Featured Post

”Torilla tavataan!” – Helsingin fanikatsomoissa hurrattiin Saara

Monimetrisen valkokankaan keskellä Saara Aallon mekko kimmelsi kuten kangasta reunustavat oluttuoppimainokset sporttibaarissa. Helsingissä lukuisat baarit järjestävät fanikatsomoita X Factor Britannian -finaaliesityksille. Sports Academy Helsingissä viitisenkymmentä kannattajaa hurrasi Aallon...

Read More

uudenlaiset autonjouset 40 prosenttia kevyemmät kuin teräsjouset

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-07-2014

0

Audi vahvistaa asemaansa kevytrakenneteknologian edelläkävijänä. Uusimpana innovaationa lanseerataan syksyllä 2014 lasikuituvahvistetusta polymeeristä (GFRP) valmistetut ja epoksihartsilla kyllästetyt kevytjouset.

Uusi GFRP-kevytjousi painaa vain noin 1,6 kg, kun samoilla ominaisuuksilla toteutettu teräsjousi painaa lähes 2,7 kg; uudet kevytjouset ovat siis teräsjousia jopa 40 % kevyemmät ja painonsäästöä kertyy yli neljä kiloa, josta puolet on jousittamatonta massaa.

Myös ulkonäöltään uudet jouset ovat erilaiset kuin teräsjouset – uudet kevytjouset ovat vaaleanvihreät, paksummat ja hiukan leveämmät.

”GFRP-kevytjousiteknologialla teemme ajamisesta tarkempaa ja mukavampaa”, kertoo Audin kehitysjohtaja tohtori Ulrich Hackenberg. Tästä uudesta materiaalista valmistetuilla jousilla on erinomaiset ominaisuudet. Ne eivät ruostu eivätkä ole alttiita kiveniskuille tai pesukemikaaleille. Uusien kevytjousien tuotanto vaatii myös vähemmän energiaa kuin teräsjousien valmistus.

www.audi.fi

 

 

Tilaa Autotodayn ilmainen uutiskirje tästä. 

nissanin turvateknologia palkittiin

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 30-07-2014

0

Safety Shield -teknologioiden antama kattava turva teki vaikutuksen Britannian suurimman autolehden tuomaristoon ja he kiittelivät tapaa, jolla Nissan on tuonut premiumluokan autojen turvallisuusstandardeja massamarkkinoille.

Nissanin Safety Shield -järjestelmän saa Nissan Noteen, Jukeen, Qashqaihin, X-Trailiin ja tulevaan Pulsariin. Sen sisältämät seitsemän teknologiaa estävät auto-onnettomuuksia ja suojelevat massamarkkina-autojen käyttäjiä.

Nämä edistyneet teknologiat ovat: kuljettajan vireystilan valvonta, liikennemerkkien havainnointi, peräänajovaroitin automaattisella hätäjarrutustoiminnolla, kaistavahti, kuolleen kulman varoitusjärjestelmä, liikkuvien kohteiden tunnistus ja automaattinen ajovalojen säätöjärjestelmä.

Lontoon Connaught Roomsissa pidetyssä seremoniassa palkinnot luovutti Auto Express -lehden päätoimittaja Steve Fowler, joka sanoi: ”Nissanin Safety Shield -teknologiat tuovat varmuutta uuden auton ostajille. Ominaisuudet, jotka olivat aikaisemmin saatavilla vain premiumluokan autoihin, on nyt tuotu älykkäällä tavalla edullisemman luokan autoihin.”

Safety Shieldin ykköspalkinnon lisäksi upouusi Nissan Qashqai sai kehuja yleisestä laadukkuudestaan ja pitkästä listasta edistynyttä teknologiaa ja turvallisuusominaisuuksia sekä Best Crossover -kunniamaininnan.

www.facebook.com/NissanSuomi,

twitter.com/NissanSuomi

 

Tilaa Autotodayn ilmainen uutiskirje tästä.

tästä autosta pyydetään 47,6 miljoonaa euroa!

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 30-07-2014

0

Saksalaisessa verkkokaupassa mobile.de on myynnissä vuoden 1962 oleva Ferrari 250 GTO. Myyjä pyytää siitä 40 miljoonaa euroa. Verojen kanssa kokonaishinnaksi tulee 47,6 miljoonaa euroa.

Näitä autoja on aikoinaan valmistettu vain 39 kappaletta.

Tällainen on myynti-ilmoitus.

Tällainen on myynti-ilmoitus.

 

Autolla on ajettu vain 15 000 kilometriä. Kolmen litran moottorissa on 300 hevosvoimaa.

Ferrari 250 GTO on hyvin suosittu keräilijöiden joukoissa. Sen takia ehkä hintapyyntö on tätä luokkaa. Lopullinen kauppahinta ei ehkä koskaan kerrota julkisuuteen.

 

Tilaa Autotodayn ilmainen uutiskirje tästä.

Uusi toimitusjohtaja haluaa palauttaa kunnian Ladalle – Suomen kautta

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 30-07-2014

0

Lada haluaa levittäytyä länteen. Uudet Lada-mallit tulevat mahdollisesti myös Suomeen.

Bo Anderssonilla on hankala tehtävä.

”Haluan palauttaa kunnian Ladalle”, hän kertoo autonews.com-sivuston haastattelussa.

Andersson on Ladoja valmistavan AvtoVaz-yhtiön ensimmäinen toimitusjohtaja, joka ei ole venäläinen.

Lada pyrkii tekemään nyt entistä laadukkaampia autoja, Andersson sanoo. Lada kehittelee myös uusia automalleja, jota sopisivat tämän päivän autotrendeihin. Konseptimalli XRay olisi Ladan oma katumaasturi. Katumaasturit ovat maailmanlaajuisesti suuressa suosiossa autoteollisuudessa. Lisäksi Lada suunnittelee niin sanotun pikkukatumaasturin eli cross-over-mallin lanseeraamista. Myös tämä korimalli on erittäin suosittu, jopa pakollinen, jos haluaa pärjätä nykyajan autoteollisuuden kilpailussa.

”Jos jollakulla valmistajalla ei ole nyt cross-over-mallia, se on kyllä pulassa”, sanoo Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio HS:lle.

Ladan suurimmat markkinat ovat Venäjällä. Lisäksi Lada on keskittynyt viemään autoja Kazakstaniin, Azerbaidzhaniin, Valko-Venäjälle ja Ukrainaan.

Eurooppa ja etenkin Saksa kiinnostavat, mutta vielä Ladalla ei Anderssonin mukaan ole oikeanlaisia tuotteita Euroopan suurimmille markkina-alueille. Lähitulevaisuudessa Lada ei myöskään ole laajentamassa nopeasti kasvaville Kiinan, Intian ja Brasilian markkinoille.

Suomeen Lada saattaa sen sijaan tulla piakkoin.

Ruotsalainen Lada Skandinavien AB aloittaa viiden Lada-mallin maahantuonnin Ruotsissa, kertoo Ilta-Sanomat.

Kyseessä on ensimmäinen kerta kolmeenkymmeneen vuoteen, kun virallinen maahantuoja alkaa tuoda Ladaa Ruotsiin. Lada Skandinavien AB on luvannut, että se levittää tuontia myös muihin pohjoismaihin eli myös Suomeen.

Ladalla on ollut pitkään maine pelkistettynä ja vaatimattomana autona. Toimitusjohtaja Bo Andersson tietää tämän, mutta ei anna sen häiritä suuria suunnitelmiaan. Näin hän maalailee kuvaa tulevaisuuden Ladan omistajasta.

”On odotettavaa, että ihmiset sanovat: ’joo, se on vain Lada’. Mutta heidän tulisi olla siitä samalla erittäin ylpeitä”, Andersson sanoo.

volvolta kaksi uutta automaattista turvallisuusominaisuutta

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 29-07-2014

0

Nämä ratkaisut muodostavat osan monipuolisesta turvallisuuskokonaisuudesta, joka tekee täysin uudesta XC90:stä yhden kaikkien aikojen turvallisimmista autoista.

Ensimmäinen innovaatio: ulosajosuoja

Maantieltä ulosajo on yleinen onnettomuustyyppi, joka voi aiheutua monista eri syistä, kuten kuljettajan väsymyksestä, keskittymiskyvyn häiriintymisestä tai huonosta säästä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa puolet liikennekuolemista aiheutuu ulosajo-onnettomuuksista, kun Ruotsissa taas yhden auton onnettomuudet kattavat kolmanneksen kaikista kuolemaan tai vakavaan loukkaantumiseen johtaneista henkilöauto-onnettomuuksista.

Volvo on erittäin huolestunut näistä tilastoista. Vaikka autojen kyvyille hallita ulosajo-onnettomuuksia ei ole tällä hetkellä virallisia säädöksiä tai mittauksia, yhtiö on päättänyt kehittää tekniikan, joka suojaa autossa olijoita, jos tällainen tilanne syntyy.

Volvo kehitti näitä tilanteita varten nk. turvallisen sijoitustekniikan. Sen avulla täysin uusi XC90 tunnistaa uhkaavan ulosajotilanteen tapahtumat ja kiristää etuturvavöitä, jotta autossa olijat pysyvät paikoillaan. Vöitä kiristetään niin kauan, kun auto on liikkeessä.

Selkärankavammojen torjumiseksi istuimen ja istuinrungon väliset energiaa sitovat toiminnot pehmentävät pystyvoimia, jotka syntyvät, kun auto ajautuu rajusti maastoon. Ratkaisu pystyy vähentämään voimia jopa kolmanneksen. Tämä auttaa estämään vakavia selkärankavammoja, jotka ovat usein syntyviä seurauksia tällaisissa tilanteissa.

XC90 sisältää myös tekniikoita, jotka auttavat kuljettajaa välttämään tieltä ulosajoja:

Kaista-apu käyttää ylimääräistä ohjauspyörän vastetta, jos auto on poistumassa kaistalta tahattomasti. Vakiona oleva Driver Alert Control -hälytys puolestaan havaitsee kuljettajan väsymyksen tai keskittymisen herpaantumisen ja varoittaa siitä. Järjestelmässä on jopa lepopaikan opastustoiminto, joka neuvoo kuljettajan lähimmälle lepopaikalle.

Toinen innovaatio: automaattijarrutus risteyksissä

XC90 on maailman ensimmäinen auto, joka käyttää automaattijarrutustekniikkaa, jos kuljettaja kääntää vastaan tulevan auton eteen. Tämä on yleinen tilanne vilkkaissa kaupunkiristeyksissä sekä valtateillä, joilla nopeudet ovat suuremmat. Täysin uusi Volvo XC90 tunnistaa mahdollisen vaaratilanteen ja jarruttaa automaattisesti välttääkseen onnettomuuden tai vähentääkseen törmäyksen seurauksia.

Laaja valikoima turvallisuusominaisuuksia

Täysin uuteen XC90-malliin on saatavilla laaja valikoima myös muita turvallisuusratkaisuja:

Törmäyssuoja peräänajotilanteessa

Tutkat havaitsevat, jos peräänajon vaara on välitön, ja turvavöitä kiristetään etukäteen, jotta ne pitävät autossa olijat hyvässä asennossa. Valot alkavat vilkkua varoittaakseen takana tulevaa kuljettajaa, ja jarrut aktivoituvat.

Yhdessä Volvon uuden istuinmuotoilun kanssa, joka integroi uuden sukupolven mullistavan WHIPS-suojajärjestelmän, tämä uusi suojatoiminto auttaa vähentämään niskan retkahdusvammoja.

Mullistava kallistuksenesto ja -suoja

Täysin uudessa XC90-mallissa on vakiona uusin RSC-kallistuksenestojärjestelmä. Järjestelmä käyttää kehittyneitä antureita ja laskee auton kaatumisriskin. Jos riski arvioidaan suureksi, moottorin vääntöä rajoitetaan ja yhtä tai useampaa pyörää jarrutetaan kallistuksen torjumiseksi.

Jos kaatumista ei voi estää, IC-turvaverhot aktivoituvat. Ne kattavat kaikki kolme istuinriviä pidemmän aikaa ja auttavat torjumaan päävammoja.

Jokaisella seitsemällä paikalla on pyrotekniset turvavöiden esikiristimet, jotka aktivoituvat kaatumistilanteessa.

City Safety

City Safety on kattotermi Volvon kaikille automaattijarrutustoiminnoille – jotka ovat vakiona täysin uudessa XC90:ssä.

Uuden törmäyksenestojärjestelmän tarkoituksena on auttaa kuljettajaa, jos vaarana on yhteentörmäys toisen auton, jalankulkijan tai pyöräilijän kanssa. Tekniikka käyttää intuitiivista varoitusstrategiaa ja jarrutukijärjestelmää. Jos törmäys on lähes väistämätön, järjestelmä jarruttaa automaattisesti, jos kuljettaja ei reagoi vallitsevaan uhkatilanteeseen.

Laajennettu liikennemerkkien tunnistus

XC90 on markkinoiden ensimmäinen auto, jossa on vakiona liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä. Sitä on kehitetty edelleen, ja se näyttää nyt laajemman valikoiman liikennemerkkejä digitaalinäytössä kuljettajan edessä.

Paljastaa kuolleet kulmat

Kuollutta kulmaa tarkkaileva BLIS-järjestelmä kertoo, jos kuolleissa kulmissa on toisia ajoneuvoja. Se varoittaa kuljettajaa myös takaa nopeasti lähestyvistä ajoneuvoista.

Jonoaputoiminto

Jonoaputoiminto mahdollistaa turvallisen ja mukavan ajamisen seuraamalla edessä kulkevaa ajoneuvoa hitaasti etenevissä jonoissa. Kiihdytystä, jarrutusta ja ohjaamista säädetään automaattisesti.

Vahvempi joka osa-alueella

Jotta autossa olijat pysyisivät turvassa kolaritilanteessa, täysin uudesta XC90:stä on kirjaimellisesti tehty entistä vahvempi ajoneuvo. Tämä on saavutettu käyttämällä laajemmin kuumamuovattua booriterästä, joka on vahvinta autoteollisuuden käyttämää terästä.

Kuljettajan ja matkustajien ympärillä oleva turvakehikko on valmistettu kuumamuovatusta booriteräksestä, ja se on suunniteltu tarjoamaan parasta mahdollista suojaa kaikissa onnettomuustyypeissä. Kuumamuovattu teräs käsittää noin 40 prosenttia korin kokonaispainosta.

 

Visio 2020

Volvon visiona on suunnitella autoja, jotka eivät joudu onnettomuuksiin. Lyhyellä aikavälillä tavoitteena on, että vuoden 2020 jälkeen kukaan ei menehdy tai loukkaannu vakavasti uudessa Volvo-autossa. Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi, että noin 1,2 miljoonaa ihmistä menehtyy ja yli 50 miljoonaa loukkaantuu liikenneonnettomuuksissa joka vuosi. Näiden lukujen odotetaan nousevan nopeasti, jos toimenpiteisiin ei ryhdytä. Volvo on päättänyt ottaa johtavan aseman käyttämällä visiota liikenteestä ilman onnettomuuksia ohjenuoranaan.

Volvon liikenneonnettomuuksien tutkimustyöryhmä on tutkinut onnettomuuksia vuodesta 1970 lähtien. Nykypäivänä sen onnettomuustietokanta sisältää tietoja noin 43 400 onnettomuudesta.

Käyttämällä tutkimuksessa tietoja tosielämän liikennetilanteista Volvo on oppinut suunnittelemaan autoja, jotka tarjoavat erittäin hyvää suojaa yhteentörmäyksissä. Yhtiö pitää tätä erittäin tärkeänä perustana laadittaessa huipputeknisiä ratkaisuja, jotka voivat auttaa välttämään onnettomuuksia kokonaan. Jotta tästä voitaisiin ottaa askel eteenpäin, liikenneonnettomuuksien tutkimustyöryhmä tutkii kolariautoja, ajotilanteita ja kuljettajien käyttäytymistä oppiakseen lisää tapahtumista, jotka voivat johtaa vaarallisiin liikennetilanteisiin.

 

 

Tilaa Autotodayn ilmainen uutiskirje tästä.

mersun c-farkku maksaa vajaat 43 000 euroa

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 28-07-2014

0

Akseliväli on nyt 2840 millimetriä (+80 mm), pituus 4702 mm (+96 mm) ja leveys 1810 mm (+40 mm). Takamatkustajien jalkatilat ovat näin 45 mm aikaisempaa suuremmat. Tavaratila on perusmuodossaan 490 litran (+5 l) suuruinen, mutta vetää enimmillään jopa 1510 litraa (+10 l).

Matkustamon muunneltavuus ja käytännöllisyys on lisääntynyt merkittävästi. Takaistuinten selkänojat taittuvat nyt suhteessa 40:20:40 entisen 60:40-jaon sijaan. Autoon saadaan näin erilaisia istuinratkaisuja 2-paikkaisesta aina 5-paikkaiseen versioon saakka. Takaistuinten selkänojat taittuvat sähköisesti alas napin painalluksella. Lisävarusteena on tarjolla automaattinen Easy Pack –takaluukku, johon saa myös hands free –toiminnon.

Moottorit: Jopa 20 prosentin säästöt kulutuksessa, tulossa myös hybridiratkaisuja

C-sarjan farmarin moottorit kuluttavat jopa 20 prosenttia vähemmän polttoainetta kuin ennen. Eco start/stop-toiminto on vakiovaruste. Nelisylinteristen dieselmoottorien teho vaihtelee 85–150 kW:n (115–204 hv) välillä. BlueTEC-mallit on varustettu SCR-katalysaattoriteknologialla. Bensiinimoottoreita on niin ikään neljä, joista kolme on neli- ja yksi kuusisylinterinen BlueDirect-voimanlähde. Tehot vaihtelevat 115–245 kW:n (156–333 hv) välillä.

C-farmariin on tarjolla jatkossa myös hybridiratkaisuja. C 300 BlueTEC Hybrid yhdistää nelisylinterisen diesel- ja kompaktin sähkömoottorin, jotka yhdessä tarjoavat 150 + 20 kW:n (204 + 27 hv) tehon. Kulutus jää kuitenkin vain 3,8 litraan/100 km ja CO2-päästöt 99 grammaan/km. Toinen hybridivaihtoehto on plug-in-malli C 350 Hybrid, jossa tehoa on tarjolla 150 + 50 kW.

C-sarjan farmarissa vakiovarusteena on teräsjousitus, jonka vaihtoehtona on Airmatic-ilmajousitus etu- ja taka-akselille. Tällöin kuljettajan käytössä on neljä vaimennustasoa: Comfort, ECO, Sport sekä Sport Plus. Airmaticin ominaisuuksiin kuuluu myös alustan automaattinen tasonsäästö auton painon ja matkustajamäärän mukaan sekä alustan madallus moottoritienopeuksissa.

 

Mersun C-farkku maksaa vajaat 43 000 euroa

Rakenne: lähes puolet korirakenteista alumiinia, 65 kilon painonsäästö

49 prosenttia uuden C-sarjan farmarin korista on valmistettu alumiinikomponenteista. Tämä on vähentänyt auton painoa 65 kiloa. Alumiini-hybridirakenteiden hyödyntäminen on merkinnyt haastetta liitosteknologialle, koska terästä ja alumiinia ei voi hitsata yhteen. Mercedes-Benz hyödyntääkin – ensimmäisenä autonvalmistajana maailmassa – ImpAcT-teknologiaa, jossa osat liitetään toisiinsa ruiskutusteknologialla. Näin saadaan aikaan äärimmäisen lujia ja kevyitä rakenteita. Korin osat liitetään lopuksi toisiinsa servopuristimilla. Teräs- ja alumiiniosien kiinnityksissä hyödynnetään lisäksi itse porautuvia ja kiertyviä niittejä sekä ruuveja.

Koko autontuotannon energiankulutus valmistuvaa ajoneuvoa kohti on vähentynyt yli 30 prosenttia edellisen C-farmarin tuotantoon verrattuna. Suurin tekijä tämän saavutuksen takana on äärimmilleen optimoitu korinmaalausteknologia. Auton katto puolestaan kiinnitetään muuhun koriin nyt ensimmäistä kertaa itse kokoonpanolinjalla.

Varustelu: kaksi keulailmettä, modernit avustus- ja hallintajärjestelmät

Uuteen C-sarjan farmariin on saatavana kaksi vaihtoehtoista keulailmettä: urheilullinen etusäleikkö sekä Exclusive Line –varustetason mukainen etusäleikkö, jolloin Mercedes-tähti on nostettu ylös keulalle. Matkustamon laatu- ja viimeistelytaso ovat tuttuja jo C-sarjan sedanista. Kojelaudan materiaaleina käytetään aitoa puuta, metallia ja nahkaa, jotka luovat autolle sen tyypillisen dynaamisen modernin ja urheilullisen ilmeen. Kaikkiin varustetasoihin kuuluu 3-puolainen ohjauspyörä, joka on varustettu 12 toimintopainikkeella.

Keskelle kojelautaa on sijoitettu monitoiminäyttö, jonka halkaisija varustetasosta riippuen on joko 7 tai 8,4 tuumaa (17,7 tai 21,3 cm). Keskikonsolista löytyy kätevä tietokoneista tuttu touchpad-kosketuslevy, jota käytetään kirjain- ja numeromerkkien kirjoittamiseen ja auton infotainment-järjestelmän valikkojen ohjaamiseen.

C-sarjassa on myös HUD- eli head-up-display-näyttö, jonka koko on 21 x 7 senttiä. Virtuaalinen, 480 x 240 pixelin tarkkuudella näkyvä kuva muodostuu noin kahden metrin päähän kuljettajan eteen. HUD-kuvassa näkyvät auton nopeus, voimassa oleva nopeusrajoitus, navigointiohjeet sekä auton avustinjärjestelmien välittämät viestit.

Mercedes-Benz esittelee Euroopassa C-sarjan farmarin ja aikaisemmin CLS:n yhteydessä uuden Mercedes connect me –palvelupaketin. Tätä varten autoon on asennettu valmiiksi toimintomoduuli ja SIM-kortti. Yhteyden kautta tarjolla ovat auton hätäpuheluvalmius sekä huolto- ja matkan keskeytyspalvelut. Vakiovarusteisiin kuuluvat Attention Assist –vireystila-avustin sekä Collision Prevention Assist Plus –törmäyksenestoavustin.

Suomi: C-farmarin myyntihinnat alkavat 42 787 eurosta

C-sarjan farmarin aloitushinta Suomessa on 42 787 euroa (C 180 T). C 200 T –malli maksaa 44 934 euroa.

C-sarjan farmari saapuu Suomen markkinoille syyskuussa.

 

 

Tilaa Autotodayn ilmainen uutiskirje tästä.

Autoilijat hurraavat ja virkamiehet epäilevät etanolin ympäristöhyötyjä

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 28-07-2014

0

Tuomo Isokivijärvi esitteli Audiin asennetun FlexFuels-muuntosarjan toimintaa.

Vain runsas euro litralta

 E85-etanolia saa useilta huoltoasemilta. Se maksaa noin 1,1 euroa litra. Perusbensa, 95E, maksaa noin 1,6 euroa.

 Etanolia kuluu enemmän kuin bensaa, mutta se on niin paljon halvempaa, että ajo sillä on silti halvempaa.

 Moni automerkki tarjoaa flexifuel-malleja, joissa voi käyttää molempia polttoaineita, mutta ne eivät ole kovin suosittuja Suomessa. Ruotsissa niitä on jo noin 200 000.

Teollisuushallissa Pirkkalassa lasketaan Volvon konepelti kiinni, kun asennustyö on tehty. Ylöjärveläisen Olavi Kuosmasen Volvo V70:ssä on nyt pieni alumiinikuorinen laite, jolla auto muuttuu: sen voi tankata bensalla kuten ennenkin tai E85-polttoaineella eli etanolilla.

Se on bensaa paljon halvempaa, runsaan euron litra.

Volvosta tuli hetkessä flexifuel-Volvo. Sama temppu voitaisiin tehdä noin 700 000 suomalaiseen bensiinillä käyvään autoon.

”Jos ajaa 20 000 kilometriä vuodessa, säästö on 600 euroa”, Kuosmanen laskee. Laite ja asennus maksavat noin 450 euroa, joten investointi maksaa itsensä takaisin alle vuodessa.

Eikä siinä kaikki. Kuosmasen mukaan 2,5-litraisen turbokoneen 200 hevosvoimaan tulee 30 hevosvoiman lisäys.

”Luulisi, että eduskuntaa ja päättäjiä kiinnostaisi myös tuontipolttoaineen korvaaminen kotimaisella, jätteitä hyödyntävällä polttoaineella”, hän pohtii.

Se tarkoittaa suomalaisen ST1-energiayhtiön kehittämää RE85-bioetanolia, jota valmistetaan jätteistä. Turbo-Volvo siis kulkee nyt tavallaan myös kotimaisilla jätteillä.

Kuosmanen on kuitenkin vasta pioneeri, kuten ne runsaat parisataa muutakin, jotka ovat asennuttaneet autoonsa pirkkalalaisen Steponetechin valmistaman muutossarjan, sekä ne, jotka ovat asennuttaneet autoonsa ulkomailla valmistetun vastaavan laitteen. Tarkkoja lukuja ei löydy edes Trafista, mutta ilmeisesti liikutaan vain sadoissa.

Voisi kuvitella, että muitakin autoilijoita kiinnostaisi muutossarjan asentaminen, kun tarjolla näyttäisi olevan halvempia ja vähäpäästöisempiä kilometrejä.

Trafissa ei olla ilmiöstä yhtä innoissaan, koska sen mielestä asiassa on myös haittapuolensa.

Volvo sai pienen lisälaitteen konehuoneeseen Pirkkalassa. Volvon omistaja Olavi Kuosmanen laskee säästävänsä useita satasia vuodessa, kun Volvon voi nyt tankata myös halvemmalla etanolilla.

”Lähtökohtaisesti muutossarjat eivät vähennä päästöjä vaan lisäävät. Kun lähdetään häiritsemään auton alkuperäistä moottoriohjausta tai kun sinne tulee muuta tavaraa mukaan, moottori ei kaikissa oloissa toimi kuten tehdas on suunnitellut. Sellaisissa oloissa päästöt kasvavat merkittävästi”, sanoo Otto Lahti, Trafin liikennekelpoisuusyksikön päällikkö.

Muutossarja lupaa fossiilisten hiilidioksidipäästöjen alentuvan, jopa paljon, mutta Lahden mukaan ongelmia aiheuttavat muut päästöt.

”Moottorista tulee monenlaisia päästöjä. Ne voi jakaa karkeasti. On hiilidioksidipäästöt, ja sitten on haitallisia lähipäästöjä, puhutaan typen oksideista ja palamattomista hiilivedyistä ynnä muista, jotka vaikuttavat erityisesti kaupunki-ilmaan”, Lahti sanoo.

”Etenkin kylmäkäynnistyksissä päästöt kasvavat merkittävästi, koska etanoli ei ole niin syttymisherkkää kuin bensa.”

Omaan autoonsa Lahti ei siis sarjaa asennuttaisi?

”En lähtisi spekuloimaan. Yleinen kanta on, että sarjat kyllä toimivat, mutta on havaittu sekalaisia kylmäkäynnistysongelmia ja pidemmässä käytössä moottorin kulumisongelmia.”

Pirkkalaisen Steponetechin puhemies Tuomo Isokivijärvi sanoo, että laite vähentää fossiilisia hiilidioksidipäästöjä jopa 80 prosenttia. Hänen mukaansa kärpäsestä tehdään härkänen, kun viranomainen vetoaa muihin kuin hiilidioksidipäästöihin. Hyödyt ovat haittoja suuremmat, sillä kylmäkäynnistyksistä koituu pieni osa kaikista päästöistä.

”Kyse on siitä, että 99 prosenttia matkasta tulee 80 prosenttia pienemmät fossiiliset hiilidioksidipäästöt. Jos prosentin verran tulee vähän enemmän esimerkiksi typen oksideja, kumpi on suurempi paha?”

Jukka Harju HS
Tampere

halvin smart maksaa nyt 3 250 euroa

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 26-07-2014

0

Ympäristöystävällisessä Smart ebikessa yhdistyvät polkupyörälle poikkeuksellisen korkea viimeistelyn taso, kaupunkikäyttöön sopivat vakio- ja lisäominaisuudet sekä sähköiseen ajamiseen liittyvän huipputeknologian hyödyntäminen. Esimerkiksi 423 watin litium-ioniakku on integroitu osaksi pyörän runkoa, mikä virtaviivaistaa ebiken ulkonäköä ja pienentää ilmanvastusta.

Uusimpina ominaisuuksina ebikeen on lisätty joustava etuhaarukka (lisävaruste), Smart ebike –sovellus älypuhelimelle, tavarateline lukittavilla sivulaukuilla, älypuhelimen teline sekä pyöräilijän ajomukavuutta lisäävät korkeat käsikahvat ja geelitäytteinen satula. RockShox-etujoustohaarukan liikkumavara ilmanpaineella on 100 milliä, mikä parantaa pyörän käyttäytymistä ja ajotuntumaa vaihtelevassa maastossa. Haarukka voidaan lukita ajajalle parhaiten sopivalle korkeudelle tai paikoilleen helpottamaan esimerkiksi ylämäkiajoa.

Smart ebiken sähkömoottori kolminkertaistaa poljintehon

Smart ebiken akun voi ladata sen ollessa kiinni pyörässä, mutta sen voi myös irrottaa ja ottaa mukaan kotiin tai vaikkapa toimistoon. Akku painaa 3,3 kiloa, ja sen lataaminen täyteen normaalista pistorasiasta kestää noin viisi tuntia. Lataus riittää 100 kilometrin ajomatkaan riippuen siitä, kuinka paljon sähkövoimaa pyöräilijä käyttää poljintehonsa lisäämiseen.

Sähköä saadaan akkuun talteen myös regeneroivalla jarrutuksella: etupyörän jarrukahvaa puristamalla moottori kytkeytyy pois päältä, ja akkuun latautuu pyörän jarrutus- ja hidastusenergiaa. Pyörässä käytetään hydraulisia Magura MT4 –levyjarruja. Jarrulevyjen halkaisija on 180 milliä.

Sähkömoottori saa lain mukaan tehostaa ajamista 25 kilometrin tuntinopeuteen saakka. ebiken kolme vaihdetta ovat käytettävissä myös silloin, jos sähköavusteisuutta ei haluta hyödyntää tai akku on tyhjä. 250 watin tehoinen sähkömoottori on sijoitettu metallikoteloon takapyörän keskiöön. Sen tehoa voidaan säädellä neliportaisesti siten, että 4-tasolla moottori jopa kolminkertaistaa poljintehon.

Voimanvälityksestä polkimista takapyörään huolehtii 118-hampainen hiilikuituketju. Toisin kuin perinteinen teräsketju hiilikuitumateriaali on täysin huolto- ja voiteluvapaa ja kestää jopa kaksi kertaa teräsketjua kauemmin. Ketju painaa ainoastaan 80 grammaa.

Smart ebike.

Smart ebike.

Älypuhelin osaksi pyöräilyä USB-portin avulla

Smart ebiken vakiovarusteisiin kuuluu USB-portti. Sen kautta voidaan ladata ja käyttää ulkoisia lisälaitteita tai älypuhelimia kuten iPhonea pyöräilynkin aikana. Smart ebiken oma app-sovellus käyttää iPhonea pyörän ajotietokoneena, josta voidaan seurata ajonopeutta, keskinopeutta, ajoaikaa, ajettuja kilometrejä ja reitin korkeuseroja.

Ajomatkat voi myös tallentaa ja jakaa ystävien kanssa Twitterissä ja Facebookissa. Applen iPhoneen liitettävän Wahoo-sykeanturin avulla käyttömahdollisuudet laajenevat entisestään, sillä tällöin puhelin ilmoittaa myös kulutetut kalorit ja sydämen lyöntitiheyden.

Pyörään on saatavilla myös erillinen puhelinteline. Se sopii kaikille puhelimille, joiden näytön koko on 3,5–4,3 tuumaa. Telineen voi taittaa ja puhelinta käyttää joko vaaka- tai pystyasennossa.

Smart ebiken hinta Suomessa on 3 250 euroa. Pyörää myyvät Electrobike -verkosto, joka on erikoistunut sähköpyörien myyntiin ja huoltoon. Pyörällä on kahden vuoden takuu.

Pyörän voi myös tilata Veho Autotalojen kautta. Värivaihtoehdot ovat kristallinvalkoinen–vihreä ja tumman mattaharmaa­–oranssi.

http://www.electrobike.fi

Smart ebiken mitat ja painot:

Paino: 26,1 kg

Kantavuus: 114 kg (sis. matkatavarat)

Pituus/leveys/korkeus: 1735/755/990 mm

Renkaat: Continental EcoContact Plus 26 x 1.75

Runko: alumiinia, koko M

 

 

Tilaa Autotodayn ilmainen uutiskirje tästä.

Audi-kuski maksaa lisävarusteista jopa puolet enemmän

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 26-07-2014

0

Samaa lisävarustetta kaupataan eri hinnoilla. Kalliiden automerkkien omistajilta voi pyytää samasta tavarasta enemmän rahaa.

Auton ostaja saattaa ähkäistä pariinkin kertaan valitessaan uuteen kiesiinsä lisävarusteita.

Hinnat ovat usein kalliita ja vaihtelevat hurjasti eri automerkkien välillä.

Esimerkiksi VW-konsernin autojen tehdaslisävarusteissa on suuria eroja eri merkkien välillä, vaikka konsernin autoissa käytetään samoja lisävarusteita.

Audi A3:n bisnesmallin mukautuva vakionopeudensäädin maksaa 840 euroa. Autovero nostaa lopullisen hinnan 975–1 113 euroon.

Saman konsernin ja saman kokoluokan Seat Leonissa mukautuva vakionopeudensäädin maksaa vain 670 euroa, autoveroineen 800–900 euroa.

Seatiin siis saa vakionopeudensäätimen noin 20 prosenttia halvemmalla.

Audin tuoteryhmäpäällikkö Vesa Rinne vahvistaa, että kyseessä on sama tuote.

”Meidän A3:n mukautuva vakionopeudensäädin on pitkälti sama kuin Seatilla”, hän sanoo.

Mukautuvassa vakionopeudensäätimessä on yksi tutka-anturi, joka vertaa auton etäisyyttä edessä olevaan autoon ja pitää eron koko ajan samana. Miksi tuote maksaa enemmän Audissa kuin Seatissa?

”Kaikki alkaa uskottavan brändin rakentamisesta, johon liittyy meidän kohdallamme laadukas, suorituskykyinen ja tyylikäs auto. Silloin tuote kestää korkeamman hinnan”, Rinne muotoilee.

Audin lisävarusteet maksavat siis enemmän, koska brändiautojen ostajilta voi pyytää samasta tuotteesta enemmän rahaa.

”Audi tarjoaa myös enemmän varustevaihtoehtoja”, Rinne lisää. Isomman valikoiman ylläpito on vähän kalliimpaa.

Hintaeroja löytyy usein myös saman automerkin eri mallien välillä, vaikka kyseessä olisi lähes sama lisävaruste.

Jos ostaa vakionopeudensäätimen Audin kaupunkimaasturiin Q5:een, saa maksaa noin puolet enemmän Audin A3:een verrattuna, vaikka tekninen toteutus on melkein sama.

”A3:n vakionopeudensäädin on uudempi tuote kuin Q5:n vakionopeudensäädin, ja siinä on päästy hyödyntämään konsernin synergiaetuja”, Rinne selittää poikkeuksellisen suuren hintaeron syitä. Nykyään VW-konserni valmistaa samoja lisävarusteita joihinkin halvempiin malleihin, kun aiemmin jokaiselle merkille valmistettiin lisävarusteet erikseen.

Vuodesta 2008 valmistettuun Q5:een tarvitaan omat varusteet, kun viime vuonna myyntiin tulleisiin A3:n kolmannen sukupolven malleihin voidaan käyttää samoja lisävarusteita kuin konsernin muihinkin autoihin.

Joillain merkeillä lisävarusteita käytetään ”sisäänheittotuotteina”. Ostaja vertailee autojen lisävarusteiden hintoja ja päätyy merkkiin, johon lisävarusteet saa halvalla.

Katumaasturiluokassa myytävään Ford Kugaan saa esimerkiksi pysäköintijärjestelmän autoveroineen noin 500 eurolla. Sillä hinnalla auto taskuparkkeeraa itsensä, ja kuljettajan tarvitsee vain painaa kaasua ja jarrua.

Sama järjestelmä Kugaa vastaavassa Mercedeksen GLA-mallissa maksaa autoveron kanssa halvimmillaan 1 087 euroa.

”Pyrimme tekemään joistain lisävarusteista niin houkuttelevia, että asiakas valitsee ne aina”, Fordin tuotepäällikkö Piia Nylander kertoo. Tarkoitus on siis saada mahdollisimman moni asiakas ostamaan lisävaruste. Kun lisävarusteita tehdään suuria määriä, valmistuskustannukset laskevat.

Kun ostaja valitsee luksusauton, hän päättää yleensä yksi kerrallaan, mitkä lisävarusteet hän autoonsa haluaa. Joihinkin autoihin taas ympätään paljon varusteita valmiiksi tai ostajalle tarjotaan ainoastaan lisävarustepaketteja. Esimerkiksi Nissan Qashqaihin saa muutamia varustepaketteja, eikä tehdaslisävarusteita voi hankkia yksittäin.

uudesta porsche cayennesta viisi versiota

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 25-07-2014

0

Uuden mallin lanseerauksen myötä Porsche on maailman ainoa autonvalmistaja, jolla on mallivalikoimassaan kolme plug-in-hybridiä: kaksi muuta ovat Panamera S E-Hybrid ja 918 Spyder. Kaikki Cayennen moottoriversiot ovat vastaavia aikaisemman sukupolven voimanlähteitä suorituskykyisempiä ja taloudellisempia. Täysin uutena moottorina lanseerataan Cayenne S:n 3,6-litrainen V6-kaksoisturbo, joka on kokonaan Porschen oman kehitystyön tulosta.
 
Cayenne on ollut Porschelle ainutlaatuinen menestystarina. Vuonna 2002 esitelty ensimmäisen sukupolven malli toteutti visiot SUV-segmentin urheiluautosta ja asetti standardit kaikille urheilullisille kaupunkimaastureille.

Sittemmin Cayennen myynti on ylittänyt kaikki odotukset: vuosien 2002 ja 2010 välillä valmistettiin 276 000 ensimmäisen sukupolven autoa, ja vuonna 2010 lanseeratun toisen sukupolven mallin myynti on ollut tähän mennessä noin 303 000 autoa. Näillä myyntiluvuilla Cayenne edistää Porschen kannattavaa kasvua ja luo yhtiölle vakaata taloudellista pohjaa, joka mahdollistaa osaltaan tulevat investoinnit urheiluautoihin.

Entistä hiotumpi muotoilu

Keulan, etupyöräkoteloiden ja konepellin muotoilu on uudistettu täysin. Uutuutena ovat myös auton keulassa oikealla ja vasemmalla puolella olevat näyttävät ilmarivat, jotka ohjaavat jäähdytysilman tehokkaasti välijäähdyttimiin ja luovat vahvan visuaalisen vaikutelman.
 
Uusi Cayenne on selkeästi tunnistettava Porsche perus- ja S-malleissa vakiovarusteena olevien bi-xenon-ajovalojen sekä Porschelle tunnusomaisten, leijuvilta vaikuttavien led-huomiovalojen ansiosta. Cayenne Turbo -huippumallin suorituskykyä korostavat vakiovarusteena olevat led-ajovalot ja Porschen dynaaminen PDLS-valojärjestelmä.
 
Myös uuden Cayennen takaosa on kokenut merkittäviä muutoksia. Takavalojen muotoilu antaa kolmiulotteisen vaikutelman ja jarruvalot muodostuvat neljästä elementistä keulan led-huomiovalojen tapaan. Rekisterikilven syvennys, takaluukun kahva ja takavalot on integroitu entistä tyylikkäämmällä tavalla osaksi takaluukkua. Porschen muotoilijat piirsivät uusiksi myös Cayennen horisontaaliset linjat, joten auton yleisilme on entistäkin jämäkämpi. Uusitut pakoputket on upotettu auton takapohjaan, ja automaattisesti avautuva ja sulkeutuva takaluukku on nyt vakiovaruste.
 
Auton sisällä muotoilijat ovat panostaneet erityisesti kuljettajan ympäristöön. Vakiovarusteluun kuuluu nyt vaihtosiivekkeillä varustettu sporttinen monitoimiohjauspyörä, jonka muotoilu ja toiminnot perustuvat 918 Spyderin ohjauspyörään. Myös takaistuimet ovat entistä mukavammat ja saatavissa tuuletettuina lisävarusteena.
 
Taloudellisemmat moottorit
 

Uusi Cayenne tarjoaa enemmän tehoa ja vääntöä, mutta kuluttaa aikaisempaa vähemmän polttoainetta. Tämä lopputulos on saavutettu tekemällä useita erillisiä muutoksia koko voimalinjaan, sillä Porschen filosofian mukaan suorituskyky ja taloudellisuus eivät ole ristiriidassa keskenään.

Uuden sukupolven Cayenne-mallit kuluttavat huomattavasti entistä vähemmän muun muassa coasting-toiminnon, parannetun automaattisen Start/Stop Plus -toiminnon ja moottorin optimoidun lämmönhallinnan ansiosta.

Aktiivisia jäähdytysilmaläppiä hyödynnetään nyt Cayennessa ensimmäistä kertaa. Keskimmäisen ilmanottoaukon takana sijaitsevien läppien toimintaa ohjaa moottorin ohjausjärjestelmä, joka säätelee jäähdytysilman määrää avaamalla ja sulkemalla läpät ajotilanteen ja jäähdytystarpeen mukaan. Ilmaläppien ollessa suljettuina ilmanvastus on pienempi, ja polttoainetta kuluu vastaavasti vähemmän.
 
Cayenne S E-Hybrid on premium-SUV-segmentin ensimmäinen plug-in-hybridi. Se merkitsee valtavaa teknistä edistysaskelta aikaisempaan Cayenne S Hybridiin verrattuna. Uuden mallin litiumioniajovoima-akun 10,9 kWh:n energiakapasiteetti sallii 18–36 km:n toimintasäteen pelkällä sähkövoimalla – ajotyylistä ja maaston pinnanmuodoista riippuen.

Sähkömoottorin teho on yli kaksinkertaistunut 47 hv:sta (34 kW) 95 hv:n (70 kW) lukemiin. Yhdistetty kulutus on nyt vain 3,4 l / 100 km ja CO2-päästöt 79 g/km. Cayenne S E-Hybridin kolmilitraisen V6-turbon (333 hv / 245 kW) ja sähkömoottorin (95 hv / 70 kW) yhteisteho on 416 hv (306 kW) käyntinopeudella 5500 r/min. 590 Nm:n kokonaisvääntö on käytettävissä kierrosalueella 1250–4000 r/min.

Nämä lukemat takaavat urheiluautomaisen suorituskyvyn, sillä Cayenne S E-Hybrid kiihtyy nollasta sataan kilometriin tunnissa 5,9 sekunnissa ja saavuttaa 243 km/h:n huippunopeuden. Pelkällä sähkövoimalla ajettaessa huippunopeus on 125 km/h. Ajovoima-akku voidaan ladata sähköverkosta tai ajon aikana. Vakiovarusteisiin kuuluvan Porsche Car Connect -toiminnon ansiosta auton keskeiset tiedot ovat tarkasteltavissa älypuhelimen välityksellä.
 
Porschen hybridiperinteet juontavat juurensa aina vuoteen 1899, jolloin Ferdinand Porsche suunnitteli ja rakensi maailman ensimmäisen sekä akkukäyttöisellä sähkömoottorilla että polttomoottorilla varustetun auton, Lohner Porschen. Yhtiön nykyisessä mallivalikoimassa Panamera S E-Hybrid oli suunnannäyttäjä maailman ensimmäisenä premium-luokan plug-in-hybridinä. Nyt Cayenne S E-Hybrid tuo edistyneen hybriditeknologian myös premium-SUV-segmenttiin.

Lisäksi Porsche on ottanut huipputehokkaan hybriditeknologian käyttöön 918 Spyder -superautossa. Kyseessä on erinomainen esimerkki moottoriurheiluareenoilla koetellun teknologian onnistuneesta siirrosta tuotantoautoon. Porschen edistynein hybriditekniikka löytyy tällä hetkellä 919 Hybrid -kilpa-autosta. Sen hyödyntämismahdollisuuksia tuotantoautoissa tutkitaan parhaillaan.
 
Cayenne S:n uusi 3,6-litrainen V6-kaksoisturbomoottori, joka on kokonaan Porschen oman kehitystyön tulosta, on puolestaan erinomainen osoitus siitä, että iskutilavuuden ja sylinterimäärän pienentäminen ei välttämättä tarkoita suorituskyvyn heikkenemistä. Uuden voimanlähteen NEDC-testisyklin mukainen polttoaineenkulutus on 9,5–9,8 l / 100 km (CO2-päästöt 223–229 g/km), litran verran vähemmän kuin aikaisemmassa V8-moottorissa.

V6-kaksoisturbo kehittää tehoa enimmillään 420 hv (309 kW) käyntinopeudella 6000 r/min, eli 20 hv (15 kW) enemmän kuin aikaisempi voimanlähde. 550 Nm:n huippuvääntö – 50 Nm enemmän kuin aikaisemmin – on käytettävissä kierrosalueella 1350–4500 r/min. Aikaisemman moottorin 83 hv:n (61 kW) tehotiheys litraa kohti on kasvanut peräti 117 hevosvoimaan (86 kW), eli lisäystä on tullut noin 40 prosenttia.

Vakiovarusteena olevalla 8-vaihteisella Tiptronic S -vaihteistolla Cayenne S kiihtyy nollasta sataan kilometriin tunnissa vain 5,5 sekunnissa (tai 5,4 sekunnissa, jos autossa on Sport Chrono -lisävarustepaketti), eli 0,4 sekuntia ripeämmin kuin aikaisempi Cayenne S. Huippunopeus on nyt 259 km/h, 1 km/h enemmän kuin edellisessä mallissa.
 
Uusi Cayenne Turbo tarjoaa vieläkin parempaa suorituskykyä kaikkiin ajotilanteisiin. 4,8-litrainen, 8-sylinterinen ja kaksoisturboahdettu moottori tuottaa tehoa 520 hv (382 kW) 6000 kierroksen minuuttinopeudella ja vääntää 750 Nm kierrosalueella 2250–4000 r/min. Näiden lukujen ansiosta Cayenne Turbon kiihtyvyys nollasta sataan kilometriin tunnissa on vain 4,5 sekuntia (4,4 sekuntia Sport Chrono -lisävarustepaketilla). Cayenne Turbon huippunopeus on 279 km/h, polttoaineenkulutus 11,2–11,5 l / 100 km ja CO2-päästöt 261–267 g/km.
 
Cayennen dieselversioissa urheilullisuus yhdistyy vieläkin parempaan taloudellisuuteen. Esimerkiksi kolmilitrainen V6-diesel kehittää tehoa 262 hv (193 kW) käyntinopeudella 4000 r/min ja kuluttaa polttoainetta sadalla kilometrillä 6,6–6,8 litraa 173–179 g/km:n CO2-päästöillä. SCR-järjestelmän ansiosta auto täyttää tulossa olevan Euro 6 -päästöstandardin vaatimukset jo nyt.

Uusi V6-diesel vääntää 580 Nm kierrosalueella 1750–2500 r/min, kiihtyy nollasta sataan kilometriin tunnissa vain 7,3 sekunnissa (7,2 sekunnissa Sport Chrono -lisävarustepaketilla) ja saavuttaa 221 km/h:n huippunopeuden. Cayenne S Dieselin 4,2-litrainen V8-voimanlähde puolestaan kehittää tehoa 385 hv (283 kW) 3750 kierroksella minuutissa ja vääntöä 850 Nm käyntinopeusalueella 2000–2750 r/min. V8-version kiihtyvyys nollasta sataan kilometriin tunnissa on 5,4 sekuntia (5,3 sekuntia, jos varusteena on Sport Chrono -paketti), huippunopeus 252 km/h, NEDC-syklin mukainen kulutus 8,0 l / 100 km ja CO2-päästöt 209 g/km.
 
Uuden Cayennen alustasäädöt on optimoitu entistäkin parempaa mukavuutta silmällä pitäen – dynaamisista ominaisuuksista tinkimättä. Aiempaakin täydellisempi kompromissi sporttisuuden ja mukavuuden välillä vahvistaa Cayennen asemaa SUV-segmentin ainoana todellisena ”urheiluautona”.
 
Uusien Cayenne-mallien markkinalanseeraus käynnistyy 11. lokakuuta. Suomessa malliversiot hinnoitellaan seuraavasti: Cayenne Diesel 99 906 €, Cayenne S 136 617 €, Cayenne S Diesel 133 251 €, Cayenne Turbo 233 032 € ja Cayenne S E-Hybrid 98 676 €. Hinnat sisältävät alv:n ja maakohtaisen varustelun.
 

 

Tilaa Autotodayn ilmainen uutiskirje tästä.