Featured Post

Autovideo: 2014 Lexus IS (IS 250, IS 350 ja F-Sport) x5 (Päivitetty v

Autobytel testasi neljän muun lehden lisäksi Lexus IS:n. Tässä tapauksessa IS 350:n. Katso muut videot alla. Motor Trend testasi 2014 Lexus IS 250 AWD:n. Car Buyer, Autoguide ja TTAC testasivat upouuden 2014 Lexus IS:n mallit (IS 250, IS 350 ja F-Sport). Lähde: TTAC, Motorweek, carbuyer, autobytel...

Read More

Katsastajilta vaaditaan anteeksipyyntöjä ja vahingonkorvauksia

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-05-2015

0

Kotkalaismies vei henkilöautonsa katsastukseen viime vuonna. Auton tuulilasissa oli halkeama, joka oli tullut lasiin jo vuosia aiemmin. Tuulilasi oli mennyt läpi viidestä määräaikaiskatsastuksesta, mutta nyt katsastusmies merkitsi tuulilasivian tarkistuskorttiin. Näin ollen auton omistajan piti korjata vika kuukauden kuluessa.

Oikaisuvaatimuksen tekeminen

 Katsastuspäätökseen tyytymätön voi hakea siihen oikaisua Trafilta.

 Vaatimus on tehtävä 30 päivän sisällä päätöksestä. Kirjallisen vaatimuksen voi toimittaa esimerkiksi sähköpostitse.

 Vaatimuksessa on ilmoitettava päätös, johon oikaisua haetaan ja perusteet oikaisulle.

 Trafin päätös oikaisuvaatimuksessa maksaa 50 euroa. Päätöksestä voi valittaa hovioikeuteen.

Asiakas valitti katsastusmiehen ratkaisusta liikenteen turvallisuusvirasto Trafiin.

Tuulilasin korjauskehotus on tyypillinen katsastustoiminnasta tehdyn oikaisuvaatimuksen syy. HS pyysi Trafilta vuosina 2012-2015 ratkaistut oikaisuvaatimukset. Kolmen ja puolen vuoden aikana Trafi on käsitellyt 44 oikaisuvaatimusta. Niistä seitsemän liittyy tuulilasin korjauskehotukseen. Näistä viidessä tuulilasi oli kelvannut katsastajalle aiempina vuosina.

”Tuulilasikäytännöt vaihtelevat valitettavasti toimipaikoittain. Vaikka halkeamasta pitäisi antaa korjauskehotus, katsastusmies tulkitsee vian asiakasystävällisesti ja mainitsee siitä vain suullisesti, erityisasiantuntija Markku Kärkkäinen Trafista sanoo.

Runsaan kolmen vuoden aikana vain viisi oikaisuvaatimusta on mennyt läpi. Suomessa tehdään vuosittain noin kolme miljoonaa määräaikaiskatsastusta, joten oikaisuvaatimusten kokonaismäärä on vähäinen.

”Määrä kertoo ehkä siitä, että jos katsastuksessa havaitaan joku vika, se on tosiasiallinen. Määrä voi johtua siitä, että oikaisuvaatimus on maksullinen. Kaikki eivät myöskään tiedä sen tekemisen mahdollisuudesta”, Kärkkäinen arvioi.

Aluepäällikkö Henrik Heijari A-Katsastuksesta kertoo, että valtaosa erimielisyyksistä ratkaistaan jo katsastusasemalla. Yleensä kiistat liittyvät väärinkäsityksiin ja puutteelliseen tietoon.

”Katsastusmiehen tekemä tarkastus ei saa olla mielivaltainen, vaan sen on perustuttava Trafin arvosteluohjeeseen. Päätösten on kestettävä päivänvaloa”, Heijari painottaa.

Oikaisuvaatimuksen voi jättää vaikka sähköpostitse Trafille. Kärkkäinen kertoo, että vuosittain kymmenkunta valitusta tyssää siihen, että valittaja ei halua maksaa 50 euron käsittelymaksua.

Oikaisuvaatimuksesta voi valittaa hovioikeuteen. Viime vuonna Trafi hylkäsi kahdeksan oikaisuvaatimusta, jotka liittyivät varaosayrityksen alustasarjoihin. Näiden tapausten käsittely jatkuu hovioikeudessa.

”Vastaavia alustamuutoksia oli ehkä hyväksytty aiemmin muutoskatsastuksissa, mutta ohjeistimme muistaakseni katsastusasemia siitä, millä edellytyksillä alustamuutoksia voi tehdä”, Kärkkäinen selvittää.

Osa oikaisuvaatimusten esittäjistä haluaa vahingonkorvauksia katsastusyritykseltä. Eräs tuulilasin vaihtanut halusi katsastusliikkeen korvaavan hänelle tuulilasin hinnan. Toinen valittaja vaati päästömittauksen kustannuksia katsastajalta. Samainen henkilö vaati myös anteeksipyyntöä Trafin kautta.

”Meillä ei ole vahingonkorvausasioissa osaa, vaan ne ovat aina asiakkaan ja katsastusyrityksen välisiä asioita”, Kärkkäinen sanoo.

Vahingonkorvausvaatimukset ovat hänen mukaan yleisimpiä tapauksissa, joissa katsastusmies ei ole huomannut jotain virhettä. Katsastettu auto on myyty eteenpäin, ja uusi omistaja on huomannut virheen.

”Tiedän tapauksia, joissa katsastusyritykset ovat maksaneet korvauksen ja jopa ostaneet auton asiakkaalta. Aika vähän riitoja menee oikeuteen asti”, Kärkkäinen kertoo.

Henrik Heijarin mukaan katsastusmiesten tekemät arviointivirheet liittyvät usein esimerkiksi ruostevaurioihin, joita tarkastetaan silmämääräisesti.

”Inhimillisiltä virheitä ei voi välttyä. Joskus vauriot ovat vaikkapa loskan peitossa, ja joskus ruoste on tarkoituksella peitetty suojamassan alle”, Heijari selvittää.

Trafi hylkäsi kotkalaismiehen oikaisuvaatimuksen tuulilasin korjauskehotuksesta. Sillä, että halkeama oli mennyt aiemmista katsastuksista läpi, ei ollut merkitystä.

Näitä päätöksiä autonomistajat ovat vaatineet oikaistaviksi

Tarvitaanko mökkiautossa sivusuuntavaloja?

Lahtelaisnainen katsasti Saksasta tuodun henkilöauton viime vuoden toukokuussa. Katsastusmies hylkäsi auton renkaiden liian suuren nastaeron sekä sivusuuntavalojen puuttumisen takia.

Nainen vaati päätöksen muuttamista sivusuuntavalojen osalta. Hän perusteli vaatimustaan sillä, että auto oli ollut käytössä Saksassa vuodesta 1995. Valojen puuttuminen ei siis siten ollut turvallisuusriski. Tämän lisäksi auto oli hankittu lähinnä ”mökkikäyttöön”, ja sitä käytettiin pääsääntöisesti tietyn kiinteistön lähimaastossa. Auto oli tarkoitus myös vielä syksyllä Espanjaa, jossa ei vaadita sivusuuntavaloja.

Trafi hylkäsi vaatimuksen, sillä ajoneuvon käyttöalueella tai maastaviennillä ei ole sivusuuntavalovaatimuksen kanssa mitään merkitystä.

Pitääkö katsastusmiehen pyytää anteeksi?

Helsinkiläismies valitti Trafiin henkilöautonsa määräaikaiskatsastuksesta vuonna 2013. Auto oli hylätty laahaavan takajarrun ja OBD-järjestelmän eli ajoneuvon sisäisen valvontajärjestelmän vian takia. Mies vei auton korjaamolle, jossa OBD-mittaus saatiin kuitenkin tehtyä, ja katsastusmies hyväksyi testituloksen jälkitarkastuksessa.

Asiakas vaati kuitenkin katsastuksen hylkäysperusteiden kumoamista sekä korjaamon testikustannusten korvaamista. Hän nimitti tapahtumasarjaa ”mielivaltaiseksi touhuksi rahankiilto silmissä” ja vaati katsastusasemalta anteeksipyyntöä.

Trafa hyväksyi miehen vaatimuksen OBD-mittauksen osalta, mutta hylkäsi sen takajarrujen osalta. Trafilla ei ole toimivaltaa vahingonkorvausasioissa. Virasto jätti tutkimatta anteeksipyyntöä koskevan vaatimuksen, koska anteeksipyyntövaatimus ei perustu lakiin.

Saako ruostevaurioita etsiä jälkitarkastuksessa?

Katsastusmies hylkäsi espoolaispariskunnan auton katsastuksen muun muassa helmakotelon ruostevaurioiden takia marraskuussa 2012. Pariskunta korjautti auton, mutta jälkitarkastuksessa autosta löytyi lisää ruostevaurioita alustan koteloista ja pohjalevystä. Pariskunta vaati oikaisua jälkitarkastukseen sekä vahingonkorvauksia jälkitarkastuksessa auton pohjaan tehtyjen reikien takia.

Trafi moitti katsastajaa määräaikaistarkastuksen suppeasta ruostetarkastuksesta. Katsastajan olisi pitänyt tarkastaa auton alusta laajemmalta alueelta, jotta asiakas olisi voinut korjata kaikki vauriot kerralla. Oikaisuvaatimus koski kuitenkin jälkitarkastusta, joten Trafi hylkäsi sen, sillä katsastuspaikka ei toiminut jälkitarkastuksessa säännösten vastaisesti. Trafilla ei ole toimivaltaa vahingonkorvausasioissa.

Miksi tallinnalaisen korjaamon päästötodistus ei kelpaa?

Espoolaismies vei Renault-merkkisen henkilöautonsa katsastukseen kesäkuussa 2012. Hän esitti katsastuksessa tallinnalaisen Renault-merkkikorjaamon päästömittaustodistuksen.

Katsastusmies kuitenkin hylkäsi auton, sillä todistus ei ollut hyväksyttävä.

Miehen mukaan päätös oli väärä. Hänen mukaansa päästömääräykset ovat EU:n sisällä yhteismitalliset, joten auton päästömittaus voidaan hoitaa siellä missä auto huolletaan.

Trafi hylkäsi miehen vaatimuksen, sillä katsastusdirektiivin mukaan auto katsastetaan siinä jäsenvaltiossa, jossa se on rekisteröity. Katsastustehtävien pieniä osia kuten pakokaasupäästöjen tarkistuksia voidaan kuitenkin tehdä muuallakin kuin katsastustoimipaikoissa. Trafi valvoo näihin tehtäviin ilmoittautuneita. Tallinnalainen autokorjaamo ei ollut tehnyt tällaista ilmoitusta.

Saako imukupin kiinnittää tuulilasiin?

Katsastusmies määräsi espoolaismiehen pakettiautolle korjauskehotuksen viime vuonna. Pakettiauton tuulilasissa oli navigaattorille tarkoitettu imukuppikiinnike, joka piti katsastusmiehen mukaan poistaa.

Espoolaismies kuitenkin valitti päätöksestä. Hänen mukaansa imukuppi on tuulilasin alareunassa keskilinjan kohdalla, eikä se ole näköesteenä. Trafi kuitenkin hylkäsi valituksen, sillä auton tuulilasiin ei saa kiinnittää mitään esineitä, jotka haittaavat näkyvyyttä. Ainoastaan pysäköintikiekon kiinnittäminen tuulilasin oikealle puolelle on sallittu.

Fakta: Oikaisuvaatimuksen tekeminen

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-05-2015

0

 Katsastuspäätökseen tyytymätön voi hakea siihen oikaisua Trafilta.

 Vaatimus on tehtävä 30 päivän sisällä päätöksestä. Kirjallisen vaatimuksen voi toimittaa esimerkiksi sähköpostitse.

 Vaatimuksessa on ilmoitettava päätös, johon oikaisua haetaan ja perusteet oikaisulle.

 Trafin päätös oikaisuvaatimuksessa maksaa 50 euroa. Päätöksestä voi valittaa hovioikeuteen.

Autokauppa hyytyy veronalennuksesta – myynti oli ”täysin kuollutta” hallitus­ohjelman julkaisun jälkeen

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 30-05-2015

0

Uuden hallituksen lupaama autoveron alennus on jo hyydyttänyt autokauppaa.

”Tämän viikon keskiviikko ja torstai olivat meillä täysin kuolleita. Perjantaina sitten kauppa taas piristyi, en tiedä miksi”, sanoo Jyrki Stenberg. Hän on myyntijohtajana Veljekset Laakkosen autotalossa Helsingin Herttoniemessä. Talossa myydään BMW:tä ja Miniä.

Myynnin hyytymistä on näkynyt jo useita viikkoja, heti kun arvailut veron mahdollisesta alentamisesta alkoivat näkyä lehdissä, Stenberg sanoo.

”Suomalainenhan on sellainen, että se uskoo kaiken, mitä lehdissä kerrotaan.”

Stenberg arvioi, että Mekaanikonkadun autotalon myynti jää toukokuussa noin puoleen viime vuoden toukokuusta, vaikka kokonaan myynti ei seisahtanut edes hallitusohjelman julkistuksen jälkeen.

Liikkeellä ovat olleet lähinnä yksityishenkilöt, jotka ostavat yhden ajoneuvon kerrallaan. Sen sijaan yritykset ovat panneet ostot toistaiseksi jäihin.

Tikkurilan Rinta-Joupin autotalon paikallisjohtajalla Jarmo Pääkkösellä on hieman erilaiset kokemukset kuin Stenbergillä. Hänen mukaansa hallituksen muodostamista edeltäneet pari viikkoa olivat heillä vaimeita, kun asiakkaat odottivat ratkaisuja.

Kun ohjelma keskiviikkona julkistettiin, asiakkaita on ollut liikkeellä enemmän. Pääkkönen tulkitsee, että 200 miljoonan euron veronalennus oli monien mielestä odotettua pienempi.

Alennus tulee jäämään melko pieneksi etenkin pienemmän kokoluokan autoissa, kuten Ford Fiestassa ja Kia Riossa, jotka ovat Rinta-Joupin Tikkurilan-myymälän suosituimmat.

Ford Fiestan autovero on nyt 2 600 euroa. Pääkkösen arvion mukaan ehdotettu alennus laskisi sitä noin 500 eurolla. Osa säästöstä maksettaisiin takaisin korotettuna ajoneuvoverona.

”Ilmeisesti asiakkaat ovat laskeneet hyödyn sen verran pieneksi, ettei ostoaikeita haluta lykätä”, Pääkkönen arvioi.

Isommassa, noin 50 000 euroa maksavassa BMW:ssä vähittäishinnan alennus voisi olla noin 1 500 euroa.

Hallitusohjelman mukaan veronalennus suosii pienipäästöisiä autoja. Tästä pääsevät hyötymään BMW:n ja Fordin tapaiset merkit, joissa käytetään modernia moottoritekniikkaa.

Stenberg ei lähde arvailemaan, millainen ratkaisu hallitusohjelmaan tehdyn kirjauksen pohjalta lopulta saadaan.

”Sen kun tietäisi. Sitä asiakkaat kysyvät meiltä jatkuvasti. Mutta emme me osaa sitä arvailla muita paremmin.”

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että autoveron alennusta ei toteuteta kertarysäyksellä, vaan useassa osassa, jotta markkinahäiriöiltä vältytään.

Tästä Stenberg, kuten koko autonmyyntiala, on jyrkästi eri mieltä. Stenberg toivoo, että alennus tapahtuisi kerralla ja mahdollisimman nopeasti.

”Jos sieltä tulee esimerkiksi ilmoitus, että alennus tulee voimaan ensi vuoden alusta, voimme laittaa lapun luukulle loppuvuodeksi”, Stenberg kertoo.

”Jos taas se tehdään useassa portaassa, niin kauppa hiljenee aina siihen saakka kun viimeinenkin vaihe on käyty.”

Autoalan keskusliitto ja Autotuojat puuttuivat toteutustapaan heti viime keskiviikkona.

Liitot kiittelivät itse alennusta, mutta katsoivat, että jos se toteutetaan asteittain neljän vuoden aikana, ”etenemistavasta tulee haastava” ja pahimmillaan kauppa hiljenee kahtena ensimmäisenä vuonna.

Liitot kannattavat kertamuutosta. Malliksi ne suosittelevat autoverolain muutostapaa vuodelta 2003.

Tällöin markkinahäiriöiltä vältyttiin, koska autokauppa alkoi soveltaa heti ehdollisena hallituksen lakiesityksen mukaista autoveron tasoa.

Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen, mutta jos niin ei olisi tapahtunut, autovero olisi pantu maksuun vanhan verokannan mukaan.

Liitot pitävät samaa menettelyä nytkin välttämättömänä.

Markku Nieminen ehti kuljettaa kymmentä eri pääministeriä – kilometrejä 1,2 miljoonaa

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 29-05-2015

0

Autonkuljettaja Markku Nieminen ehti ajaa uransa aikana noin 1,2 miljoonaa kilometriä. Hänen takapenkillään istui noiden kilometrien aikana usein Suomen politiikan korkein vallankäyttäjä.

Nieminen ehti toimia uransa aikana yhdeksän Suomen pääministerin autonkuljettajana.

Tänään perjantaina on Niemisen viimeinen työpäivä, jonka aikana hän saa täyteen täyden kympin, kun tuore pääministeri Juha Sipilä hyppää Niemisen kyytiin.

Yllä olevalla videolla Nieminen kertoo, millaista elämä on, kun Suomen pääministeri istuu jatkuvasti selän takana.

Audi-kuljettaja aloitti ristiretken VV-Auto Groupia vastaan – ”En voi sietää tätä epäoikeudenmukaisuutta"

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 29-05-2015

0

Tero Salosen Audi A5 seisoo turkulaisen autoliikkeen pihalla. Auton kylkeen on teipattu tarra, joka sanoo:

”Tämä Audi polttaa öljyä noin 4 l/1000 km. Koneremontti tulee maksamaan min. 6 500 e. Maahantuoja kieltäytyy korvaamasta valmistusvirhettä.”

Salonen on aloittanut Facebookissa Öljynkulutus-yhteisön, jonka kautta hän on saanut sanojensa mukaan satoja yhteydenottoja samanlaisista ongelmista kärsiviltä Audin omistajilta. Tykkääjiä sivulla oli 29.5. aamulla 3 656 kappaletta. Tavoitteen on kerätä riittävästi ihmisiä, jotta asiasta voisi tehdä ryhmäkanteen.

Salonen sanoo menevänsä asian kanssa ”niin pitkälle, kuin tarve vaatii”.

”En voi sietää tällaista epäoikeudenmukaisuutta!” Salonen sanoo.

Mistä siis pähkinänkuoressa hänen mukaansa on kyse?

”Siitä, että VV-Auto Group ei halua kantaa vastuutaan valmistusvirheellisistä auton moottoreista”, Salonen sanoo.

Salonen osti oman TFSI-moottorilla varustetun Audi A5:n 22.10.2010 raisiolaisesta autoliikkeestä. Hän huomasi, että auto syö ihmeellisen paljon öljyä. Autolla on nyt ajettu 110 000 kilometriä.

Jupakasta uutisoineen Ylen mukaan öljyongelmassa on kyse vuosien 20082011 mallisten TFSI-moottorien tyyppiviasta. Auton moottorin männät tai männänrenkaat eivät toimi oikein.

Salonen kysyi Turun Audi Centeristä, mitä vian korjaaminen maksaisi: vähintään 6 500 euroa.

Maahantuoja ei halua osallistua kustannuksiin, vaikka Salosen mukaan kyseessä on valmistajasta johtuva vika.

Salonen kertoo tarkastelleensa ensirekisteröintitilastoista, että ongelmista useimmiten kärsiviä, kyseisten vuosimallien TFSI-bensamoottorilla varustettuja Audi A4 ja Audi A5 -mallisia autoja on ensirekisteröity suomeen vajaat 5 000 kappaletta.

Jo nyt hän on saanut satoja yhteydenottoja samoista ongelmista. Tämä viittaisi siihen, että kyseessä ei ole yksittäistapaus ja että prosentuaalisesti vikaa on monissa autoissa.

Asiasta myös uutisoinut Ilta-Sanomat pyysi kommenttia asiaan auton maahantuojalta eli VV-Auto Group Oy:ltä. Maahantuojan mukaan kysymyksessä on yksittäisen asiakkaan tapaus.

”Siten emme voi kommentoida tapausta tarkemmin. Yleisesti voimme todeta, että vastaantulot edellyttävät muun muassa valmistajan huolto-ohjelman noudattamista. Tässä tapauksessa katsomme, että meillä on ollut perustellut syyt olla osallistumatta korjauskustannuksiin”, VV-Auto Group Oy:n viestintäpäällikkö Riitta Karjalainen sanoi IS:n mukaan.

Salonen kertoo, että on huollattanut autoaan Audi-liikkeessä ohjeiden mukaan. Vika ei siis voi johtua virheellisesti tehdyistä huolloista.

Salonen päätti esittää julkisesti kaksi kysymystä VV-Auto Group Oy:lle Facebookissa öljyongelman tiimoilta. Kysymykset kuuluivat tiivistettyinä:

”Jos Audi A5 2,0L TFSI vm. 2010 männät tai männänrenkaat eivät toimi kuin n.100 000 km, onko kyseessä valmistusvirhe?

Ja:

”Miten perustelette, että nykyisen tai edellisen omistajan pitää maksaa em. korjauksesta euroakaan?”

28.5. VV-Auto Groupilta vastattiin Saloselle. Seuraavassa suora lainaus yhtiön asiakaspalvelupäällikön sähköpostista, jonka Salonen välitti HS:lle:

”Esittämässänne mallissa öljynkulutuksen epäilyyn on ensisijaisena korjaustoimenpiteenä kampikammion huohottimen vaihtaminen ja moottorin ohjainlaitteen päivittäminen. Osaa mallisarjaan tämä toimenpide ei ole mahdollinen. Mikäli edellä mainittujen toimenpiteiden jälkeen öljynkulutus on korkea, niin autolle suoritetaan valmistajan ohjeiden mukainen öljynkulutustesti. Jos öljynkulutustestissä kulutus ylittää valmistajan ohjerajan 0,5L/1000km, niin auton moottori tarkistetaan ja tarvittaessa kunnostetaan.”

Ja:

”Näihin korjauksiin jälleenmyyjillä on käytettävissä hyvät vastaantulot. Vastaantulot ovat aina tapauskohtaisia, ja niihin vaikuttavat muun muassa seuraavat asiat: virheen havaitsemisesta on ilmoitettu kohtuullisessa ajassa, auton käyttöikä, ajetut kilometrit ja valmistajan huolto-ohjelman noudattaminen. Vastaantulot saattavat olla myös erilaiset eri moottoreissa ja eri moottorin osissa.”

Salonen ei ollut tyytyväinen vastuksiin.

”Mielestäni kysymykseni olivat hyvin selkeitä. Niihin tässä ei kuitenkaan todellisuudessa vastattu”, Salonen sanoo.
Salosen mukaan ihmisille on Audi-huolloissa kerrottu, että öljynkulutus on normaalia kyseiselle mallille, vaikka se on ollut selkeästi valmistajan ilmoittaman maksimimäärän yläpuolella.

Salonen kertoo, että autoliikkeet eivät halua ottaa vastaan viallista autoa vaihdossa – edes korjattuna.

”Autokeskus sanoi minulle suoraan, että emme ole ottamassa vastaan autoa, ja vaikka ottaisimmekin, niin vaihtohinta tulee olemaan tuhansia euroa pienempi mitä normaalisti’. Samantyylisiä vastuksia olen saanut kymmenissä eri liikkeissä Raision alueella.”

Salosen mukaan monet ihmiset ovat ottaneet häneen yhteyttä nimenomaan yksityisviesteillä facebookissa tai sähköpostitse. He pelkäävät, että autoliikkeet eivät ota heidänkään autojaan vastaan vaihdossa, jos vika tulee autoliikkeiden tietoon.

”On ihmisiä, joiden autoilla on ajettu 60 000 kilometriä, ja niihin joudutaan jo tekemään koneremontti.”

VV-Auto Groupin huoltopäällikkö Jukka Tirkkonen sanoi Ylelle:

”Suomen Volkswagen-verkosto ottaa mielellään nämä autot vastaan ja maksaa niistä normaalin hinnan.”

Tähän Salonen kommentoi HS:lle:

”Kyllä, heidän kauppansa kuulemma ottaa vastaan. Sanotaan näin, että mielenkiinnolla odotan, että jos meidän auto jossain vaiheessa korjataan, mitä he siitä sitten antavat vaihdossa. Sinne me sen viemme, koska muut eivät autoa halua ottaa vastaan.”

Joku oli kommentoinut Saloselle, että onhan Audi-miehellä varaa.

”Todellisuudessa on paljon ihmisiä, jotka ovat ostaneet rahoituksella auton sillä ajatuksella, että on kerrankin kulkuneuvo, jolla oikeasti pärjää. Sitten moottorit hajoavatkin, eikä maahantuoja korvaa mitään. En voi sietää tätä epäoikeudenmukaisuutta.”

Tuleva oikeusministeri MTV:lle: Ajakaa ylinopeutta, jos haluatte tukea valtiota

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 28-05-2015

0

Suomen hallitus haluaa autoveron kevennyksellä helpottaa uusien autojen ostoa, mutta ylinopeutta uusilla autoilla ei parane ajella. Hallitus haluaa nimittäin kaksinkertaistaa päivä- ja rikesakot.

Hallitusohjelman mukaan alimman päiväsakon summa nousisi 6 eurosta 12 euroon. Lisäksi hallitus haluaa nostaa rikesakon ylärajan 115 eurosta 230 euroon.

Pian nimitettävä työ- ja oikeusministeri, perussuomalaisten Jari Lindström kommentoi sakkoasiaa torstaiaamuna MTV:n Huomenta Suomessa.

”Tämähän on sellainen vapaavalintainen juttu. Jos ihmiset haluavat tukea valtiota, niin ei muuta kuin ylinopeutta ajamaan. Jos ei halua, niin ajaa normaalisti, eikä tule mitään ongelmia”, vitsaili Lindström MTV:n mukaan.

Hallitusohjelman liitteessä kuitenkin kirjoitetaan, että kaksinkertaistamisvaatimusta voidaan lieventää, jos sakoista saatava rahamäärä saadaan kameravalvontaa lisäämällä.

Rikesakkojen euromäärät on viimeksi tarkistettu yli 15 vuotta sitten. Hallituksen mukaan rikesakkojen kaksinkertaistaminen jättäisi rikesakot kuitenkin yleiseurooppalaisesti alhaiselle tasolle.

Rikesakkoja annetaan vuosittain noin 300 000 kappaletta, lähinnä liikennerikkomuksista.

Autoveron kevennys ei ehkä laske kaikkien autojen hintoja – vanhojen autojen omistajat maksavat 30 euroa enemmän

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 28-05-2015

0

Suomen uusi hallitus haluaa keventää autoveroa 200 miljoonalla eurolla.

Se tarkoittaisi sitä, että kuluttajat saisivat ostaa uusia autoja halvemmalla.

Mutta miten paljon halvemmalla?

Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa arvioi Iltalehdelle, että veronkevennys tarkoittaisi uusille autoille noin viiden prosentin hinnanlaskua.

Muut HS:n haastattelemat auto- ja veroasiantuntijat eivät vielä uskalla tehdä yhtä tarkkoja arvioita veronkevennyksen vaikutuksista.

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen sanoi HS:lle, että he eivät ole vielä tehneet omia arvioitaan veron vaikutuksista. Lehtisen mukaan Rissan laskelma voi kuitenkin olla suuruusluokaltaan oikeansuuntainen.

Jos oletetaan, että autojen hinta laskee Rissan arvioimat viisi prosenttia, se laskisi suomalaisen keskiauton hintaa (32 000 euroa) 1 600 eurolla.

Viime vuonna Suomen ostetuin auto oli Scoda Octavia, jonka halvin malli maksaa nyt 22 163 euroa. Autoveron osuus tuon auton hinnasta on nyt arviolta noin 3 973 euroa.

Viiden prosentin alennuksen jälkeen auto maksaisi 1 108 euroa vähemmän eli 21 055 euroa. Arvio on karkea, sillä hallitus aikoo suosia autoveron laskussa pienipäästöisiä autoja, mutta ei ole vielä kertonut, mitä se käytännössä tarkoittaa.

Autoliiton viestintäpäällikkö  Jukka Tolvanen huomauttaakin, että veronkevennyksestä ei voi vielä tehdä tarkkoja laskelmia.

”Mitään tasaprosenttivähennystä ei ole tulossa. Kukaan ei vielä tarkalleen tiedä, miten sitä painotetaan. Voi olla, että joidenkin autojen verotus ei kevene lainkaan ja joidenkin vero alenee reilustikin.”

Tolvasen mukaan voi olla mahdollista, että esimerkiksi suuripäästöisten autojen verotus pysyy samana, kun samalla esimerkiksi sähköauton vero voi poistua kokonaan.

”Tuskin hallituksessakaan vielä näitä tiedetään”, hän sanoo.

Hallitusohjelman mukaan autoveron kevennys tehdään asteittain. Tämä voi Veronmaksajain Teemu Lehtisen mukaan olla ongelmallista.

”Jos halutaan virkistää autokauppaa, paras tapa tehdä se, ei ole sanoa, että autovero alenee joskus myöhemmin. Nyt ihmiset jäävät odottelemaan tätä veronalennusta. Veronalennus kannattaisi tehdä kertarysäyksellä, niin kauppa lähtisi liikkeelle.”

Autoveron kevennyksen lisäksi hallitus aikoo korottaa ajoneuvoveroa 100 miljoonan euron edestä. Autovero maksetaan uuden auton rekisteröinnin yhteydessä, mutta ajoneuvovero maksetaan joka vuosi.

Lehtisen mukaan hallituksen kaavailema ajoneuvoveron korotus tarkoittaisi autoilijalle noin 30 euron lisälaskua vuodessa.

Autotallien aarteet: Vanha Mersu on vielä voimissaan

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 28-05-2015

0

Mercedes-Benzin historia ylettyy 1880-luvulle saakka. Vuonna 1883 Wilhelm Maybach ja Gottlieb Daimler saivat patentin valmistamalleen 1-sylinteriselle moottorilleen. Samana vuonna Karl Benz patentoi oman kolmipyöräisen ajoneuvonsa.

Vuonna 1894 itävaltalainen liikemies Emil Jellinek osallistui maailman historian ensimmäiseen autokilpailuun. Kyseisessä Pariisi–Rouen-kilpailussa hän käytti salanimeä Mercedes, mikä oli hänen tyttärensä nimi. Kilpailuun osallistuivat myös Karl Benz ja Gottlieb Daimler omilla autoillaan. Muutamaa vuotta myöhemmin Jellinek ryhtyi myymään Daimlerin kilpa-autoja Mercedes-nimellä.

Sekä Daimler että Benz kehittivät toisistaan erillään omia automallejaan aina 1920-luvulle saakka. Yhteistyö alkoi viimein vuonna 1924. Ensimmäinen Mercedes-Benz -nimellä tunnettu auto valmistui pari vuotta myöhemmin.

Raine Lammelan Mercedes-Benz 180 D on vuodelta 1956 . Mallia valmistettiin vuosina 1954–59. Juuri 180 oli suosituin Mercedes-Benz 1950-luvulla. 180-mallin bensiinimoottorissa oli 52 hevosvoimaa ja dieselversiossa 40.

”Kiihtyvyysarvot ja huippunopeudet eivät ole sitä mitä nykyautoissa. Myös melu on jotain, mihin ei nykyautoissa ole totuttu, mutta silti tämä on erittäin miellyttävä auto liikkua”, luonnehtii Raine Lammela autoaarrettaan.

Auto on Lammelan nuoruuden haaveiden täyttymys. Auto on ollut Lammelan hellässä huomassa kymmenen vuotta. Teknisiä ongelmia ei ole ollut, eikä autokauppaa ole tarvinnut katua.                          

HS yritti ajaa testinukke Timmyn päälle – auton teknologia esti

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 28-05-2015

0

Boxberg. Timmy-parka on kokenut kovia. Timmyn yli on ajettu satoja kertoja autolla, mutta sen ansiosta jonkun henki voi joskus pelastua. Tai on saattanut jo pelastua.

Timmy toimii testinukkena saksalaisyhtiö Boschin testialueella Saksan Boxbergissa, jossa yhtiö testaa uutta autoteknologiaa.

Bosch järjesti toukokuun puolivälissä lehdistötilaisuuden, jossa yhtiö esitteli uusia teknologioitaan.

Yksi niistä on automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä, jonka tavoitteena on jarruttaa autoa automaattisesti hätätilanteessa, esimerkiksi silloin, kun auton eteen kävelee yllättäen ihminen.

Tämänkaltaista teknologiaa löytyy jo monista autoista, kuten HS:n juuri koeajamasta Subarusta, josta voit lukea lisää tästä.

Teknologioita kehitetään kuitenkin koko ajan paremmiksi ja turvallisemmiksi.
Boschin kehittelemä hätäjarrutusteknologia löytyy muun muassa uusista Land Rover Discovery Sport -malleista. Järjestelmä perustuu stereovideokameraan, joka on kiinnitetty auton tuulilasin yläosaan. Järjestelmässä on kaksi kameraa, ja voisi sanoa, että se yrittää siten jäljitellä ihmisen silmien toimintaa.

Järjestelmä mittaa jatkuvasti etäisyyksiä edessä näkyviin kohteisiin ja kun se tunnistaa toisen kulkuneuvon, ihmisen tai yllättävän esteen, se jarruttaa. Tai niin sen ainakin pitäisi.

Boschin testialueella insinöörit naureskelevat, että testeissä Timmyn yli on ajettu lukemattomia kertoja. Mutta se kuuluu asiaan, sillä siitä kerätyn datan perusteella järjestelmää kehitetään paremmaksi.

Tutkimusten mukaan hätäjarrutusjärjestelmästä on selkeää hyötyä. Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että hätäjarrutusjärjestelmä vähensi peräänajoja taajamanopeuksissa 38 prosentilla.

Suomen autoliiton mukaan järjestelmää tutkittiin ensimmäistä kertaa tositilanteessa. Tutkimuksen toteuttamisesta vastasivat Euroopan ja Australian autojen turvallisuutta arvioivat järjestöt Euro NCAP ja ANCAP.

Autoliiton mukaan uudet teknologiat tulevat Suomen teille hitaasti, sillä autokanta on vanhaa, ja uusien autojen kauppa on ollut viime vuosina nihkeää.

Autoala kehuu autoveropäätöstä "virstanpylvääksi", mutta pelkää päätösten hitautta

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 27-05-2015

0

Uuden hallitusohjelman mukaan autoveroa tullaan laskemaan ja ajoneuvoveroa nostamaan.

Hallituskauden aikana autoveroa alennettaisiin 200 miljoonaa euroa ja ajoneuvoveroa toisaalta kiristettäisiin 100 miljoonaa euroa.

Tämä on Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallion mielestä hyvä uutinen.

”Tämä on iso merkkipaalu ja virstanpylväs oikeaan suuntaan. Hallitukselle meriitti siitä, että se uskaltaa tehdä painopisteen siirtoa verotuksessa”, Kallio sanoo.

Veron alentaminen tehdään hallitusohjelman mukaan asteittain. Se ei ole Kallion mielestä paras mahdollinen ratkaisu.

”Autoala on aina puhunut sen puolesta, että jos autoveroa alennetaan, se pitäisi tehdä kerralla eikä julkisesti kommunikoiduilla siirtymäajoilla. Tuollaisissa tilanteissa on riski, että kuluttaja jää arpomaan ja odottamaan sitä uudistuksen loppuun saattamista ja autokauppa pysähtyy.”

Kallion mukaan nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että todennäköiset askeleet siihen, kunnes uudistus on saatu kokonaisuudessaan hoidettua, ovat verrattain pienet.

”Siksi en usko, että tässä on suurta markkinahäiriön riskiä.”

Silti Kallion mielestä homma kannattaisi hoitaa kertarysäyksellä.

”Jos haetaan oikeasti dynaamista vaikutusta autokauppaan, niin ketsuppipullo saisi kunnolla ilmaa silloin, jos veronalennus tapahtuisi kertaheitolla.”

Ennen kaikkea uudet veroasteet ynnä muut tiedot pitäisi Kallion mielestä saada nopeasti julki.

”Siksi, että autokauppa pääsisi äkkiä tekemään tarjouksia niillä uusilla verokannoilla. Jos tiedot saadaan vasta syksyllä, on hirveän vaikeaa käydä autokauppaa, kun kuluttajat ovat epätietoisia. Se on se markkinahäiriö, jota pyritään välttämään. Uudistuksen sisältö pitäisi olla tiedossa 1.7. – ennen kesälomia.”

Pääpiirteittäin Kallion mielestä uudistus menee oikeaan suuntaan: auton verotus siirtyy ostosta käyttöön. Samaa mieltä on Autoalan Keskusliitto ry:n toimitusjohtaja Pekka Rissa.

”Tätä autoala on painottanut jo pitkään”, Rissa sanoo.

Myös hän on sitä mieltä, että uudistus olisi hyvä toteuttaa mahdollisimman kertarysäyksellä.

”Kerralla päätös ja autoala sitten elää sen kanssa. Se on parempi, kuin pitkä kituuttaminen.”

Verouudistusta tehdään pienipäästöisiä autoja suosien, kirjataan hallitusohjelmassa. Rissa spekuloi tämän kirjauksen mahdollisia vaikutuksia:

”Tällä hetkellä meillä on sähköautoilla minimi autovero eli 5 prosenttia. Ymmärrän hallitusohjelmasta, että se autoveron osuus tippuu niissä nyt nollaan, ja saattaa olla, että myös alle 50 grammaan asti päästävien kohdalla vero laskee selvästi. Mutta tämä on arvailua. Vastavuoroisesti voi olettaa, että kovapäästöisten autojen vero nousee.”