Featured Post

Esittelyssä Ford Mustangin veli – Mercury oli yksi Ford-konsernin k

Mercury oli yksi Ford Motor Companyyn kuuluneista automerkeistä. Merkki sijoittui varustelultaan kansanauto Fordin ja luksusbrändi Lincolnin väliin. Ensimmäinen Mercury-malli rynni automarkkinoille vuonna 1939. Se sai nimen Mercury 8. Vuosien saatossa merkiltä tuli näyttäviä jenkkiautoja,...

Read More

Sää voi vaikeuttaa pääsiäisliikennettä – kesärenkaita ei suositella

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-03-2015

0

Etelä-Suomeen koittanut takatalvi näkyy pääkaupunkiseudun autoliikkeissä kesärenkaiden vaihtoaikojen peruutussumana. Autoilijat ovat siirtäneet kesärenkaiden vaihtoa pääsiäisen jälkeiseen ajankohtaan, ja osa on joutunut laittamaan talvirenkaat auton alle takaisin.

Soittokierroksen perusteella monissa liikkeissä valtaosa renkaidenvaihtoajoista on tältä viikolta peruttu.

Kiirastorstai on pääsiäisen vilkkain matkustuspäivä

 Pääsiäisen menoliikenne jakautuu kiirastorstaille ja pitkäperjantaille ja paluuliikenne molemmille pääsiäispäiville. Eniten menoliikennettä on torstaina kello 13–19, ja kohtalaisesti myös perjantaina kello 9–14. Monet palaavat jo sunnuntaina, mutta vilkkainta paluuliikenne on maanantaina kello 13–19.

 Pääsiäisliikenteeseen ei odoteta suuria ruuhkia, mutta jonoja syntyy muutamille tieosuuksille.

 Pääkaupunkiseudun menoliikenne suuntautuu pääosin pohjoiseen kolmos- ja nelosteille. Valtatiellä kolme Tampereelle, valtatiellä neljä Lahden ja Jyväskylän kautta Ouluun ja Kemiin sekä valtatiellä viisi Heinolasta Varkauteen liikennettä on normaalia enemmän. Nämä tiet ovat vilkasliikenteisimmät myös paluuliikenteessä.

”Eilinen säikäytti autoilijat, ja peruutuksia on tullut tasaisen tappavaan tahtiin. Ihan oikean ratkaisun tekivät, jos on hetkellisesti umpitalvi”, sanoo myyntiedustaja Sampsa Aulin Vianor Olarista Espoosta.

Aulinin mukaan kesärenkaita on vaihdettu edelleen perheen kakkosautoihin.

Konalan Renkaan Juhani Lokan mukaan renkaanvaihto tyssäsi takatalveen, ja liikkeessä on ”hiljaista kuin huopatossutehtaalla”.

Rengasmyyjä Juhani Korpelainen Ala-Tikkurilan Euromasterista kertoo, että kymmenkunta asiakasta on käynyt vaihtamassa talvirenkaat autoon takaisin.

”Ehkä jotakuta on nolostuttanut, että pitipäs mennä kiirehtimään asiassa”, hän kertoo.

Renkaanvaihdon peruneet autoilijat ovat tehneet myös asiantuntijoiden mukaan oikean ratkaisun. Liikenneviraston liikennekeskuspäällikkö Marketta Udelius ja HS:n meteorologi Anniina Törmä eivät suosittele lähtemään pääsiäisliikenteeseen kesärenkaat alla.

”Talvirenkaat pitää olla, kun keli on haastava. Kannattaa katsoa vasta pääsiäisen jälkeen, milloin renkaat kannattaa vaihtaa”, Udelius neuvoo.

Pääsiäisliikenteeseen ei odoteta suuria ruuhkia, mutta sitä vaikeuttavat todennäköisesti sääolosuhteet. Joillakin tieosuuksilla liikennemäärät kuitenkin yli kaksinkertaistuvat.

Esimerkiksi valtatie neljällä Helsingistä Lahteen liikkuu tavallisena torstaina 11 500 ajoneuvoa vuorokaudessa. Kiirastorstaina niitä on 24 600.

”Kura roiskuu ja näkyvyys voi olla huono. Tämä kannattaa huomioida, eikä tehdä turhia ohituksia”, Udelius varoittaa.

Pääsiäisen sää näyttääkin melko surkealta. HS:n meteorologi Anniina Törmän mukaan Suomi kuuluu laajaan matalapaineen alueeseen ja usean päivän ajan on enimmäkseen sateista.

”Vettä, räntää ja lunta”, Törmä tiivistää.

”Vitsauksena on se, että öisin voi olla pakkasta ja päivisin plussaa, joten aamuisin tiellä voi olla liukasta.”

Pääsiäisen menoliikenne jakautuu kiirastorstaille ja pitkäperjantaille ja paluuliikenne molemmille pääsiäispäiville. Törmän mukaan ajokeli on torstaina ja perjantaina huono, ja sadekuuroja riittää suuressa osassa maata myös viikonlopuksi. Maanantai näyttää sen sijaan muita päiviä poutaisemmalta.

”Silloin saattaa olla parempi ajokeli. Sitä voi kuitenkin huonontaa Baltian suunnalta lähestyvä uusi matalapaine.”

Vaikka keliolosuhteet ovat haastavat, tänä vuonna kaikkialla Suomessa siirrytään kesänopeuksiin jo ennen pääsiäistä. Vaihtuvien nopeuksien liikennemerkeissä tieliikennekeskuksen päivystäjä voi säätää nopeusrajoitusta, kun tuulta, sadetta, näkyvyyttä, lämpötilaa ja tienpinnan kitkaa mittaava tiesääasema ehdottaa nopeuden alentamista.

Kiinteät liikennemerkit voivat näyttää kuitenkin nopeusrajoitukseksi vaikka 120:tä.

”Tienkäyttäjien täytyy tällöin miettiä, onko nopeus suhteessa keliolosuhteisiin”, Udelius sanoo.

HSTV hyppää puoluejohtajien kyytiin Vaaliajelulla-sarjassa : Carl Haglund halusi automekaanikoksi – Mitä sitten tapahtui?

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-03-2015

0

Nuorella Carl Haglundilla (r) oli unelma: hänestä tulisi automekaanikko.

Haglundilla oli pienestä pitäen vahva suhde autoihin ja tekniikkaan. Ajokortin Haglund ajoi jo 17-vuotiaana vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa. Siellä hän osti myös ensimmäisen autonsa, 700 dollarin Chevrolet Horizonin, joka tunnettiin Suomessa nimellä Talbot Horizon.

Rkp:n puheenjohtaja, puolustusministeri Carl Haglund osti ensimmäisen autonsa Yhdysvalloista.

Mutta eihän Haglundista automekaanikkoa tullut. Hänestä tuli poliitikko, Rkp:n puheenjohtaja ja puolustusministeri. Mutta myös intohimoinen autoilija.

”Minä olen sillä tavalla stereotyyppinen mies, on myönnettävä, että olen kiinnostunut kaikenlaisista vekottimista ja koneista ja traktoreista”, Haglund sanoo nyt.

”Mutta ei minusta sitten koskaan automekaanikkoa tullut.”

Auto on kuitenkin Haglundille yhä tärkeä paikka. Kun hän ei istu ministeriauton takapenkillä, hän ajaa muutaman vuoden vanhaa Volvoa. Se on yksi harvoja paikkoja, joissa Haglund saa olla yksin.

HSTV vie uudessa Vaaliajelulla -sarjassaan puoluejohtajat tien päälle.

Sarjan ensimmäisessä osassa Carl Haglund esittelee autonsa ja puhuu suhteestaan autoiluun: miksi auto on hänelle niin tärkeä, millainen oli Haglundin elämän hurjin road trip ja mitä mieltä hän on autoverotuksesta.

Ja kertoo hän myös, miksi unelma automekaanikon työstä ei toteutunut.

Autoilu tulee entistäkin tutummaksi puoluejohtajille tänä keväänä. Vaalien takia kertyy tuhansia kilometrejä ja lukemattomia pysähdyksiä; toreja, kauppakeskuksia, huoltoasemia.

Ministereinä toimivia puoluejohtajia kyydittää turvallisuussyistä valtioneuvoston Audi tai Mercedes.

HSTV:ssä julkaistavan sarjan seuraavat osat julkaistaan ennen huhtikuun eduskuntavaaleja.

Auto on usein poliitikon ainoa henkireikä – HSTV hyppää puoluejohtajien kyytiin Vaaliajelulla-sarjassa

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-03-2015

0

Miksi kristillisdemokraattien Päivi Räsänen kuljetti pyyhkeitä autossaan? Miksi vihreiden Ville Niinistö reivasi yöllä trukin ratissa? Miksi Rkp:n Carl Haglundin unelma automekaanikon urasta särkyi?

Ja mitä mieltä päättäjät ovat suomalaisesta autokulttuurista tai autoverotuksesta?

Näihin saat vastauksen HSTV:n uudesta Vaaliajelulla-sarjasta, joka vie eduskuntavaaleihin valmistautuvat puoluejohtajat tien päälle.

Auto merkitsee monelle puoluejohtajille paljon, koska se on yksi harvoja paikkoja, jossa kiireiset poliitikot saavat olla yksin.

Sarjan ensimmäisessä osassa Carl Haglund kertoo, kuinka automatkat ovat hänelle 70-tuntisten työviikkojen henkireikiä.

”Minulla on sellainen työ, että ihmisiä on aina ympärillä – ja se on kivaa. Siitä huolimatta on joskus vapauttavaa olla yksin. Se, että yksin autossa saat laittaa musiikin oikein kovalle volyymille”, hän kertoo.

Haglund kertoo videolla, mitä tuolloin kuuntelee ja paljastaa, miten eksyi autollaan Eurooppaan vuonna 2010, kun Islannin tuhkapilvi pysäytti lentoliikenteen.

Autoilu tulee vielä tutummaksi puoluejohtajille tänä keväänä. Vaalien takia kertyy tuhansia kilometrejä ja lukemattomia pysähdyksiä; toreja, kauppakeskuksia, huoltoasemia.

Ministereinä toimivia puoluejohtajia kyydittää turvallisuussyistä valtioneuvoston Audi tai Mercedes.

Sdp:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne onkin nykyään erikoisessa tilanteessa, sillä hän on muuttunut kyydittäjästä kyyditettäväksi.

1980-luvulla hän toimi taiteilija Veikko Sinisalon autonkuljettajana.

”Meillä oli semmoinen farkku-Volvo 240, millä Veikon näyttämötavaroita kuskattiin”, Rinne kertoo sarjassa.

Silloin noustaan miehen oman Passatin kyytiin Mäntsälässä. Mutta siitäkin enemmän seuraavissa Vaaliajelulla-sarjan jaksoissa.                               

Yhdysvaltalaistutkimus: Naiset käyttävät kännykkää auton ratissa useammin kuin miehet

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-03-2015

0

Naiset käyttävät kännykkää auton ratissa useammin kuin miehet, käy ilmi tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta.

Matkapuhelimeen puhuminen on tutkimuksen mukaan vähentynyt viime vuosina, mutta samaan aikaan tekstiviestien kirjoittaminen ja muu kännykän käyttö on lisääntynyt.

Tutkimus tehtiin Teksasissa vuosien 2011–2013 aikana tarkkailemalla yli 1 200 autoilijaa kiireisissä risteyksissä. Tutkimusjakson alussa yli 20 prosenttia kuljettajista puhui ajaessaan matkapuhelimeen, kun tutkimusjakson lopussa näin teki enää 16 prosenttia. Vastaavasti kännykkäänsä muuhun kuin puhumiseen käyttäneiden määrä lisääntyi 6,4 prosentista 8,4 prosenttiin.

Tutkimuksen mukaan naiset näppäilivät kännykkäänsä auton ratissa yli kaksi kertaa niin paljon kuin miehet, ja puhelimeen puhuva autoilija oli todennäköisemmin nainen kuin mies.

Tutkimuksen mukaan etenkin alle 25-vuotiaat kuljettajat käyttävät matkapuhelintaan ajon aikana.

Yhdysvalloissa tekstiviestin kirjoittaminen ajon aikana oli tutkimuksen tausta-aineiston mukaan syynä lähes 16 000 kuolemaan johtaneeseen onnettomuuteen vuosina 2001–2007.

Puhelimen käyttäminen liikenteessä kasvattaa kansainvälisten tutkimusten mukaan onnettomuusriskin nelinkertaiseksi. Ilmiö on yleinen myös Suomessa.

Liikenneturva julkaisi viime vuonna tutkimuksen, jonka mukaan yli puolet suomalaisista soittaa puheluita ja lukee viestejä kännykästään ajon aikana. Kolmasosa tunnusti myös kirjoittavansa tekstiviestejä ratin takana.

Suomalaiset tiedostavat onnettomuusriskin kasvun: toisen Liikenneturvan selvityksen mukaan neljä kymmenestä matkapuhelinta ajon aikana käyttäneestä autoilijasta kertoi joutuneensa vaaratilanteeseen puhelimen käytön seurauksena. Kolme neljästä kuljettajasta piti ajonaikaista matkapuhelimen käyttöä vaarallisena.

Alkuperäinen tutkimus löytyy täältä.

Top Gearin ”taustapiru” irtisanoutui – ”Ainakin jätimme katsojat haluamaan lisää”

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-03-2015

0

Kierrokset Top Gear autoiluohjelman ympärillä eivät ota laantuakseen.

Ei ole kulunut viikkoakaan siitä kun ohjelman alituisesti kohuissa ryvettynyt juontaja Jeremy Clarkson sai BBC:ltä potkut, kun ovi käy jälleen.

Tuorein irtisanoutuja on ohjelman pitkäaikainen vastaava tuottaja Andy Wilman, kertoo Brittilehti The Guardian.

Wilmania, 52, on toistuvasti kutsuttu Top Gearin ”takapiruksi” ja hänen panoksensa on kerrottu vaikuttaneen merkittävästi ohjelman saamaan kansainväliseen menestykseen. Wilmanin kerrotaan muun muassa ideoineen ohjelman ajohaalariin ja kypärään pukeutuneen anonyymin The Stig -hahmon. Wilman ja Clarkson myös kävivät aikoinaan samaa koulua.

Andy Wilman, kuvakaappaus YouTube-videolta.

Willman lähetti irtisanoutumisensa jälkeen sähköpostia Top Gearin tekijöille. Kirje vuosi nopeasti julkisuuteen ja se on luettavissa kokonaisuudessaan autosivusto Jalopnikin verkkosivuilla.

Sähköpostissaan Wilman kiittelee vuolaasti ohjelman tekijöitä.

”Teimme ohjelmaa, jota oli kaunis katsoa ja kuunnella. Ainakin jätimme katsojat haluamaan lisää. Se on melkoinen saavutus ohjelmalle, joka alkoi kolmetoista vuotta sitten”, Wilman kirjoittaa.

“Menimme uskomattomiin paikkoihin ja menimme melkoisiin peräreikiin. Juontajamme oli kuolla ja jouduimme pakenemaan rajalle”, hän jatkaa.

Clarkson sai viime viikolla potkut BBC:ltä, kun kävi ilmi, että hän oli kovasanaisesti haukkunut Top Gearin tuottajaa Oisin Tymonea 20 minuutin ajan, minkä jälkeen hän oli pahoinpidellyt tätä 30 sekunnin ajan. Välikohtauksen syy oli ilmeisesti se, että Clarkson ei ollut saanut ohjelman kuvausten jälkeen lämmintä ruokaa.

Ohjelman muutkin juontajat, James May ja Richard Hammond, ovat molemmat myös vihjanneet harkitsevansa irtisanoutumista tuenosoituksena Clarksonille.

Top Gear -tähti Jeremy Clarkson on jälleen keskellä kohua.

Wilmanin sähköpostista käy myös ilmi, että hän uskoo BBC:n jatkavan ohjelmaa uudella pääjuontajalla.

”Niille teistä jotka haluavat vielä jatkaa työskentelyä, älkää olko huolissanne, BBC kyllä jatkaa ohjelmaa”, Wilman kirjoittaa sähköpostissaan.

”Urakkamme Top Gearin kanssa oli hieno, mutta olemme vain osa ohjelman historiaa, emme se kokonaisuudessaan. Nuo kaksi sanaa [Top Gear] ovat suurempia kuin me”, Wilman jatkaa.

Käänteet Clarksonin potkujen ympärillä ovat olleet varsin värikkäitä. Viime viikolla muun muassa Venäjän armeijan televisiokanava Zvezda tarjosi Clarksonille töitä.

Edellisviikolla puolestaan luovutettiin BBC:lle adressi, jossa vaadittiin tähteä takaisin ruutuun. Adressin oli allekirjoittanut yli miljoona ohjelman fania ja se toimitettiin BBC:n pääkonttorille panssarivaunun jäljitelmällä.

Äänestys: Museoautojen määrä kasvaa – äänestä, minkä vuosikymmenen autot olivat kauneimpia

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-03-2015

0

Olivatko autot ennen vanhaan kauniimpia?

Monien mielestä kyllä, mistä kertoo osaltaan myös se, että museoajoneuvojen määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Tilastokeskuksen mukaan museorekisteriin kirjattuja ajoneuvoja oli Suomessa viime vuoden lopussa yli 41 000, kun kymmenen vuotta aiemmin niitä oli runsaat 20 000.

Auton voi rekisteröidä museoajoeneuvoksi, kun valmistusvuoden päättymisestä on kulunut vähintään 30 vuotta.

Miksi suomalaiset ovat niin innoissaan museoautoista?

Autohistoriallisen seuran varapuheenjohtajalla Markku Pellisellä on tallissaan yksitoista museoajoneuvoa: seitsemän autoa, kolme moottoripyörää ja yksi skootteri. Miksi?

”Se on kulttuurihistoriaa. Hyvin monella, kuten minulla, harrastus alkoi nostalgiasta: että tuollaisia autoja oli silloin kun olin pikkupoika.”

Myös Pellisen mielestä autot olivat vuosikymmeniä sitten kauniimpia. Pellisen mielestä kauneimmat autot valmistettiin 1930-luvulla.

”Ne olivat silmiä hiveleviä. Vielä 50-luvulla autoissa oli mukavia muotoja, mutta 60-, 70- ja 80-luvuilla mentiin sellaiseen laatikkotyyppiin.”

Mitä mieltä sinä olet? Millä vuosikymmenellä valmistettiin kauneimmat autot?

HS:n valokuvaaja Kimmo Taskinen on erikoistunut autojen valokuvaukseen ja valinnut arkistoistaan autokuvia, joista tulee esiin kunkin vuosikymmenen autoilun henki.

Valitse alla olevasta äänestyksestä suosikkisi.

 

Korskea jenkkimuskeli kaipaa hellää huolenpitoa

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-03-2015

0

Chevrolet Nova vuosimalliltaan 1972 on ollut nummelalaisen Sakke Pennasen autoaarre reilun vuoden ajan. Kolmannen sukupolven Novan konepellin alla möyryää stroukattu  408 kuutiotuumainen V8-moottori. Hevosvoimia irtoaa arviolta noin 450–500.

Miehellä on kädet täynnä töitä muiden harrasteajoneuvojensa kanssa, joten hän on päättänyt luopua Amerikan ihmeestään. Pennasen mukaan Chevyn on parempi siirtyä sellaisen harrastajan hoteisiin, jolla liikenee aikaa jenkkiaarteen hoivaamiseen. Hintaa viilataan kohdalleen American Car Show’n autohuutokaupassa Helsingissä huhtikuun alussa.

Chevrolet Nova, tai oikeastaan Chevrolet Chevy II näki päivänvalon vuonna 1961. General Motors valmisti autoa vuoteen 1988 saakka. Auton tuotannossa pidettiin välillä luovia taukoja. Auton mallinimestä Chevy II tippui pois vuonna 1968. Miehekäs jenkkimuskeli pelkistyi Chevrolet Novaksi.

Muskeliauto-termi syntyi 1960-luvulla, kun Yhdysvalloissa innostuttiin valmistamaan sisätiloiltaan melko pieniä, mutta ulkomitoiltaan ja moottoreiltaan eurooppalaisittain ajateltuna suuria henkilöautomalleja. Autot muotoiltiin menevästi. Varhaisimmat Chevrolet Nova -mallit eivät ehkä ole parhaita esimerkkejä  muskeliautoista, mutta lähestyttäessä 1960-luvun loppua Novan moottoreihin oli tullut tuntuvasti lisää puhtia. Kolmannen sukupolven Nova onkin monen jenkkiautoharrastajan suosikki. Hyviä esimerkkejä muskeliautojen tyylisuunnasta  ovat muun muassa Pontiac  Trans Am, Plymouth Roadrunner Superbird ja Dodge Challenger. Öljykriisi vuonna 1970 hillitsi moottoritehojen kasvua, mutta muskeliautoperinne jäi osaksi Amerikkalaista autokulttuuria.

                               

Autovalmistajat eivät enää uskalla salailla vikoja – takaisinkutsut yleistyneet

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-03-2015

0

Viime vuonna automaailmassa kävi kova myllerrys, kun autojen takaisinkutsuja järjestettiin ennätyksellisen paljon. Esimerkiksi pelkästään Yhdysvalloissa autoja kutsuttiin takaisin 62 miljoonaa.

Yhdysvallat on tiukan lainsäädäntönsä ja kovien korvausvaatimuskäytäntöjensä takia maa, jossa on todella paljon takaisinkutsuja.

Suurimpana syynä takaisinkutsujen suureen määrään maailmanlaajuisesti oli viime vuonna autonvalmistaja General Motors. Jo vuoden puoleenväliin mennessä yhtiö oli kutsunut lähes 30 miljoonaa autoa korjauksiin.

Loppuvuosi meni paremmin, mutta yhtiö järjesti pienempiä takaisinkutsukampanjoita halki vuoden.

Vakavimmat takaisinkutsut liittyivät käynnistysnappiongelmaan, johon on yhdistetty useita kuolemia.

Oli takaisinkutsuja toki muillakin. Muun muassa Toyota ja BMW järjestivät kampanjat, jotka koskivat selvästi yli miljoonaa autoa.

Aina varsinainen vika ei ole niin hurja kuin esimerkiksi General Motorsin tapauksessa.

”Takaisinkutsuja usein dramatisoidaan. Joskus takaisinkutussa saattaa olla kyse esimerkiksi ohjelmistopäivityksestä. Takaisin kutsutussa autossa ei myöskään välttämättä aina ole vikaa”, sanoo Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Tämän vuoden takaisinkutsumääristä on vielä vaikea sanoa mitään varmaa.

”Ollaan vielä niin alkuvaiheessa vuotta, että vaikeaa ennustaa”, sanoo Suomen Autoliitto ry:n toimitusjohtaja Pasi Nieminen.

”Mutta siltä näyttää, että kampanjat ovat viime vuosina yleistyneet.”

Nieminen pitää takaisinkutsujen yleistymistä pääosin hyvänä asiana: se osoittaa, että valmistaja huolehtii tuotteestaan ja asiakkaastaan.

”Toki eri asia on, jos autoissa on oikeasti nykyään enemmän vikoja. Se ei tietenkään ole hyvä juttu”, Nieminen sanoo.

Myös Autotuojien Kallio sanoo, että vaikka takaisinkutsuista uutisoidaan raflaavasti, kyseessä on pääosin hyvä automaailman kulttuurin muutos: ainakaan vikoja ei pyritä peittelemään.

Tänä vuonna ei ole vielä nähty General Motorsin kaltaista valtaisaa takaisinkutsurumbaa, mutta kampanjoista uutisoidaan tasaisesti.

Esimerkiksi autoblog.com-sivuston tietojen perusteella Yhdysvalloissa on kutsuttu takaisin noin 4,5 miljoonaa autoa. Tämä viittaisi siihen, että vuodesta ei tule yhtä rajua kuin viime vuodesta.

Suomen takaisinkutsutilanne on korreloinut ainakin jossain määrin maailmanlaajuisen takaisinkutsutrendin suhteen. Vuonna 2012 henkilöautoihin kohdistuneita takaisinkutsukampanjoita järjestettiin Liikenteen turvallisuusviraston Trafin mukaan 58, vuonna 2013 taas 67 ja viime vuonna 83. Vuosi 2014 oli myös muualla maailmassa ennätyksellinen takaisinkutsuvuosi.

Takaisinkutsukampanja sisältää aina esimerkiksi tietyn mallin, merkin tai vuosimallin autoja: jokaisessa kampanjassa kutsutaan samalla useita autoja sen mukaan, kuinka monta autoa mahdollinen vika koskee.

Tämän vuoden kolmena ensimmäisenä kuukautena takaisinkutsukampanjoita on järjestetty kolmetoista.

”Eli jos tasaisesti edetään, niitä on tänä vuonna aika paljon vähemmän kuin viime vuonna”, sanoo Autotuojien Kallio.

On hankalaa ennustaa, millaisissa luvuissa ollaan loppuvuodesta niin Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin. Yksi viallinen osa, joka on asennettu useaan autoon, voi kääntää luvut päälaelleen.

Autot ovat entistä teknisempiä, joten niissä on enemmän mahdollisuuksia pieniin tai suuriin vikoihin.

Varmaa on, että automaailman kulttuuri on muuttunut. Enää valmistaja ei uskalla yrittää salailla autonsa vikoja päinvastoin.

Autonvalmistajat viestittävät runsailla takaisinkutsukampanjoillaan olevansa varovaisia korvausvaatimusten pelossaan ja toisaalta haluavansa huolehtia asiakkaistaan vielä sen jälkeen kun auto on lähtenyt tehtaalta.

Esimerkiksi General Motors yritti viime vuonna peitellä lukujaan. Nykyajan verkottuneessa, sosiaalisen median lävistämässä maailmassa se ei yleensä onnistu.

”Sellaista mainetta, jota General Motors on kerännyt autojensa vikojen takia, on todella vaikeaa karistaa”, Nieminen sanoo.

Parempi siis myöntää virheensä ja kutsua takaisin – vaikka sitten varmuuden vuoksi.

Venäjän rautatiejohtajan kunnianhimoinen tiehanke: Autolla Lontoosta New Yorkiin

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-03-2015

0

Venäjän rautateiden johtaja Vladimir Jakuninilla on unelma.

Tie, joka kulkisi mantereilta toiselle: Lontoosta Venäjän kautta USA:n Alaskaan ja aina New Yorkiin asti.

”Tämä on valtioiden ja sivilisaatioiden välinen projekti”, Jakunin sanoi The Siberian Timesin mukaan.

Projektin nimi on Trans-Eurasian Belt Development. Ideana on, että Siperian halki tällä hetkellä kulkevan junaradan ohelle on saatava valtatie. Lisäksi alueelle olisi saatava uusi rautatieverkosto sekä kaasu- ja öljyputkia.

Jakunin ehdotti tällaista valtatietä Moskovassa Venäjän tiedeakatemian tapaamisessa.

Tie kulkisi koko Venäjän halki ja yhdistyisi Euroopassa ja Aasiassa jo oleviin tieverkkoihin. Venäjän halki kulkeva tie olisi noin 10 000 kilometriä pitkä.

USA:n Alaskaan tie yhdistyisi Jakuninin mukaan Itä-Siperiasta.

Sellainen ongelma suunnitelmassa on, että Alaskan ja Siperian välissä on meri. Tähän asiaan Jakunin ei kertonut ratkaisua.

Lyhimmillään merimatkaa kertyisi noin 88 kilometriä, joka pitäisi taittaa lautalla. Toki jos rahaa piisaa, autoiluhenkeen sopisi, että myös vesi ylitettäisiin (tai alitettaisiin) sillan tai tunnelin avulla auton ratissa.

CNN on laskenut, että teoreettinen ajomatka tälle mantereidenväliselle retkelle Lontoosta Venäjän halki Alaskaan olisi 12 978 kilometriä.

Jos haluaisi jatkaa siitä Yhdysvaltain halki, tämänkin valtion pitäisi osallistua Venäjän kanssa tieprojektiin.

Tie menisi todennäköisimmin Siperiasta Alaskaan suurin piirtein alaskalaisen Nome-kaupungin kohdalta. Nomesta ei ole tieverkkoa muualle Yhdisvaltoihin. USA:n pitäisi rakentaa noin 836 kilometriä tietä Nomesta Fairbanksiin, josta pääsisi koko maan kattavalle tieverkolle.

Jos tämä tie rakennettaisiin, kokonaisuudessaan roadtripille Lontoosta Venäjän kautta Alaskaan ja siitä New Yorkiin tulisi 20 777 kilometriä. Matkalla tulisi bensakuluja karkeasti arvioiden noin 3 720 euroa.

Jos pätkän taas ajaisi tällä hetkellä parhaan toimintasäteen tarjoavalla sähköauto Teslalla, se pitäisi ladata parhaassakin tapauksessa yli 40 kertaa.

Mitä tällainen tie sitten maksaisi?

Sitä Jakunin ei ole kertonut. CNN:n mukaan hinta olisi ”biljoonia dollareita”. Jakuninin mukaan tiestä saataisiin kuitenkin massiiviset tulot, jotka kattaisivat rakennuskustannukset. Näitä laskelmia ei kuitenkaan kukaan ole esittänyt.

CNN:n mukaan Jakuninia on kuvailtu presidentti Vladimir Putinin läheiseksi ystäväksi. Putin on useiden tutkimusten mukaan yksi maailman rikkaimmista miehistä.

Ehkä hän vippaisi vanhalle kaverille hieman urakointirahaa?

Venäjän rautatiejohtajan kunnianhimoinen tiehanke: Autolla Lontoosta Alaskaan

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-03-2015

0

Venäjän rautateiden johtaja Vladimir Jakuninilla on unelma.

Tie, joka kulkisi mantereilta toiselle: Lontoosta Venäjän kautta USA:n Alaskaan ja aina New Yorkiin asti.

”Tämä on valtioiden ja sivilisaatioiden välinen projekti”, Jakunin sanoi The Siberian Timesin mukaan.

Projektin nimi on Trans-Eurasian Belt Development. Ideana on, että Siperian halki tällä hetkellä kulkevan junaradan ohelle on saatava valtatie. Lisäksi alueelle olisi saatava uusi rautatieverkosto sekä kaasu- ja öljyputkia.

Jakunin ehdotti tällaista valtatietä Moskovassa Venäjän tiedeakatemian tapaamisessa.

Tie kulkisi koko Venäjän halki ja yhdistyisi Euroopassa ja Aasiassa jo oleviin tieverkkoihin. Venäjän halki kulkeva tie olisi noin 10 000 kilometriä pitkä.

USA:n Alaskaan tie yhdistyisi Jakuninin mukaan Itä-Siperiasta.

Sellainen ongelma suunnitelmassa on, että Alaskan ja Siperian välissä on meri. Tähän asiaan Jakunin ei kertonut ratkaisua.

Lyhimmillään merimatkaa kertyisi noin 88 kilometriä, joka pitäisi taittaa lautalla. Toki jos rahaa piisaa, autoiluhenkeen sopisi, että myös vesi ylitettäisiin (tai alitettaisiin) sillan tai tunnelin avulla auton ratissa.

CNN on laskenut, että teoreettinen ajomatka tälle mantereidenväliselle retkelle Lontoosta Venäjän halki Alaskaan olisi 12 978 kilometriä.

Jos haluaisi jatkaa siitä Yhdysvaltain halki, tämänkin valtion pitäisi osallistua Venäjän kanssa tieprojektiin.

Tie menisi todennäköisimmin Siperiasta Alaskaan suurin piirtein alaskalaisen Nome-kaupungin kohdalta. Nomesta ei ole tieverkkoa muualle Yhdisvaltoihin. USA:n pitäisi rakentaa noin 836 kilometriä tietä Nomesta Fairbanksiin, josta pääsisi koko maan kattavalle tieverkolle.

Jos tämä tie rakennettaisiin, kokonaisuudessaan roadtripille Lontoosta Venäjän kautta Alaskaan ja siitä New Yorkiin tulisi 20 777 kilometriä. Matkalla tulisi bensakuluja karkeasti arvioiden noin 3 720 euroa.

Jos pätkän taas ajaisi tällä hetkellä parhaan toimintasäteen tarjoavalla sähköauto Teslalla, se pitäisi ladata parhaassakin tapauksessa yli 40 kertaa.

Mitä tällainen tie sitten maksaisi?

Sitä Jakunin ei ole kertonut. CNN:n mukaan hinta olisi ”biljoonia dollareita”. Jakuninin mukaan tiestä saataisiin kuitenkin massiiviset tulot, jotka kattaisivat rakennuskustannukset. Näitä laskelmia ei kuitenkaan kukaan ole esittänyt.

CNN:n mukaan Jakuninia on kuvailtu presidentti Vladimir Putinin läheiseksi ystäväksi. Putin on useiden tutkimusten mukaan yksi maailman rikkaimmista miehistä.

Ehkä hän vippaisi vanhalle kaverille hieman urakointirahaa?