Featured Post

Katsastus-elokuvan Dodge ja yhdeksän muuta Suomi-elokuvaklassikkoa my

Yleisradion parkkihallissa on rivissä Suomen elokuvahistoriaa. On 80-luvun ambulanssia, 62-luvun Dodgea, 69-Kadetin ralliverisota ja vieläkin vanhempaa menopeliä. Kaiken kaikkiaan rivissä seisoo 12 autoa, joista 10 on myynnissä. Esimerkiksi tämä musta, räyhäkkään näköinen Dodge on esiintynyt...

Read More

Tamperelainen Scouter toimii polkimilla ja sähköllä – tavoitteena mullistaa kaupunkiliikenne

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 30-06-2015

0

Se muistuttaa lasten polkuautoa, ja sen tavoitteena on mullistaa maailman kaupunkien liikenne.

Tamperelainen yritys julkisti tänään tiistaina uudenlaisen kulkuneuvon, jonka nimi on Scouter.

Kyseessä on pienen auton näköinen kulkuneuvo, joka kulkee sekä polkemalla että sähköllä. Se on kaksi metriä pitkä ja metrin leveä. Sähkömoottorilla Scouterin huippunopeus on 25 kilometriä tunnissa.

Scouterin kehittäneen Rideascout-yrityksen toimitusjohtaja Petri Pitkänen ei ole pysyä nahoissaan, kun hän kertoo laitteesta.

”Me olemme tästä hyvin innoissamme”, hän sanoo.

Innon ymmärtää, sillä Pitkäsen yrityksen tavoitteet ovat korkealla. Tarkoituksena olisi viedä Scouter maailman markkinoille ja mullistaa suurkaupunkien liikenne.

”Kyllähän me meinasimme tässä maailmaa muuttaa merkittävästi. Haluamme tehdä kaupunkiliikkumisesta hauskaa ja terveellistä. Tavoitteena ei ole Suomi, vaan suuret kaupungit maailmalla.”

Ensin ehkä Euroopan pienet lomasaaret, jossain vaiheessa New York, Pitkänen listailee.

”Isot kaupungit painivat saasteiden kanssa, kun autoilu lisääntyy. Tarvitaan radikaaleja ratkaisuja.”

Mikä Scouterissa sitten on niin merkittävää?

Antaa Pitkäsen kertoa.

Scouter on päästötön, äänetön, eikä sen kuljettamiseen tarvita ajokorttia. Ajaja voi antaa sähkömoottorin viedä tai ryhtyä polkemaan. Pitkäsen mukaan Scouterilla voisi hyvin korvata auton kaupunkiliikenteessä.

”Suomessa 75 prosenttia päivittäisistä ajoista on alle 10 kilometrin mittaisia. Ei sitä varten tarvita kahden tonnin painoista kulkuneuvoa. Ja kaupungeissa ajonopeudet alkavat olla 25 kilometrin tuntinopeuden luokkaa. Se on ihan sama, ajaako 20 km/h autolla vai Scouterilla”, hän sanoo.

Mutta entäpä sähköpyörät? Sähköavusteisia polkupyöriä on ollut markkinoilla jo vuosikausia, mutta niitä ei juuri kaupunkikuvassa näy.

Miten Scouter eroaa sähköpyöristä, jotka kulkevat niin ikään moottorin ja polkimien voimin?

Ainakin siten, että Scouterin prototyyppiin mahtuu kaksi ihmistä, jotka molemmat voivat osallistua polkemiseen. Suunnitteilla on myös neljän hengen malleja.

Yksi ero on kuitenkin niin oleellinen, että se tekee Scouterista vielä liikenteeseen kelpaamattoman.

Lain mukaan sähköpyörien moottori saa toimia vain silloin, kun polkimet pyörivät. Scouteria voi kuitenkin ajaa myös pelkän moottorin voimin 25 kilometriä.

Scouter ei olekaan vielä lakien mukainen, mutta kohta on: EU-lainsäädäntöön on ensi vuonna tulossa uusi kategoria poljettavalle kulkuneuvolle, jossa voi olla aiempaa suurempi moottori. Lisäksi moottori voi olla käynnissä myös silloin, kun polkimet eivät pyöri.

Ensi vuonna yritys aikookin tuoda Scouterin markkinoille.

Ennen sitä yritys aikoo kysyä yleisön neuvoja. Rideascout pyytää nettisivuillaan ihmisiltä ideoita siitä, miten Scouteria voisi kehittää.

”Olemme osallistavan tuotekehityksen organisaatio. Pyrimme nettisivuillemme kokoamaan laajan joukon ihmisiä suunnittelemaan ajoneuvomalleja meidän innovaatiomme päälle. Nyt tulemme ulos yhdellä korilla, mutta niitä on helppo tehdä uusia. Sellaisen voi vaikka piirtää tussilla paperille ja nettisivuilla on mahdollisuus äänestää erilaisia malleja”, Pitkänen sanoo.

Mitä Scouter sitten maksaisi?

Sitä Pitkänen ei vielä osaa sanoa, sillä valmiina on vasta prototyyppi.

”Se on kalliimpi kuin sähköpolkupyörä, mutta halvempi kuin mopoauto. Alle kymppitonnissa ollaan varmasti.”

Laadukkaat sähköpolkupyörät maksavat noin 2 000 euroa, edullisimmat mopoautot hieman alle 10 000 euroa.

Pitkänen visioi, että tulevaisuuden kaupungeissa ei olisi autoja vaan erilaisia Scoutereita. Osa Scoutereista olisi vain liikennekäytössä, osasta myytäisiin vaikkapa jäätelöä.

”Tässä voi kuulostaa, että jätkillä ei ole mitään järkeä tässä touhussa. Mutta emme ole löytäneet vielä rajoja sille, mitä tämä voisi olla. Vaikka olemme fiksuja kundeja ja tyttöjä, emme voi keksiä kaikkea. Siksi haluamme yhteisön mukaan. Odotamme jännittyneenä, mitä maailma keksii.”

Kuumaan autoon kuolee kymmeniä lapsia vuodessa Yhdysvalloissa – auringossa auto muuttuu nopeasti pätsiksi

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 30-06-2015

0

Kuumaan autoon kuolee vuosittain paljon ihmisiä.

Esimerkiksi USA:ssa auringon kuumentamaan autoon kuolee 3050 lasta vuodessa. Uutisia aiheesta joutuu lukemaan harmillisen usein, joka kesänä.

Myös eläimet ovat alttiita kuumille autoille. Paksu turkki ja saunan lämpötilassa hohkaava auton sisätila ovat yhdistelmä, joka saa eläimen hengiltä hyvinkin nopeasti.

HS pyysi Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Ari-Pekka Rauttolaa tarkastelemaan tutkimusten pohjalta, miten nopeasti tietyssä kuumuudessa auton sisälämpötila nousee.

Olkoon lähtökohtana 30 asteen ulkolämpötila ja 30 asteen auton sisälämpötila. Aurinko paistaa ja auton ikkunat ovat kiinni.

”10 minuutin päästä lämpötila on etupenkillä pään korkeudella 50 astetta ja rinnan kohdalla 40 astetta”, Rauttola sanoo.

20 minuutin kohdalla tilanne alkaa olla kriittinen.

”Silloin lämpötila on pään korkeudella 60 astetta ja rinnan tasolla 45 astetta.”

3040 minuutin päästä autossa on jo sietämättömän kuuma.

”Silloin pään tasolla on 65 astetta ja rinnan tasolla 4550 astetta.”

Jokainen voi miettiä, kuinka kauan viihtyy esimerkiksi saunassa vaatteet päällä 65 asteen lämpötilassa. Tai kuinka pitkäksi aikaa sellaiseen lämpötilaan kannattaa jättää lapsi tai lemmikkieläin.

Lasten ja eläinten lisäksi autoon kuolee myös aikuisia ihmisiä.

Tänä vuonna USA:ssa teksasilainen 72-vuotias mies kuoli Corvetteensa.

Hän ei päässyt autosta ulos, sillä virrat olivat katkenneet ja auton ikkunat ja ovet toimivat sähköllä. Autossa olisi ollut manuaalinen vipu, jolla ovet olisi saanut auki, mutta mies ei ollut tästä tietoinen ja kuoli surkealla tavalla autoonsa.

Vielä hurjemmalta kuulostaa auton kojelaudan lämpötila, kertoo Työterveyslaitoksen Rauttola.

Lähtökohtana on taas, että ulkona ja sisällä on alun perin 30 astetta ja auto on auringossa ikkunat suljettuina.

”10 minuutin kohdalla kojelaudan lämpötila on 80 astetta. 30 minuutin kohdalla se on 90 astetta ja 40 minuutin päästä se alkaa tasaantua 90 ja 100 asteen välille.”

Kaikista suurimmat riskit kuumassa autossa menehtymiseen ovat hellejakson alussa, sillä silloin ihmisen keho ei ole vielä sopeutunut kuumuuteen.

Terveellä ihmisellä helteeseen sopeutumiseen menee reilu viikko.

Moni jättää autosta ikkunan raolleen jättäessään sisälle lapsen tai eläimen. Ei siitä haittaa ole, mutta ei siitä juuri apuakaan ole.

”En osaa tarkkaan sanoa, kuinka paljon ikkunan raottaminen auttaa, tuskin kovinkaan paljon. Vähän enemmän voi auttaa, jos vaikka molemmat etuikkunat ovat raollaan, koska silloin autossa käy jonkin sortin läpiveto.”

Lisäksi raollaan oleva ikkuna päästää happea autoon sisälle. Jos tukahduttavan kuumassa autossa ei kierrä ilma, tajuttomuus saattaa iskeä.

”Jos sisään hengitetyn ilman happipitoisuus laskee alle 16 prosentin, se laskee tarkkaivaisuutta ja vireyttä. Happipitoisuuden laskiessa autossa 1114 prosenttiin voidaan odottaa tajunnanmenetystä.”

Rauttola muistuttaa, että aiheessa on monta muuttujaa.

Nyrkkisääntönä voisi kuitenkin sanoa, että parempi katsoa kuin katua. Jos keli on kuuma, eläintä tai lasta ei kannata jättää autoon hetkeksikään.

”Jokainen kuumaan autoon menehtynyt lapsi on katastrofi. Ei ole yhtä oikeaa totuutta, miten kauan lapsi kykenee kamppailemaan kuumaa vastaan”, Rauttola sanoo.

Kypärä kuin oma pää – intialaissuunnittelijan kypäräideasta tuli hitti

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 30-06-2015

0

Intialaissuunnittelija Jyo John Mulloor rakastaa kaikkea moottoripyöräilyssä – paitsi kypäriä.

Mulloorin mielestä kypärät olivat epämukavia ja hankalia, joten hän päätti suunnitella itselleen uuden.

Mulloorin ideana oli suunnitella kypärä, joka olisi kevyt, mukava ja näyttäisi kantajansa päältä.

Hän julkaisi kuvia kypäräkonseptistaan kotisivuillaan, ja niistä on nyt uutisoitu ympäri maailmaa.

Mulloor on työskennellyt graafisena suunnittelijana useille autobrändeille kuten Hyundaille ja Nissanille. Hän kertoo kotisivuillaan, että hänen kypäräkonseptinsa on jo herättänyt kiinnostusta kypärävalmistajien keskuudessa.

Aika näyttää päätyykö Mulloorin idea sarjavalmistukseen asti.

Niin onnekkaasti kävi esimerkiksi ruotsalaiselle pyöräilykypäräinnovaatiolle, josta HS kertoi huhtikuussa. Tai oikeastaan kyseessä ei ole kypärä vaan kaulus, jota voisi kutsua polkupyöräilijän airbagiksi (kuva alla).

HS testasi ruotsalaisen Hövdingin keksintöä lue juttu tästä.

Hövdingin mainoskuva näyttää pyöräilijän airbagin auenneena.

Uusiseelantilainen yritys tuo markkinoille jetpack-lentolaitteen – lentää jopa kilometrin korkeuteen

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 30-06-2015

0

Uusiseelantilainen yritys Martin Jetpack tuo markkinoille jetpack-lentolaitteen, kertoo Iflscience!-tiedesivusto.

Monista scifi-kirjoista ja -elokuvista tuttu laite on ostettavissa ensi vuoden lopulla, jos yrityksen suunnitelmat toteutuvat. Yritys aikoo myydä lentolaitetta sekä ammatti- että huvikäyttöön. Jetpack sopii yrityksen mukaan esimerkiksi pelastusalan ammattilaisille ja sotilaskäyttöön.

Laitteen on kehittänyt yrityksen perustaja Glenn Martin. Uusiseelantilainen Martin on työskennellyt lentolaitteensa kanssa vuodesta 1981 alkaen, ja ensimmäisen julkisen testilentonsa hän lensi vuonna 2008.

Jetpackia lennättää tehokas, 200 hevosvoiman V4-moottori, jonka voimalla jetpack voi saavuttaa jopa 74 kilometrin tuntinopeuden. Iflsciencen mukaan laitteella voi lentää kilometrin korkeudessa enimmillään 20 minuuttia. Sen jälkeen laitteen voi tankata vaikkapa huoltoasemalla, sillä se toimii bensalla.

Lentolaitteesta ei ole ihan heti tulossa suuren yleisön hupia, sillä sen hinta on vielä kallis. Halvempi malli jetpackista maksaisi 150 000 dollaria eli noin 134 000 euroa. Kalliimpi malli maksaisi noin 200 000 dollaria, eli reilut 179 800 euroa.

Time-lehti valitsi Martin Jetpackin yhdeksi vuoden 2010 parhaista keksinnöistä.

Myös lentävä auto on tulossa markkinoille lähivuosina, lentävää autoa kehittänyt slovakialainen AeroMobil on lupaillut.

HS tapasi lentävän auton kehittäjän Stefan Kleinin Monacossa huhtikuussa. Alle kuukausi tapaamisen jälkeen Kleinin auto putosi taivaalta, mutta Klein aikoo yhä saada lentävän autonsa markkinoille vuonna 2017. Lue lentävän auton tarina tästä.

Auton sisälämpötila nousee hälyttävän nopeasti auringossa

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 30-06-2015

0

Kuumaan autoon kuolee vuosittain paljon ihmisiä.

Esimerkiksi USA:ssa auringon kuumentamaan autoon kuolee 30-50 lasta vuodessa. Uutisia aiheesta joutuu lukemaan harmillisen usein, joka kesänä.

Myös eläimet ovat alttiita kuumille autoille. Paksu turkki ja saunan lämpötilassa hohkaava auton sisätila ovat yhdistelmä, joka saa eläimen hengiltä hyvinkin nopeasti.

HS pyysi Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Ari-Pekka Rauttolaa tarkastelemaan tutkimusten pohjalta, miten nopeasti tietyssä kuumuudessa auton sisälämpötila nousee.

Olkoon lähtökohtana 30 asteen ulkolämpötila ja 30 asteen auton sisälämpötila. Aurinko paistaa ja auton ikkunat ovat kiinni.

”10 minuutin päästä lämpötila on etupenkillä pään korkeudella 50 astetta ja rinnan kohdalla 40 astetta”, Rauttola sanoo.

20 minuutin kohdalla tilanne alkaa olla kriittinen.

”Silloin lämpötila on pään korkeudella 60 astetta ja rinnan tasolla 45 astetta.”

30-40 minuutin päästä autossa on jo sietämättömän kuuma.

”Silloin pään tasolla on 65 astetta ja rinnan tasolla 45-50 astetta.”

Jokainen voi miettiä, kuinka kauan viihtyy esimerkiksi saunassa vaatteet päällä 65 asteen lämpötilassa. Tai kuinka pitkäksi aikaa sellaiseen lämpötilaan kannattaa jättää lapsi tai lemmikkieläin.

Lasten ja eläinten lisäksi autoon kuolee myös aikuisia ihmisiä.

Tänä vuonna USA:ssa teksasilainen 72-vuotias mies kuoli Corvetteensa.

Hän ei päässyt autosta ulos, sillä virrat olivat katkenneet ja auton ikkunat ja ovet toimivat sähköllä. Autossa olisi ollut manuaalinen vipu, jolla ovet olisi saanut auki, mutta mies ei ollut tästä tietoinen ja kuoli surkealla tavalla autoonsa.

Vielä hurjemmalta kuulostaa auton kojelaudan lämpötila, kertoo Työterveyslaitoksen Rauttola.

Lähtökohtana on taas, että ulkona ja sisällä on alun perin 30 astetta ja auto on auringossa ikkunat suljettuina.

”10 minuutin kohdalla kojelaudan lämpötila on 80 astetta. 30 minuutin kohdalla se on 90 astetta ja 40 minuutin päästä se alkaa tasaantua 90 ja 100 asteen välille.”

Kaikista suurimmat riskit kuumassa autossa menehtymiseen ovat hellejakson alussa, sillä silloin ihmisen keho ei ole vielä sopeutunut kuumuuteen.

Terveellä ihmisellä helteeseen sopeutumiseen menee reilu viikko.

Moni jättää autosta ikkunan raolleen jättäessään sisälle lapsen tai eläimen. Ei siitä haittaa ole, mutta ei siitä juuri apuakaan ole.

”En osaa tarkkaan sanoa, kuinka paljon ikkunan raottaminen auttaa, tuskin kovinkaan paljon. Vähän enemmän voi auttaa, jos vaikka molemmat etuikkunat ovat raollaan, koska silloin autossa käy jonkin sortin läpiveto.”

Lisäksi raollaan oleva ikkuna päästää happea autoon sisälle. Jos tukahduttavan kuumassa autossa ei kierrä ilma, tajuttomuus saattaa iskeä.

”Jos sisään hengitetyn ilman happipitoisuus laskee alle 16 prosentin, se laskee tarkkaivaisuutta ja vireyttä Happipitoisuuden laskiessa autossa 11-14 prosenttiin voidaan odottaa tajunnanmenetystä.”

Rauttola muistuttaa, että aiheessa on monta muuttujaa.

Nyrkkisääntönä voisi kuitenkin sanoa, että parempi katsoa kuin katua. Jos keli on kuuma, eläintä tai lasta ei kannata jättää autoon hetkeksikään.

”Jokainen kuumaan autoon menehtynyt lapsi on katastrofi. Ei ole yhtä oikeaa totuutta, miten kauan lapsi kykenee kamppailemaan kuumaa vastaan”, Rauttola sanoo.

Uusiseelantilainen yritys tuo markkinoille jetpack-lentolaitteen – kehittäjän mukaan ilmassa voi pysyä enimmillään 20 minuuttia

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 29-06-2015

0

Uusiseelantilainen yritys Martin Jetpack tuo markkinoille jetpack-lentolaitteen, kertoo Iflscience!-tiedesivusto.

Monista scifi-kirjoista ja -elokuvista tuttu laite on ostettavissa ensi vuoden lopulla, jos yrityksen suunnitelmat toteutuvat. Yritys aikoo myydä lentolaitetta sekä ammatti- että huvikäyttöön. Jetpack sopii yrityksen mukaan esimerkiksi pelastusalan ammattilaisille ja sotilaskäyttöön.

Laitteen on kehittänyt yrityksen perustaja Glenn Martin. Uusiseelantilainen Martin on työskennellyt lentolaitteensa kanssa vuodesta 1981 alkaen, ja ensimmäisen julkisen testilentonsa hän lensi vuonna 2008.

Jetpackia lennättää tehokas, 200 hevosvoiman V4-moottori, jonka voimalla jetpack voi saavuttaa jopa 74 kilometrin tuntinopeuden. Iflsciencen mukaan laitteella voi lentää kilometrin korkeudessa enimmillään 20 minuuttia. Sen jälkeen laitteen voi tankata vaikkapa huoltoasemalla, sillä se toimii bensalla.

Lentolaitteesta ei ole ihan heti tulossa suuren yleisön hupia, sillä sen hinta on vielä kallis. Halvempi malli jetpackista maksaisi 150 000 dollaria eli noin 134 000 euroa. Kalliimpi malli maksaisi noin 200 000 dollaria, eli reilut 179 800 euroa.

Time-lehti valitsi Martin Jetpackin yhdeksi vuoden 2010 parhaista keksinnöistä.

Myös lentävä auto on tulossa markkinoille lähivuosina, lentävää autoa kehittänyt slovakialainen AeroMobil on lupaillut.

HS tapasi lentävän auton kehittäjän Stefan Kleinin Monacossa huhtikuussa. Alle kuukausi tapaamisen jälkeen Kleinin auto putosi taivaalta, mutta Klein aikoo yhä saada lentävän autonsa markkinoille vuonna 2017. Lue lentävän auton tarina tästä.

Segway-kulkuneuvot saattavat tulla Suomen kaduille – lakimuutos tekeillä

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 29-06-2015

0

Segway on kaksipyöräinen sähkökulkuneuvo, joka toimii näin: kun käyttäjä astuu laudan päälle, ottaa ohjaustangosta kiinni ja nojaa kevyesti eteenpäin, laite kulkee eteenpäin. Kun taas käyttäjä kallistaa itseään taaksepäin, vauhti hiljenee.

Suomessa laitteita on yli 500. Vuodesta 2005 asti markkinoilla olleilla kulkupeleillä saa ajaa vain sisällä ja suljetuilla alueilla.

Nyt kuitenkin käynnissä on lakihanke, joka sallisi Segway-tyyppisten kulkuneuvojen käytön tieliikenteessä. Jos muutos menee läpi, ne pääsevät liikenteeseen viimeistään vuodenvaihteessa. Segwayt olisivat polkupyörän asemassa ja jalkakäytävällä niillä saisi ajaa kävelynopeutta.

Segway tuli markkinoille vuonna 2001, minkä jälkeen siitä on kasvanut maailmanlaajuinen ilmiö.

Seuraavat faktat kertovat, miksi.

1. Segwayn kehitti monilahjakkuus Dean Kamen, jonka nimissä on yli 440 Yhdysvalloissa ja muualla rekisteröityä patenttia. Nyt 64-vuotiaasta Kamenista tuli monimiljonääri 31-vuotiaana. 

2. Maailmalla henkilökuljettimella huristavat niin turistit kuin poliisitkin. Sillä on muun muassa ajettu Amerikan halki, pelattu pooloa, golfattu ja toimitettu pitsaa. Myös kävelykykynsä menettänyt isä on saattanut sillä tyttärensä alttarille. Surullisenkuuluisin tarina kuitenkin on, kun yhtiön omistaja James Heselden kuoli vuonna 2010 syöksyttyään laitteella jyrkänteeltä alas. Hän oli ostanut yhtiön vajaa vuosi ennen turmaa.

3. Lehtitietojen mukaan vuonna 2001 päivänvalon nähneen laitteen kehittämiseen on palanut noin sata miljoonaa euroa. Perusmalli maksaa noin 7 200 euroa ilman veroja, lisävarusteineen noin 9 500 euroa. Samalla summalla saa jo pienen auton.

4. Tarkkoja lukuja myytyjen laitteiden määrästä ei ole. Vuonna 2009 yritys itse kertoi myyneensä yli 50 000 Segwaytä. Niitä on siis tuplasti enemmän kuin jääkarhuja. Alun perin yritys odotti myyvänsä pelkän ensimmäisen vuoden aikana 100 000 kappaletta.

5. Suomessa laitteita on yli 500. Vuodesta 2005 asti markkinoilla olleilla kulkupeleillä saa ajaa vain sisällä ja suljetuilla alueilla. Nyt kuitenkin käynnissä on lakihanke, joka sallisi Segway-tyyppisten kulkuneuvojen käytön tieliikenteessä. Jos muutos menee läpi, ne pääsevät liikenteeseen viimeistään vuodenvaihteessa. Segwayt olisivat polkupyörän asemassa ja jalkakäytävällä niillä saisi ajaa kävelynopeutta.

6. Kulkuneuvo kulkee nopeimmillaan 20 kilometriä tunnissa. Jos siis sillä lähtisi kilpasille, voittaisi nipin napin sian (18 km/h) ja oravan (19 km/h), mutta ei enää mustamamba-käärmettä (32 km/h). 

Juttua varten on haastateltu laitteita maahantuovan Golden Doorin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Heinoa. Muut lähteet: Telegraph, Mental Floss, Tieteen Kuvalehti ja Segway.

HS koeajoi uuden Toyota Avensiksen: Mitä uutta klassikko tarjoaa?

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 28-06-2015

0

Toyota on kaikkien tuntema japanilainen brändi, mutta todellisuudessa se on kaikkea muuta kuin japanilainen.

Uusi Toyota Avensis on siitä erinomainen esimerkki.

Uuden Avensiksen muodot on piirretty eurooppalaisin voimin Toyotan ED2-muotoilustudiossa Sophia Antipoliksessa, Nizzan läheisyydessä Ranskassa.

Auton tekninen tuotekehitys tapahtuu puolestaan Belgiassa, Zaventessa Brysselin kupeessa. Lopullinen kokoonpano hoidetaan Britanniassa, Burnastonissa. Mutta millainen tämä monikansallisuudesta ammentava uutuus sitten on?

Lyhyesti, konservatiivinen.

Uudistukset ovat varsin maltillisia, vaikka Toyota itse puhuukin kokonaan uudesta mallisukupolvesta.

Reilumpaa olisi kertoa, että kyseessä on enemmänkin kohtalaisen mieto päivitys.

Uusi Avensis on kyllä neljä senttiä edeltäjäänsä pidempi, mutta esimerkiksi akseliväli ja perusrakenne ovat pysyneet samoina.

Lisämitta tulee lähinnä uudelleen muotoillusta keulasta. Se on suurin ulospäin erottuva uudistus.

Toyota luottaa Avensiksen vetovoiman kantavan, vaikka autosta ei vieläkään löydy monia nykyisin trendikkäitä ominaisuuksia. Toisaalta, ovathan perinteet kunniassa monilla markkinoilla.

Niin on myös Suomessa.

Maassamme on tällä hetkellä yli 80 000 Avensis-autoilijaa, ja heistä merkittävä osa ajaa tutulla bensiini-farmarilla. Silti on hämmentävää, että uudistuvaan Avensikseen ei saa diesel-automaatti-yhdistelmää, nelivetoa eikä päivän henkeä edustavia, iskutilavuudeltaan pienempiä turboahdettuja bensiinimoottoreita. Monella kovalla kilpailijalla ne ovat tarjolla.

Avensiksen bensiinimoottoreiden yhteyteen ei ole saatavilla myöskään sammutusautomatiikkaa.

Eniten kummastuttaa, ettei myöskään Avensis-hybridiä ole luvassa, edes tulevaisuudessa. Onhan kyseessä sentään autovalmistaja, jolla on jo lähes 20 vuoden kokemus hybrideistä.

Onkin mahdollista, että Avensis on jo tullut elinkaarensa loppupäähän, ja kehityspaukut suunnataan sen seuraajaan.

Nyt ollaan kuitenkin tässä päivässä, ja jotakin uuttakin on sentään luvassa. Uudet 1,6- ja 2,0-litraiset turbodieselit tulevat BMW:ltä. Ne on optimoitu selkeästi taloudellisuutta ajatellen, sillä Avensiksen tehot eivät ole erityinen aihe rehentelyyn.

Voima riittää varsinkin suuremmassa dieselissä kohtuullisen hyvin tavallisiin arkiajoihin, mutta pienemmän version yhteydessä kuusiportaista käsivaihteistoa saa hämmennellä ahkerasti, jotta menosta saisi jouhevaa.

Suuremmissa nopeuksissa vauhtia pitää hakea jopa neljännestä vaihteesta asti.

Viides ja etenkin kuudes vaihde ovat varsin pitkiksi välitettyjä. Kutonen antaakin sitten mukavan leppoisaa kyytiä moottoritienopeuksissa.

Taloudellisimmillaan pienempi diesel-Avensis kuluttaa 4,2 dieseliä sadalla kilometrillä, mikä vastaa 108 gramman CO2-päästöjä kilometrillä. Se on tunnustettavasti hyvä saavutus tässä kokoluokassa.

Sisällä tilojen viimeistelyyn on tuotu uutta, laadukkaampaa ilmettä.

Kojelaudan keskelle sijoitettu kahdeksantuumainen kosketusnäyttö-mediakeskus on myös uutta, ja ilahduttavasti suomenkielinen.

Avensiksen äänieristykseen on kiinnitetty erityistä huomiota, ja monissa ajotilanteissa autossa on miellyttävän hiljainen äänimaailma. Myös jousitus ja uudelleen kalibroitu iskunvaimennus tuntuvat järkevän mukaviksi rakennetuilta.

Silti Toyotan tunnistaa Toyotaksi niin hyvässä kuin pahassa. Avensis ei juuri entisestä muuksi muutu tämän uudistuksen yhteydessä.

Sisätiloissa merkittävin uudistus on uusi kojelauta, jonka keskiosaa hallitsee 8-tuumaisella kosketusnäytöllä varustettu mediakeskus.

Koeajossa: Toyota Avensis 2.0D-4D Active Sedan

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 28-06-2015

0

AVAINLUVUT

Mitat (mm): pituus 4 750, leveys 1 810, korkeus 1 480, akseliväli 2 700. Omamassa: 1 505 kg.

Tavaratila: 509 litraa.

Moottori: 1 995 cm³, teho 105 kW (143 hv)/4 000 r/min, vääntö 320 Nm/1 750–2 250 r/min.

Kiihtyvyys: 0–100 km/h 9,5 sekuntia, huippunopeus 200 km/h.

KUKKARON KANNALTA

Hinta: 31 449 euroa.

Kulutus (ilmoitettu): EU-yhdistetty 4,5 litraa / 100 km diesel.

Hiilidioksidipäästöt: 119 g/km.

MITÄ UUTTA

Toyota on tuoreuttanut Avensiksen ulkoisesti kevyesti, mutta myös uusin moottorein ja turvavarustein.

KILPAILIJOITA

Ford Mondeo, Mazda6, Opel Insignia, Skoda Superb, Volkswagen Passat.

ARVIO

Toyota on muokannut Avensiksen ulkomuotoa lähinnä keulasta ja kyljistä, mutta pinnan alla on monilta osin jo tuttua tavaraa. BMW:ltä tulevat dieselmoottorit ovat kuitenkin täysin uusia, ja täyttävät taloudellisuusvaateen. Avensiksen laatuvaikutelma on jonkin verran kohentunut ja äänimaailma rauhoittunut. Tästä huolimatta se on edelleen suhteellisen konservatiivinen, yllätyksetön auto.

PLUSSAT

 Uudet dieselmoottorit

 Kohentunut laadun tuntu

 Parantunut turvavarustelu

MIINUKSET

 Suppeahko moottorivalikoima

 Ei nelivetoa saatavilla

 Ei diesel-automaattia saatavilla

Kuka maksaa, kun kaveri ajaa autollani kolarin?

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 27-06-2015

0

Kesä on automatkojen aikaa, ja tien päällä halajavat myös monet, jotka eivät omista omaa autoa.

Auton voi vuokrata, mutta monet saavat auton lainaan myös ystävältä tai tuttavalta.

Vuokratessa vakuutukset on helppo hoitaa kuntoon, mutta kuka on korvausvelvollinen, jos auton lainaaja ajaa kaverilta lainatulla autolla kolarin?

HS kysyi asiantuntijoilta.

Korvauspäällikkö Antti Tuulensuu, Liikennevakuutuskeskus

”Lähtökohta on se, että jos lainaa toisen omaisuutta ja vahingoittaa sitä, lainaaja on korvausvelvollinen.

Melkein kaikissa uudemmissa autoissa on kuitenkin vapaaehtoinen autovakuutus eli täyskasko, ja se kyllä korvaa kolarin. Sillä ei ole sinänsä väliä, kuka autoa on ajanut.

Vaikka kasko korvaisi kolarin kustannukset, auton omistajalle tulevat maksettavaksi vakuutuksen omavastuu ja bonukset. Hän voi sitten periä ne itse vahingon aiheuttajalta.

Jos autossa ei ole kaskoa, ajoneuvon omistaja kärsii kolarin kustannukset omissa nahoissaan. Kolarista voi pahimmillaan tulla tuhansien eurojen lasku. Siinä voivat kyllä olla kaverisuhteet koetuksella.”

Korvauspäällikkö Mikko Tulla, LähiTapiola


”Jos auton omistajalla on kasko, jossa on kolarointiturva, se korvaa kolarin. Kuluiksi tulevat kuitenkin omavastuuosuus ja bonusten aleneminen.

LähiTapiolan kaskoissa omavastuu on tavallisesti 200 euroa.

Bonukset putoavat kolarin jälkeen yleensä 20 prosenttia muutamaksi vuodeksi.

Pitkäaikaisilla vakuutuksenottajilla voi olla kertynyt myös bonusturva. Silloin ei menetä bonuksia vielä ensimmäisen kolarin jälkeen.

Lainaisin itse autoa kaverille, jonka tunnen hyvin. Tiettyjä riskejä lainaamiseen kyllä aina sisältyy. Auto voi olla pitkään korjattavana. Tosin osa vakuutuksista korvaa sijaisauton oman auton korjauksen ajaksi.”