niistä ja noudattavat niitä perinteisiä merkkejä paremmin.

Niitä ei kuitenkaan ole tulossa lisää, koska rahaa ei ole: vaihtuvat nopeusrajoitukset ovat kalliita ja ne pitää uusia noin kymmenen vuoden välein. Sen sijaan talvi- ja kesänopeusrajoitusten vaihtorumba on varsin pieni toimenpide.

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran 21.3.2015. Juttuun on haastateltu liikennepsykologi Heikki Summalaa ja Liikenneviraston liikenteen ohjauksen asiantuntijaa Tuomas Östermania.

Tesla esittelee halvemman hintaluokan sähköauton – tämä autosta tiedetään

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-03-2016

0

Tätä autoa on odotettu. Torstaina kalifornilainen sähköautovalmistaja Tesla esittelee uuden autonsa, Model 3:n.

Tämän auton olisi tarkoitus tehdä sähköautoilusta järkevää, mukavaa ja tyylikästä myös keskiluokassa tai ainakin ylemmässä keskiluokassa sen sijaan, että vain rikkaat saisivat nauttia sähköauton pitkästä toimintasäteestä ja tyylikkäästä muotoilusta.

Teslan Model S eli sähköautonvalmistajan suosituin auto nimittäin maksaa varusteineen noin 100 000 euroa. Maasturi Model X on vielä kalliimpi.

Tesla julkistaa Model 3 -auton torstaina, ja autoa pääsee silloin varaamaan ennakkoon myös Suomessa. Tosin aikaeron myötä lanseeraus venyy perjantain puolelle Suomen aikaa.

Suomessa auton torstaina varaava ei siis vielä tiedä autosta paljoakaan.

Tesla Motorsin Suomen tiedottaja Mia Pelttari kertoo, että varauksia pääsee laittamaan sisään siinä järjestyksessä, jossa asiakkaat saapuvat torstaina Kaivokselan liikkeeseen. Perjantaina autoa pystyy varaamaan myös netin kautta.

”Aukioloaikojen puitteissa mennään, eli kymmeneltä aukeavat ovet ja kuudelta suljetaan. Jos paikalle tulee paljon porukkaa, niin aiemmat Tesla-omistajat ovat ensisijaisesti oikeutettuja varaamaan auton.”

Jos on ensimmäisten joukossa varaamassa, auton saa Pelttarin mukaan talliinsa joko 2017 lopussa tai 2018 alussa.

Varauksesta täytyy maksaa 1 000 euroa, joka vähennetään auton hinnasta. Kyseessä on avokauppa, eli jos tulee autoa odotellessaan toisiin aatoksiin, tonninsa saa takaisin koska vaan.

Pelttari ei osaa sanoa, kuinka paljon porukkaa tapahtumaan on tulossa.

”Toivottavasti kiinnostusta on paljon. Auto on kuitenkin sen verran odotettu, että aina löytyy ihmisiä, jotka haluavat varata sen ensimmäisten joukossa. Mutta koska emme ole mainostaneet asiaa ollenkaan, saa nähdä, miten tieto on levinnyt.”

Miksi ette ole mainostaneet?

”Se on ihan Teslan brändistä johtuva juttu. Teslalla ei ole perinteistä markkinointia ollenkaan, emme usko sellaiseen. Käytämme erilaisia kanavia.”

Tesla esittelee auton varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa.

”Silloin toivottavasti saamme lisätietoa esimerkiksi teknisistä yksityiskohdista ja kuvamateriaalia.”

Tässä vaiheessa nimittäin edes Tesla-tiedottaja Pelttarilla ei ole tietoja esimerkiksi auton Suomen hinnoista.

Ensimmäinen Suomessa autonsa varaava ei siis vielä tiedä, minkä hintaista autoa on itse asiassa varaamassa.

”Ainoa tieto, mikä meillä on, on USA:n 35 000 dollarin hinta. Mutta se ei ole suoraan verrannollinen siinä mielessä, että sen voisi suoraan kurssin mukaan kääntää euroiksi.”

Jos haarukkaa pitäisi antaa, niin voisiko auton hinta olla noin puolet Model S:n hinnasta?

”Sellainen arvio on esitetty. Auto on suurin piirtein samaa luokkaa koossa ja hinnassa kuin BMW 3-sarja ja Audi A4-sarja.”

Näillä puhein hinta voisi siis asettua Suomessa jonnekin 40 000 ja 60 000 euron välimaastoon. Halpa kansanauto se ei siis vielä ole, mutta selvästi halvempi kuin aiemmat Teslat.

Japanilainen Nissan toi juuri markkinoille Leaf-sähköautonsa uuden version, jonka hinta Suomessa on noin 42 000 euroa. Jos uusi Tesla on samaa hintaluokkaa, se saanee kilpailuetua Nissaniin verrattuna pidemmästä toimintasäteestä. Nissan Leafin toimintasäde on 250 kilometriä, kun Tesla Model 3:n odotetaan pääsevän yhdellä latauksella jopa huomattavasti pidemmälle.

Toimintasäteestäkään ei tosin ole tarkkaa tietoa, mutta satoja kilometrejä se kuulemma on. Ollaan kuulemma samoilla tonteilla Model S:n ja Model X:n kanssa. Näissä toimintasäde on maksimissaan 400–500 kilometriä.

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on vihjaillut ainakin 300 kilometrin toimintasäteestä.

”Lisäksi akkuteknologia kehittyy koko ajan, joten ei voi vielä tietää, mitä se toimintasäde on silloin, kun autojen toimitukset alkavat.”

Perjantaina olemme toivottavasti kaikkien näiden seikkojen suhteen hieman viisaampia.

Nopeusrajoitukset muuttuvat tästä päivästä alkaen – Liikennevirasto vaihtaa jo liikennemerkkejä

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-03-2016

0

Suomen teillä siirrytään kesänopeusrajoituksiin tästä päivästä eli torstaista alkaen.

Liikennevirasto alkaa vaihtaa liikennemerkkejä torstaina, ja urakan pitäisi olla valmis viikonloppuun mennessä.

Nopeusrajoitukset palautetaan pääteillä 100 kilometriin tunnissa, kun ne talven aikana ovat olleet 80 kilometriä tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitukset nostetaan 120 kilometriin tunnissa.

Liikennevirasto saattaa jättää nopeusrajoitukset vielä hetkeksi talviaikaan niillä tieosuuksilla, joilla keliolosuhteet sen vaativat.

HS-meteorologi Anniina Törmän mukaan Lounais-Suomessa ja etelärannikolla on jo alkanut terminen kevät, jolloin vuorokauden keskilämpötila on nollan ja kymmenen asteen välillä.

Pohjois-Suomessa on kuitenkin vielä talvirengaskelit. Lumitilannetta katsomalla Törmä kehottaa miettimään rengasvalintoja myös keskisessä ja itäisessä Suomessa. Sielläkin lunta on yhä melko runsaasti. Kun aurinko päivällä sulattaa lunta, yöpakkaset voivat jäädyttää teille valuneet sulamisvedet.

Lain mukaan nastarenkaat pitäisi vaihtaa pois viimeistään ensi maanantaina. Niitäkin voi kuitenkin käyttää, jos keliolosuhteet vaativat.

Pääministerikin haluaisi tehdä henkilöautoista mopoautoja –  miksi se tuskin onnistuu?

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 30-03-2016

0

Monet nuoret haaveilevat mopoautosta, mutta monet vanhemmat taas pitävät mopoautoja kalliina ja turvattomina kulkupeleinä.

Mopoautosta saisi kuitenkin yhdellä kikalla helposti turvallisemman ja edullisemman, esittävät monet poliitikot ja autoasiantuntijat.

Se onnistuisi siten, että tavalliseen henkilöautoon asennettaisiin rajoitussarja, joka laskisi henkilöauton nopeuden mopoauton tasolle, 45 kilometriin tunnissa.

Mopoautoksi muuttunut henkilöauto olisi mopoautoa turvallisempi ja nuori voisi jatkaa sillä ajoa 18-vuotiaana ajokortin saamisen jälkeen – rajoitussarjan poistamisen jälkeen mopoauto kun muuttuisi taas henkilöautoksi.

Idea henkilöauton muuttamisesta mopoautoksi nousee aika ajoin esille. Esimerkiksi helmikuussa sen nosti esille pääministeri Juha Sipilä (kesk).

”Jos löytyisi autoon rajoitussarja, jolla nopeus varmasti rajoitettaisiin siihen 45:een, niin ne olisivat turvallisempia käyttää. Siinä syntyisi myös työtä niiden muutossarjojen tekemiseen”, Sipilä visioi Keskustan politiikkapäivillä Iltalehden mukaan.

No, Sipilän haaveilemia rajoitussarjojahan löytyy.

Muun muassa autojen varaosia maahantuovan Kaha Oy:n tuotepäällikkö Jaakko Asikainen kertoo Kahan tiedotteessa, että temppu hoituisi digitaalisella vakionopeudensäätimellä, joka voidaan asentaa kaasupolkimen ja moottorin ohjainlaitteen väliin.

Laitteen hinta on 349 euroa, ja sen asentaminen kestää puolesta tunnista tuntiin. Niin henkilöautosta tulisi mopoauto.

Monet pienet henkilöautot ovat suurin piirtein samanhintaisia kuin noin 10 000–13 000 euron mopoautot. Henkilöautojen vakuutukset ovat lisäksi yleensä halvemmat, sillä vakuutusyhtiöt pitävät mopoautoilun riskejä korkeina.

Henkilöautojen muuttamista mopoautoiksi on ehdotettu aiemminkin.

Esimerkiksi vuonna 2013 silloinen Liikenneturvan hallituksen puheenjohtaja ja kansanedustaja Martti Korhonen piti sitä ratkaisuna mopoautojen turvallisuusriskeihin. Myös Autoliitto on puhunut sen puolesta. Viime vuonna silloinen liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok) ja Liikenneturvan hallituksen nykyinen puheenjohtaja ja kansanedustaja Kalle Jokinen (kok) esittivät samaa.

Jos kerran monet asiantuntijat ja poliitikot pääministeriä myöten pitävät sitä hyvänä ideana, miksi se ei ole mahdollista?

Vastaus on EU:n sääntely.

Liikenneministeri Anne Berner (kesk) kertoo, että ministeriö on selvittämässä mopoautoihin liittyvää lainsäädäntöä osana ajokorttilainsäädännön uudistusta. EU:n lainsäädäntö on tähän mennessä torpannut mopoautoihin liittyvät uudistushalut.

”Vaikka ajoneuvon nopeutta voitaisiinkin teknisin toimenpitein laskea, ajoneuvojen painoero, esimerkiksi kevyelle nelipyörälle asetettu enimmäispainoraja on esteenä auton muuttamiselle mopoautoksi”, Berner kertoo HS:lle sähköpostitse.

”Näin ajoneuvojen luokitukseen liittyvän suurimman, mopoautolle sallitun enimmäismassan vaatimuksista seuraa, että B-luokan ajokorttia edellyttävää autoa ei voida esimerkiksi nopeudenrajoittimin kuristaa mopoautoksi ja sitä koskevin vaatimuksin kuljetettavaksi”, hän jatkaa.

Berner kuitenkin sanoo, että he jatkavat asian selvittelyä.

Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen uskoo, että lainmuutos tuskin onnistuu.

”Näkemykseni mukaan tässä ollaan vahvasti kiinni EU-lainsäädännössä. Epäilen, että ei se taida tässä EU-maailmassa olla mahdollista.”

Valtonen kuitenkin huomauttaa, että mopoautojen turvallisuutta ei kannata verrata henkilöautoihin, vaan mopoihin.

”Tietysti massaltaan isompi henkilöauto on turvallisempi, mutta mopoauton lähin vertailukohde on mopo. Mopoautohan on kuin mopo, jossa on neljä pyörää ja sateensuoja. Ja mopoon verrattuna se on vähintään yhtä turvallinen.”

Pian yhä harvempi omistaa auton, mutta autoja myydään silti enemmän kuin koskaan – selitys on termi nimeltä MaaS

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 30-03-2016

0

Useiden ennusteiden mukaan tulevaisuudessa yhä harvemmat omistavat auton.

Omistamisen sijaan suurin osa tulee käyttämään autoa uudella tavalla, jolla on omituinen termi. Se termi on MaaS.

Se on lyhenne sanasta Mobility as a Service, eli liikkuminen palveluna.

Sen on oletettu vähentävän yksityisautoilua ja autojen myyntiä, mutta tuo oletus saattaa olla väärä.

Selvitetään ensin tarkemmin, mistä konseptissa on kyse.

Käytännössä autot olisivat oman auton sijaan yhteiskäytössä ja tilattavissa, mutta autoa ei omistettaisi.

Jo olemassa oleva esimerkki tämäntyyppisestä konseptista on taksien ja nykyään myös suurissa määrin julkisen liikenteen kanssa kilpaileva Uber, jossa asiakas tilaa älypuhelimellaan tavallisen, taksiluvattoman kuljettajan kuskaamaan häntä paikasta toiseen.

MaaS:issa on paljon hyötyjä: auto on kallis investointi, mutta sitä tulee lopulta käytettyä aika vähän. Jos autoaan käyttää puhtaasti liikkumiseen paikasta a paikkaan b, on silkkaa haittaa, että sitä joutuu säilömään ja maksamaan autoiluun liittyviä maksuja.

Lisätään yhtälöön toinen megatrendi eli autonomisesti ajavat autot, ja ajohalutonkin pääsee autokyytiin asianmukaisesti ilman, että tarvitsee hikoilla kaupunkiliikenteessä edes laina-autolla.

Helppoa ja mukavaa – potentiaalisesti kansantaloudellisesti musertavaa, ainakin, jos se kansantalous perustuu autoteollisuudelle sekä siihen linkittyviin teollisuuksiin.

Iso kysymys on, kuinka paljon vähemmän autoja sitten myydään, mikäli liikkuminen ostetaan tulevaisuudessa enemmän palveluna kuin oman auton muodossa?

Loogista olisi ajatella, että autojen myynti romahtaa.

Uuden tutkimuksen mukaan käy juuri päinvastoin: mitä enemmän siirrymme liikkumiseen palveluna, sitä enemmän tulevaisuudessa myydään autoja.

Miksi?

Deutsche Bankin tutkimuksen mukaan liikenteessä olevien autojen määrä kyllä vähentyisi, eli siinäkin mielessä kehitys kuulostaa huonolta jutulta autoteollisuuden kannalta.

Ennuste autojen myynnin kasvamisesta perustuu siihen, kuinka paljon näitä jaettavia autoja ajettaisiin.

Tilausauto korvaisi tutkimuksen mukaan 6– 8 yksityisomisteista autoa, mutta ajaisi silti 10–20 prosenttia enemmän kuin kaikki korvaamansa autot yhteensä.

Koska jaettava auto kiertäisi asiakkaiden välillä pitkin päivää eikä seisoisi käyttämättömänä tallissa, sen ajettujen kilometrien määrä nousisi tutkimuksen mukaan niin nopeasti, että autoja ryhdyttäisiin uusimaan keskimäärin kolmen vuoden välein.

Tämän johdosta, vaikka autoja olisi vähemmän ja auton omistajia olisi vähemmän, autoja pitäisi lopulta valmistaa enemmän.

”USA:n autojen myynti kasvaa jokaisessa skenaariossa, jonka olemme laatineet, sillä auto päätyy romutettavaksi ajettujen kilometrien perusteella”, Deutsche Bankin tutkimustiimin vetäjä Rod Lache sanoi Bloombergin mukaan.

Tutkimuksen mukaan palvelumuotoisen yksityisautoilun yleistyessä ja erilaisten asiaan liittyvien teknologioiden kuten tilauspalveluiden kehittyessä hinnat tulevat halpenevaan, ja tämän myötä yksityisautoilu tulisi myös lisääntymään.

Nimittäin mitä helpompaa ja halvempaa kyydin tilaaminen olisi, sitä enemmän sitä käytettäisiin suhteessa julkiseen liikenteeseen ja kävelyyn.

Sähköskootteri on kaupunkiliikenteen uusi kummajainen

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 29-03-2016

0

Forca Bossman S on outo tapaus. Kulkupeli ei ole potkulauta, eikä mopo eikä polkupyörä. Kyseessä on sähköskootteri.

Helsinkiläinen Tomi Karjalainen tietää laitteesta kaiken. Se onkin ymmärrettävää, sillä mies on töissä yrityksessä, joka tuo laitteita maahan. Vaikka Forca Bossman on varsin uusi keksintö, on Karjalainen ehtinyt jo tutustua laitteeseen perusteellisesti.

”Pisin reissu on ollut 25 kilometriä”, mies kertoo.

Karjalaisen mukaan sähköskootterilla pystyisi ajamaan 40 kilometrin matkan yhdellä latauksella, mutta akun kuluttaminen loppuun ei ole kannattava idea.

Akun lataaminen täysin tyhjästä täyteen kestää noin 6–8 tuntia. Perusmallissa on 17 ampeerin geeli-akku, mutta laitteeseen saa myös litium-akun.

Forca –sähköskootterin fiksu ominaisuus on se kokoontaittomahdollisuus. Satula lähtee irti yksinkertaisesti mutteria vääntämällä ja ohjaustanko taittuu tarvittaessa takapyörään kiinni. Koko operaatio käy hetkessä. Keski-Euroopassa laite onkin karavaanareiden suosiossa.

Suomessa vastaavia kulkupelejä hyödynnettiin aikaisemmin lähinnä suurilla tehdasalueilla sekä muilla rajatuilla alueilla.

Nyt uuden lakimuutoksen tultua voimaan sähköskootterit ovat valmiina elävöittämään myös kaupunkikuvaa.

Volkswagenin sähköautosta löytyi vika: Moottori voi sammua kesken ajon

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 29-03-2016

0

Saksalainen autonvalmistaja Volkswagen kutsuu sähköautojaan korjaukseen Yhdysvalloissa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Korjauskutsu koskee noin 5 200:aa e-Golf-mallista sähköautoa, joista on löytynyt akkuvika, yhtiö kertoo. Autot ovat tulleet myyntiin vuoden 2014 jälkeen.

Akkuihin saattaa yllättäen tulla virtapiikki, jonka seurauksena auton sähkömoottori sammuttaa itsensä. Vika ei kuitenkaan vaikuta esimerkiksi jarruihin tai ohjaukseen. Vian korjaaminen onnistuu akkuohjelmistoon tehtävällä päivityksellä.

Takaisinkutsu koskee vain Yhdysvaltoja.

Viime viikolla Volkswagen joutui tekemään laajempia takaisinkutsuja myös Euroopassa. Viime tiistaina yhtiö kertoi kutsuvansa korjauksiin 177 000 Euroopassa myytyä Passat-merkkistä autoa mahdollisen sähkövian takia.

Päästöskandaalissa ryvettynyt Volkswagen on kertonut panostavansa yhä enemmän sähköautojen kehitykseen.

Lehtitietojen mukaan Volkswagen kehittelisi suurelle yleisölle suunnattua halvan luokan sähköautoa, mutta yhtiö ei ole itse vahvistanut tietoja.

Lue lisää tästä: Volkswagen suunnittelee maailman halvinta sähköautoa