Featured Post

Joka viides suomalaisautoilija ei käytä suuntavilkkua

Liikenneturvan seurannan mukaan joka viides autoilija jättää vilkuttamatta kääntyessään. Lain mukaan kuljettajan on näytettävä vilkkua aina, kun ajoneuvo kääntyy, vaihtaa kaistaa tai lähtee tien reunasta. Suuntamerkin käyttö on ollut voimakkaassa laskussa vuosituhannen alussa, Likkenneturvasta...

Read More

Tutkimus: Autonrenkaat ovat takaisinkutsujen musta piste –  vaarallisia renkaita vaikea saada pois liikenteessä

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-10-2015

0

Autojen takaisinkutsut ovat olleet viime aikoina otsikoissa, kun esimerkiksi Volkswagen ja Toyota ovat kutsuneet miljoonia autojaan korjauksiin.

Autonvalmistajilla on tarkat tiedot autojen jokaisesta ruuvista ja mutterista, joten ne pystyvät helposti kutsumaan korjauksiin juuri oikeat autot.

Yksi keskeinen osa on kuitenkin poikkeus: autojen renkaat.

Tämä kävi ilmi, kun Yhdysvaltain liikenteen onnettomuustutkintakeskus NTSB tutki autonrenkaiden takaisinkutsujärjestelmää.

Osoittautui, että sellaista ei käytännössä ole. Trafin mukaan tilanne on Suomessa samanlainen.

”Tutkimuksessamme kävi ilmi, että vain hyvin harvat renkaat on rekisteröity takaisinkutsun varalta”, NTSB:n puheenjohtaja Christopher A. Hart sanoi tiedotteessa.

Tämän takia renkaiden valmistajat eivät voi olla yhteydessä asiakkaisiinsa, jos renkaissa ilmenee jotain rakenteellisia vikoja.

”Tämä asettaa kuljettajat ja matkustajat alttiiksi renkaisiin liittyville onnettomuuksille”, Hart sanoi.

Keskimäärin yli 500 ihmistä vuodessa kuolee Yhdysvalloissa rengasvioista johtuneissa onnettomuuksissa, NTSB kertoo.

Kun valmistaja huomaa renkaassa vian, se järjestää takaisinkutsukampanjan, jonka tavoitteena on korjata vika. Yhdysvalloissa kuitenkin vain noin 20 prosenttia renkaista viedään korjauksiin takaisinkutsukampanjoiden ansiosta. Autoissa vastaava luku on 78 prosenttia.

Yhdysvalloissa rengasfirmojen omat liikkeet ylläpitävät renkaisiin liittyvää asiakasrekisteriä, mutta suurin osa yhdysvaltalaisista ostaa renkaansa jostain muualta kuin rengasfirmojen omista kaupoista.

Suomessa on sama tilanne, kertoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ylitarkastaja Erik Stålhammar.

”Ei ole suoraa tietoa, missä mahdollisen takaisinkutsun alaiset renkaat ovat”, hän kertoo sähköpostitse.

Poikkeuksen tekevät kuitenkin ajoneuvon ensiasennusrenkaat. Nämä rengastyypit on tiedossa ajoneuvorekisterissä, jonka kautta ne voidaan kutsua korjattavaksi.

Rengasvalmistajilla voi olla myös omia asiakasrekisterejä, joiden avulla takaisinkutsu voi onnistua paremmin. Ståhlhammar mainitsee esimerkkinä Nokian Renkaiden Hakka-turvan.

Ståhlhammarin mukaan tapauksessa, jossa asiakasrekisteriä ei ole, rengasvalmistaja voisi käyttää hyödyksi esimerkiksi lehti-ilmoittelua.

”Siinä ilmoitetaan takaisinvedosta, kuinka asiakkaan tulee toimia ja tuotteen tunnistamisesta. Ilmoituksessa on hyvä olla yhteystiedot valmistajan edustajaan, jotka voivat esimerkiksi auttaa tuotteen tunnistamisessa.”

Suomalaisten rengastietämys ei ole mitään huippuluokkaa.

Syksyllä Liikenneturva ja Autorengasliitto julkaisivat tutkimuksen, jonka mukaan arviolta joka seitsemäs tavallinen autoilija ajaa kehnoilla kesärenkailla. Tämä tarkoittaa noin puolta miljoonaa henkilö- tai pakettiautoa.

Tutkimukseen liittyvässä ratsiassa tarkastettiin noin 9  000 henkilö- ja pakettiauton kesärenkaiden kunto. Huonokuntoisiksi laskettavia renkaita, eli renkaita joiden urasyvyys on alle 2,5 millimetriä, löytyi noin 1 200 autosta.

Huonoilla renkailla ajavien autoilijoiden määrä on pysynyt vuosikaudet hyvin samankaltaisena.

Arviolta joka seitsemäs tavallinen autoilija ajaa Suomessa kehnoilla kesärenkailla. Tämä tarkoittaa noin puolta miljoonaa henkilö- tai pakettiautoa.

Autoalalla tapahtumassa käänne: Citroën ja Peugeot julkistavat autojensa todelliset päästöt –  ja ne ovat ilmoitettuja suuremmat

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-10-2015

0

Autonvalmistajiin ei ole näinä aikoina helppo luottaa.

Saksalainen Volkswagen nousi tänä vuonna eniten autoja myyneeksi autoyhtiöksi, joten kun yhtiön harjoittama järjestelmällinen huijaus paljastui, koko autoala sai kovan iskun.

”Kun minkä tahansa toimialan johtava toimija tekee jotain, se on indikaattori suurelle yleisölle, hyvässä ja pahassa”, sanoo viestintä- ja PR-päällikkö Pekka Koski, joka edustaa muun muassa Citroënia ja Peugeotia maahantuovaa Auto-Bonia.

Päästöskandaalin myötä Pekka Kosken edustama autonvalmistajakin joutuu tavallaan puhdistamaan mainettaan.

Nyt Citroënia, Peugeotia ja DS-merkkiä valmistava PSA aikoo julkistaa keskeisten malliensa ajonaikaiset kulutustiedot mahdollisimman pian.

Se tarkoittaisi sitä, että kuluttaja saisi tietää näiden autojen todelliset kulutusluvut tarkemmin kuin aikaisemmin, eli esimerkiksi sen, miten paljon autot päästävät hiilidioksidia tai kuluttavat polttoainetta.

On tietenkin omituista, että nämä tiedot eivät ole olleet aikaisemmin kuluttajan saatavissa.

Sille on syynsä. Autojen viralliset päästölukemat saadaan laboratoriotesteistä, jotka eivät vastaa todellisessa ajotilanteessa syntyviä päästöjä.

”Tämä testiprosessi on 23 vuotta vanha, eikä testimetodiikka enää huomioi nykyolosuhteita. Testin aikana eivät ole käytössä ilmastointi, päiväajovalot ja muut nykyiset vakiovarusteet, jotka lisäävät auton energiankulutusta”, Pekka Koski sanoo.

”Se oli aikanaan hyvä testimenetelmä, ja sen avulla autoja voi yhä verrata tasavertaisesti keskenään”, Koski jatkaa.

Mutta jos testin tuloksia vertaa todellisuuteen, kuluttaja voi tuntea joutuneensa huijatuksi. Autoalalla on yleisesti tiedossa, että päästölukemat eivät vastaa todellisuutta, mutta auton ostaja ei tätä välttämättä tiedä.

Kosken mukaan PSA aikoo julkaista myydyimpien autojensa ajonaikaiset kulutustiedot mahdollisimman pian.

Hän uskoo, että todelliset kulutuslukemat tulevat olemaan huomattavasti suuremmat kuin ilmoitetut, laboratoriotesteihin perustuvat lukemat.

”Puhutaan jopa kakkosella alkavista prosenttiluvuista.”

HS julkaisi helmikuussa 2013 laajan artikkelin, joka käsitteli autojen ilmoitettuja ja todellisia päästöjä. HS:n testissä esimerkiksi PSA:n valmistama Peugeotin 3008 -hybridi päästi lähes 60 prosenttia ilmoitettua enemmän hiilidioksidia.

”Se auto oli siinä testissä huono sen takia, että se oli hybridi. 23 vuotta vanha testiprosessi ei ota huomioon hybridin etuja lainkaan.”

Mutta kohta laboratoriotestit muuttuvat.

EU valmistelee muutoksia mittausmenetelmiin, jotta mittaukset vastaisivat enemmän todellisuutta. Voi olla, että uudet mittaustavat tulisivat voimaan nopeutetulla aikataululla jo ensi vuonna.

PSA tuo nyt ajonaikaiset kulutustiedot julkisuuteen jo ennen kuin olisi pakko. Ranskalaisyhtiö aikoo totetuttaa mittaustulokset riippumattoman tutkimuslaitoksen kanssa.

Yhtiö kertoi suunnitelmastaan torstaina. Samalla PSA kertoi, että se ei ole käyttänyt automallistossaan mitään päästömittauksia vääristäviä tietokoneohjelmia tai laitteistoja.

Eli ei ole syyllistynyt samaan kuin Volkswagen.

Kosken mukaan Volkswagenin huijaus on vääristänyt kilpailua.

”Jos millä tahansa toimialalla kilpailija oikaisee viranomaisten säädöksissä, se ei silloin investoi tuotekehitykseen. Eli se tienaa rahaa, kun muut joutuvat investomaan tuotekehitykseen pysyäkseen viranomaissäädösten perässä. Päästövaatimusten saavuttamiseen ei ole oikotietä”, Koski sanoo.

Talvirajoitukset voimaan tänään – tutkimuksen mukaan ne pelastavat joka talvi kahdeksan ihmisen hengen

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 30-10-2015

0

Talvirajoitukset astuvat voimaan tänään perjantaina, kertoo Liikennevirasto. 

Nyt suurin sallittu ajonopeus on moottoriteillä 100 kilometriä tunnissa ja pääosalla muita maanteitä 80 kilometriä tunnissa.

Talviset nopeusrajoitukset voivat joskus ärsyttää kiireisiä autoilijoita, mutta kannattaa muistaa, että rajoitukset pelastavat henkiä.

Tämä käsitys vahvistui juuri valmistuneessa VTT:n tutkimuksessa, jossa VTT selvitti talvinopeusrajoitusten vaikutuksia liikenneturvallisuuteen.

Tutkimuksen mukaan talvinopeusrajoitusten ansiosta vältetään joka talvi 36 henkilövahinkoon johtavaa onnettomuutta ja 8 kuolemantapausta.

”Pitkän aikajakson seurannassa talvikuukausien kuolemanriski aleni pääteillä talvirajoitusten käyttöönoton myötä hyvin lähelle kesäriskien tasoa. Sen jälkeen kesä- ja talvikuukausien riskit ovat pienentyneet likimain samassa tahdissa”, kertoo VTT:n johtava tutkija Harri Peltola tiedotteessa.

VTT:n tutkimus oli osa Turvallinen liikenne 2025 -ohjelmaa, ja tutkimukseen voit tutustua tarkemmin tästä.

Talvirajoituksia alettiin kokeilla vuonna 1987, ja 1989 ne laajennettiin koko maahan ja pysyviksi.

Talvi- ja pimeän ajan rajoitukset ovat voimassa helmikuun loppuun. Moottoriteillä korkein sallittu talvinopeus on 100 kilometriä tunnissa ja pääosalla muita maanteitä 80 kilometriä tunnissa.

Tiettävästi missään muualla ei ole Suomen kaltaista laajaa talvinopeusrajoitusjärjestelmää.

Nopeusrajoituksista ylipäätään suomalaiset saavat kiittää presidentti Urho Kekkosta, mistä voit lukea lisää tästä.

Bondin auto on pian kaupan – mutta sillä ei saa ajaa liikenteessä

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 30-10-2015

0

Aston Martin ja James Bond kuuluvat yhteen samalla tavalla kuin juusto ja hampurilainen: erikseen ne ovat hienoja asioita, mutta yhdessä täydellisiä.

Perjantaina 30.10. Suomen ensi-illassa nähtävä uusi Bond-elokuva Spectre tekee Aston Martinista entistäkin kiinteämmän osan salaisen agentin imagoa.

Autonvalmistaja rakensi nimittäin elokuvaa varten uuden DB10-auton. Niitä tehtiin kymmenen kappaletta.

Ensi vuonna yksi – ja vain yksi – DB10 myydään jollekulle onnelliselle (ja rikkaalle) asiakkaalle.

Aston Martin on tunnettu kauniista autoistaan, mutta DB10 on erityisen ihastuttava kapistus. Se on linjakas, muttei kuitenkaan vailla särmiä, ja se on ketterän, mutta silti jämäkän oloinen. Auton takapää on vähän hassu, mutta sekin näyttää DB10:ssä viehättävältä.

Se, joka auton ostaa, pääsee siis nauttimaan hienosta menopelistä.

Harmi vaan, ettei hän saa ajaa sillä liikenteessä. Koska DB10 rakennettiin vain elokuvaa varten, ei ollut syytä tehdä siitä kaikkia laki- ja turvallisuusteknisiä asioita läpäisevää autoa.

Ostaja voi toki nauttia autostaan silmänilona tallissaan – ja ehkä istua siinä yksin iltaisin puku päällä, drinkki kädessä, muovikuula-ase taskussa ja kuvitella olevansa kuin James.

Auton ostajan ei välttämättä tarvitse olla liiaksi harmissaan siitä, ettei sillä pääse huristelemaan.

Muutama taho on nimittäin päässyt koeajamaan DB10:n. Esimerkiksi brittilehti Autoexpress luonnehti autoa kauniiksi, muttei kovin ihmeelliseksi. Evo-autosivuston koeajon voit katsoa videolta.

Bond-auto ei ole erityisen nopea 4,2-litraisella, 430-hevosvoimaisella V8-moottorillaan (0-100 km/h 4,8 sekuntia) ja siinä on manuaalinen vaihdelaatikko. Se on myös erittäin meluisa, sillä koska kyseessä on prototyyppiauto, siinä ei ole minkäänlaista äänieristystä.

Autoexpress tosin totesi:

”Jos se on riittävän hyvä Bondille, se on riittävän hyvä meille.”

DB10 on muutakin kuin pelkkä Bond-elokuvan siivellä lentävä markkinointikikka.

Auto viestinee vahvasti siitä, millainen seuraava DB11-Aston Martin tulee olemaan ainakin muodoiltaan.

Sitä on odotettu, sillä DB10 on ensimmäinen uusi Aston Martin yhteentoista vuoteen.

Miksi kävellä, jos voi liitää? –  HS testasi tasapaino­skootterin

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 29-10-2015

0

Miksi kävellä, jos voi liitää?

HS testasi uudenlaista tasapainoskootteria, joka muistuttaa hieman Paluu tulevaisuuteen -elokuvasta tuttua leijulautaa. Paitsi että se ei tietenkään lennä eikä ole yhtä näppärä, mutta sillä ajelu tuntuu melkein siltä kuin lentäisi.

Toisin kuin leijulauta, tasapainoskootteri on olemassa ja myynnissä monissa nettikaupoissa. HS:n testissä oli tasapainoskootteri Scoodeck, jonka maahantuonnin Delvira-niminen yritys aloitti syksyllä.

Voi olla, että markkinoille on tulossa myös lisää kauppiaita, sillä Suomessa on valmisteilla lakimuutos, jonka myötä tasapainoskootterin kaltaiset kulkupelit sallitaan liikenteessä.

Nykysäädösten mukaan tasapainoskootterin kaltaisia kulkuneuvoja saa käyttää ainoastaan suljetuilla alueilla ja sisätiloissa.

”Mutta en ole kuullut, että kukaan olisi saanut sakkoja”, sanoo Niko Ruuth maahantuoja Delvirasta.

Sakkoja ei saanut Helsingin Sanomatkaan, kun testasimme laitetta Helsingin kaduilla.

Sähkömoottorilla varustettu kulkupeli toimii parhaimmillaan kuin ajatus.

Tasapainoskootteria hallitaan nimensä mukaisesti tasapainolla, jolla laitteen saa liikkumaan eteen ja taakse tai pyörimään ympyrää. Sen vauhti kiihtyy jopa 12 kilometrin tuntinopeuteen, ja sen akku kestää 15-25 kilometrin matkan.

Tasapainoskootterilla ajon niksit oppii yllättävän nopeasti. Muutaman laudalta putoamisen jälkeen laitteen saa haltuun ja sen logiikan sisäistää. Maahantuoja lupailee, että useimmat oppivat ajamaan sillä 10-15 minuutissa.

Tasapainoskootteri kulkee hyvin asfaltilla, mutta kaduilla olevat kuopat, epätasaisuudet ja korokkeet ovat sille vaikeita. Kun skootterilla huristelee Helsingin keskustassa, matka tyssää usein katukivetyksiin ja raitiovaunukiskoihin.

Mutta suorilla ja tasaisilla pinnoilla tasapainoskootterilla ajelu on yhtä juhlaa. Laitteelle voisi olla käyttöä esimerkiksi suurissa toimistotiloissa tai vaikkapa lentokentillä.

Voi tosin olla, että tasapainoskoottereita alkaa näkyä ensimmäiseksi koulujen pihoilla ja käytävillä, sillä laitetta markkinoidaan erityisesti nuorille. Delvirakin on antanut tasapainoskoottereita käyttöön muun muassa Youtube-tähdille ja räpduo JVG:lle.

HS:n testin perusteella laite herättää innostusta kaikenikäisten joukossa. Yllä olevalta videolta voit katsoa lisää.

Tässä on Intian ensimmäinen superauto, johon 21-vuotias suunnittelija otti mallia kaloista

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 28-10-2015

0

Sarthak Paulin päätä ei palele.

Hän on 21-vuotias intialainen mies, joka pääsi juuri koulusta ja ryhtyi yrittäjäksi.

Hän ei aio perustaa firmaa, joka valmistaa mobiilisovelluksia tai jonkin sortin yksinkertaisia kulutustuotteita. Hän aikoo valmistaa Intian ensimmäisen superauton.

Tavallaan voisi ajatella, että oli jo aikakin.

Yhdysvalloilla on Dodge Viper ja Ford GT, Italialla Ferrarit ja Lamorghinit, Saksalla Porschet ja Isolla-Britannialla McLarenit. Ruotsalaisillakin on Koenigsegg. Suomessakin on ehkä kohta Toroidion.

Intialla ei ole sitä oman maan superautoylpeyttä. Maa on keskittynyt kehittelemään edelleen lähinnä funktionaalisia autoja. Paul aikoo muuttaa tämän.

Jos kaikki sujuu hyvin, Paulin Mean metal motors -yrityksen ensimmäinen auto on esillä vuoden 2016 Pariisin autonäyttelyssä.

Auton nimeksi tulisi M-Zero, ja sen hinnaksi 125 000–150 000 dollaria. Auton olisi tarkoitus olla suorituskyvyltään aito superauto: 500 hevosvoiman avulla 0–100 km/h alle kuudessa sekunnissa.

MMM on suunnitellut jo muutaman konseptiauton. Inspiraatiota muotoiluun ja aerodynaamisiin ratkaisuihin on saatu luonnosta, Paul kertoi CNN:lle.

”Katselin jotain ohjelmaa, jossa keskusteltiin maailman nopeimman merieläimen (purjekalan) liikkumisesta vedessä. Mietin, että miksemme analysoisi sitä, miksi tämä eläin liikkuu niin nopeasti.”

Paul on saanut avukseen autoalan insinöörejä. Asiantuntija-apu on ehdotonta, mutta auton rakentaminen vaatii myös rahoitusta.

Rahoitussuunnitelma perustuu Paulin firman kehittämään omaan älymateriaaliin eli carbo-flaxiin. Kyseessä on tavara, joka on Paulin mukaan kevyempää ja kymmenen kertaa halvempaa kuin urheiluautoissa paljon käytetty hiilikuitu.

MMM aikoo myydä uutta materiaalia intialaisille satelliitteja valmistaville yrityksille ja kerätä tällä tavalla rahoitusta autonsa prototyypin rakentamiseen.

Kaikki eivät usko Paulin onnistumiseen.

Intiassa rahojaan eri kohteisiin syytävät riskisijoittajat ovat Paulin mukaan sanoneen, että MMM:n kaltaiset raakaan rautaan panostavat yritykset eivät ole houkuttelevia sijoituskohteita. Houkuttelevampaa olisi kuulemma sijoittaa niihin sovelluksia kehittäviin yrityksiin.

Intian arvostettu autoalan analyytikko Murad Ali Baig on sanonut, että älymateriaali carbo-flaxiin luottava rahoitussuunnitelma ei välttämättä ole paras mahdollinen rahoitustie. Lisäksi hän sanoi, että auton valmistamiseen vaaditaan huikea määrä tietotaitoa ja aikaa.

Paulin mukaan tämä ei ole ongelma, sillä MMM:llä on kuulemma Intian parhaat autoinsinöörit hommissa.

Nähtäväksi jää, valmistuuko auto koskaan.

Vaikkei sitä koskaan tapahtuisikaan, moni nostanee silti hattua 21-vuotiaalle, juuri koulusta valmistuneelle nuorelle miehelle, joka aikoo haastaa maailman suurimman teollisuudenalan huipputekijät hankalassa bisneksessä.

Sitä paitsi, onhan firmalla ihan mahdottoman iskevä nimi.

Pimeiden teiden etiketti – näin käytät pitkiä valoja oikein

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 28-10-2015

0

Pohjosen nyrkkisäännöt lähi- ja kaukovalojen käyttöön

 Kohdattaessa: Vaihda lyhyille siinä vaiheessa, kun valokeilat vastaantulevan kanssa kohtaavat, eli kun koko autojen välinen tiealue on valaistu.

 Toisen auton perässä ajaessa: Vaihda lyhyille siinä vaiheessa, kun erotat edessä olevan auton muodot.

 Ohittajana: Kun lähdet ohittamaan, kytke kaukovalot päälle ollessasi ohitettavan rinnalla.

 Ohitettavana: Vaihda lähivaloille, kun näet koko ohittavan auton tuulilasista.

Loppusyksy ja alkutalvi ovat usein vuoden pimeimpiä aikoja, sillä valoa on vähän, eikä valkea lumikaan ole valaisemassa pimeitä teitä.

On aika muistella, miten niiden kauko- ja lähivalojen kanssa toimitaan. HS kysyi asiaa Trafin johtavalta asiantuntijalta Jussi Pohjoselta. Muutamat niksit ja säännöt saattavat kesän kuluessa olla unohtuneet.

Milloin kaukovalot täytyy kytkeä pois päältä, kun vastaan tulee auto?

”Se pitää tehdä siten, että vastaantulija ei häikäisty. Käytännössä tämä tarkoittaa hetkeä, jolloin vastaantulevan valokeila kohtaa oman valokeilan. Kannattaa käyttää tervettä järkeä, sillä tämä ei ole mitään rakettitiedettä. Kannattaa seurata vastaantulevan valojen sijaan tien oikeaa laitaa, jolloin ei häikäisty ja pystyy hahmottamaan, koska vastaantulevan valot alkavat häikäistä.”

Entä milloin valot voi kytkeä taas kaukovaloille?

”Muutamaa metriä ennen kuin vastaantuleva on ohitettu. Jos vaihtaa vasta kun on mennyt ohitse, ajaa maantienopeuksilla useamman kymmenen metriä turhaan lyhyillä.”

Entä koska valot pitää vaihtaa kaukovaloilta lähivaloiksi, kun edessä ajaa auto?

”Silloin kannattaa vaihtaa lähivaloille, kun erottaa edessä ajavan auton muodot. Lain mukaan kaukovaloilla ei saa ajaa lähellä toisen perää. ”

Saako moottoritiellä ajaa kaukovalot päällä?

”Moottoritiellä ei ole mitään erikseen säädettyjä lakeja, vaan samat säännöt pätevät sielläkin: jos vastaan tuleva häikäistyy tai jos tie on valaistu hyvin, kaukovaloja ei saa käyttää. Moottoritiellä tosin näkee usein sitä, että käytetään turhaan lähivaloja. Moottoritiellä on usein viherkaista tai valli siinä keskellä. Se blokkaa vastaantulevan liikenteen valot hyvin. Silloin voi ihan hyvin ajaa kaukovaloilla, mutta moni ajaa silloinkin lähivaloilla.”

Saako antaa ”valohoitoa” eli välkäytellä valoja vastaan tulevalle, jos tämä ei tajua vaihtaa lähivaloille?

”Voi antaa sujuvasti valomerkin, mutta turhaa sitä on alkaa kiusata vastaantulevaa. Valoja voi välkäyttää ja tällä tavalla huomauttaa, että vastaantuleva vaihtaisi lähivaloille.”

Entä milloin saa käyttää sumuvaloja?

”Silloin, kun sumu, vesisade tai vaikkapa pöllyävä lumi tekevät näkyvyydestä erittäin heikon. Sumuvalot näyttävät ääriolosuhteissa lähialueen tehokkaammin ja leveämmältä kuin kaukovalot. Takasumuvalot taas auttavat perästä tulevaa huomaamaan, että edessä on auto. Varsinaisesti pimeässä sumuvalot eivät auta eikä niitä tulisi käyttää vain pimeyden takia.”

Ovatko kaupungissa eli usein valaistuissa olosuhteissa ajavat huonompia käyttämään lähi- ja kaukovaloja?

”En tiedä, onko kaupungissa asuvien kohdalla sen suurempaa eroa, mutta jotkut eivät tosiaan osaa käyttää niitä valoja: ihmetellään, että miksi kaukovalot eivät pysy päällä, kun ei ole kytketty katkaisijaa oikeaan asentoon. Eli näppäintekniikan hallitsemisessa tuntuu olevan hankaluuksia.”

Voiko valoja jotenkin huoltaa tai vaihtaa ja koska sellaista kannattaisi harrastaa?

”Nykyään polttimonkin vaihtaminen alkaa olla sellainen homma, ettei sitä tee-se-itse-mies pysty tekemään. Kun huollattaa autoaan säännöllisesti, niin siellä ne valot vaihdatetaan, jos tarve tulee. Tietenkin rikkinäinen valo kannattaa aina käydä vaihdattamassa.”

Fakta: Pohjosen nyrkkisäännöt lähi- ja kaukovalojen käyttöön

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 28-10-2015

0

 Kohdattaessa: Vaihda lyhyille siinä vaiheessa, kun valokeilat vastaantulevan kanssa kohtaavat, eli kun koko autojen välinen tiealue on valaistu.

 Toisen auton perässä ajaessa: Vaihda lyhyille siinä vaiheessa, kun erotat edessä olevan auton muodot.

 Ohittajana: Kun lähdet ohittamaan, kytke kaukovalot päälle ollessasi ohitettavan rinnalla.

 Ohitettavana: Vaihda lähivaloille, kun näet koko ohittavan auton tuulilasista.

Tutkimus: Yli 65-vuotiaat näkevät huonosti liikenteessä –  ajokortteihin voi tulla uusia ehtoja Suomessakin

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 27-10-2015

0

Ikäihmisten määrä Suomessa kasvaa vauhdilla, ja se tulee näkymään myös liikenteessä. Voi olla, että ikäihmisten ajokorteille tuleekin tulevaisuudessa uusia ehtoja.

Viime vuonna Suomessa oli jo runsaat 346 000 yli 70-vuotiasta, joilla oli voimassaoleva ajokortti. Tulevaisuudessa heidän määränsä lisääntyy. Liikenneturvan mukaan vuodesta 2010 vuoteen 2040 ajokortillisten 65–69-vuotiaiden määrä kasvaa yli 10 prosenttia ja 70–74-vuotiaiden lähes 65 prosenttia.

Se tarkoittaa sitä, että liikenteessä on yhä enemmän kuljettajia, joiden huomiokyky, näkö ja kuulo ovat heikentyneet.

Tuoreen tutkimuksen mukaan yli 65-vuotiaiden näkökyky liikenteessä on huomattavasti heikompi kuin nuoremmilla.

Nottingham Trent Universityn tutkimuksessa kävi ilmi, että yli 65-vuotiaiden näkökyky on yhtä hyvä kuin 18– 30-vuotiailla, kun näkökentässä on vain yksi huomioitava asia. Mutta kun koehenkilöiden näkökenttään lisättiin informaatiota, yli 65-vuotiailla alkoi olla vaikeuksia seurata tapahtumia. Iäkkäämmät suoriutuivat tutkimuksen tehtävistä noin kolme kertaa hitaammin kuin nuoremmat.

Tutkijoiden mukaan autolla ajaminen on juuri sellainen tilanne, jossa yli 65-vuotiaiden heikompi näkökyky voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Yksi vaihtoehto tulevaisuudessa voisi olla se, että tietyn ikäiset saisivat pitää ajokortin vain täyttämällä tietyt ehdot, sanoo Trafin johtava asiantuntija Mikko Räsänen.

Ehdot voisivat liittyä siihen, että autoilijan autossa on pakko olla teknisiä apuvälineitä, kuten kaistavahti tai että ajo-oikeus olisi rajoitettu aikaan ja paikkaan.

”Voi olla, että ajokortin jatkamisen ehtona olisi tällaisia apuvälineitä. Mutta ensin pitää saada verifioitua, että ne toimivat. Tulevaisuus on kuitenkin vielä avoin, sillä emme tiedä, minkälaista ajokorttia tulevaisuudessa tarvitaan.”

Samalla kun väestö vanhenee, autojen teknologia kehittyy harppauksin. Etenkin lisääntyvä automatiikka tulee helpottamaan ikäihmisten autoilua. Jos autot ajavat itsekseen, kuljettajan ei tarvitse välttämättä edes katsoa tietä.

”Puhumme pitkälle menevästä automatisaatiosta. Jo nyt apujärjestelmät auttavat esimerkiksi risteyksissä, jossa kamerat havaitsevat vaikkapa sivulta tulevan pyöräilijän”, Räsänen sanoo.

Liikenneturvan mukaan iäkkäät ovat väestöosuuteensa suhteutettuna yliedustettuina vakavissa liikenneonnettomuuksissa. Onnettomuusriski lähtee nousemaan tasaisesti 70-vuotiaasta alkaen. Se kasvaa selkeästi 75 vuoden iän jälkeen. Iäkkäät kuljettajat ovat yliedustettuina etenkin risteyskolareissa.

Kaiken kaikkiaan iäkkäämmät autoilijat ovat kuitenkin nuoria varmempia kuljettajia. Trafi julkaisi vuonna 2010 tutkimuksen, jonka mukaan ikäihmisille sattuu rikkomuksia ja vahinkoja vähemmän kuin nuorille.

Trafin tutkimuksen mukaan vahingoitta tai rikkomuksitta selviää vuoden aikana 88 % yli 65-vuotiaista kuljettajista. Vastaava osuus nuorilla kuljettajilla on 58 %. Tutkimuksen mukaan ongelmat näyttäisivät lisääntyvän vasta kun kuljettaja on yli 85-vuotias.

Suomalaisista lähes 20 prosenttia on nyt yli 65-vuotiaita. Vuonna 2030 yli 65-vuotiaita on joka neljäs.

Väestön vanhenemisen myötä ajokorttilakia on jo tiukennettu.

Toissa vuoden alussa yli 70-vuotiaiden ajokorteista tuli määräaikaisia. Kortti on uusittava viiden vuoden välein, ja uusiminen edellyttää laajennettua lääkärinlausuntoa. Tavoitteena on karsia nopeasti ikääntyvästä autoilijakannasta ne, joiden terveys tai taidot eivät riitä autoiluun.

Volkswagenin huijaus näkyy myyntiluvuissa –  Toyota nousi maailman ykköseksi

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 26-10-2015

0

Japanilainen autovalmistaja Toyota on noussut jälleen maailman automarkkinoiden ykköseksi, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Toyota ohitti automyynnissä saksalaisen Volkswagenin, jonka maine on kärsinyt laajasta päästöhuijauksesta.

Toyota kertoi maanantaina, että se on myynyt viime kuun loppuun mennessä 7,49 miljoonaa autoa, mikä on noin 600 000 autoa enemmän kuin Volkswagen.

Tämän vuoden ensimmäinen puolisko oli saksalaisen Volkswagenin juhlaa. Se ohitti Toyotan autojen myyntimäärässä ja nousi autoalan kuninkaaksi.

Vielä viime kuussa Frankfurtin suuressa autonäyttelyssä Volkswagen paistatteli myönteisessä julkisuudessa, kun se julisti panostavansa sähköautoihin ja esitteli yleisölle täysin sähköllä toimivan Porschen.

Autonäyttelyn aikana Volkswagenin järjestelmällinen päästöhuijaus tuli julkisuuteen, minkä jälkeen yhtiö on ollut vaikeuksissa. Sen markkina-arvosta on kadonnut 30 miljardia euroa, ja asiakkaat ovat menettäneet luottamuksensa perinteiseen autovalmistajaan.

Päästöskandaali ehti vaikuttaa nyt julkistettuihin myyntilukuihin noin kaksi viikkoa, ja siinä ajassa Volkswagen menetti autoalan ykköspaikan Toyotalle.

Volkswagen on toki vielä kakkospaikalla, mutta voi olla, että tänä vuonna 7,2 miljoonaa autoa myynyt yhdysvaltalainen General Motors ohittaa Volkswagenin seuraavaksi.