Featured Post

Lasten vaatteista huolehtiminen on ”äitien näkymätöntä metatyö

”Elämäni ennen diagnoosia oli sosiaalinen helvetti”, kertoo Minttu Aalto, 37 – naisten Aspergerin oireyhtymää ei tunnisteta ajoissa 12.2. 13:25

Read More

mersujen sisätilat ovat vähäpäästöisiä

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-05-2014

0

Mercedes-Benzin uusi C-sarja on valmistajansa viimeisin automalli, jolle on myönnetty Seal of Quality –tunnus, jonka myöntää European Centre for Allergy Research Foundation (ECARF). ”Laadun sinetin” ovat saaneet kaikki Mercedes-Benzin uudet automallit A-sarjasta S-sarjaan saakka, sillä Mercedes on määrätietoisesti testannut automalliensa materiaaleja ja sisäilmaa jo 22 vuoden ajan.

”Sisäilman laadun parantaminen on jo vuosien ajan ollut yksi pääperiaatteitamme Mercedes-Benzeihin käytettävien komponenttien ja materiaalien kehittämisessä”, sertifikaatioista vastaava johtaja, Dr Jörg Breuer Daimler AG:stä painottaa.

Mercedes-Benz pyrkii parantamaan autojen sisäilman laatua kolmella tasolla: välttämällä yliherkkyysreaktioita aiheuttavien allergeenien käyttöä, rajoittamalla sisäilmaan päätyviä päästöjä sekä rajoittamalla matkustamoon pääsevät tuoksut aina miellyttävälle tasolle. ”Olemme mitanneet sisäilman päästötasoja vuodesta 1992 lähtien ja onnistuneet rajoittamaan niitä tasaisesti. Yhtiön hyväksymät omat raja-arvot ovat nykyisin hyvin tiukat”, Breuer kertoo.

Allergian aiheuttajia etsitään tuotekehityksen monessa eri vaiheessa

Autojen sisäilmaan vaikuttavien materiaalien tutkimuksessa ja tuotekehityksessä työskentelee Mercedes-Benzillä noin tusinan verran asiantuntijoita. Lähivuosina tämä erikoistiimi muuttaa Mercedeksen teknologiakeskukseen Sindelfingeniin. Tutkimuksen merkitys kasvaa koko ajan, sillä teollisuusmaissa erilaiset allergiat ovat jo kaikkein yleisimpiä kroonisia sairauksia. Saksassa erilaisista yliherkkyyksistä kärsii noin 30 prosenttia väestöstä, ja allergiset reaktiot aiheuttavat joka 10. poissaolopäivän työpaikalta.

Mercedes-Benzin tulevien automallien materiaalivalinnat ja tutkimus käynnistyvät jopa kuusi vuotta ennen kuin ko. mallin valmistus alkaa. Muotoilijoiden ja suunnittelijoiden käytössä on noin 8000 sisätilan materiaalia sisältävä tietokanta, josta he voivat valita asiantuntijoiden autokäyttöön parhaiten sopivat allergiavapaat tuotteet. Ennen kuin uuden mallin tuotanto alkaa, sen sisäilman laatu ja päästöt mitataan monimutkaisessa tutkimussarjassa. Päästötasot mitataan esimerkiksi tuotantoon valituista ovipaneeleista, istuimista ja kattoverhoiluista yhden kuutiometrin suuruisessa kammiossa, jonka lämpötila, kosteus ja ilmankierto on tarkkaan vakioitu.

Päästöjen mittaamiseen valmiista autosta kuluu kokonainen viikko. Testit suoritetaan teräksisessä kammiossa, jossa kaikkien ulkopuolisten päästölähteiden vaikutus voidaan estää. Sisälle autoon asennetaan kymmenkunta tarkkaa mittalaitetta. Testikammiota kuumennetaan jopa 65 asteeseen auringonvalon ja lämmön vaikutusten simuloimiseksi. ”Otamme yhdestä autosta yli sata näytettä erilaisilla tekniikoilla”, sisäilmatutkimuksesta vastaava johtaja Hartmut Kovacs kertoo. Jopa auton tuulilasin sisäpintaan kertyvä noki-, lika- ja pölykerros analysoidaan. Testejä tehdään sekä moottorin käydessä että sen ollessa sammutettu; samoin ilmastoinnin tehoja vaihdellaan testirupeaman aikana.

C-sarjan saavuttamaa tunnustusta varten ei tyydytty pelkkiin laboratoriotesteihin. Mittauksia suoritettiin myös ajotilanteissa käyttämällä aitoja koehenkilöitä – ihmisiä, jotka kärsivät vakavasta astmasta. Kaikki ihoon kosketuksessa olevat materiaalit testattiin dermatologisesti erilaisia kosketusallergioita mahdollisesti aiheuttavien yhdisteiden löytämiseksi. Kosketustestien tuloksia arvioitiin vielä 48:n ja jopa 72 tunnin kuluttua altistumisesta.

Mercedes-Benz on mitannut automateriaalien tuoksuja vuodesta 1992 lähtien. Jokaisesta autossa käytettävästä materiaalista otetaan näyte, joka suljetaan ilmatiiviiseen astiaan ja lämmitetään 80 asteeseen. Kuumennuksella jäljitellään auringon lämpövaikutusta, koska myös materiaalien tuoksut korostuvat lämpimässä. Astian jäähdyttyä 60 asteeseen tehtaan ”ammattinuuskijat” haistavat kukin vuorollaan näytettä, kirjoittavat huomionsa ylös ja arvioivat tuoksun voimakkuutta asteikolla yhdestä kuuteen. Tuloksista lasketaan keskiarvo, joka lopulta määrittelee tuoksun voimakkuuden.

Uusi C-sarja: automaattinen tunneliajon tunnistus sulkee saasteet ulkopuolelle

Mercedes-Benzin uuden C-sarjan sisäilman laatutason takeena on auton monipuolinen ilmastointijärjestelmä. Kaksialueisessa automaatti-ilmastoinnissa on erilliset asetukset vasemmalle ja oikealle. Valinnaisvarusteena saatavassa Thermotronic-ilmastoinnissa ilman puhallusta, voimakkuutta ja kohdistusta voidaan säätää myös takatilaan. Puhallustasoja on kolme: Medium, Focus ja Diffuse. Järjestelmä sisältää myös saasteanturin, joka esimerkiksi liikenneruuhkassa seisottaessa vaihtaa ilmastoinnin automaattisesti sisäilmankierrolle.

Uusi C-sarja on luokkansa ainoa automalli, jonka ilmastointijärjestelmä tunnistaa tunnelit automaattisesti. GPS-signaalin välittämä tieto ajamisesta tunneliin sulkee raitisilmaläpän ja estää pakokaasujen ja epäpuhtauksien pääsyn matkustamoon. Kun auto ajaa ulos tunnelista, läppä avautuu uudelleen ja tuoretta ilmaa pääsee sisälle autoon.

S-sarjassa esitelty aktiivinen parfymointijärjestelmä osana Air-Balance-varustepakettia on tarjolla myös C-sarjan malleihin. Tuoksuja on saatavana neljä. Ne myydään pulloissa, jonka paikka löytyy auton hansikaslokerosta. Matkustamoon leviävä tuoksu on mieto ja haihtuu nopeasti eivätkä hajustemolekyylit tartu vaatteisiin tai auton sisämateriaaleihin. ECARF on testannut tuoksut ja todennut ne sopiviksi myös allergikoille. Air-Balance-tasolla autoon tuleva sisäilma kulkee ionisaattorin kautta. Ilman hapettaminen ionisaattorissa torjuu samalla osan viruksista, bakteereista ja itiöistä, jotka ilman tätä käsittelyä pääsisivät matkustamoon.

 

Tilaa Autotodayn ilmainen uutiskirje tästä.

Ruotsissa Volvot ajelevat jo itsekseen – HS oli kyydissä

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-05-2014

0

HS istui viidenkymmenen kilometrin testilenkin itsestään ajavan robotti-Volvon kyydissä Göteborgin kehätiellä . Se oli pieni matka toimittajalle , mutta suuri ihmiskunnalle.

On alkuiltapäivä Göteborgin kehätiellä. Joka toinen ohi ajavista autoista näyttäisi olevan Volvo.

Siinä ei ole mitään kummallista, olemmehan Ruotsissa.

Yhdessä Volvossa tapahtuu nyt kuitenkin jotakin kummallista. Päällepäin se näyttää ihan tavalliselta autolta, vain katossa olevat kaksi valkoista nuppia erottavat sen muista.

Kuskin paikalla Volvon turvallisuusinsinööri Mattias Brännström painaa ohjauspyörän nappia.

Mitään ei tapahdu.

Sitten Brännström irrottaa kätensä ratista.

Kas, Volvo ajaakin itse. Mutkittelemme kehätietä 70 kilometrin tuntivauhtia. Emme ajaudu kaistalta emmekä syöksy päin kaiteita.

Kuskia ei enää tarvita. Brännströmin kädet lepäävät rauhallisesti sylissä, mutta näkee, että häntä selvästi jännittää.

Jo vuosien ajan autoihin on saanut monenlaisia kuljettajaa avustavia järjestelmiä. Niiden avulla autot osaavat seurata kaistaviivoja ja pysyvät edellä ajavan auton vauhdissa. Mutta nyt Volvo on ottanut askeleen eteenpäin.

Volvo aloitti viime vuonna projektin nimeltä Drive Me. Sen tarkoitus on rakentaa auto, joka ei vain auta kuljettajaa ajamisessa vaan ajaa aivan itse. Tällaisia itsekseen ajavia kokeiluautoja Volvolla on jo useita. Niiden tarkkaa lukumäärä se ei kuitenkaan kerro.

Sukellamme tunneliin. Vieressä vasemmalla kaistalla kulkee pakettiauto, eikä oikealla puolellakaan ole kuin metri tunnelin seinään. Volvo pysyy kuitenkin nätisti kaistallaan.

Vähän tiukemmassa mutkassa robotti-Volvon ratti nykii kevyesti. Ajolinja ei ole ihan täydellinen, mutta pysymme silti kaistalla.

Takapenkillä istuvalle matkanteko ei poikkea juuri mitenkään tavallisesta – kunhan ei kurki etupenkille ja näe ratin kääntyilevän itsestään.

Muut tiellä liikkujatkaan eivät reagoi meihin millään tavoin. Göteborgilaisten silmään muutamalla antennilla ja tarralla varustettu Volvo voisi olla mikä tahansa autotehtaan kehitysprojekti. Päällepäin autoa ei tunnista itsestään ajavaksi ellei lunttaa tietoa auton kyljissä olevista tarroista.

Reilun puolen tunnin matkan aikana ei tule vastaan yllättäviä tilanteita.

Paitsi yksi.

Kehätien liittymästä eteemme tempaisee pieni Mercedes. Volvo jarruttaa, mutta tekee senkin niin pehmeästi, että takapenkkiläisellä eivät ehdi edes pupillit laajentua.

Muun ajan robotti-Volvo köröttelee tarkasti nopeusrajoitusten mukaan, ja näemmä liiankin kiltisti. Ruotsalaiset ohittelevat meitä tämän tästä.

Volvo osaa ajaa itsekseen etäisyystutkan, laserin ja kameran avustamana. Ne ovat järjestelmiä, joita löytyy myös myynnissä olevista Volvoista.

Näistä järjestelmistä saatua tietoa käsittelee robotti-Volvossa ohjelmisto, joka on kehittyneempi versio sarjatuotantoautojen ohjelmistosta. Valkoiset nupit auton katolla ovat GPS-vastaanottimia, jotka ovat myös tavallista tarkemmat.

Ajoreittimme on syötetty autoon etukäteen. Emme siis ajele minne mieli tekee, vaan tarkasti rajatulla 50 kilometrin testireitillä.

Tälläkin koeajomatkalla kuskin pitää muutaman kerran tarttua Volvon rattiin, kun vaihdamme kaistaa tai ajamme liittymään. Kaistanvaihtoon tarvittavia sivutunnistimia robotti-Volvossa ei vielä ole.

Vaihtelevat ja huonosti merkityt tiet ja yllättävät liikennetilanteet esimerkiksi risteyksissä ovat myös Volvolle liikaa, ainakin vielä. Ne vaatisivat luovuutta, jota robotilla ei ole.

Parkkeeraus onnistuu robotti-Volvolta nykytekniikalla helposti.

Myynnissä oleviin Volvoihinkin saa jo pysäköintiavustimen, joka ohjaa auton taskuparkkiin. Robotti-Volvoon on lisätty oikeastaan vain kehittyneempi ohjelmisto ja automaattinen vaihteenvalitsin. Niiden avulla Volvo lähtee liikkeelle, ajaa parkkipaikalle ja peruuttaa ruutuun ihan itse.

Se näyttää hämmentävältä. Ehkä Ritari Ässästä tuntui tältä, kun hän katseli ihmeautoaan Kittiä.

Tulevaisuudessa kuljettaja voisi ajaa auton parkkialueen portille ja nousta kyydistä. Sen jälkeen auto ajaisi itsensä parkkiin. Samalla tavalla onnistuisi auton nouto: se tilattaisin kännykällä kuskin luo.

Jos siis auto sattuisi toimimaan.

Molemmat Volvon testitilaisuudessa olleet koeautot lakkasivat toimimasta. Se ei tällä kertaa aiheuttanut vaaraa, mutta kuljettajaa tarvittiin ajamaan autot perille.

Itsestään ajaviin autoihin – ainakin sellaisiin, joita insinöörin ei tarvitse vahtia vieressä – on siis vielä matkaa.

Volvon suunnitelman mukaan Göteborgin kehätiellä ajaisi kuitenkin jo vuonna 2017 satakunta Volvoa ilman kuskin apua. Autot on tarkoitus antaa tavallisille göteborgilaisille testikäyttöön.

Videoblogi: Ruohonleikkuri vaihtui Fiatiin

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-05-2014

0

Pertti Vesaselle Fiat 133 päätyi puolivahingossa. Vesanen löysi Fiatin tuttavan autotallista. Käteistä auton ostossa ei tarvittu. Maksuvälineeksi kävi ruohonleikkuri. Molempien osapuolten mielestä hyväkuntoinen päältäajettava ruohonleikkuri ja Fiat vuodelta 1975 vastasivat hyvin toistensa rahallista arvoa.

Fiat on tunnettu lähinnä pienistä automalleistaan, mutta Fiat Groupin nimissä valmistetaan myös Alfa Romeoita, Ferrareita ja Maserateja. Yhtiö on vuosien varrella valmistanut myös lentokoneita. Fiatin tehtaita on Italian lisäksi ollut muun muassa Brasiliassa, Argentiinassa sekä Puolassa.

Auto vie ihmistä

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 31-05-2014

0

Suurin riskitekijä liikenteessä on ihminen. Olisitko silti valmis uskomaan henkesi koneen haltuun?

Uskoisitko perheesi itsestään ajavan auton kytiin?

Se on tärkein kysymys, joka itsestään ajavien autojen yleistymisen tiellä on.

Teknologia on jo olemassa ja monella tapaa käytössä jo nykyautoissa. Toyota Priukseen sai pysäköintiavustimen jo kymmenen vuotta sitten, ja sen jälkeen vastuuta ajamisesta on tasaisesti siirretty kuljettajalta autolle.

Auto tunnistaa jalankulkijan ja osaa jarruttaa, jos kuljettaja ei ole tarkkana. Auto osaa varoittaa, jos se meinaa lipsua väärälle kaistalle. Auto osaa kulkea liikennevirrassa ja valita vauhtinsa muuhun liikenteeseen sopivaksi.

Googlen robottiautot ovat kulkeneet liikenteessä kolmessa Yhdysvaltain osavaltiossa jo vuodesta 2012, ja nyt autovalmistajat seuraavat perässä.

Audi on testannut itse ajavia autoaan Nevadassa, Volvo Göteborgissa ja ensi vuodesta alkaen robottiautoja saattaa nähdä myös Suomen teillä. Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee lakimuutosta, jonka mukaan robottiautoilla saisi ajaa tietyin ehdoin myös meillä.

Hyvähän testiautoilla on ajella, kun koulutettu ammattilainen istuu koko ajan ratin takana ja iso joukko ihmisiä valvoo kaikkea, mitä autossa ja sen ympärillä tapahtuu.

Mutta voisiko robottiautoon luottaa arjessa?

Joskus tulevaisuudessa auton voi ehkä jättää ostoskeskuksen parkkipaikalle etsimään itselleen tyhjän ruudun.

Tai kun ostokset on hankittu, auton voisi tilata älypuhelimella noukkimaan omistajansa kyytiin pääovelta.

Ja miten helppoa olisikaan, jos auto veisi lapset aamulla kouluun, kun isä vielä ajaa partaansa? Työmatkalla ruuhkakaan ei harmittaisi, kun ajan voisi käyttää tehokkaasti tietokonetta näpytellen – tai miksei torkkuen.

Tämä voi tekniikan puolesta olla mahdollista jo tällä vuosikymmenellä. Vaikutukset ajankäyttöömme ja arkeemme olisivat valtavat.

Käytännössä kehitys tullee olemaan hitaampaa. Vaikka autot pystyisivät kaikkeen edellä mainittuun, vastuu säilyy vielä pitkään kuljettajalla.

Audilla on esimerkiksi visioitu, että kuski ei saisi nukkua, lukea sanomalehteä tai käyttää tietokonetta. Sen sijaan hän voisi katsoa vaikkapa elokuvaa auton omalta näytöltä, jonka auto keskeyttää automaattisesti heti, kun tilanne tiellä vaatii kuljettajan huomiota.

Audin A7-testiauto huomaakin jo nyt, jos kuljettaja laittaa silmänsä kiinni liian pitkäksi aikaa. Ensin auto yrittää herättää kuljettajan piippaamalla, ja jos se ei onnistu, auto pysähtyy keskelle tietä ja aktivoi hätävilkut. Sarjavalmisteisissa autoissa ominaisuuden on tarkoitus toimia niin, että auto osaa ajaa tarvittaessa kaistojen yli tien varteen ja pysähtyä vasta siellä.

Kehitystä hidastavat tietenkin lait. Autonvalmistaja ei voi omalla päätöksellään tuoda robottiautoa markkinoille.

Eivätkä valmistajat halua itsekään hoppuilla. Kaikki nimittäin odottavat kauhulla uutisotsikkoa, joka lienee väistämätön: ”Robottiauto tappoi pikkulapsen suojatiellä!”

Pari tällaista uutista autojen juuri markkinoille tultua voisi pysäyttää kehityksen vuosikausiksi.

Silti itse ohjaavia autoja markkinoidaan nimen omaan turvallisuudella. Nissan esimerkiksi lupaa, että uusi teknologia vähentäisi merkittävästi inhimillisestä virheestä johtuvia onnettomuuksia, joiden osuus kaikista auto-onnettomuuksista Yhdysvalloissa on 93 prosenttia.

Robottiauto ei nukahda, räplää puhelinta tai aja humalassa. Sen reaktiokykykään ei heikkene iän karttuessa. Googlen robottiautot ovat ajaneet Kaliforniassa jo yli miljoonaa kilometriä ja olleet mukana vain kahdessa lievässä onnettomuudessa. Nekin ovat johtuneet Googlen mukaan kuskeista eivätkä autoista.

Mutta kun robottiautot yleistyvät, niihin tulee väistämättä vikoja, ihan niin kuin mihin tahansa koneisiin. Yksi robottiauton aiheuttama liikennekuolema saattaa painaa vaa’assa enemmän kuin kymmenen sen ansiosta vältettyä kuolemaa – vältettyjä onnettomuuksia kun harvemmin uutisoidaan.

Jos ja kun robottiauto ajaa kolarin, ensimmäisenä kysytään, kuka on vastuussa. Kuljettaja vai autonvalmistaja?

Robottiautojen lukuisat kamerat ja sensorit tosin helpottaisivat onnettomuuksien tutkintaa. Se säästäisi työtä sekä poliisilta että vakuutusyhtiöiltä. Koska suurin osa onnettomuuksista johtuu ihmisen toiminnasta, robottiauton vakuuttaminen saattaa olla edullisempaa kuin tavallisen auton.

Tutkimus: Sähkö- ja biokaasuauto kiinnostavat Suomessa, yhteiskäyttöauto ei

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 30-05-2014

0

Suomalaisista autonomistajista 49 prosenttia on valmis hankkimaan viiden vuoden kuluessa sähkö- tai biokaasuauton.

Näin he ainakin kertovat kyselytutkimuksessa, jonka Sitra teetti Taloustutkimuksella huhtikuun alkupuolella. Tutkimuksessa haastateltiin 1 005 suomalaista.

Kyselyllä selvitettiin suomalaisten asenteita ilmastonmuutokseen ja valmiutta kestäviin elämäntapoihin.

Vaihtoehtoisia käyttövoimia käyttävien autojen myynti Suomessa on jäänyt vaatimattomaksi ja hiipui viime vuonna vielä entisestään. Myönteisistä asenteista on siten vielä pitkä matka tekoihin.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin mukaan etanolia polttoaineena käyttäviä uusia henkilöautoja rekisteröitiin viime vuonna 402, sähkökäyttöisiä henkilöautoja yhteensä 50 ja ladattavia hybridihenkilöautoja 132 kappaletta.

Kaikkiaan uusia henkilöautoja rekisteröitiin hieman yli 103 000.

Suomalaiset olisivat asenteiden tasolla valmiita autojen uusiin polttoaineisiin ja käyttövoimiin, mutta eivät missään nimessä haluaisi jakaa autoaan toisten kanssa. Tutkimuksen perusteella vain 17 prosenttia suomalaisista olisi valmis luopumaan omasta autostaan ja siirtymään käyttämään yhteiskäyttöautoa.

Yhteiskäyttöautot ovat suosittuja Keski-Euroopassa. Suomessa pääkaupunkiseudulla on toiminut City Car Club, jonka tulos viime tilikaudella oli tappiollinen.

Lisäksi epäselvää on, millaisilla pelisäännöillä yhteiskäyttöauton voi pysäköidä kadunvarteen.

Sitran johtaja Mari Pantsar-Kallio toivoo valtion kannustavan yhteiskäyttöautoiluun esimerkiksi alentamalla yhteiskäyttöautoiksi tarkoitettujen autojen verotusta ja takaamalla niille ilmainen pysäköinti kaupungeissa.

Sitran teettämän tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista eli 76 prosenttia on huolissaan ilmastonmuutoksesta ja vain harva, noin viisi prosenttia, ei usko ilmastonmuutokseen.

Yli 70 prosenttia ihmisistä myös uskoo, että omilla ja perheen toimilla on vaikutusta ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Suuri osa kansalaisista on myös ottanut käyttöön erilaisia tapoja pienentää omaa hiilijalanjälkeään ja energiankulutustaan. 82 prosenttia pyrkii systemaattisesti vähentämään sähkönkulutustaan, 72 prosenttia pyrkii vähentämään vedenkulutusta ja 47 prosenttia on tehnyt energiatehokkuutta edistäviä toimenpiteitä ja remontteja.

Lisäksi suomalaiset suhtautuvat hyvin myönteisesti uusiutuvaan energiaan. 85 prosenttia suomalaisista on kyselyn mukaan kiinnostuneita lähienergiasta.

Aurinkosähköpaneeleihin suhtautuu myönteisesti lähes 90 prosenttia suomalaisista ja maalämpöpumppuihin suhtautuu myönteisesti vajaat 80 prosenttia kansalaisista. Myös ilma- tai vesilämpöpumput, pientuulivoimalat ja pellettilämmitys ovat kansalaisilta suosiota osakseen.

kesällä myyntiin 23 000 euron erikoismalli opel mokka enjoy

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 29-05-2014

0

Reilun vuoden ajan myynnissä ollut Opel Mokka on noussut eurooppalaisten suureksi suosikiksi. Sitä on myyty jo yli 220 000 kappaletta, ja vauhti kiihtyy entisestään.

Opel Mokka nousi saksalaisen Auto Bild -lehden lukijoiden ”Allradaauto des Jahres” valinnaksi vuosi sitten ja tänä vuonna lukijat päätyivät samaan tulokseen. Suomessa ei vastaavaa äänestystä ole, mutta ostajat ovat valinneet Opel Mokkan omakseen sankoin joukoin myös Suomessa.

Opel Mokka nousee kovaa vauhtia rekisteröintitilastossa, sillä tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana sen myynti on kasvanut meillä 50 prosentilla. Katumaastureiden joukossa Mokka on neljännellä sijalla vain vajaat 40 autoa hopeatilan takana. Yhtenä tärkeänä syynä myynnin kasvuun on viime vuoden lopulla monipuolistunut mallisarja, johon tuli saataville etuvetoinen 1,4-litrainen turbo. Lisäksi automaattivaihteiston saa niin bensiini- kuin dieselmoottorin yhteyteen.

Kesäkuussa tulee myyntiin erittäin hyvin varusteltu tarjousmalli Mokka 1,6 Enjoysta, jonka 22 996 euron hinta sisältää myös toimituskulut. Jo vakiovarustus on hyvä, sillä siihen kuuluvat 18-tuumaiset kevytmetallivanteet, kattokaiteet, etusumuvalot, nahkaverhoiltu ohjauspyörä, sähkökäyttöiset ikkunannostimet edessä ja takana, Bluetooth ja vakionopeussäädin. Nyt autossa on lisäksi pysäköintitutka edessä ja takana, pyyhkijöiden sadetunnistin, sähköisesti taittuvat sivutaustapeilit ja paljon muuta.

Kesän kunniaksi myös muiden Mokka-mallien hintoja tarkistetaan, minkä jälkeen esimerkiksi Opel Mokka 1,4T automaatin hinnat alkavat 26 496 eurosta ja 1,7 CDTI:n 26 275 eurosta. Huippua edustaa 29 996 euron hintainen nelivetoinen 1,4T Cosmo, jonka erikoiserässä on tuohon hintaan myös palkitut erinomaisen tuen antavat AGR-istuimet ja Euro NCAP:n erikoismaininnan saaneet mukautuvat AFL-kaksoisksenon valot.

 

 

Tilaa Autotodayn ilmainen uutiskirje tästä.

uusi kia soul maksaa 21 000 euroa

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 29-05-2014

0

Uuden Soulin hinnat alkavat 20 990 eurosta. Soulin varustetasot Groove, Funk ja Supreme ovat uusia Kia-mallistossa.

Täysin uuden Soulin muotoilussa on haettu vaikutteita Kia Track’ster -konseptiautosta. Tuloksena on yksi autovuoden mielenkiintoisimmista uutuuksista, joka puhuttelee urbaanin olemuksensa ohella mukavuudellaan ja monikäyttöisyydellään.

Toisen sukupolven Soul pohjautuu alustaltaan suosittuun Kia cee´d -malliin. Samalla auton pituus ja akseliväli ovat kasvaneet 20 mm ja leveys 15 mm. Auto on 10 mm edeltäjäänsä matalampi. Uusi Soul on 4 140 mm pitkä, 1 800 mm leveä ja 1 600 mm korkea. Auton akseliväli on 2 570 mm.

Soulin uudelleen suunniteltu kori on entistäkin vankempi.. Sen materiaaleista 66 prosenttia on ultra- tai suurlujuusterästä. Korin kiertojäykkyys on kasvanut 29 prosenttia edeltäjäänsä verrattuna.

Ulkoisesti uuden Soulin tunnistaa uudistuneesta keulailmeestä. Soulin uusien ajovalojen yhteyteen on sijoitettu LED-päiväajovalot. Myös sumuvalojen ympäristö on muotoiltu uusiksi. Auton personointimahdollisuudet alkavat heti keulapuskurista, johon on tarjolla varustetasojen mukaan eri värivaihtoehtoja.

Soulin sivuprofiilia korostavat uudet ovenkahvat, peilit sekä Soul-logot. Ulkoasun kruunaavat kaksiväriset 18” tuuman kevytmetallivanteet. Takaa uuden Soulin tunnistaa uudesta tavaratilan luukusta, takapuskurista ja uusista takavaloista. Auton takaosaa kiertää kiiltomusta koristelu.

Sisätiloiltaan Soul on muotoiltu uusiksi. Pyöreisiin muotoihin perustuvia sisätiloja ovat inspiroineet ääniaallot. Korkealle asennetut ”leijuvat” diskanttikaiuttimet luovat yhtenäisen ja raikkaan ilmeen. Auton mittaristo on uudistunut digitaalisella Supervision-mittaristolla (4,3” TFT LCD). Flex Steer -mukautettava ohjausvaste ja lämmitettävä ohjauspyörä tulevat Souliin uusina varusteina.

Soulin takatilat ovat yhdet luokkansa suurimmista mahdollistaen autolle sopivimman käyttötarkoituksen niin arjessa kuin vapaalla. Uudistuksen yhteydessä Soulin tavaratila on kasvanut 4 prosenttia ollen nyt 354 litraa (VDA). Merkittävää on myös 60 mm aiempaa leveämpi takaluukku, joka helpottaa auton lastaamista.

Uusi Soul on saatavana kahtena moottorivaihtoehtona: 1.6 GDI -bensamoottorilla (135 hv) tai 1.6 CRDi -dieselinä (128 hv). Molempien voimanlähteiden yhteyteen ovat tarjolla 6-vaihteiset manuaali- ja automaattivaihteistot.

Uusi Soul saapuu Suomeen kolmena eri varustetasona: Groove, Funk ja Supreme.

Jo Groove-tason (alkaen 20 990 euroa) varustelu on kattava. Vakiovarustukseen kuuluvat muun muassa: Flex Steer -mukautettava ohjausvaste, vakionopeudensäädin nopeudenrajoittimella, nahkaverhoiltu lämmitettävä ohjauspyörä, 16 tuuman kevytmetallivanteet, audiojärjestelmä 6 kaiuttimella (2 kpl diskanttikaiuttimella) ja led-valot takana. Funk-varustetasoon sisältyvät edellä mainittujen lisäksi muun muassa led-päiväajovalot, kosketusvärinäyttö keskikonsolissa ja peruutuskamera.

Supreme-tason Soulissa varusteet korostavat edelleen auton yksilöllisyyttä. Varustukseen kuuluvat muun muassa erikoisväri katossa ja sivupeileissä, kaksiväriset 18 tuuman kevytmetallivanteet, korkeakiiltoiset mustat puskurit edessä ja takana, kromikoristellut ovenkahvat sisätiloissa ja tunnelmavalaistus sisäpuolen etuovissa.

Kia Soulin ennakkomyynti käynnistyi keskiviikkona 28. toukokuuta.

http://www.kia.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilaa Autotodayn ilmainen uutiskirje tästä.

Volvot ajavat Ruotsissa itsestään jo yleisillä teillä

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 29-05-2014

0

Ruotsin teillä liikkuu jo itsestään ajavia Volvoja. Kyyti sellaisen kyydissä on uusi kokemus, mutta ei mitenkään mullistava.

Göteborgin ympäri kulkevalla kehätiellä tapahtuu nyt jotain mitä ei ole ennen nähty.

Päällepäin hyvin tavallisen näköisen Volvon kuljettajan paikalla istuu turvallisuusinsinööri Mattias Brännström ja painaa ohjauspyörän nappia.

Sitten hän irrottaa kädet ratista.

Nyt Volvo ajaa ihan itse. Brännströmin ei tarvitse enää koskea mihinkään.

Kuljemme kehätietä tasaista 70 kilometrin tuntivauhtia. Tulee loiva mutka, ja Volvo kääntyy hapuilematta sen suuntaan. Silti huomaa, että ratin takana istuvaa Brännströmiä selvästi jännittää.

Jo vuosien ajan autoihin on saanut monenlaisia kuljettajaa avustavia järjestelmiä, joiden avulla auto osaa seurata kaistaviivoja ja edellä ajavan auton vauhtia. Mutta nyt Volvo on ottanut askeleen eteenpäin.

Volvo aloitti viime vuonna projektin nimeltä Drive Me, jossa auto ei vain auta kuljettajaa ajamisessa vaan ajaa itse. Tällaisia itsekseen ajavia kokeiluautoja Volvolla on jo useita. Tarkkaa lukumäärä se ei kuitenkaan kerro.

Sukellamme tunneliin. Vieressä vasemmalla kaistalla kulkee pakettiauto, eikä oikealla puolellakaan ole kuin reilu metri tunnelin seinään. Volvo kuitenkin ohjaa oikein ja pysyy kaistallaan.

Takapenkillä istuvalle matkanteko ei poikkea mitenkään tavallisesta – kunhan ei kurki etupenkille ja näe ratin kääntyilevän itsestään.

Muut tiellä liikkujatkaan eivät reagoi meihin millään tavoin. Göteborgilaisten silmään muutamalla antennilla ja tarralla varustettu Volvo voisi olla mitä tahansa autotehtaan kehitysprojekti. Päällepäin autoa ei tunnista itsestään ajavaksi ellei lunttaa tietoa auton kyljissä olevista tarroista.

Reilun puolen tunnin matkan aikana ei tule vastaan yllättäviä tilanteita. Paitsi yksi pieni. Kehätien liittymästä eteemme tempaisee pieni Mercedes. Volvo jarruttaa, mutta tekee senkin niin pehmeästi, että takapenkkiläisellä eivät ehdi edes pupillit laajentua.

Muun ajan robotti-Volvo köröttelee tarkasti nopeusrajoitusten mukaan. Vauhti ei näemmä ruotsalaisia tyydytä, koska muut ohittelevat meitä tämän tästä.

Volvo ajaa itsekseen etäisyystutkan, laserin ja kameran avustamana. Ne ovat järjestelmiä, jotka ovat jo Volvoissa sarjatuotannossa.

Näistä järjestelmistä saatua tietoa käsittelee robotti-Volvossa ohjelmisto, jota sen sijaan ei ole vielä sarjatuotannossa. Se on myynnissä olevia versioita kehittyneempi. Itsestään ajavan auton katolla on myös tavallista tarkemmat GPS-vastaanottimet.

Lisäksi ajoreitti on syötetty autoon etukäteen. Emme siis aja minne mieli vetää, vaan tarkasti rajatulla 50 kilometrin testireitillä. Ja tällä koeajomatkallakin kuskin pitää muutaman kerran tarttua Volvon rattiin, kun pitää vaihtaa kaistaa tai ajaa liittymiin. Kaistan vaihtoon tarvittavia sivutunnistimia robotti-Volvossa ei vielä ole.

Itsestään ajavien Volvojen Drive Me -projekti on vasta alussa. Vuonna 2017 näitä autoja olisi tarkoitus antaa myös tavallisten autoilijoiden käyttöön. Autonominen ajaminen tapahtuisi silloinkin vain tällä tarkasti tutkitulla ja autoihin ohjelmoidulla reitillä. Muualla ihmiset ajaisivat robottiautojakin itse.

Vaihtelevat ja huonosti merkityt tiet ja yllättävät liikennetilanteet esimerkiksi risteyksissä eivät ainakaan toistaiseksi onnistu robotti-Volvolta.

Ne vaativat luovuutta, jota robotilla ei ole.

Lisää aiheesta lauantain Helsingin Sanomissa

sitikan cactus esitellään vesilautailutapahtumassa

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 29-05-2014

0

Molemmat uutuudet esitellään ensimmäisessä laajamittaisessa wakeboarding-kilpailussa Helsingin uimastadionilla 7.6.2014.

Uusi laji Cablewake eli vesilautailu kaapelin varassa perustuu siihen, että lautailija saa vauhdin ympäristöystävällisestä ja lähes äänettömästä moottoroidusta kaapelista. Kesäkuussa kaapelirata tuodaan uima-altaaseen ja stadionin uimarit siirtyvät päiväksi yleisön puolelle todistamaan, kuinka korkeita ilmalentoja ja näyttäviä temppuja wakeboardaajien on mahdollista tehdä erilaisten hyppyreiden avulla.

Suomalaisista Citroën Wake the Stadiumissa kisaavat muun muassa wakeboardingin kärkinimet Markus Heikkilä ja Kristiina Nyman. Lisäksi lajin huippuja edustavat muualta Euroopasta ja Venäjältä saapuvat kilpailijat. Näyttävän wake-kilpailun lisäksi uimastadionilla on luvassa muun muassa DJ, skeittikoulu ja -kilpailu sekä SUP-lautailua kaikille.

Uuden tyylisuunnan Citroën C4 Cactus

Suurta mielenkiintoa kaikkialla Euroopassa herättänyt uuden tyylisuunnan Citroën C4 Cactus lanseerataan Suomessa kesän jälkeen. Sitä pääsee ennakkoon ihastelemaan eräissä valikoiduissa yleisötilaisuuksissa, kuten ensimmäisenä Citroën Wake the Stadium-tapahtumassa, ennen myynnin aloitusta.

Citroën C4 Cactus esiteltiin ensimmäisen kerran Geneven Autonäyttelyssä maaliskuussa, jossa se säväytti edustamalla nykyaikaan sovitetulla tyylipuhtaalla tavalla automerkin perustajan Andre Citroënin näkemystä käytännöllisestä autoilusta. Hänen ajatusmaailmansa mukaan auton piti olla persoonallisesti muotoiltu, teknisesti luotettava, pelkistetty olematta tylsä ja edistyksellisesti lähestyä autoilua käytännöllisyyden kautta. Esteettinen muotoilu yhdessä tarkkaan hiottujen yksityiskohtien kanssa sai näyttelyvieraat tutustumaan tulevaan uutuuteen huolellisesti. Sisustuksessa minimalistinen tyylikkyys huokuu kojelautaan sijoitetusta asiakirjalokerosta, jonka kansi ja avausmekanismi muistuttavat arvokkaan käsilaukun kansiosaa. Sama linja jatkuu ovien sisäkahvoissa, jotka on valmistettu tukevasta, korkealuokkaisesta nahasta.

Erittäin kilpailukyisistä hinnoistaan huolimatta C4 Cactus lähestyy autoilua uudesta rohkean käytännöllisestä näkökulmasta. Citroën C4 Cactus-malliston hinnat alkavat 17 990 eurosta.

www.wakethestadium.fi

www.facebook.com/wakethestadium

http://www.citroen.fi/fi/uudet-autot/kampanjat/c4-cactus/

 

Tilaa Autotodayn ilmainen uutiskirje tästä.

ford kasvaa euroopassa markkinoita enemmän

Posted by admin | Posted in auton | Posted on 28-05-2014

0

Kun koko Euroopan automarkkina kasvoi 4,2 prosenttia, Ford kasvatti myyntiään 6,6 prosenttia. Fordin markkinaosuus on nyt 7,9 prosenttia. Hyötyajoneuvoissa markkinaosuus on 10,2 prosenttia. Ford Transit on Euroopan myydyin hyötyajoneuvo, kun lasketaan yhteen tonnin ja kahden tonnin painoisten hyötyajoneuvojen segmentit.  

Ford on muuttanut tilastointikäytäntöään. Kun aiemmin myyntejä ja markkinaosuuksia laskettiin Euroopassa 19 maan ja koko Euroopan osalta, nyt käytössä on tilastointi 20 maan, 22 maan ja 50 maan mukaan. Romania on uutena maana mukana 20 maan tilastoissa. 22 maan tilastoissa mukaan tulevat Venäjä ja Turkki. 50 maan tilastoihin tulee lisäksi 28 markkinaa, jotka edustavat pääasiassa pieniä valtioita sekä Itä-Euroopan ja itsenäistyneitä entisen Neuvostoliiton maita.

Suomessa Ford oli huhtikuussa kuudenneksi myydyin henkilöautomerkki 7,1 prosentin markkinaosuudella. Hyötyajoneuvoissa Ford oli tutulla toisella sijalla. Tammi-huhtikuun markkinaosuus oli 23,0 prosenttia.

 

Tilaa Autotodayn ilmainen uutiskirje tästä.