Featured Post

Videoblogi: Amerikkalainen avaruusalus neljällä pyörällä

Helsinkiläinen  Antti Kuikka osti Cadillac Sedan de Ville -autonsa vuonna 2011. Kuikalla oli ollut jo kauan haku päällä jenkkiauton suhteen. Aivan Cadillacin kaltaista kulkupeliä Kuikka ei ollut varsinaisesti hakemassa, mutta kohtalo päätti toisin. 1989 Suomeen tuotu Cadillac-yksilö oli tuttu...

Read More

Kaahailusta kovemmat sakot – rikesakot kaksinkertaistuvat tiistaina

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-08-2015

0

Suomi alkaa sakottaa muun muassa kaahareita aiempaa kovemmin tiistaista alkaen.

Aiemmin rikesakkojen suuruus on ollut 10–115 euroa, mutta tiistaista lähtien pienin rikesakko on 20 ja suurin 200 euroa.

Sakkojen korotus on kirjattu hallitusohjelmaan, ja sen tavoitteena on saada valtiolle lisää tuloja.

Valtiolle kertyy rikesakoista nykyisin keskimäärin noin 20 miljoonaa euroa tuloja vuodessa. Oikeusministeriö arvioi tulojen kasvavan 40 miljoonaan euroon, kun lähes kaikki rikesakot kaksinkertaistuvat.

Oikeusministeriö antaa tiedotteessaan esimerkkejä siitä, miten sakotuskäytäntö muuttuu: esimerkiksi tiellä, jolla suurin sallittu nopeus on enintään 60 kilometriä tunnissa, voidaan jatkossa määrätä moottoriajoneuvon kuljettajalle 170 euron rikesakko enintään 15 km/h ylinopeudesta. Suuremmasta eli 16–20 km/h:n ylinopeudesta voidaan määrätä 200 euron rikesakko, oikeusministeriö kertoo.

Sakkojen korotuksia on myös tulossa lisää.

Valtiovarainministeriö on esittänyt budjettiesityksessään myös rikesakkojen kolminkertaistusta, mutta tätä ehdotusta käsitellään vasta myöhemmin. Jatkossa on tarkoitus pohtia myös päiväsakkojen korottamista.

Autotallien aarteet: Aki Kaurismäki ja Cadillac Convertible – erottamattomat

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-08-2015

0

Elokuvantekijä Aki Kaurismäki syntyi vuonna 1957 Orimattilassa.

Samoihin aikoihin toisaalla, Yhdysvaltain Detroitissa Cadillacin tehtailla intoiltiin autojen järjettömän kokoisista takasiivistä.

Pari vuotta myöhemmin jenkkiautojen siipivillitys hieman hiipui, mutta Cadillac-autojen ylväs olemus säilyi. Markkinoille tuli Cadillac Convertible 1962.

1980-luvun lähestyessä loppuaan Aki Kaurismäki oli saanut tulevan Ariel-elokuvan tuotannon käyntiin.

Puuttui vielä elokuvan tärkeä elementti, auto.

Tarkoitukseen löytyi täydellinen kulkine, Detroitin autoteollisuuden helmi, Cadillac Convertible.

Arielin filmausten jälkeen Kaurismäki päätti harkitsemattomuuttaan laittaa auton myyntiin. Viikonlopun aikana ajatus auton säilyttämisestä kuitenkin vahvistui ja auto vedettiin pian myynnistä.

Aki Kaurismäki on vuosien ajan viettänyt talvet Portugalissa, mutta syys-  ja kevätmuutot eivät taitu lentokoneella.

Vaikka Kaurismäellä on useita autoja tallissaan, on matkakumppanin valinta ollut aina itsestäänselvä. Vaikka ratkaisussa järki ei ole aivan etulinjassa, on matkatunnelma kohdallaan. Cadillacin ja miehen välille on kehittynyt tuhansien kilometrien aikana tiivis suhde. Molemmat tuntevat toisensa.

Syksy 2015 lähestyy.

Päätös on syntynyt: Cadillac jää talveksi odottamaan isäntäänsä Karkkilan kylmyyteen. Vanhat jarrut eivät jaksa enää pysäyttää autojättiläistä tarvittavan ripeästi, ja vanhemmiten vanhuksen jano on vain yltynyt.

Mies ja auto eivät enää tee yhteisiä pitkiä muuttomatkoja, mutta auto ei ole edelleenkään kaupan. Muistot eivät ole myynnissä.

                               

HS koeajoi Audin pienen perheauton, joka kiihtyy nopeammin kuin superauto

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-08-2015

0

Mitä syntyy, kun yhdistetään Audin toiseksi pienin perheauto A3 ja Audin 1980-luvun rallikilpureista tuttu viisisylinterinen moottori?

Audin vauhdikkaan RS-malliston juuret juontavat vuoteen 1994, jolloin myyntiin tuli urheiluautovalmistaja Porschen kanssa yhteistyössä tehty RS 2.

Tämä tavallisen näköinen farmariauto pohjautui Audin 80-malliin ja ampaisi paikaltaan vauhtiin jopa nopeammin kuin aikansa kalleimmat urheiluautot. Eikä vauhti ole RS-malleista ainakaan vähentynyt.

Uusi pienen perheauton kiukkuversio kantaa nimeä RS 3. Sen suorituskykyä voisi verrata vaikkapa Audin R8-superautoon, joka julkaistiin seitsemän vuotta sitten. Tämä superauto kiihtyi sataseen 4,6 sekunnissa.

Nyt viisipaikkainen perheauto tekee saman 4,3 sekunnissa.

Audin moottorissa on hieman enemmän tehoa kuin muissa kilpailevissa pikkuautojen tehomalleissa. Suoralla auto onkin hyvin nopea, ja 367 hevosvoimaa sinkoavat sen muutamassa sekunnissa moottoritienopeuksiin. Huippunopeus on 280 km/h.

RS 3:n kiihtyvyyttä hienompaa ovat silti auton moottoriäänet. Pakoputkiston läpät avattuna moottori kuulostaa 1980-luvun ralliauton katuversiolta.

Kiihdyttäessä viisi sylinteriä pitää tuttua erikoista kurnutusta, joka muuttuu yläkierrosten karjunnaksi. Mutkaan alaspäin vaihtaessa pakoputkesta kuuluu pauketta kuin kilpa-autosta.

Yllättäen äänimaailmassa tuntuu olevan enemmän teatraalisuutta kuin kolme kertaa kalliimmassa Audin superautossa.

RS 3 kuluttaa pitkälle toista kymmentä litraa sadalla kilometrillä, jos haluaa nautiskella moottoriäänistä kiihdyttelemällä.

Moottori on 2,5-litrainen. Turboahtimen ansiosta moottorin alakierroksilla on riittävästi vääntöä myös leppoisaan etenemiseen. Rauhallisemmassa ajossa pääsee pääkaupunkiseudullakin yhdeksään litraan satasella, ja matka-ajossa jopa sen alle.

Ja RS 3 todellakin rauhoittuu kuljettajan niin haluttaessa. Kun sulkee pakoputkien läpät ja vaihtaa kaksoiskytkinvaihteiston mukavaan automaattimoodiin, se tuntuu matka-ajossa lähes tavalliselta A3:lta.

Ensimmäisessä ohitustilanteessa suorituskyky ei tosin voisi olla kauempana perusmallista.

Sportti-Audissa on pari huonoakin puolta. 104 000 euroa on A3:n kokoisesta autosta hyvin paljon rahaa. Tällä hinnalla Audi tarjoaa kompromissin pienen perheauton ja oikean urheiluauton välillä.

Moottorin suorituskyky ja äänet ovat hintaluokan urheiluautoihin verrattuna kohdallaan, mutta mutka-ajossa RS 3 eroaa monista urheiluautoista.

Nelivedon tarjoaman huikean pidon ansiosta eteneminen on neutraalin ja aliohjaavan väliltä, takarenkaita leveämmistä eturenkaista huolimatta. Se on siis aloittelijankin käsissä hyvin nopea mutta ei tarjoa erityisiä elämyksiä kurveissa.

Onko autossa tarpeeksi luonnetta hinnan vastineeksi? Katuajossa suorituskykyero selvästi edullisempaan Audi S3:n verrattuna ei ole hinnan väärti.

Mutta RS 3 tuo entisaikojen ralliautojen ääniraidan mukana fiilistä, jota urheiluautossa kuuluu olla. Tämä nostaa sen kauas sisarmallinsa yläpuolelle ja vähintään muiden kilpailijoidensa tasolle.

Markus Markkanen

Lisävarusteiset nahkaverhoillut urheiluistuimet näyttävät todella hyviltä ja laadukkailta.

Auton ohjaamo ja ulkokuori ovat täynnä pieniä RS-logoja, ikään kuin auton kyvyt eivät kertoisi siitä tarpeeksi.

Äänet tulevat monista nykyautoista poiketen moottorista eivätkä kaiuttimista.

Laadukkaan tuntuinen sisusta on suurimmalta osin tuttu tavallisesta A3-mallista.

Noin 57-vuotias mies pitää autokauppaa hengissä – mutta voi myös tuhota sen

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-08-2015

0

Uudet autot eivät käy kaupaksi entiseen malliin, mutta käytettyjen kauppa on pysynyt virkeänä.

Noin 57-vuotias mies on suomalaisten autokauppojen pelastava enkeli.

Suomalaiset ostavat yhä vähemmän uusia autoja, mutta jos sellainen käy kaupaksi, sen ostaa keskimäärin 57-vuotias mies, kertovat tilastot.

Hän käy autokaupoissa, rupattelee myyjien kanssa, juo pahvimukeista kahvia ja tinkaa hinnoista. Hänellä on rahaa.

Mutta samalla kun noin 57-vuotiaat miehet pitävät autokauppoja hengissä, vain heidän tarpeisiinsa keskittyminen voi olla autokaupoille myös uhka.

Autokaupan johtaja sanoo sen suoraan: vaikeaa on.

”Koko ala on ollut pitkään ahdingossa”, huokaa suomalaisen autokaupan suuriin kuuluvan Laakkosen toimitusjohtaja Timo Yli-Salomäki.

Ahdinko näkyy vaikkapa siinä, että Laakkonen lopettaa suuren autokaupan Vantaalla ensi kuun lopussa.

Se näkyy siinä, että uusia autoja ei myydä entiseen tahtiin.

Se näkyy siinä, että autokaupat näyttävät miellyttävän eniten lähes 60-vuotiaita miehiä.

Toki Laakkonenkin tekee vielä miljoonien eurojen tulosta, mutta tulevaisuudessa tulokseen tarvitaan muutoksia.

Autokaupan olisi keksittävä itsensä uudelleen pian, sillä vaikeudet ovat kestäneet jo yli kuusi vuotta.

Uusien autojen myyntimäärät romahtivat talouskriisin myötä vuonna 2009 eivätkä ole nousseet entiselle tasolle. Ennen vuotta 2009 myytyjen autojen määrä lähenteli 150 000:ta vuodessa, mutta viime vuosina on päästy hädin tuskin 100 000 auton yli.

Maailmalla autoja myydään kuitenkin paljon: monet autonvalmistajat, kuten Toyota ja GM, kertoivat myyneensä viime vuonna enemmän autoja kuin koskaan. Suomessa autot ovat toki verotuksen takia monia muita maita kalliimpia.

Talouden alhon lisäksi suomalaisten autokauppojen vaikeudet liittyvät kuitenkin myös siihen, että kaupat eivät ole kyenneet uudistumaan ja houkuttelemaan autokaupoille nuorempaa väkeä.

Monille nuorille mielikuva autokaupasta on välistä vetävä myyjä, heti arvonsa menettävä uusi auto ja jossain pellolla törröttävä Sunny Car Centerin hylätty torni.

Vaihtoautopäällikkö Petri Sormunen on työskennellyt Laakkosen Vantaan-toimipisteessä 11 vuotta. Pian on edessä muutto Espooseen, kun Laakkonen sulkee Vantaan tilat.

Laakkosen toimitusjohtaja Timo Yli-Salomäki epäilee, että autokaupat ovat heränneet esimerkiksi internetin merkitykseen jälkijunassa.

”Ostoskäyttäytyminen on muuttunut ihan täysin. Mitään digitaalista vallankumousta ei ole tapahtunut vielä missään. Ei ole olemassa mitään, jolla voisi erottautua tällä hetkellä porukasta”, Yli-Salomäki sanoo.

Mutta yrittäjiä riittää.

Viime viikolla avautunut Autokilpailutus.fi tarjoaa uutta autoa etsiville ilmaisen palvelun, jonka avulla ostaja voi kilpailuttaa tarjouksia useiden liikkeiden välillä. Yritys saa pienen siivun jokaisesta toteutuneesta kaupasta.

”Meillä on yhteistyökumppaneina kymmeniä merkkiliikkeitä, joista vain harva on pääkaupunkiseudulla. Parhaat tarjoukset tulevat usein vähän kauempaa”, kertoo yrityksen perustanut autotoimittaja Jalmari Mattila.

Mattilan yrityksen avulla uuden auton voi joissain tapauksissa saada netissä klikkailun päätteeksi toimitettuna kotiovelle.

Palvelu toimii verkkopankkitunnuksilla ja jotkut autoliikkeet tarjoavat jo kotiinkuljetuspalvelun.

”Onhan autokauppa ollut näivettynyt jo pitkään. Mitään innovaatioita ei ole tullut”, Mattila sanoo.

Toinen uudella tavalla toimiva palvelu on esimerkiksi Autoverkkokauppa.com, joka myy verkkokaupassaan autoja niin ikään kotiinkuljetuksella.

Mutta autokauppa tuskin tulee siirtymään täysin verkkoon, sillä ihmiset haluavat vastedeskin koeajaa autoja ja nähdä autonsa ennen ostopäätöstä, uskovat autoalan ammattilaiset.

Autotalo Laakkonen aikoo tulevaisuudessa panostaa yhä enemmän verkkoon. Maaliskuussa se avasi asiakkailleen Omalaakkonen-nettipalvelun, johon yritys otti mallia nettijätti Amazonista.

Kiinteistöistä luopuminen on tässä tilanteessa luonnollinen kehityskulku, Yli-Salomäki sanoo.

”Meidän autokiinteistöjen arvo on tällä hetkellä 160 miljoonaa, ja nyt kun ollaan aallonpohjassa, niitä on ehkä liikaa. Niin kuin on muillakin.”

”Kiinteistöjä kyllä tarvitaan tulevaisuudessakin, sillä autoja on huollettava ja autoja pitää esitellä.”

Kalifornialainen Tesla perusti liikkeen Vantaan Kaivokselaan. Tesla kulkee autokaupassa omia polkujaan, sillä se haluaa myydä autot itse.

Niin ajattelee myös kalifornialainen sähköautoyhtiö Tesla, joka avasi myymälän Vantaan Kaivokselaan heinäkuussa.

Tesla kuitenkin kulkee autokaupassa omia teitään, sillä sen tavoitteena on myydä kaikki autot itse – ilman välikäsinä toimivia autokauppoja.

Onko Teslan malli tulevaisuuden tapa toimia?

Katoavatko perinteiset useita merkkejä myyvät autokaupat ja ryhtyvätkö automerkit itse automyyjiksi?

Ei, uskoo Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

”On hyvä muistaa, että Tesla tekee suuria tappioita maailmalla. He eivät myy vielä paljon autoja, mutta jos volyymi kasvaa, kykeneekö Tesla itse hoitamaan huollot ja korjaukset. Tämä on markkinointimielessä hieno temppu, mutta en ole varma, onko tämä laajemmassa mittakaavassa oikea ratkaisu”, Rissa sanoo.

Teslan kaupassa Vantaalla esillä on vain muutamia autoja, toisin kuin perinteisissä autokaupoissa.

Miten autokaupat sitten voisivat uudistua niin, että ne houkuttelisivat uusia asiakkaita?

Kysytäänpä Sami Kuuselalta. Hän on startup-evankelista, jonka Hupparihörhö-yritys pyrkii tuomaan startupit ja perinteiset yritykset saman pöydän ääreen.

Moni perinteinen ala voisi hyötyä startupien toimintatavoista ja ideoista, mutta autokauppojen uudistamiseen pyrkivää startupia ei ole Kuuselan korviin kantautunut.

Kuuselan mukaan autokauppojen pitäisi uskaltaa tehdä rohkeita muutoksia.

”Itse alkaisin autokauppiaana miettiä vaikka sitä, miten voisi hyödyntää kaupan pihalla seisovat autot. Ehkä niitä voisi käyttää hyväksi vaikka vuokraamalla niitä”, Kuusela heittää.

Usein muutoksen esteenä on pelko nykyisten asiakkaiden menettämisestä.

”Asiakkaat ovat monta kertaa kehityksen hidaste”, Kuusela sanoo.

Eli autokauppojen tapauksessa vaikkapa pelko siitä, että noin 57-vuotias mies ei enää tulisikaan kauppaan. Uudenlainen toimintatapa voisi viedä vanhoja asiakkaita, mutta tuoda rutkasti uusia.

”Yleensä kannattaa mieluummin tuhota hallitusti omaa bisnestä kuin antaa muiden tehdä se”, Kuusela sanoo.

Koeajossa: Audi RS 3 Sportback 2,5 TFSI S tronic

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-08-2015

0

AVAINLUVUT

Mitat (mm): pituus 4 343, leveys 1 800, korkeus 1 411, akseliväli 2 631.

Omamassa: 1 595 kg.

Tavaratila: 280 litraa.

Moottori: iskutilavuus 1 742cm3, teho 270 kW

(367 hv) /5 500–6 800 r/min, vääntö 340 Nm /1 625–5 550 r/min.

Kiihtyvyys: 0–100 km/h

4,3 sekuntia, huippunopeus 280 km/h.

KUKKARON KANNALTA

Hinta: 79 987 euroa

(+ koeajoauton

lisävarusteet 23 838 euroa).

Kulutus (ilmoitettu): EU-yhdistetty 8,3 litraa / 100 km.

Hiilidioksidipäästöt:

189g/km.

MITÄ UUTTA

Uusi RS 3 on edeltäjäänsä äänekkäämpi, tehokkaampi ja tasapainoisempi ajettava.

KILPAILIJOITA

Mercedes-Benz A45 AMG, BMW M135i, Audi S3,

Subaru WRX STI.

ARVIO

Viisisylinterisen moottorin myötä RS 3:n äänimaailma ja kulkupuoli tarjoavat oikean urheiluauton elämyksiä.

PLUSSAT

 Äänet

 Moottori

 Fiilis

MIINUKSET

 Hinta

 Ohjaustuntuma

 Tylsä mutkissa

Teslan uusi tehomalli oli niin hyvä, että testiryhmä joutui uudistamaan arvosteluasteikon

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 28-08-2015

0

Tesla on tehnyt taas vaihteeksi jotain hyvin erikoista. Se rikkoi amerikkalaisen kuluttajatutkimuslehti Consumer Reportsin pisteskaalan autotestissä.

Teslan Model S P85D -auton tehomallin pistemääräksi tuli 103, kun arvosteluasteikko menee vain 100 pisteeseen asti.

Consumer Reportsin testit eivät ole amatöörien puuhastelua. Kyseessä on vuodesta 1936 asti julkaistu lehti, jolla on luotettava maine kuluttajille myytävien tuotteiden testauksessa ja vertailussa.

Hurjan pistemäärän syynä olivat Teslan teho suhteessa taloudellisuuteen.

Koska kyseessä on sähköauto, kulutuslukemat ovat luonnollisesti kunnossa. Lehti laski, että sähkönkulutusta vastaava polttoaineen kulutus olisi noin 2,7 litraa sadalla kilometrillä.

Tehoa nelivetoisessa autossa taas on niin paljon, että se kiihtyy ”insane”-ajotilassa nollasta sataan 3,5 sekunnissa.

Testiryhmän piti kalibroida asteikkonsa uudestaan, koska teho/taloudellisuus-suhde oli Teslassa täsyin omaa luokkaansa lehden aiemmin vertailemiin autoihin verrattuna. Testin jälkeen ryhmä mietti uudelleen, kuinka paljon painoarvoa testeissä kannattaa antaa esimerkiksi auton kiihtyvyydelle.

”Tämä antaa katsauksen siitä, mitä voimme odottaa tulevaisuudessa, jolloin autoissa on superauton tehokkuus ja luksusauton käytännöllisyys ja turvallisuus yhdistettynä energiataloudellisuuteen. Emme ole ennen nähneet sellaista”, sanoi Consumer Reportsin autotestauksen johtaja Jake Fisher Bloombergin mukaan.

Lopulta ryhmä päätyi antamaan autolle pisteet 100/100.

Ihan kaikki autossa ei kuitenkaan ollut kunnossa. Lehti kritisoi ainakin sitä, että hintaansa (alkaen 127 820 dollaria, Suomessa 135 990 euroa) nähden sen sisusta ei ole yhtä laadukkaan oloinen kuin saman hintaluokan luksusautoissa.

Myös tehomallin ajon kovuutta sekä äänekkyyttä kritisoitiin. P85D on näiltä osa-alueilta heikompi kuin tavallinen Model S, joka sai aiemmin testissä pisteitä 98/100 ja vuotta aiemmin 99/100.

Lisäksi lehti huomauttaa, että vaikka autolla pääsee yli 300 kilometriä yhdellä latauksella, se on vähän verrattuna suurimpaan osaan polttomoottorilla toimivista autoista. Testi ei myöskään ota huomioon auton luotettavuutta pitkällä aikavälillä.

Consumer Reports ei ole ainoa media, joka on kehunut Tehoteslaa.

Esimerkiksi Nettiauto.com-sivuston autotestaaja Tuomas Rajala kirjoittaa:

”Erityisesti Model P85D on vallankumouksellinen automalli, sillä se haastaa samaan aikaan superautoluokan, edustussedanit ja ekoluokan muut yrittäjät. Samaa ei voi sanoa yhdestäkään toisesta automallista tällä hetkellä.”

Arvionsa lopputiivistelmän hän muotoilee näin:

Kehuja: järjetön suorituskyky, konsepti, ulkonäkö, teknisen innovaatiot, viimeistely

Parantamisen varaa: –

Teslan Model S P85D -auton tehomallin pistemääräksi tuli 103, kun arvosteluasteikko menee vain 100 pisteeseen asti.

KL: Suomen autoverotus menee sekaisin – edessä "ennennäkemätön soppa"

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 28-08-2015

0

Suomen autoverotukseen kohdistuu jälleen muutospaineita, koska henkilö- ja pakettiautojen kulutuksen ja siten myös päästöjen mittaukseen on tekeillä isoja muutoksia, kertoo Kauppalehti.

Lehden haastattelema Autotuojien tekninen asiantuntija Sami Peuranen sanoo, että edessä voi olla ”ennennäkemätön soppa”.

Helsingin Sanomille Peuranen kertoo, että muutokset tulevat kahta kautta: EU:n komissiossa valmistellaan RDE-päästömittausuudistusta (Real driving emissions)  ja YK:ssa WLTP-mittausuudistusta (Light vehicles test procedure). Näillä näkymin kumpikin uusi mittaus tulee voimaan jo vuonna 2017, Peuranen arvioi. RDE-mittauksen päätarkoitus on, että typenoksidien päästöt saadaan nykyistä paremmin mitatuiksi todenmukaisesti ja siten hallintaan.

Peuranen sanoo, että RDE-mittaus nostaa autojen mitattuja hiilidioksidipäästöjä muutamasta prosentista kymmeneen prosenttiin ja WLTP-mittaus keskimäärin jopa 30 prosenttia.

Koska Suomen autovero ja ajoneuvovero pohjautuvat päästöihin, toisi uusi mittaustapa korotuksia sekä autoveroon että ajoneuvoveroon, ellei verotusta sopeuteta vastaamaan uusia mittaustapoja.

Muutosvaiheesta voi tulla hankala, koska ilmeisesti myynnissä tulee olemaan autoja, joiden päästöt ja kulutus on mitattu eri tavoin, peuranen sanoo HS:lle. Muutosvaiheen jälkeen autojen kulutuksen ja päästöjen mittauksessa käytettäisiin sekä RDE- että WLTP-mittausta.

Nykyisin kulutusmittaukset tehdään laboratoriossa, mutta RDE:ssä ne tehdään todellisissa oloissa liikenteessä, mikä kasvattaa mitattuja päästöarvoja. RDE:ssä mittausajoa  säädellään antamalla raja-arvoja esimerkiksi ajonopeuksille, korkeudelle merenpinnasta, lämpötiloille ja tien kaltevuudelle.

EU-maat haluavat uudistaa päästöjen mittaustapaa, koska nykyinen mittaustapa antaa autoille liian pieniä päästöarvoja.

YK:ssa valmisteltavasta WLTP:stä tulee maailmanlaajuinen mittausmenetelmä. Se tehdään laboratoriossa, mutta niin, että tulos vastaa nykyisiä mittauksia paremmin todellista kulutusta ja päästöjä, Peuranen kertoo.

”Aikataulu, jonka mukaan uudet mittaustavat tulevat käyttöön jo vuonna 2017, on erittäin hurja. Autoteollisuus on pulassa.”

EU:n sääntöjen mukaan vuoden 2020 loppuun mennessä autoyhtiöiden valmistamien autojen keskimääräiset hiilidioksidipäästöt on painettava 95 grammaan kilometriltä, muuten rangaistukseksi lankeaa sakko. Kun autojen mitatut hiilidioksidipäästöt kasvavat mittausuudistuksen vuoksi, 95 gramman tavoite on autotehtaille entistä kovempi. Mahdollista toki on, että 95 gramman rajaa korotetaan uusien mittaustapojen vuoksi.

Autoliitto varoitti kyltillä, ettei suojatie pidä pyöräilijää turvassa – AL: "Ajatus hyvä, toteutus huono"

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 28-08-2015

0

Salossa hämmästeltiin torstaina Autoliiton nimissä ollutta kylttiä, jossa muistutettiin pyöräilijöitä väistämisvelvollisuudesta.

”Pyöräilijä. Suojatie ei anna turvaa, laki määrää sinulle väistämisvelvollisuuden”, kyltissä luki.

Kuva kyltistä keräsi sosiaalisessa mediassa närkästyneitä kommentteja.

Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen kertoo, että kyltti oli Autoliiton itsenäisen Salon-osaston tekemä. Tolvanen kertoo puhuneensa yhdistyksen puheenjohtajan kanssa. Tarkoitus oli ollut herätellä kevyttä liikennettä varomaan liikenteessä.

”Ajatus taustalla oli hyvä, mutta toteutus huono”, Tolvanen toteaa.

”Se on voinut tuntua pyöräilijöiden syyllistämiseltä.”

Kyltti oli pystytetty paikkaan, jossa tapahtuu puheenjohtajan mukaan paljon läheltä piti -tilanteita.

Tolvanen muistuttaa, että autoilijoilla on suurin vastuu liikenteessä.

”Auto on kaikkein vaarallisin väline törmäyksissä”, hän sanoo.

Tolvanen kertoo pyytäneensä puheenjohtajaa ottamaan kyltin pois.

Tutkimus: Autonvalmistajat tunkevat autoihin teknologiaa, jota ihmiset eivät koskaan käytä

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 27-08-2015

0

Kun ostaa uuden auton, sitä tarkastelee usein innoissaan.

”Tuosta kun painaa, niin tuohon syttyy valo. Tuossa on tuollainen mittari. Tuohon kun koskee niin tuo ominaisuus alkaa toimia.”

Sitten into haihtuu, ja ominaisuudet jäävät keräämään pölyä käyttämättöminä.

Nykyään autoissa onkin niin paljon erilaisia vempaimia, että monet autoilijat eivät käytä niistä isoa osaa koskaan, kertoo tutkimus.

Autonvalmistajat pyrkivät siis kilpailemaan mitä mielenkiintoisimmilla ominaisuuksilla, lisävarusteilla ja teknologioilla ja investoivat niihin hurjia summia rahaa, vaikka kuluttajat eivät koskaan edes käytä niitä.

Näin väittää kansainvälisen markkinatutkimusyritys J.D. Powerin uusi tutkimus, jossa tutkittiin asiaa uuden auton ostaneiden tai liisanneiden vastausten perusteella. Kyselyyn vastasi 4 200 ihmistä, ja se tehtiin 90 päivää siitä, kun kuljettajat olivat saaneet auton käyttöönsä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 33:a erilaista teknologiaa, joita uusissa autoissa on.

Tutkimuksen mukaan 20 prosenttia uusien autojen omistajista ei ole koskaan käyttänyt kuuttatoista järjestelmää näistä kolmestakymmenestäkolmesta, joita tutkimuksessa mitattiin.

Esimerkkejä:

35 prosenttia ei ollut koskaan käyttänyt automaattista parkkeerausjärjestelmää.

32 prosenttia ei ollut koskaan käyttänyt auton sisäisiä sovelluksia, kuten esimerkiksi Apple CarPlayta.

33 prosenttia ei ollut koskaan käyttänyt HUD-järjestelmää. Se on Head Up Display, jossa nopeusmittari heijastuu auton tuulilasiin.

Erilaisilla ominaisuuksilla on kolmenkymmenen päivän etsikkoaika sen suhteen, ryhtyvätkö autonomistajat käyttämään niitä.

Jos kuljettajat eivät sinä aikana ryhdy aktiivisesti käyttämään tiettyjä ominaisuuksia, he eivät luultavasti koskaan tule niitä käyttämäänkään.

Näin kertoi J.D. Powerin USA:n autoalan laatu -osaston apulaisjohtaja Renee Stephens Autonewsin mukaan.

Automyyjien pitäisi opastaa ostajaa ominaisuuksien käytössä. Muuten ne jäävät todennäköisemmin käyttämättä. Moni oli ostanut auton, jossa jokin järjestelmä oli vakiona, vaikkei kuljettaja edes halunnut sitä.

Tutkimuksessa tutkittiin myös sellaisia ominaisuuksia, joita kuljettajat eivät halua. Näistä suurin osa liittyi viihdejärjestelmiin ja auton verkko-ominaisuuksiin.

Apple CarPlay ja Android Auto sekä äänellä toimivat ohjausjärjestelmät olivat muutamia 14:ta ominaisuudesta, joita 20 prosenttia kuljettajista ei jäisi kaipaamaan, vaikka niitä ei seuraavasta uudesta autosta löytyisi.

Syy tähän on hyvin yksinkertainen. Kuljettajien mielestä teknologiat eivät yksinkertaisesti olleet hyödyllisiä.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun autojen lukuisista turhina pidetyistä asioista uutisoidaan.

Keväällä entinen General Motorsin suunnittelija David Lyon kritisoi jatkuvasti lisääntyviä ominaisuuksia.

”Nykyajan autoissa on liikaa toimintoja. Tänä päivänä autoissa olevat järjestelmät pyrkivät olemaan samannäköisiä kuin Applen iPhone. Ei se toimi”, hän sanoi.

Lyon oli yksi puhujista paneelissa, jossa pohdiskeltiin, mitä auton kuljettaja todellisuudessa haluaa.

Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että suurin osa autoilijoista ei tarvitse valtavaa määrää ohjelmistoja, toimintoja ja nappuloita. Päinvastoin, ne saattavat häiritä kuljettajan keskittymistä.

Viesti on samantyylinen, kuin erään Autonewsin uutisen alla kommenttikenttään kirjoittaneen vuodatus, jossa tuntuu olevan vinha perä:

”Käytän jarrua, kytkintä ja kaasupoljinta. Lisäksi käytän vilkkua, äänenvoimakkuudensäätöä sekä tuulilasinpyyhkimiä, jos sattuu satamaan. Bluetooth on hyvä puhelimen kannalta ja valot yöllä. Kaikki muu on ajanhaaskausta. Ottakaa se kaikki pois ja parantakaa jarruja, kulutuslukemia, ohjattavuutta, kiihtyvyyttä ja alentakaa hintaa. Sitten kaikki on hyvin. Varmaan takaisinkutsutkin vähenisivät…”

Autotallien aarteet: Z-Datsun on sporttinen kaunotar

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 27-08-2015

0

Timo Gustafssonin rentoutumisvälineenä toimii Datsun 240Z vuosimallia 1972. Gustafsson ihasteli automallia jo nuorena miehenalkuna. Viimein pari vuotta sitten haave toteutui.  Muita harrasteautoja miehellä ei ole omistuksessa. Datsun toimii lähinnä arkipäivän piristäjänä.

Silmiinpistävä seikka autossa on näyttävät teippaukset. Gustafsson kävi autonteippauskurssin ja päätti siitä innostuneena kokeilla taitojaan omaan autoonsa. Auton kyljessä lukee nyt Bre Datsun sekä yhdysvaltalaisen kilpakuljettajan John Mortonin nimi. Bre Datsun -kilpatallin väritys sopii autoon hyvin. Yhdysvalloissa Datsun 240Z oli suosittu rataraketti menneillä vuosikymmenillä. Gustafsson ei tunnustaudu Mortonin suureksi faniksi, amerikkalaislegendan nimi vain sopi hyvin auton teemaan. Yksi syy teippausten tekoon oli myös elokuussa Hämeenlinnassa järjestetty Historic Grand Race, johon Gustafsson osallistui sporttiautollaan.

Datsun 240Z oli tuotannossa vuosina 1969-1978. Autoa myytiin eri puolilla maailmaa eri nimillä. Kotimaassaan auto tunnettiin nimellä Nissan Fairlady Z, kun taas vientiin menevät autot saivat nimen Datsun 240Z. Tehdas tuotti myös mallit 260Z ja 280Z.